En iyi veri kurtarma araçları

CHIP Online sizler için hem ücretsiz hem de işini hakkıyla yapan veri kurtarma araçlarını inceledi

Yedekleyin, üzülmeyin

İmajlar, yedeklemeler ve eşitlemeVeri kaybı can sıkıcı bir durumdur ama önüne geçilemeyecek bir problem de değildir. CHIP Online size verilerinizi en iyi şekilde koruyabilecek ücretsiz araçları tanıtacak.

İmajlar, yedeklemeler ve eşitleme: Birkaç güvenlik önlemi ile kendinizi kaçınılmaz gibi görünen sondan kurtarabilirsiniz.

Sabit diskin tamamen çökmesi sonucu tüm önemli dokümanlarınız, resimleriniz ve MP3'leriniz sırra kadem basabilir. İşin bu raddeye gelmemesi için sizlere en iyi ve ücretsiz veri-güvenliği sağlayan yazılımları tanıtacağız.

İmaj oluşturma araçları: Diskinizi kopyalayın

İmaj oluşturma araçları: Diskinizi kopyalayın

Kim düzenli olarak sabit diskinin veya bölümlerinin imajını alırsa o kişi veri kaybından korkmaz. Ücretli Norton Ghost veya Acronis True Image yazılımları dışında ücretsiz alternatifler de mevcut.

İmaj oluşturma araçları: Diskinizi kopyalayınDriveImage XML
Ücretsiz yedekleme aracı "DriveImage XML", FAT12, 16, 32 ve NTFS ile biçimlendirilmiş sabit diskleri yedekleyebiliyor ve aynı zamanda bunları geri yükleyebiliyor. "Volume Shadow Services" (VSS) sayesinde kullanımda olan sürücülerin de yedeği alınabiliyor.

Yazılım her şeyden önce pratik kullanımı ile göze çarpıyor. Yaptığınız yedeklemeleri rahatça arayabiliyorsunuz ve tüm dosyaların mı yoksa sadece seçilmiş olanların mı geri yüklenmesi gerektiğini seçebiliyorsunuz. Geri yükleme işlemi için PC'nin yeniden başlatılması gerekmiyor.

Bart's PE Builder ile DriveImage XML'yi bir Windows-Boot CD'sinden de başlatabilirsiniz.

Download: DriveImage XML

İmaj oluşturma araçları: Diskinizi kopyalayınPartition Image
Bu ücretsiz DOS aracı yedekleme için iki yol sunuyor: Acemiler için bir imajın oluşturulması ya da geri yüklenmesini sağlayan ve birbirini takip eden diyaloglar söz konusu iken uzmanlar için bir yığın-modu (batch) da mevcut.

Partition Image ile acil durumlarda PC'nize dışarıdan erişebiliyorsunuz. Nitekim araç harici bir medyaya yerleşebiliyor.

Download: Partition Image

Yedekleme: Verilerinizi güvence altına alın

Yedekleme: Verilerinizi güvence altına alın

İmaj alma çözümünü gereksiz bulup yine de önemli verilerini güvence altına almak isteyenler için ücretsiz yedekleme araçları mevcut.

Yedekleme: Verilerinizi güvence altına alınAreca Backup
Önemli raporlar, dokümanlar, dijital fotoğraf arşivi veya özel MP3 arşivi. Korumaya değer veriler kendi sabit diskinizin her tarafında bulunabilir. Ücretsiz araç "Areca Backup" sadece seçili dosyaların yedeğini almakla kalmıyor aynı zamanda bunları paketleyip istek üzerine şifreleyebiliyor.

Aracın sıra dışı çalışma tarzı gerçekten sadece değiştirilen verilerin kaydedilmesini sağlıyor. Simülasyon özelliği ile yeni verilen eklenip eklenmediğini veya yeni bir yedeklemenin gerekli olup olmadığını test edebilirsiniz.

En pratik özelliklerden birisi ise alınan yedeğin ağ ortamında, harici sürücülerde veya FTP üzerinden internet ortamında saklanabilmesi. Böylece yedekler asıl bilgisayara yapılacak saldırılardan korunmuş oluyor ve istenildiği zaman geri yüklenebiliyor.

Download: Areca Backup

Yedekleme: Verilerinizi güvence altına alınFileHamster
Yazılım, her kayıt işleminden sonra otomatik olarak seçili bir sürücüye yapılan gerçek zamanlı yedekleme prensibine göre çalışıyor. Verilerin farklı versiyonlarını seçebilmek için bunları yorumlarla işaretleyebilirsiniz.

