Zyxel'in yeni modemi ne sunuyor?

İnternet bağlantınızdan en yüksek verimi almak için Zyxel'in yeni modemi ne sunuyor?

CHIP Online Notu 89
  • Başarılı performans
  • Çekim kalitesi
  • İki adet antenle destekleniyor
  • Kullanımı kolay arabirim
  • Tek USB portu
  • Selef modelden fark yaratmıyor

Eğer internet servis sağlayıcıların düzenlediği kampanyalar üzerinden bir ADSL modem aldıysanız size bazı noktalarda yetmediğini görürsünüz. Haklı olarak firmalar size "işinizi görebilecek" düzeyde ürünler sunuyorlar ve fiyatlarını daha düşükte tutup cazibelerini artırmaya çalışıyorlar. Bu bağlamda kampanyalarda sunulan ürünler de piyasanın standartları kadar yetenekli olmayabiliyor. Bahsi geçen noktada elbette internet servis sağlayıcıların vermiş olduğu ürünleri kötülemiyoruz ancak günümüzün standartlarından geride oldukları kesin. Gerek sunduğu hız destekleri, gerekse kablosuz ağlarının menzili olarak zayıf kalıyorlar. Daha da önemlisi günümüzde artık modemler oldukça önemli yeteneklere sahip olmaya başladılar. ZyXEL firmasının ürün yelpazesinde bulunan VMG3312-B10A v2 de özellikleriyle dikkat çekmeyi başaran bir ürün. ZyXEL VMG3312-B10A v2 hem ADSL2+, hem de VDSL2 teknolojilerine uyum sağlayarak internet bağlantınızdan en yüksek verimi elde etmenizi sağlıyor.

ZyXEL'in bugün elimizdeki VMG3312-B10A v2 isimli modeli aslında daha önce incelediğimiz aynı isimli B10A modelinin yeni sürümü. Önceki modelde antenler dahiliyken, bu model de iki adet anten dışarıya taşınmış durumda. Elbette ufak tefek başka farklılıklar da bulunuyor. Şimdi hepsine yakından bakalım.

Genel bakış

ZyXEL VMG3312-B10A v2, üç yıl garantili olarak satışa sunuluyor ve ayrıca Türkiye'den haftanın yedi günü ve 24 saat boyunca ulaşılabilen bir çağrı merkezi avantajı sunuyor. Kurulumdan tutun da en küçük sorunlara kadar çağrı merkezine her konuda ulaşabilirsiniz. Gerçi ZyXEL, tüm kurulum adımlarını da en basit seviyeye indirgemiş. Kutu içeriğinden gelen CD tamamen Türkçe şekilde anlatım yapıyor ve modeminizi sıfırdan kurdurtuyor. Ek olarak modem arabirimi de tamamen Türkçe olacak şekilde tasarlanmış durumda.

ZyXEL VMG3312-B10A v2 şık bir modem. Salonunuzda gönül rahatlığı ile konumlandırabilirsiniz. Alışılagelmiş siyah plastik kutu mantığının çok çok ötesinde bir tasarıma sahip. Önceki modelden farklı olarak karşımıza çıkan antenler modemin her iki yanında kendine yer buluyor. Antenlerin sökülebilir yapıda olması da önemli bir nokta.

LED bildirim ışıkları her zaman olduğu gibi ön yüzde yer alıyor, bağlantılar da yine arka tarafta. Bağlantılar arasında en sağda gri soket telefon hattı bağlantısı için. Sarı renkli olanlar ise 10 / 100 Mbps destekli Ethernet portları. Yine WAN girişi ve USB portu da burada bulunuyor. Ancak önceki modelden farklı olarak burada bir USB girişi görüyoruz. Selef modelde iki port vardı. Bu USB portu kullanarak yazıcınızı veya sabit diskinizi ağ ortamında paylaşıma açabilirsiniz. Elbette iki adet USB portu bulunması daha fazla avantaj sağlayabilirdi.

