Meğer Google da çalıyormuş

Google'ın meğer yeni çeviri servisi kodlarında başka bir firmanın yazılımını çalmış. İtiraf içerde..

Sen de mi Google?

Geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmeler, Google'ın yazılım geliştirme servislerinin güvenilirliğine gölge düşürdü.

Herşey 4 Nisan'da Google'ın yeni çeviri servisindeki Pinyin IME (Input Method Editor)'sini duyurmasıyla başladı. Pinyin, Çince karakter seslerinin, latin alfebesindeki karakterlerle ifade edilmesi için düzenlenmiş, bir çok kelimenin bulunduğu bir sözlük sistemi.

Yazılımın piyasaya çıkmasından bir süre sonra Çinli kullanıcılar ve Sohu firması kendi programlarıyla Google'ınkiyle oldukça benzerlikler gösterdiğini farkettiler. Hatta Google'ın programının ilk halinde Sohu firmasının programcılarının isminin olması da dikkat çekiciydi. Kodlar o kadar çok benziyordu ki, Sohu'nun programındaki bir hata dahi, Google'ın programında tekrarlanıyordu.

Google'dan itiraf ve özür
Google 6 Nisan'daki sürümünde programcıların isimlerini listeden silse de, sözlüğü değiştirmedi. Sohu firması, Google'a başvurarak kendi yazılımlarını sistemlerinden çıkarmasını talep etti ve yasal yollara başvuracağını söyledi.

Bunun üzerine Google, Çince bloğunda tüm Sohu firması programcılarından ve Çin halkından özür dileyerek, kodları izinsiz aldıklarını itiraf etti. Bununla da kalmayıp, programa yeni bir güncelleme yaptılar. Sohu firması, Google'ın özür dilemesinden ve kodları bu güncellemesiyle sözlük tanım benzerliklerinin %96'dan %79'a indirmesinden memnun olduklarını açıkladı.

CHIP Online Yorumu:
Google'ın hatasını anlayıp özür dilemesi ve düzeltmesi iyiye işaret olsa da, Google gibi bir yazılım ve internet devinin hala neden böyle bir şeye kalkıştığını anlamak mümkün değil. Daha da ilginç yanı, Google, bu kodları nerden elde ettiğini açıklamaması ve oldukça kalabalık nüfusuna rağmen, internet kullanıcı oranı oldukça fazla olan Çin'de böyle bir olayın farkedilmeyeceğini düşünme cesareti. Kafalardaki şimdiki soru işareti ise, Google'ın diğer yazılımlarının da böyle olup olmadığı

Okuyucu Yorumları