WD My Cloud'u inceledik!

Verilerinizi güvenle depolamanızı sağlayan My Cloud, Dropbox gibi hizmetlerin yerini alabilr mi?

CHIP Online Notu 88
  • Fiyatıyla tercih edilebilir
  • Geniş özellikler
  • DLNA ve UPnP
  • Yedekleme için kullanışlı
  • Sessiz çalışması
  • Uzaktan erişim
  • Transfer hızı daha yüksek olabilirdi
  • PC ve Mac uygulamaları biraz yavaş

"Bulut" kelimesi hayatımıza girdiğinizden beri işlerimiz daha kolaylaştı. Artık sahip olduğumuz veriye nerede olursak olalım gayet kolay şekilde erişebiliyoruz. Bulut çözümleri arasında yer alan Dropbox ve Skydrive gibi servislerin yanı sıra NAS sunucularla "bulut"u kişiselleştirebilmeniz de mümkün. Bu gibi ürünlere iyi bir örnek olarak sunulan WD My Cloud, bugün asıl konumuz.

Eğer Dropbox, SkyDrive ve diğer bulut çözümlerini kullanıyorsanız WD My Cloud'a da bir adım yakınsınız. Microsoft ve diğer şirketler tarafından sağlanan bulut servisleri, ortak kullanım için müsait. Belli bir limite kadar veriyi ücretsiz biçimde ortak sunucular üzerinde internette depolayabiliyorsunuz, ancak daha yüksek miktarlarda kapasite için ücret ödemeniz şart koşuluyor. Diğer yandan bu serivsler ne kadar güvenli olsa da yine de insanın kendi elinde tuttuğu bir disk gibisi olmuyor. O nedenle kişisel dosya ve dokümanlar için My Cloud uygun platform olmasıyla da dikkat çekiyor. Şimdi WD'in kişisel bulut depolama çözümü olan My Cloud'u yakından inceleyelim.

Kişisel bulut çözümü

Sahip olduğunuz kişisel içerikleri evde güvende tutabilmek için uygun bir platform olan My Cloud, geniş kapasite seçenekleri dışında, genişletilebilir kapasitesiyle de fiyat / performans anlamında yararlı görünüyor. Ücretsiz kullanım kotasını yalnızca birkaç GB ile sınırlayan bulut servislerinin yanı sıra My Cloud ile çok daha büyük kapasitelere sahip olabilmek en büyük avantaj olsa gerek diye düşünüyoruz.

İncelediğimiz modeliyle 2 TB'lık disk kapasitesi sunan cihaz, 3 ve 4 TB'lık modellerle de satışa sunuluyor. Bu alana ek olarak isterseniz siz de kapasiteyi arttırabiliyorsunuz. Üzerinde bulunan USB 3.0 arabirimini kullanarak farklı harici diskleri de bağlamanız mümkün. Bu bağlantının hemen altında ise Gigabit Ethernet portu bulunuyor.

Kolay bir kurulama sahip olan My Cloud, kurulumun ardından da kullanım paneliyle aynı rahatlığı sağlıyor. Web tabanlı kullanıcı arayüzüne sahip olan cihaz, mobil uygulamalar vasıtasıyla her zaman erişilebilir durumda. Ağa dahil ettikten sonra PC, Mac, tablet, telefon veya televizyon üzerinden erişebileceğiniz cihaz, böylece platform farklı gözetmiyor ve verilerinizi her noktadan erişilebilir kılıyor. Bu noktada cihazı sessiz çalışmasıyla beğendiğimizi de söyleyelim.

Her yerden erişin

Fotoğraf, video, müzik ve önemli dokümanlarınızı üzerinde depolayabileceğiniz My Cloud, farklı platformları desteklediği gibi aynı zamanda diğer bulut servislerini de destekliyor. My Cloud mobil uygulamasını kullanarak dosyalarınızı Dropbox ve diğer servislere aktarabiliyorsunuz. Diğer yandan esnek yedekleme seçenekleriyle de işlevsel bulduğumuz My Cloud, WD SmartWare Pro yazılımıyla bu yönde seçenekler sunuyor.

Kurulum, kullanım ve mobil uygulamalarının yanı sıra transfer performansına da baktığımız My Cloud, aynı ağ içinde dahili erişimde iyi performans gösteriyor. 5 GHz'lik ağda ise 100 MB ve 1 GB'lık sıkıştırılmış dosyayı aktarırken saniyede 14 – 16 MB'ı gördüğümüzü söyleyelim. 2.4 GHz'de ise 8 MB sonucu aldık. 1 GB'lık dosya kopyalaması 75 saniye sürdü. Diğer yandan CrystalDiskMark sonuçlarına göre saniyede 74,2 MB okuma performansı gösteren cihaz, yine saniyede 50,4 MB yazma sonucuna ulaştı. Genel olarak baktığımızda kopyalama ve yazma noktasında daha yüksek hız sunabilirdi.

Özetle

Bulut servislerine aylık veya yıllık ödenen meblağların karşısında kullanabileceğiniz GB miktarına karşılık, tek ödemeyle 2, 3 ve 4 TB'lık kapasite seçeneklerine sahip olmak daha mantıklı geliyor doğrusu. Üstelik kimseyle paylaşmadan kişisel olarak kullanabilmek de buna dahil. Açıkçası bu açıdan bakıldığında My Cloud oldukça kullanışlı bir ürün. Bunun yanında geniş özellikler, çoklu platform desteği, kolay kullanımı, sessiz çalışması ve kapasiteyi genişletebilme imkanıyla da beğenilecektir. WD My Cloud'un fiyatının 529 TL civarında olduğunu da belirtelim.

Kimler Almalı

Eğer kişisel verilerinizi elinizin altında bulundurmak ve nerede olursanız olsun erişilebilir kılmak istiyorsanız WD My Cloud'u yakından inceleyebilirsiniz.

Alternatifleri

My Cloud'a alternatif olarak Synology DiskStation DS213+ veya Buffalo LinkStation Pro'yu da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli WD My Cloud
Ürün Markası Western Digital
CHIP Online Notu
88
Arayüz Gigabit Ethernet, USB 3.0
Kapasite 2 TB
Transfer (Okuma) 74,2 MByte/s
Transfer (Yazma) 50,4 MByte/s
Boyutlar 170 x 139 x 49 mm
Ağırlık 960 gr.
Okuyucu Yorumları