Kısmi ücretsiz eklentilerle FileHamster'dan daha fazlasını çıkartabilirsiniz. Mesela "ZIP Plug-in" ile yedeklerinizi sıkıştırıp yerden tasarruf sağlayabilirsiniz.

Download: FileHamster

Eşitleme: Dizüstü – PC

Eşitleme: Dizüstü – PC

Evinizdeki bilgisayar ile laptopunuzu veya Büro-PC'nizdeki verileri eşitlemek için güvenilir bir Eşitleme-Aracına ihtiyacınız olacak. Size favorilerimizi tanıtacağız.

Eşitleme: Dizüstü – PCPowerFolder
Açık kaynak kodlu yazılım PowerFolder, tüm dizinleri başka bir PC ile eşitlemek için biçilmiş kaftan. Bu iş için eşitleme yapılacak PC'ler yerel ağda veya internet ile birbirine bağlı olabilirler.

Yazılım kullanıcıya eğer isterse 1 GB'lık web-kaydetme-alanı da sunuyor. Bu alanda dosyalar bir şifre ile korunabilir, geçici olarak kaydedilebilir veya tam bir çökme sonrası buradan geri yüklenebilir. Bu özellik şuan beta aşamasında.

PowerFolder'ı kullanmanızı gerektirecek başka bir durumda arkadaşlarınıza veya tanıdıklarınıza sabit diskinizin belirli kısımlarına erişim sağlamak olabilir. Böylece şahsi ve ufak çapta bir Dosya-Paylaşım-Ağı oluşturmuş olursunuz.

Download: PowerFolder


Eşitleme: Dizüstü – PCSyncToy
Microsoft'un kendisinden de SyncToy adındaki araç geliyor. Bu araç iki bilgisayar arasında eşitleme işlemini gerçekleştiriyor. Ayrıca birbirinin aynısı olan dosyaları da tanıyıp farklı klasörleri kombine edebiliyor.

Verilerinizi PC - laptop arasında, MP3 çalar, cep telefonu, PDA veya dijital kameranız ile değiş tokuş etmeniz SyncToy için bir fark oluşturmuyor. Ayara göre yazılım aranan verileri kopyalıyor veya iki cihaz arasında eşitleme yapıyor.

Download: SyncToy

Veri kurtarıcı: Dosyalarınız için ilk yardım

Veri kurtarıcı: Dosyalarınız için ilk yardım

Tüm önlemlere rağmen yinede bir veri kaybı gerçekleşirse umudunuzu kaybetmeyin. Doğru kurtarma araçları ile bazı dosyalarınızı tekrar hayata döndürebilirsiniz.

Veri kurtarıcı: Dosyalarınız için ilk yardımRecuva
Dikkatsizce yapılan bir tıklama ve veriniz çoktan byte cennetinde. O anda sükûnetinizi koruyup doğru işlemleri gözden geçirirseniz hiçte endişe edecek bir durumunuz kalmaz.

Ücretsiz yazılım Recuva ile ebediyete göçen verileriniz orijinal tarih ve saatleri ile yeniden geri geliyor. Verilerinizi Windows çöp kutusundan, dijital kameranızın hafıza kartından veya MP3 çalarınızdan silmiş olmanız program için bir kıstas değil.

Önemli: Araç verileri kurtarmak istediğiniz bölüm üzerine yüklenmemeli. Ayrıca programı ne kadar erken kullanırsanız verilerinizi geri getirme şansınız o kadar artar.

Download: Recuva

Veri kurtarıcı: Dosyalarınız için ilk yardımIsoPuzzle
Dosyalarını CD veya DVD' ye yedekleyenler de veri kaybından kurtulmuş sayılmaz. Eskime payı veya ufak çizikler: IsoPuzzle, Windows'un nefesinin tükendiği anlarda bile disklerinizden verileri kurtarabiliyor.

IsoPuzzle okunabilir tüm sektörleri buluyor ve bunları daha sonra yazdırabileceğiniz bir ISO dosyasına kaydediyor. Biraz sabır ile kaybettiğinizi sandığınız dosyaları kurtarabilirsiniz.

Pratik: Okuma işlemi askıda kalırsa veya sektörler tamir edilemeyecek durumda ise yazılım, kurtarma işlemini başka bir CD/DVD sürücüye sahip PC'ye aktarmanıza olanak veriyor. Bu iş için IsoPuzzle istek üzerine o ana kadar okunmuş sektörlerin bulunduğu bir aktarma dosyası oluşturuyor.

Download: IsoPuzzle

Okuyucu Yorumları