Solaris 10, 2 milyondan fazla kişiye ulaştı

Sun Microsystems’ın 31 Ocak’ta ücretsiz kullanım lisansını açtığı Solaris 10 işletim sistemi, son 6 ayda 2 milyondan fazla kişiye ulaştı. Bu rakama Solaris 10 ile birlikte gelen açık kaynak kodlu uygulama sunucusu da dahil.

Solaris 10, 2 milyondan fazla kişiye ulaştı

Sun Microsystems, son altı ay içinde işletim sistemi Solaris 10’un 2 milyondan fazla kayıtlı lisansının dağıtıldığını açıkladı. Sun’ın web sitesi de Solaris 10’un ücretsiz download edilmeye başlandığı 31 Ocak’tan bu yana ziyaretçi akınına uğradı. Bu büyük ilgi, GlassFish isimli açık kaynak projesine de olumlu yansıdı. Proje kapsamında açık kaynak topluluğundaki yazılım geliştiriciler, Sun Java Sistem Uygulama Sunucusu PE 9.0’un en son versiyonununun geliştirilmesine katkıda bulunabiliyorlar.

Sun Microsystems’ın İşletim Platformları Grubu Başkan Yardımcısı Tom Goguen, her gün ortalama 11.000 adet Solaris 10 lisansının dağıtıldığını belirterek, bu ilginin az rastlanır bir durum olduğunu söyledi. Goguen, Ortak Geliştirme ve Dağıtım lisansı kapsamında Solaris 10’un ve Java Sistem Uygulama Sunucusu’nun kaynak kodunun açılmasının Sun’ın endüstride yeni yaratıcı dalgalara zemin hazırladığını da vurguladı.

Sun’ın Ar-Ge çalışmalarına 500 milyon dolar harcadığı Solaris 10, ‘dünyanın çökmeyen tek işletim sistemi’ ünvanını da koruyor. Solaris işletim sistemi bugün Global Fortune 1000’deki şirketlerin çoğunluğu tarafından kullanılıyor.

Solaris 10, http://www.sun.com/software/solaris/get.jsp adresinden ücretsiz indirilebiliyor. Solaris 10 ile birlikte, aralarında Sun Java Desktop Sistem, GNU Utilities, Perl ve Python programlama dilleri, Sun Java Sistem Dizin Sunucusu ile açık kaynak kodlu J2EE application server platform edition’ın da bulunduğu 180’den fazla yazılım paketi lisansı da geliyor. http://www.sun.com/software/solaris/what_you_get.jsp

Solaris 10 ile birlikte, Sun Java Enterprise Sistem’in bir kopyası da iletiliyor. Bu entegre altyapı yazılım çözümleri, ücretsiz olarak yazılım geliştiriciler tarafından kullanılabiliyor. Ayrıca yıllık çalışan başına 140 dolar ödenerek istenilen sayıdaki sistemde de kullanılabiliyor. Bu devrimci yeni iş modeli, tedarik maliyetlerini önemli ölçüde azaltmayı mümkün kılarken, kurumsal yazılımın yaygın bir biçimde kullanımını da kolaylaştırıyor.

Okuyucu Yorumları