Windows Vista Service Pack 1 Beta

Chip Online Vista SP1 Beta' yı sizler için mercek altına aldı.

İşte Vista SP1 Beta

Windows Vista Service Pack 1 BetaMicrosoft' un yeni işletim sistemi Windows Vista, nerede ise 1 yaşını doldurmak üzere. Ancak PC kullanıcıları Vista' ya, hala tereddütle bakıyor. Microsoft ise tüm bu endişeyi büyük bir güncelleme paketi ile silmeyi planlıyor.

30 Ocak 2007 de piyasaya ilk çıktığı günden itibaren, Microsoft un başını çok ağrıttı Vista. Kullanıcıların, söz verilen SP1' i sabırsızlıkla beklemesinin oldukça fazla sebebi var. 5 yıl gibi oldukça uzun bir geliştirme sürecine rağmen 'Windows Vista' tam anlamıyla hazır olmadan, söz verildiği kadar güvenli olmayan ve XP' ye oranla oldukça yavaş bir işletim sistemi olarak çıktı karşımıza.

2008 başlarında kullanıcılara sunulacak SP1' in, nasıl bir görünüme sahip olacağı yada ne gibi yenilikler getireceği merakla bekleniyor. Henüz kullanıcılara açılmayan SP1 Kapalı Beta versiyonunu, Chip Online inceledi.

Ayrıca yazımızın sonunda Vista SP1 (Kapalı Beta) foto galerimizide Service Pack 1 Beta' yı yakından izleme olanağı bulacaksınız.

İçerik: 4 Dev Güncelleme

İçerik: 4 Dev Güncelleme

Eğer Servis Paketi 1 den; tamamen yepyeni bir Vista bekliyorsanız, hayal kırıklığına uğrayacaksınız demektir. SP1; yeni özellikler yerine, bir çok taban iyileştirilmesi getiriyor.

Vistanın bu erken Servis Paketi, bağımsız bir güncelleme yerine komple bir yükleme DVD si olarak geliyor. Yüklendikten sonra, önceki versiyonu ile arasındaki farkın anlanması çok zor olan SP1 Beta, Sistem Bilgileri bölümünde kendini Service Pack 1 v.165 olarak tanımlayarak kendini gösteriyor. Güncellemeler bölümüne göz attığımızda ise 4 reformla karşılaşıyoruz.

İçerik: 4 Dev Güncelleme

Servis Paketi ailesine dahil olanlar KB936330 ve KB937286. Ayrıca bir Hotfix (KB937287) ve birde Güncelleme (KB938371). Microsoft maalesef şu ana kadar Veri Tabanı (KB= Knowledge-Base) kayıtlarında her hangi bir açıklamaya yer vermedi. Ancak en azından Vista Veri Tabanı Kaydı; KB936330 ün 133 paket içerdiğini ve KB937286 de ise 28 paket bulunduğunu ortaya koyuyor. Güvenlikle ilgili bir güncelleme içerdiğine dair herhangi bir bilgilendirme vermeyen SP1; yüklemeyle gelen Vista düzenlemelerini izlememize olanak sunmuş.

SP1, Vistayı Hızlandıracak

SP1, Vistayı Hızlandıracak

Recovery Disc; sistem güvenliğiniz için yepyeni bir özellik.

Bir de Service Pack 1 in getirdiği yeniliklere bir göz atalım. Yeni bileşenler aradığımızda oldukça küçük bir listeyle karşılaşmamıza rağmen uygulamaların daha hızlı ve kararlı çalıştıkları hissediliyor.

Service Pack 1 Beta nın bizde uyandırdığı ilk izlenim; Disk Birleştirmek, Sistem Açılış Süresi yada dosya – veri hareketliliği olsun hissedilir derecede hızlanmış. Ancak bu tasvipimizin ölçülerek kontrol edilmesi gerekiyor. Bu konuyla ilgili bir Güncelleme ise yolda...

Yenilikler: Yedekleme ve Grup Yönergesi Windows Vista Servis Paketi 1' in ilk göze çarpan iki yeniliği mevcut. ''Create a Recovery Disc'' (Kurtarma Diski Hazırla) komutu ile İşletim Sistemimizi yedekleyebilmemiz için yepyeni bir özellikle karşımıza çıkan SP1; format atma derdimize son veriyor. Grup Yönergesi (Home Versiyonlar Hariç) özelliğiylede, bilgisayarınıza uygun ağ bağlantılarını göstermekte.

Beta SP1 hala eksiklere sahip

Beta SP1 hala eksiklere sahip

Kernel: Beklenen 6.1 çekirdek güncellemesinde gecikme var.

Bu öncü servis paketi sadece birkaç yeni fonksiyon ile karşımızda. Herşeyden önce bir Servis Paketi, mevcut tüm uygulamaları iyileştirmek zorunda. Bir sürü iyileştirme ise, en azından bu Beta versiyona henüz dahil edilmemiş durumda.

İlk İzlenim: Vista Hızlanacak 160 'ın üzerinde yeni paket ile Microsoft, Vista tabanında bazı önemli değişiklikler yaptı. Ancak asıl Service Pack yayınlanana kadar, hangi uygulamaların iyileştirildiği konusunda yapabileceğimiz sadece tahminlerde bulunmak. Sonuçta Vista SP1, kullanıcı isteklerine oldukça hızlı cevap veriyor. Sistem başlaması, dizinleme yada disk birleştirici gibi uygulamalar oldukça işlek ve hızlı. Gerçekl Vista SP1 Beta çıkana kadar bu ölçüm değerleri ile yetinmek zorundayız.

Özlenen Özellikler Microsoft' un daha önce duyurduğu yeniliklerden hiç olmazsa birkaç tanesini, kapalı SP1 Beta versiyonda görmek isterdik. Bununla birlikte Microsoft sistem çekirdeğini, Windows Server 2008' in standardına yükseltmek istemişti. Bu sayede örneğin; güvenlik yazılımları ile 'Kernel' in karmaşık yamalarıda fuzuli olacak. Ancak Vista; beklenen Kernel Version 6.1 yerine, sadece 6.0.6001 versiyonunu sunuyor.

DirectX 10.1 nerede kaldı? DirectX in gelecek 10.1 versiyonuda kapalı SP1 Beta içinde yerini henüz almamış durumda. Gerçi kayıt defterinde ''d3d10_1.dll ve d3d10_1core.dll'' adlı iki dosya ile karşılaşacaksınız ancak DirectX kendini 10.0 versiyonu olarak tanıtmakta. ''Windows Installer'' ise söz verilen 4.1 versiyonu yerine, şimdilik hala 4.00 versiyonunda.

Ayrıca Microsoft; Google tarafından talep edilen ''Windows Arama Asistanının Kapatılması'' konusunun ise henüz Vista Service Pack 1 üzerinde hayata geçirilemiyeceğini açıkladı. Ayrıca bilgisayar yöneticileride, Grup Yönergesi üzerinde, Filtre ve Arama özelliklerinden, vazgeçmek zorunda kalacaklar.

Resimlerle Windows Vista Service Pack 1 Beta

Bülent Şenyurt
CHIP Online

Okuyucu Yorumları