ZyXEL AC1750 HD Media Router'ı inceledik!

ZyXEL'in evini multimedya merkezine çevirmek isteyenlere özel router'ını inceledik!

CHIP Online Notu 92
  • Transfer hızı
  • Trafik kontrolü
  • Aynı anda HD medya aktarımı
  • 2 USB bağlantısı
  • Çevreci özellikleri
  • USB 3.0 yok

Yeni kablosuz standart olan AC teknolojisi son zamanlarda pek çok üründe karşımıza çıkmaya başladı. 802.11n standardından 3 kat daha hızlı olan 802.11ac teknolojisi, ağ çözümlerinin köklü markalarından ZyXEL'in yeni HD Media Router'ında da karşımıza çıkıyor.

Çift bantlı kablosuz AC1750 HD Media Router'ı olarak anılan ZyXEL'in yeni cihazı NBG6716 kod adıyla inceleme masamızda. Özellikle tasarımıyla radikal bir yenilenmeye giden ZyXEL'in, tasarım konusunda oldukça iyi bir iş çıkarttığını söyleyebiliriz. Elbette cihaz yalnızca tasarımla değil, performans konusunda da büyük başarı gösteriyor. Hepsinden az sonra bahsedeceğiz.

Çift bant desteği sağlayan cihaz, özellikle internet üzerinden hızlı veri aktarımı sağlamak ve multimedya dosyalarına erişmek isteyen kullanıcıların beklentisini karşılayacak özellikler içeriyor. 1750 Mbps'e erişebilen performansıyla dikkat çeken HD Media Router, ZyXEL'in çevreci özelliklerine de ev sahipliği yapıyor. Şimdi ZyXEL NBG6716'ya daha yakından bakalım.

Şık tasarım

Radikal bir tasarım değişikliğine giden ZyXEL, yeni ürünü NBG6716 ile ayaklı bir tasarım sunuyor. Standı sayesinde masa üzerinde ayakta durabilen Media Router, ön yüzünde şık bir logo ve sol üst köşede bir anahtar butonu bulunduruyor. Sol yüzeyde kablosuz butonları, sağ yüzde ise USB girişlerini bulunduran cihaz, geri kalan tüm bağlantılarını arka panelde toplamış. Oldukça derli toplu bir görünüm sergileyen cihaz, şık tasarımını parlak piyano siyahı malzemesine de borçlu elbette.

Sağ yüzde bulunan USB bağlantıları 2.0 standardında. Arka bağlantılar arasında ise bir WAN ve dört LAN arabirimi bulunuyor. Kutu içeriğinden çıkan Ethernet bağlantısı ile kolaylıkla bağlantıyı sağlayabiliyorsunuz. Ardından "192.168.1.1" IP'si ile ZyXEL'in arabirimine giriş yapıp, bağlantı ayarlarınızı yapabilirsiniz. Arabirimin oldukça kolay olduğunu ve pek çok kişiselleştirilebilir seçenek sunduğunu da söyleyelim.

Evinizi multimedya merkezine çevirin

Peki, NBG6716 ne işe yarıyor? Eğer evinizi internete bağlı bir multimedya merkezine çevirmek istiyorsanız ZyXEL'in bu çift bantlı kablosuz AC1750 HD Media Router'ı işinize çok yarayacaktır. Evinizde yer alan dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar ve akıllı televizyon gibi cihazları besleyebilen bir merkez olan NBG6716, üstün bağlantı teknolojisi ile bu işi fazlasıyla hızlı bir şekilde yapabiliyor.

Yüksek tanımlı multimedya dosyalarının aktarımı için hızlı bağlantı gerekiyor. Sahip olduğu AC teknolojisi ile bunu sağlayabilen AC1750 HD Media Router, çift bant frekans desteği gösteriyor. 2.4 GHz ve 5 GHz frekanslarında çalışabilen cihaz, toplamda 1750 Mbps'e kadar veri transferi gerçekleştirebiliyor.

