Problemli USB 2.0 cihazlar

Bize başvuran CHIP okuru kendi topladığı Athlon 64 bilgisayarının hızlı ve sessiz çalışmasından memnun olmasına rağmen, USB ile yaşadığı sorunlar artık çıkılmaz bir hal almış.

Problemli USB 2.0 cihazlar

Problem: Bize başvuran CHIP okuru kendi topladığı Athlon 64 bilgisayarının hızlı ve sessiz çalışmasından memnun olmasına rağmen, USB ile yaşadığı sorunlar artık çıkılmaz bir hal almış. İki taneden fazla USB cihazı bağlı olduğu zaman bunların ikisi de sağlam bir şekilde çalışmıyormuş. Alışveriş yaptığı firmanın anakartı değiştirmesine rağmen söz konusu sorunda herhangi bir değişiklik olmamış.

Hata Tespiti: Test merkezimizde incelediğimiz bilgisayar, belirtileri hemen gösterdi. Kullanıcının taktığı USB kart okuyucu, en kötü durumda USB klavye ve farenin aygıt yöneticisinden silinmesine ve böylece bilgisayarla hiçbir şekilde çalışılamamasına neden oluyor. Takılı olan tüm donanımların en yeni sürücülerini ve firmware’lerini yüklememiz de kar etmedi. Bilgisayara bağlamayı denediğimiz tüm USB 2.0 cihazları er ya da geç bir soruna neden oldu. Biz de kasayı açıp sistem kurulumunu kontrol etmeye başladık. Özellikle USB kabloları üzerinde durduk. Bağlantı kablosunun, ekran kartının üst tarafındaki metal levhayı kullanabilmek için anakartın etrafından geçirilmesi gerekmişti ve bunun için okurumuzun kabloyu uzatmak zorunda kaldığını gördük.

Çözüm: Bağlantı kablosunu incelediğimizde ilk olarak uzunluğu dikkatimizi çekti. Kablo, neredeyse 80 santimetre uzunluğundaydı. USB 2.0 talimatnamesine göre USB denetleyici ile bağlantı noktası arasındaki mesafenin 60 santimetreyi hiçbir şekilde aşmaması gerekiyor ki, kart üzerindeki bağlantı noktaları da buna dahil. Uzun kablolu metal levhayı çıkarttı k ve yerine 30 santimetrelik USB 2.0 kablosu taktık. Bunun sonucunda her ne kadar güzel görünmese de çıkışı ekran kartının altına yerleştirmek zorunda kaldık, ancak okuyucumuzun bilgisayarı da sorunsuz bir şekilde çalışmaya başladı.

Okuyucu Yorumları