Vakit kazandıran Google ipuçları

Ufak ama kullanışlı Google ipuçlarıyla internet kaynaklarınızı kolayca yönetin, vakit kaybetmeyin.

Ufak Google ipuçları

İnternette her gün girdiğiniz bir sayfa söyleyin denildiğinde muhtemelen çok büyük bir çoğunluk ilk olarak Google diye cevap verecektir. Kullanıcılara ücretsiz ve internet üzerinde çalışan hizmetler sunan dünya devinin arama motoru, Google Earth, Picasa veya Gmail gibi çok sevilen yazılımlarının hayatı kolaylaştırdığı da bir gerçek.

Ancak araştırmalar onu gösteriyor ki çoğu kullanıcı bırakın etkin arama yöntemlerini, bu programların bile sadece standart özelliklerini kullanmakla yetiniyor. Bu biraz da tam donanımlı, fotoğraf çeken, internete bağlanan veya veri depolayan bir akıllı avuç içi bilgisayarı sadece kısa mesaj göndermek için kullanmaya benziyor.

Aynı zamanda internet o kadar büyüdü ki artık vaktinizi de ne şekilde yöneteceğinize karar vermek ve gereksiz sayfalarda bu dakikaları boşa harcamamak önem kazanmaya başladı.

Sizi standart sınırların ötesine taşıyabilecek bazı işe yarar uygulamalar ve ipuçlarıyla internet dünyanıza renk katalım istedik ve ufak bir liste hazırladık. Bakalım işinize yarayacak mı.

Kişiselleştirilmiş haber başlıkları

Kişiselleştirilmiş haber başlıkları

Kişiselleştirilmiş haber başlıkları

İnternetten bir dünya habere ulaşmak artık sadece parmaklarınızın ucunda ve birkaç tıklamaya bakıyor. Ancak çoğu kullanıcı halen haber sayfaları, gazeteler, sık kullanılanlara eklenmiş siteler veya uzun RSS listeleri arasında savrulup gidiyor. Bu da farkına varmadan kişiye vakit kaybı olarak geri dönüyor.

Peki bu kaynakları kişiselleştirebileceğiniz ve isteğinize göre bir liste oluşturabileceğiniz bir şey işinize yarar mı? İster teknolojideki son gelişmeleri takip edin isterseniz "bu Britney saçını niye kazıttı?" diye düşünün, bu iş için aradığınız uygulama Google News Feed

Google'ın uluslararası haber sayfası Google News üzerindeki kaynaklar arasında bir süzme işi yapan uygulama size haberleri sık okunanlar, bilim ve teknoloji, sağlık veya spor gibi çeşitli başlıklar altında getiriyor.

Ne farkı var?

RSS başlıkları olarak gelen bu haberler aslında Google News Feed'e ihtiyacınız olmadan da düzenlenebiliyor. Bunun için önce tarayıcınıza RSS kaynaklarını düzenleyen bir eklenti bulup kuruyorsunuz. Sonra sayfalar arasıda dolanıp beğendiklerinizi (ve elbette RSS desteği varsa) listenize ekliyorsunuz. Google'ın yaptığı iş ise sizi bu sayfa sayfa dolanıp liste oluşturma işinden kurtarmak. Sizin yerinize sayfaları o dolaşıyor ve listenize sadece işaretlediklerinizi getirtebiliyorsunuz.

Eğer sayfa dolanma işini kendim yapayım diye isterseniz Google News üzerinden girip herhangi bir arama yaptırdığınızda gelen sonuç ekranında sol kesimdeki RSS bağlantısına tıklamanız yeterli. Artık o anahtar kelimeyle ilgili RSS haberleri size getirilecek.

Biri bizi gözetliyor

Biri bizi gözetliyor

Biri bizi gözetliyor

Her gün onlarca kelime veya konu aratıp Google üzerinden kaynaklara ulaşıyorsanız Google, hakkınızda çok şey biliyor demektir. Her ne kadar bu bilgilerin üçüncü şahıslara devredilmeyeceği ve Google içinde sadece size özel (çeşitli reklamlar ve yönlendirmeler gibi) kullanılacağı yazılı olarak belirtilse de yine de insanın içinde bir kurt kalıyor. Hele ki Türk milleti olarak biz ("Bu Chip Microsoft'tan para mı aldı acaba, çok Vista haberi yapıyor... gibi) olaylara fazlasıyla şüpheci yaklaşıyoruz. Hal böyle olunca da Google'dan şüphelenmemiz normal denilebilir.

Öyle veya böyle herkes kişisel bilgilerinin açığa çıkmasından veya başka birileri tarafından görülüyor olmasından rahatsızlık duyar. Ancak herhalde hiç kimse karısını öldürmekten suçlanıp birinci derecede cinayet sanığı olarak tutuklanan Robert Petrick kadar tedirgin olmamıştır. Hatırlayacağınız gibi Petrick'in Google aramalarında boyun, boyun kırmak, kesmek gibi kelimelerin bulunması cinayetin sırrının ortaya çıkarılmasında büyük bir yardımcı unsur olmuştu.

Gizli dolaşmanın imkanı var mı?

Arama işleminin mahremiyeti konusunda yapılacak işler ve alınacak önlemler elbette var. En basitindan tarayıcınızın geçmişini silip geçici bellek (cache) ve çerezlerin (cookie) düzenli olarak temizlenmesi buna örnek verilebilir. Bu konuda daha açıklayıcı bir yazıyı sonraya bırakalım. Ancak bu temel korunma yöntemlerine ek olarak bazı öneriler de getirelim.