2.4 GHz'de 802.11 b/g/n standartlarını destekleyen cihaz, 5 GHz bandında işin içine AC teknolojisini de katıyor. 2.4 GHz'de 450 Mbps veri transferi yapan router, 5 GHz bandında 1300 Mbps veri aktarımı gerçekleştiriyor. Cihazı özellikle eş zamanlı veri aktarımı konusunda oldukça beğendimizi de söyleyelim. Aynı anda birden fazla cihaza bağlandığında trafik yönetimini gayet başarılı bir şekilde idare eden cihaz, bunu Qualcomm StreamBoost HD teknolojisi ile çözüyor. Evde televizyona, bilgisayara ve cep telefonuna bağlı olduğu durumlarda aynı anda hepsine veri aktarımı gerçekleştiren cihaz, hepsini iyi bir şekilde idare ediyor ve trafik sıkışmasına izin vermiyor.

NWD6605: AC1200 USB adaptör

Üzerinde yer verdiği USB bağlantıları sayesinde harici disklerinizi de ağa katabilmenize olanak tanıyan NBG6716, böylece arşivinizdeki HD filmleri televizyonunuzdan rahatlıkla izleyebilmenize olanak tanıyabilir. DLNA sertifikasına sahip olan cihaz, başarılı teknik özelliklerinin yanında ZyXEL'in çevreci özelliklerini de taşıyor.

Cihazda, gereksiz güç tüketimini engellemek ve radyasyonu kontrol altına almak adına kablosuz bağlantıyı zamanlayabiliyorsunuz. Böylece kullanmadığınız zamanlarda otomatik olarak kablosuz bağlantı kapanıyor. Bunun yanında kolay erişim butonları ile de bunu kontrol altına sunuyor.

Wi-Fi özelliği kavuşturun

Evdeki kablosuz bağlantıya sahip cihazlarınızla kullanabileceğiniz AC1750 HD Media Router ile elbette kablolu bağlantı da yapabilirsiniz. Eğer sahibi olduğunuz televizyon veya masaüstü bilgisayar gibi cihazların Wi-Fi desteği yoksa isterseniz kablolu olarak AC1750 HD Media Router'a bağlayabilirsiniz. Ancak diğer yandan eğer kablosuz cihazlarınıza Wi-Fi özelliği kavuşturmak istiyorsanız, bir kablosuz adaptör edinmeniz gerekecek.

AC1750 HD Media Router bize teste NWD6605 isimli AC1200 USB adaptör ile birlikte geldi. Testlerimizi, ZyXEL'in incelediğimiz Media Router'ıyla tam uyumlu olarak çalışan bu kablosuz adaptörüyle gerçekleştirdik. Yine son standart olan AC teknolojisini destekleyen ve çift bant desteği gösteren NWD6605, 2.4 GHz'de 300 Mbps, 5 GHz'de ise 867 Mbps veri aktarımı sağlayabiliyor. Böylece Wi-Fi desteği olmayan cihazlarınız da en hızlı şekilde ağa dahil olabiliyor.

Özetle

Evinizi bir medya merkezine çevirmek istiyorsanız ZyXEL'in NBF6716 kod adlı AC1750 HD Media Router'ı sizin için iyi bir çözüm olabilir. Yeni kablosuz standart olan AC teknolojisini destekleyen cihaz, hızlı veri transferinin yanında cihazlar arası trafiği başarılı şekilde yönetebiliyor ve geniş menzil alanı sunuyor.

Kimler Almalı

Evini bir multimedya merkezine çevirmek isteyen ve hızlı veri transferini gözeten kullanıcılar tarafından yakından incelenebilir.

Alternatifleri

İncelediğimiz ZyXEL NBF6716'a alternatif olarak yine bir başka ZyXEL ürünü olan NBG5615'i alternatif olarak önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ZyXEL NBG6716
Ürün Markası ZyXEL
CHIP Online Notu
92
Standart 802.11 b/g/n - 802.11ac/n/a
Standart 2.4 GHz / 5 GHz
Hız 450 Mbps (2.4 GHz), 1300 Mbps (5 GHz)
Bağlantılar WAN, LAN (4 adet), USB 2.0 (2 adet)
Boyutlar 214 x 74 x 165 mm
Ağırlık 460 gr.
Okuyucu Yorumları