Xiaomi'nin Mi 3'ü detaylı testte!

Çin'in yükselem markası Xiaomi'nin dev rakiplere kafa tutan telefonu Mi 3'ü A'dan Z'ye test ettik!

Xiaomi Mi 3 İnceleme
CHIP Online Notu 74
  • Performans
  • Etkileyici kamera
  • İyi pil ömrü
  • Hoparlörler
  • Ön kamera 2.0 MP
  • Kapasitif tuşlar

Belki yakın zamana kadar Xiaomi adlı akıllı telefon markasını pek duymadınız. Ama bu Çinli üretici, teknoloji dünyası tarafından takip edilmesi gereken markalar arasında yer alıyor. Xiaomi, bu onuru iki özelliğine borçlu: Kaliteli ve ucuz telefonlar, eski Google ve Android mühendisi Hugo Barra'nın geçtiğimiz yıl transfer edilmiş olması.

Ürünlerini kendi internet sitesinden direkt olarak kullanıcılara satma tercihi ile, firmanın oldukça ilginç kararları olduğu söylenebilir. Ancak tercih ettiği bu yöntem sayesinde pazarlama masraflarından kurtulan firma, ürünlerinin fiyatını oldukça aşağıya çekebiliyor.

Xiaomi'nin şu anda satışta olan en yüksek modeli Mi 4. Ancak Mi 4'ten önce piyasaya sürülen Mi 3'ün özellikleri, bugün bile geçerli kabul edilen Android telefonlar ile hemen hemen aynı: 2.3GHz Snapdragon 800 işlemci, 13 MP kamera, 2GB RAM, 16GB dahili hafıza ve 5 inçlik 1080p çözünürlüğe sahip IPS ekran.

Snapdragon 800 ve fazlası

Eğer 2014'ün Snapdragon 801 işlemcisine sahip telefonlarını saymazsanız, Xiaomi Mi 3 dünya çapında performans alanında en iyilerin arasında yer alıyor. Mi 3, ince ve köşeli bir görünüşe sahip. Eğimli plastik tarafından sarılmış olan telefon, tek parça bir kaplamaya sahip olduğu görünüşünü verebiliyor. Nokia Lumia 900'ü oldukça andıran Mi3, pek çok ucuz fiyatlı telefonun aksine, kaliteli bir cihaz olduğunu hemen hissettiriyor.

Kasada neler var?

Telefonun alt kısmında, büyük bir hoparlör ve microUSB bağlantısı bulunuyor. Mi 3'ün üst kısmı ise, aynı alt kısmı gibi temiz ve keskin bir görüntüye sahip olmakla beraber, kulaklık girişi ve kart girişi bölümlerini barındırıyor. Güç tuşu ise sağ tarafta ve ses tuşları ­güç tuşunun hemen üstünde yer alıyorlar.

Bildirim ışığı, farklı renklerde yanma özelliğine sahip ve MIUI Android işletim sistemi aracılığı ile bu renklerin özelleştirilmeleri mümkün. Örneğin, SMS mesajları için kırmızı, gelen aramalar için mavi gibi seçenekleri istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Donanımın ve yazılımın uyumlu bir şekilde çalışabildiğini görmek ise oldukça güzel.

Mi 3'ün yaydığı his, yüksek bütçeli telefonların verdiği güvenilir hissin hemen aynısı. Ekran camının telefonun alt kısmı ile birleştiği yerdeki küçük bir detay da, sanki telefonun önünde kalın bir cam parçası varmış hissini yaratıyor.

Buradaki belki de en negatif özellik ise, son birkaç yıldır sıklıkla kullanılan Android'in ekran-üstü yazılım tuşları yerine, kapasitif tuşların kullanılmış olması. Tabii ki bunun en büyük sebebi, Mi 3'ün oldukça ayrıntılı ve ekli bir Android 4.3 custom ROM'u olan MIUI kullanması.

Ayrıca, tuş dizilimi standart Android'e göre ters düzenlenmiş durumda; aynı Samsung Galaxy ceplerde olduğu gibi... Eğer Mi 3'ü sağ elinizde tutarsanız, geri tuşuna basmak için bir miktar uğraşmanız gerekiyor ancak telefonu sol elinizle tutarsanız, herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Şimdi telefonun özelliklerine ve arayüzüne daha yakından bakalım...

Özetle

Sonuç olarak özelleştirilmiş bir Android olan MIUI işletim sistemi, standart Android'e göre pek çok farklı özellik sunuyor ve bu özelliklerin pek çoğu, Mi3'ü standart Android telefonlardan daha rahat kullanılır yapıyor. Pek kullanışlı olmayan özellikler ise, kolay bir şekilde değiştirilebilir konumdalar...

Kimler Almalı

Android işletim sistemine farklı bir arayüz alternatifi arayanlar Xiaomi Mi 3'ü tercih edebilir.

Alternatifleri

Eğer güçlülüğü kanıtlanmış bir telefon almak istiyorsanız LG Google Nexus 5'i önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Xiaomi Mi 3
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
74
İşletim SistemiAndroid 4.3
İşlemciQualcomm MSM8274AB Snapdragon 801
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 330
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Ön Kamera2.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi500:00 saat
Konuşma Süresi025:00 saat
Boyutlar73 x 144 x 8.1 mm
Ağırlık145 gr.
Okuyucu Yorumları