Bu makaleyi okumadan mp3 çalar almayın.

CHIP Online bir MP3 çalar satın alırken hangi özelliklere dikkat etmeniz gerektiğini listeliyor!

Mp3 Çalar Alırken

Mp3 çalarlar zamanla evrimleşerek hepsi-bir-arada özellikleri ile çok güçlü cihazlara dönüştüler. Günümüzde bu küçük sihirli cihazlar standart bir ses/görüntü çaların çok üstünde özellikler sunuyorlar. Tüm bu yeni özelliklerin bulunduğu bir mp3 çalara sahip olabilirsiniz ama soru bu özellikleri kullanmayı bilip bilmediğiniz, bu özellikleri nasıl en iyi şekle getirebileceğiniz. Tüm cevapları burada bulacaksınız, eğer bu yakınlarda yeni bir mp3 çalar almak istiyorsanız burada yazılanlar karar vermenize yardımcı olabilir.

Kayıt

Kayıt

Mp3 çalarların pek çoğunda kayıt özelliği bulunuyor ve cihazın sahip olduğu bir mikrofon ile ses kaydı yapılabiliyor. Eğer çeşitli konuşmaları, görüşmeleri, toplantıları, konferansları vs. kayıt etmek istiyorsanız bu özellik oldukça önemli hale geliyor. Mikrofonla dışarından ses kaydetmenin dışında, FM radyolu modeller, radyo yayınlarını da kaydetmenize olanak sağlıyor.

Harici mikrofon desteği

Harici mikrofon desteği

Ses kaydetme özellikli mp3 çalarlar cihaz içine yerleştirilmiş küçük bir mikrofon ile kayıt işlemini gerçekleştiriyorlar. Bu mikrofonlar oldukça hassas ve kaliteli ses kaydı yapabiliyorlar ancak ufacık yapıları sebebiyle kayıt mesafeleri kısıtlı oluyor. Eğer ses kaynağından 2 metreden daha uzakta iseniz cihazı ses kaynağının yanına götürmeniz gerekiyor. Bu senaryo daha çok toplantılar, konferanslar, seminerler gibi ortamlarda karşımıza çıkıyor. Böyle bir durumda harici mikrofon desteği veren mp3 çalarlar daha kullanışlı oluyor. Cihaz üstünde bulunan bir mikrofon girişi ile harici mikrofonlar cihaza bağlanabiliyor ve program ayarları değiştirilerek cihaz içindeki mikrofon yerine harici mikrofon kullanılarak kayıt yapılabiliyor.

line-in girişi

line-in girişi

Hat girişi desteği ile televizyon, kasetçalar, cdçalar vb. cihazları mp3 çalarınıza bağlayabilirsiniz. Hat girişi desteği bulunan mp3 çalarlar bağlantı kablosu ile başka bir cihaza bağlanabilir ve bu bağlantıdan gelen ses kaydedilebilir. Hat girişi desteği eski kasetlerinizi dijital ses dosyalarına dönüştürmek için idealdir.

Çalma hızı kontrolü

Çalma hızı kontrolü

Bu özellik ile çalma hızını ayarlayabilirsiniz. Müzik dinlerken pek gerekli değil gibi gözüken bu özellik, toplantı, konferans, seminer vs. kayıtlarını deşifre ederken oldukça faydalı olmaktadır. Eğer yazı yazma hızınız yavaş ise bu özellik ile çalma hızını yavaşlatarak deşifre işini rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

Şarkı sözü desteği

Şarkı sözü desteği

Eğer mp3 çalarınızda şarkı sözü desteği bulunuyor ise dinlemekte oldunuz şarkının sözlerini de görebilme imkânınız olacaktır. Ancak şarkı sözlerinin mp3 dosyasına ya da cihazınızın müzik klasörüne eklenmiş olması gerekmektedir. Cihazla beraber gelen veya Internet'ten bulabileceğiniz programlar ile mp3 dosyalarına şarkı sözlerini ekleyebilirsiniz. Şarkı sözlerini bulmak için de www.lyricsfreak.com, www.lyricsdomain.com veya www.seeklyrics.com adreslerini kullanabilirsiniz.

Doğrudan kodlama

Doğrudan  kodlama

Doğrudan kodlama özelliği bulunan cihazlar kayıt anında doğrudan mp3 ya da Wav biçiminde kodlama yaparak yer tasarrufu sağlar. Bu sayede cihazınızın kayıt süresini artırabilirsiniz. Cihazınız Bithızı değerini değiştirmenize imkân tanıyor ise ses kalitesini ve dosya büyüklüğünü kontrol edebilirsiniz.

İleri tarihli kayıt için programlama

İleri tarihli kayıt için programlama

Böyle bir özellik ile favori radyo programlarınızı kaçırmayacaksınız. Mp3 çalarınız istediğiniz bir tarih ve saatte ayarladığınız bir kanalı otomatik olarak kaydedecektir. Doğru zamanlama için mp3 çaların sistem saatinin doğru ayarlanmış olduğundan emin olunuz.

Okuyucu Yorumları