Eliniz kolunuz bağlı değil

Elektronik Gizlilik Bilgi Merkezi EPIC anonim gezinti araçlarıyla ilgili bir listeye sahip.

Örneğin bu listedeki hizmetlerden Cloak bilgilerinizi sitelerden saklayarak gezinti yapmanıza olanak sağlıyor. Tabii ki burada da Cloak'ın bilgisayarları, nereden bağlandığınız gibi bilgileri de tutuyor ve yasal olmayan yollara başvurulursa soruşturma için bu bilgileri açacağını ifade ediyor. Bir diğer araç da Anonymizer.

Proxy sunucular ise çoğu kullanıcının bir adresi veya siteyi atlatmak için kullandığı yöntem. Ancak bu tehlikeli bir strateji olabilir. Bilgilerinizi bilmediğiniz ve tanımadığınız bir üçüncü parti bilgisayara veya kişiye açmaktansa Google'a açmak çok daha mantıklı denilebilir.

Google'ın politikası değişiyor

Öte yandan Google geçen hafta içerisinde arama işleminin gizliliğiyle ilgili politikasında değişikliğe giderek yeni bir çözüm yolu da önerdi. Buna göre yasal olarak gerekmediği sürece artık kullanıcılara dair geçmiş kayıtları uzun sürelerle tutulmayacak. 18 ila 24 aylık süre geçtikten sonra bu bilgilerin kimlere ait olduğu görülemeyecek ve anonim olarak veri tabanlarında saklanacak. Böylelikle mahremiyet konusunda kullanıcılara biraz da olsa özgürlük tanınacak.

Vista için Google gadget

Vista için Google gadget

Vista için Google gadget

Bugünlerde yeni yeni Vista ile tanışmaya başladık. Hatta çoğumuz henüz geçmedi ve geçmeyi düşünmeyenlerin sayısı da şimdilik epeyce fazla. İyiydi kötüydü tartışmaları bir yana dursun, Vista kullanıcıları için ekranın sağına dikey yerleşen yeni ve kullanışlı araç çubuğu (sidebar veya gadget bar diye de biliniyor) sayesinde Google araçlarının nimetlerinden faydalanmak mümkün.

Vista çok geniş bir liste olmasa da size hava durumu, saat, not defteri, hesap makinesi ve hatta haber başlıkları gibi çeşitli "gadget"ları kurulu olarak veya internet üzerinden sunuyor. Bunun yanında daha pek çok işi yapan yüzlerce üçüncü parti gadget örneklerine internette rastlayabilirsiniz.

Google'ın tek bir yerde toparlanmış ve size zaman kazandıran yüzlerce parçalık koleksiyonu ise bulunmaz bir nimet.

Aslına bakarsanız Google Gadgets sadece sizin Gmail hesabınız üzerindeki ana sayfaya veya web tabanlı Google Desktop uygulamasına eklenebiliyordu. Ancak Mesa Dynamics isimli bir yazılım şirketi sayesinde Vista ile Google arasındaki bağlantı sağlandı.

Vista için Google gadget

Amnesty Generator for Vista, web temelli Google "gadget"larını Vista'daki gadget araç çubuğunuza ücretsiz olarak eklemenize olanak sağlıyor.

Yapmanız gerekenler ise basit. Bilgisayarınıza Amnesty Generator kurduktan sonra seçtiğiniz Google araçlarından birine Add butonuna basıp ekle dediğinizde ilgili kısımları doldurun ve "Get the code" diyen yere tıklayın. Sayfanın alt kesiminde ekranınıza gelecek olan HTML kodunu seçili hale getirip kopyalayın ve Amnesty Generator penceresi içine yapıştırın. Dilerseniz bu gadget ismini, boyunu ve kısayol resmini bile belirleyebilirsiniz. Artık işlem tamam.

Herkesten önce siz görün

Herkesten önce siz görün

Herkesten önce siz görün

Google her gün yeni bir uygulamayı hizmete sokuyor ve önümüzdeki günlerde karşılaşacağımız güzellikler hakkında da çok önceden bizleri bilgilendirip Beta kullanıcısı olarak deneme şansı sunuyor. Bunun yanında internete gizlediği pek çok yan uygulaması ve etkinliğiyle de çalışmalarını sürdürüyor.

Mesela henüz kullanılmayan Google SketchUp üç boyutlu modelleme yazılımından kullanıcılar uzunca bir süredir haberdar. Bildik modelleme programı AutoCad'in temel işlemlerini yapabilen ücretsiz yazılım dilerseniz "Pro" sürümüyle 500$ civarında bir fiyata da satılıyor.

Bahse girerim bu kadar pahalıya bir Google ürünü olduğundan çoğunuzun haberi yoktu değil mi? :) İşte muhtemelen haberiniz olmayan birkaç Google uygulaması daha:

Google SMS
Google Sets (Benzer anahtar kelimeleri Google tamamlıyor)
Google Stock (Borsacılara özel)
Google'ın resmi bisikletçisi
Google Anneler Günü
Google Paskalya yumurtaları (basit bir Google oyunu)
Google'ın eğlence partileri 2006 , 2005
Google Haberlendirme Mektupları

çok daha fazlası için tıklayın...

Okuyucu Yorumları