ZyXEL PLA4231 Kit ne sunuyor?

İnternet ağını elektrik hattı üzerinden genişleten PLA4231 Kit ne sunuyor?

CHIP Online Notu 92
  • Kullanımı kolay
  • Performans
  • Powerline ve WPS imkanı
  • 4231 adaptörü büyük

Kablosuz bağlantılarda sanıyoruz ki pek çoğumuzun ortak sorunu, aynı ağ içinde evin farklı noktalarında aynı performansı alamamak. Bu sorunu aşmak için mevcut elektrik şebekesi üzerinden kablosuz bağlantıyı dağıtmak oldukça pratik bir çözüm. Bugün inceleyeceğimiz ZyXEL'in Powerline adaptörü PLA4231 Kit, bu pratik çözümü bizlere sunmasıyla dikkat çekiyor.

Tam adıyla HD Powerline Wireless Extender N300 olan Kit, içeriğinde iki farklı adaptör bulunduruyor. Bunlardan biri PLA4231, diğeri ise PLA4201. Bu iki adaptörü birlikte kullanarak kolay bir şekilde kablosuz ağınızı genişletebiliyor, diğer yandan kablolu bağlantıya imkan tanımasıyla kablolu olarak da bağlantı kurabiliyorsunuz.

ZyXEL PLA4231 kiti beyaz renkte, diğer pek çok alternatifiyle benzer bir tasarıma sahip. Her iki adaptör de üzerinde belirli bildirimleri görüntülemek için LED ışıklara yer veriyor. PLA4231'in altında iki farklı Ethernet bağlantısı varken, PLA4201'de ise bir Ethernet portu görüyoruz. Bu da demek oluyor ki powerline hattı için PLA4201'i modemin yanına konumlandıracağız.

Kablosuz ağı genişletin

Biz yaptığımız testte, cihazı duvarlarla bölünmüş uzunca bir koridora sahip bir evde kullanma şansı bulduk. Amacımız router'ın bulunduğu odadan, koridorun sonundaki salona elektrik şebekesi üzerinden bu cihazla birlikte kablosuz ağı genişletmekti. Bunun için ADSL router'ın yanındaki elektrik prizine PLA4201'i, taktıktan sonra, kutu içeriğinden çıkan Ethernet kablosuyla router'a bağladık. Daha sonra diğer adaptör olan PLA4231'i de salondaki bir prize yerleştirdikten sonra bağlantı tamamlandı. Böylece kablosuz ağı zahmetsizce ve tam kapasitede genişletme olanağı bulduğumuz cihaz, ayrıca üzerinde yer verdiği iki Ethernet noktasıyla kablolu bağlantı yapma olanağı da sağlıyor.

Mesela bizim de kullandığımız gibi PLA4231 adaptörünün bir Ethernet noktasını oyun konsoluna, bir diğerini de televizyona bağlayabilirsiniz. Böylece adaptör bu iki cihaza kablolu veri aktarımı sağlarken, çevrede kullanılan cep telefonu ve tablet gibi diğer cihazlara da kablosuz ağ sunabilir.

PLA4231 Kit, 500 Mbps'e kadar veri transferi sağlayabiliyor. Elbette bu değerin teorik olduğunu da söyleyelim. Ancak cihaz standart 200 Mbps güç hattı teknolojisine göre yüzde 60 daha fazla performans sunabiliyor. Öte yandan cihaz 128-bit AES şifreleme mekanizması ile korunuyor.

Özetle

İnternet hattını hem kablosuz hem powerline olarak genişletebileceğiniz bir ürün olan ZyXEL PLA4231 Kit, oldukça kullanışlı bir ürün. Eğer sizin de ev veya ofisinizde internet menziliyle ilgili sıkıntılar varsa bu kitle bu sorunu aşabilirsiniz diye düşünüyoruz.

ZyXEL PLA4231 Kit'in fiyatı ise 259 TL civarında.

Kimler Almalı

Ev veya ofisinde internet menziliyle ilgili sıkıntılar yaşayanlar ZyXEL PLA4231 Kit'i satın alarak ister elektrik şebekesi üzerinden powerline yöntemiyle, ister WPS çözümüyle menzil genişletici şekliyle sorunu çözebilirler.

Alternatifleri

Eğer powerline değil de yalnızca menzil arttırıcı bir çözüm arıyorsanız Asus'un RP-N14 modelini de inceleyebilirsiniz. Elbette benzer ürünler ZyXEL'de de mevcut. Bunlara örnek olarak ZyXEL WRE2205'i verebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ZyXEL PLA4231 Kit
Ürün Markası ZyXEL
CHIP Online Notu
92
Standart 802.11 b/g/n
Veri Hızı 500 Mbps
Kapsama Alanı 300 metre
Güvenlik 128-bit AES şifreleme
Boyutlar 99 x 60 x 37 mm / 50 x 25 x 70 mm
Okuyucu Yorumları