Önemli avantajlar

Ürün ADSL2+ tipinde bağlantıları destekliyor. Elbette mevcut tüm ADSL aboneleri de tercih edebilirler. VDSL2 de hız avantajı sunan önemli standartlardan birisi. Henüz fiber bulunmayan ve kablo internetten yoksun olan tüm bölgeler için şu anda tek alternatif konumunda. Yüksek hızı randımanlı bir şekilde kullanmak ve evinize ya da işyerinize dağıtmak istiyorsanız ZyXEL VMG3312-B10A v2 en iyi seçeneklerden biri olacaktır. VDSL2'de desteklenen en yüksek indirme hızı 100 Mbps. En yüksek yükleme hızı ise 45 Mbps seviyesinde. ZyXEL VMG3312-B10A v2'de desteklenen kablosuz ağ teknolojisi ise günümüzün hız ve menzil açısından en mantıklı seçeneklerinden biri olan 802.11n. Elbette daha yeni teknolojiler de var ancak fiyat ve karşılığı açısından değerlendirildiğinde halen daha 802.11n'in avantajlı olduğu söylenebilir. 300 Mbps teorik hızda kablosuz ağ yayını yapılıyor. Çoklu SSID özelliği ile dört adete kadar farklı şekilde kablosuz ağ yapılandırması yapabilirsiniz.

ZyXEL VMG3312-B10A v2'in kutusundan iki adet 5 dBi'lık anten geldiğini söylemiştik. Antenler güç olarak günümüzün standartlarının üzerinde. Böylece küçük çaptaki ev ve işyerlerinin internet bağlantısı ve kablosuz ağ dağıtım ihtiyacı tamamen çözülebiliyor. Yaptığımız denemelerde 140 metrekarelik bir kapalı alanın tüm noktalarında ZyXEL VMG3312-B10A v2'den güçlü sinyal elde etmeyi başardık. Elbette antenlerin yanı sıra 802.11n teknolojisinin de bunda payı var. ZyXEL VMG3312-B10A v2'i tercih ettiğinizde normal şartlarda bir PowerLine veya kablosuz erişim noktası gibi sistemleri kullanmanız gerekmeyecek.

Son olarak modemin arabiriminden de bahsedelim. Türkçe ve sanki bir işletim sistemine benzeyen arayüzle karşımıza çıkan arabirim, gayet kolay bir kullanım sağlıyor. Arabirimde az sayıda tuş var ve istediğiniz ayarı alt menülere giderek seçebiliyorsunuz. Modem paneline girdiğiniz gibi o anda bağlı olan cihazlar ve cihaz tipleri listeleniyor. Her şeyi hızlı bir şekilde inceleyebiliyorsunuz. ZyXEL VMG3312-B10A v2'nin avantajlı olduğu yönlerden biri de hiç şüphesiz burası.

Özetle

VMG3312-B10A v2, sahip olduğu özellikler düşünüldüğünde başarılı bir ürün. Özellikle VDSL2 kullanmak isteyenler için öneriyoruz. Her ne kadar daha önce incelediğimiz selef model olan B10A'dan pek fark yaratmasa da uygun fiyatıyla birlikte tercih edilebilir kanaatindeyiz.

ZyXEL VMG3312-B10A v2'nin fiyatı ise 220 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Ev ve ofis kullanıcıları tarafından satın alınabilecek olan ZyXEL VMG3312-B10A v2, geniş özelliklere sahip. VDSL2 ile hızlı internet deneyimi yaşamak isteyenlere hitap eden modem, USB arabirimi sayesinde de NAS deneyimi yaşatabiliyor.

Alternatifleri

ZyXEL VMG3312-B10A v2'ye alternatif olarak TP-LINK Archer D5 de tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Zyxel VMG3312-B10A v2
Ürün Markası ZyXEL
CHIP Online Notu
89
Standart 802.11 b/g/n
Hız 300 Mbps
Frekans 2.4 GHz
WAN RJ11 portu
LAN 4 adet
USB 2.0 1 adet
Boyutlar 186 x 39 x 121 mm
Ağırlık 245 gram
Okuyucu Yorumları