Adım adım Skype rehberi!

İnternet bağlantısına ve gerekli donanıma sahipseniz, bu muhteşem yazılımı kullanarak sevdiklerinizle, ailenizle ve arkadaşlarınızla zaman sınırlaması olmadan saatlerce ücretsiz konuşabilirsiniz. CHIP, dünya üzerinde milyonlarca kullanıcıya sahip Skype yazılımını mercek altına alıyor.

Adım adım Skype rehberi!

Şayet siz bilgisayar başında olmadığınız bir anda başka bir kullanıcı tarafından aranırsanız, aynen cep telefonlarında olduğu gibi bu aramanın kaydı cevapsız arama olarak tutulacak ve arayan kişiyi, kaç defa aradığını veya arama zamanı gibi bilgileri görebileceksiniz.

Skype’nin diğer özellikleri

Skype yalnızca, üyelerinin birbirleriyle ücretsiz ve zaman sınırlaması olmadan diledikleri gibi sesli iletişim kurabilmelerini sağlayan bir yazılım değil. Programın bu özelliğinin dışında başarıyla altından kalktığı ve alternatiflerini kıskandıracak performans gösteren birçok özelliği bulunuyor.

Konferans

Programın ana işlevi olan sesli iletişimi dilerseniz bir konferans ortamına çevirebilirsiniz. Karşılıklı olarak kurmuş olduğunuz sesli iletişim ağına bir başka kullanıcıyı davet edebiliyorsunuz.B u işlemi çok pratik bir şekilde yapabilmeniz de programın diğer artı yönlerinden biri. Görüşme ortamına davet etmek istediğiniz ve listenizde yer alan diğer kullanıcının isminin üzerine sağ tıklayıp, açılan menüden Invite to Conference seçeneğine tıklarsanız, seçmiş olduğunuz kişi de kurduğunuz sesli iletişim ortamına dahil ediliyor.

Dosya aktarımı

Skype’nin, listenizdeki kullanıcılarla kendi aranızda dosya alışverişinde bulunmanızı sağlayan File Transfer özelliği sayesinde diğer alternatif programlara gereksinim duymuyorsunuz.B u özelliği kullanabilmek için dosya göndermek istediğiniz kullanıcının ismine sağ tıklayıp Send File seçeneğine tıklamanız ve ilgili dosyayı göstermeniz yeterli.

Sohbet

Yazılımın sesli iletişimin dışında MSN, ICQ gibi popüler programlardan neredeyse hiç aşağı kalmayan bir de metin tabanlı sohbet bölümü bulunuyor.Y azışarak iletişim kurmak istediğiniz kullanıcıya sağ tıklayıp Start Chat seçeneğine tıklarsanız, gayet hoş bir sohbet penceresi açılacak ve mesajlaşmaya başlayabileceksiniz. B u bölümde de dilerseniz listenizdeki diğer kullanıcıları da sohbet bölümüne davet ederek grup halinde mesajlaşabiliyorsunuz.

Sonuç: Skype yazılımı sesli iletişimde gerek ses kalitesiyle gerekse de kolay kullanımıyla bu alanda neredeyse rakipsiz niteliklere sahip başarılı bir yazılım. Sevdikleriniz, aileniz ve arkadaşlarınızla bu yazıda anlatılan adımları takip ederek zaman sınırlaması olmadan ve ücretsiz bir şekilde, dilediğiniz gibi konuşabilirsiniz.P rogramın konferans, metin tabanlı sohbet ve dosya aktarımı gibi diğer özellikleri ve daha önemlisi bu özellikleriyle de gayet başarılı olması gerçekten övgüye değer.Yazılımın Windows sürümü dışında Mac OS X, Linux ve Pocket PC versiyonları da kullanıcılara sunuluyor.

BİR SORU BİR CEVAP

Listemdeki kullanıcılar tarafından arandığımda çalan telefon sesini değiştirmek istiyorum. Bu mümkün olabilir mi acaba?

Dilerseniz uyarı tonlarını değiştirebilirsiniz tabii ki. Bunun için öncelikle programın ana menüsünde bulunan File menüsüne tıklayarak Options seçeneğini çalıştırın. Daha sonra ise ekrana gelen Options penceresinin Ring Tones sekmesine geçin. Burada, meşgul ve arama tonu gibi tüm sesli uyarıları göreceksiniz. Değiştirmek istediğiniz seçeneğin yanındaki Browse düğmesine basın ve çalmasını istediğiniz yeni ses dosyasını gösterin. Son olarak Save düğmesi ile değişiklikleri kaydedin.

Uğur Seven - Onur Seven
[email protected]

Kurulum ve üyelik işlemleri

Yazılımın en son sürümünü http://www.skype.com adresinden bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz. Kurulum aşamasında dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta yok.Basit kurulum aşamasının ardından programı çalıştırdığınızda, yeni kullanıcıların kendilerine yeni bir “account” yani kullanıcı hesabı açmaları gerekiyor. Daha sonra bu kullanıcı adıyla programa giriş yapacak ve kullanmaya başlayacaksınız.

Programı çalıştırınca ilk olarak Create a new Skype account penceresi bizleri karşılıyor. Ekr ana gelen bu form penceresinde kendinize kullanıcı adı ve şifre belirliyor ve e-posta adresinizi yazıyorsunuz. Yazılımı hazırlayan şirketin kullanıcı sözleşmesini kabul etmeniz ve Skype End User License Agreement kutucuğunu işaretlemeniz de gerekiyor tabii ki.

