Mutlu Yıllar: Compact Disc 25 yaşında

Geçtiğimiz Cuma günü CD; 25. doğum gününü kutladı.Mutlu yıllar Compact Disc…

CD 25 yaşında!

17 Ağustos 1982 tarihi, büyük bir ticari kariyerinde başlangıcıydı. Almanya' nın Hannover şehri yakınlarındaki Langenhagen kentinde Philips' in PolyGram firması tarafından ilk kez piyasaya sürülen Compact Disc, bugüne kadar tüm dünyada 200 Milyardan fazla satıldı. Philips e göre bu CD ler arka arkaya dizildiğinde, dünya çevresini altı kez sarabilirler.

Philips ve Sony ortaklığında geliştirilen Compact Disc, birkaç yıl içinde emektar plaklarımızın en önemli alternatifi olmuştu. Başlangıçta CD Player' lar; 1000 € gibi çok yüksek bir fiyatla karşımıza çıkmış olmalarına rağmen, kısa bir sürede standart medya oynatıcılarımız olarak kendilerini kabul ettirdiler ve böylece dijital kayıtlı müzik devride başlamış oldu.

Ancak son yıllarda; internet müzik portalları ve MP3 yüzünden, batı ülkelerindeki CD satışlarında hızlı bir düşüş söz konusu. Müzik CD satışlarındaki bu düşüşe rağmen Compact Disc; DVD, ve Blu-ray formlarında yükselişle satışını sürdürmekte.

İlk müşteriler

İlk müşteriler

Choppin ve ABBA Basılan ilk CD; Piyanist Claudio Arrau tarafından çalınan ve Frederic Choppin' e ait bir kaç Vals parçasından oluşan bir klasik müzik CD' siydi. Ancak ilk pop müzik CD' si İsveçli grup ABBA' ya ait olan 'The Visitors' albümüydü.

Aslında Hannover' de tarihin sayfaları, ilk taş plak ile Leinstadt kentinde 1898 yılından itibaren yazılmaya başlanmıştı. 53 sene sonra misyonunu dolduran taş plak; yerini yine Hannover' de, dakikada 1/3 dönüş ile bir 33 lük plastik plağa bırakıyordu. İlk seri Müzik Kaseti ise yine Hannover in Langenhagen kentinde 1965 yılında üretilmişti.

CHIP Online Notu: Philips mühendislerinin asıl planladığı, bugünkü Video DVD lerin atası olan; video dosyalarının da depolanabildiği bir CD yaratmaktı. Ancak o günkü teknoloji ile; bu boyutlarda ancak bir müzik CD' si yapabileceklerini düşündüler. Yinede takdir etmek lazım. Bir düşünün, 74 dk. lık bir ses dosyası; 16 gr. ağarlığında 1.2 mm. kalınlığında ve 12 cm. çapında bir CD ye sığdırılmıştı. Aslında bunuda Herbert von Karajan' a borçluyuz. Zamanın önde gelen müzisyenlerinden olan sanatçımız, anlatıldığına göre; en sevdiği parça olan Beethoven' ın 9. Senfonisini kısaltmadan bir CD ye sığdırmak istemiş. Diğer bir efsane ise; yine aynı sebepten dolayı, Sony firmasının kurucularından Bay Morita' nın eşi Akio Morita' nın kocasına baskı yapması.

Bülent Şenyurt
CHIP Online

Okuyucu Yorumları