Aksi takdirde yazılımı bilgisayarınıza kuramazsınız. Next düğmesi ile kayıt işlemine devam ederseniz, kayıt işlemi tamamlanmış oluyor.B u aşamada karşılaşabileceğiniz muhtemel problem, sadece belirlediğiniz kullanıcı adınızın önceden alınmış olunmasıdır.Böyle bir durumla karşılaşırsanız kullanıcı adınızı değiştirip devam edin.

Üyelik işlemimizi başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Your Skype Personal Profile ekranı karşımıza geliyor. Kendinize ait diğer bilgilerinizi bu pencerede yer alan bölümlere girebilirsiniz.B u bölümü doldurmak istemeyen kullanıcılar Update düğmesiyle es geçebilirler.

Skype yazılımını bilgisayarımıza kurup ve üyelik işlemlerimizi başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra program artık kullanılmaya hazır hale gelmiş demektir. Y azılımın arayüzünün sol alt kısmında yeşil bir simgeyle Online durumda olduğumuzu ve artık sesli görüşme için önümüzde herhangi bir engelin bulunmadığını görüyoruz.

Sesli görüşme yapıyoruz

Yazımızın bundan önceki aşamasında Skype yazılımını tanımanın yanı sıra, kurulum ve kayıt işlemlerini nasıl gerçekleştirebileceğimizi adım adım görmüş, programı kullanılmaya hazır bir durumda bırakmıştık. Sesli görüşme için ihtiyacınız olan mikrofonunuzu bilgisayarınıza bağlayıp hoparlörünüzü açın veya dilerseniz bilgisayarınıza kulaklığınızı takın ve bu şekilde hazırlık aşamasını tamamlamış olalım.Y azılımın ana penceresinin üst kısmındaki yeşil ve üzerinde “+” ibaresinin bulunduğu add a Contact düğmesine basarak ilgili pencerenin ekrana gelmesini sağlayın.

Öncelikle bu penceredeki kutucuğa kontak listemize eklemek istediğimiz ve daha sonra iletişim kuracağımız kullanıcının Skype üye ismini yazarak aratıyoruz. Çok kısa bir süre sonra yazmış olduğumuz isimdeki Skype üyesi bulunacak ve OK düğmesine basarak, listemize eklemiş olacağız.B u aşamadan sonra karşı kullanıcıya bir mesaj gidecek ve onay istenecek. Onay verildiği takdirde artık kontak listenize eklediğiniz bu üyeyle sesli iletişime geçebilirsiniz.

Programın Contacts bölümüne, yani listemize eklediğimiz Skype üyesi online durumdaysa arama işlemini başlatmak için isminin üzerine çift tıklamak yetiyor. Bu aşamadan sonra karşı tarafın bilgisayarına bir sesli uyarı gönderiliyor ve sanki bir telefonmuş gibi çalıyor. Kullanıcı aramaya cevap verirse iki bilgisayar arasındaki bağlantı sağlanmış olacak ve ücretsiz görüşmeye başlayabileceksiniz. Karşı taraf sizi ararsa eğer, hoparlörleriniz açık durumdaysa sesli uyarıyı duyacak ve yeşil telefon simgesi ile aramaya cevap vereceksiniz. Hoparlörünüz kapalı durumdaysa aramanın geldiğini ekranın sağ alt kısmında beliren ve arandığınızı haber veren kutucuktan anlıyorsunuz.

KaZaA’nın yaratıcıları tarafından geliştirilen Skype yazılımının amacı, kullanıcılarının zaman sınırlaması olmadan, neredeyse normal telefon görüşmelerinden daha kaliteli ve en önemlisi de ücretsiz olarak sesli iletişim kurmasını sağlamak. Bu sihirli yazılımı kullanarak dünyanın neresinde olursa olsun sevdikleriniz, aileniz ve arkadaşlarınızla ücretsiz bir şekilde hem de yüksek ses kalitesiyle görüşebilirsiniz.

Ücretsiz görüşme yapmak isteyen kullanıcılar bu servisten yararlanmak için, sadece bir mikrofona, hoparlöre ve de internet bağlantısına ihtiyaç duyacaklar. Sesli görüşme yapmak isteyen her iki tarafın da, bu özelliklerde bir bilgisayara sahip olmaları ve Skype yazılımını sistemlerine kurmaları gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Dünya üzerinde milyonlarca kullanıcının beğenisini kazanan ve her geçen gün hayran kitlesini birkaç kat daha artıran bu yazılımın ücretsiz sesli iletişim sağlama özelliğinin yanında, birçok farklı işlevi de mevcut ve yeni sürümleri piyasaya sürüldükçe geliştirilmeye devam ediliyor. Her tür güvenlik duvarıyla, NAT ve yönlendiriciyle rahatlıkla çalışabilen ve herhangi bir yapılandırma gerektirmeyen yazılımla yapmış olduğunuz sesli görüşmelerin, noktadan noktaya şifrelendiği de belirtiliyor.

Skype, tıpkı KaZaA gibi sizi diğer kullanıcılara bağlamak için P2P teknolojisini kullanıyor, fakat bu kez dosyalarınızı paylaşmak değil de arkadaşlarınızla sohbet etmeniz için.

Okuyucu Yorumları