İşlemci Seçmenize Yardımcı Olacak Bir Kılavuz

CHIP Online Bilgisayar Alırken En Önemli Donanım Olan İşlemci Tercihine Kılavuzluk Ediyor.

Hangi işlemci?

İşlemci Seçmenize Yardımcı Olacak Bir KılavuzHangi işlemciyi seçmeli?
Satın alacağınız yeni bilgisayarda hangi işlemci olmalı?
Fiyat/Performans olarak en iyisi hangisi?
Hangi işlemci sizin çalışma stilinize göre en iyi fiyat/performans oranını verecek?
En güçlü işlemciyi almak her zaman şart mı?

CHIP Online sizin için bilgisayar alırken en önemli donanım olan işlemci tercihinizi yaparken faydalanabileceğiniz küçük bir kılavuz hazırladı.

Giriş Seviyesi İşlemciler

Giriş Seviyesi İşlemciler

Giriş Seviyesi İşlemcilerGiriş Seviyesi İşlemciler
Tavsiye edilen İşlemciler:
Intel Celeron D 326, Intel Pentium D 915, AMD Sempron 64 3200+, AMD Athlon 64 X2 3800+

Fiyat ve saat hızının dışında işlemci seçiminde çekirdek sayısı (core), L2 önbellek (cache), ön veri yolu (front side bus) ve hepsinden de önemlisi kullanacağınız uygulamalar belirleyici rol oynar. Eğer sadece web'de surf yapacaksanız ya da word gibi ofis programlarını kullanacaksanız çok ileri seviye bir işlemci seçmeniz gerekmez, giriş seviyesi işlemciler size çok rahat yetecektir. Bu kategorideki işlemciler temel bilgisayar işlemleri yapmak istenen ev ve ofis kullanıcıları için yeterlidir. Eğer gerçekten kısıtlı bir bütçeniz var ise tek çekirdekli Intel Celeron D veya AMD Sempron 64ailelerinde bir işlemci tercih edebilirsiniz. Bu aileden gelen işlemcileri saat hızları 1.6 ile 3.6 GHz arasında değişmektedir. Basit resim düzenleme, audio veya video encoding işlemleri için giriş seviyesinde çift çekirdekli bir işlemci kullanmanız yerinde olur. Bu amaç için çok uygun fiyatlı Intel Pentium D 915 veya AMD Athlon 64 X2 3800+ işlemcilerini tercih edebilirsiniz.

Orta Seviye İşlemciler

Orta Seviye İşlemciler

Orta Seviye İşlemcilerOrta Seviye İşlemciler
Tavsiye edilen İşlemciler :
Intel Core 2 Duo E6320, Intel Core 2 Duo E6420, AMD Athlon 64 X2 4600+, AMD Athlon 64 X2 5200+

Bu seviyedeki işlemciler çoklu-işlem, audio ve video encoding, oyun, 3D modelleme ve bunu gibi ağır yükü sırtlamak üzere geliştirilmişlerdir. Çift çekirdek bir zorunluluktur. Ayrıca L2 önbelleği ve saat hızı dikkat edilmesi gereken özelliklerdir. Eğer tercihiniz Intel ise saat hızı en az 1.86 GHz, L2 önbelleği 4MB olan işlemcileri tercih ediniz (Intel Core 2 Duo E6320). AMD kullanıcıları saat hızı 2.4 GHz'den L2 önbelleği 1MB'dan aşağı işlemcilere bakmamalıdır (AMD Athlon 64 X2 4600+). Fiyatı daha yüksek işlemciler daha yüksek L2 önbellek ve saat hızları ile daha iyi performans sunmaktadırlar. Her iki işlemci firmasının da işlemcileri çok farklı saat hızı ve L2 önbellek seçenekleri ile piyasada bulunmaktadır. Alacağınız işlemcinin tüm özelliklerine bakmayı ihmat etmeyin.

İleri Seviye İşlemciler

İleri Seviye İşlemcilerİleri Seviye İşlemciler
Tavsiye edilen İşlemciler:
Intel Core 2 Duo E6700, Intel Core 2 Extreme QX6700, AMD Athlon 64 X2 5600+, AMD Athlon 64 X2 6000+

Bu seviyede yer alan işlemciler çok yüksek saat hızları ve L2 önbelleği ile ağır işlem gerektiren uygulamaların işlemciye bindirdiği yükü kolayca sırtlayabilen işlemcilerdir. Intel Core 2 Duo E6700 ve AMD Athlon 64 X2 6000+ şu an kendi işlemci aileleri içersindeki en iyi işlemcilerdir. Eğer bilgisayarınızın limitlerini zorlamak istiyorsanız kilitlenmemiş çarpan overclock için bire birdir. Intel Core 2 Extreme family ve the AMD Athlon 64 FX-62 ailelerinden gelen tüm işlemcilerde çarpan kilitlenmemiştir. Intel Core 2 Extreme QX6700 veya Intel Core 2 Quad Q6600 gibi dört çekirdekli işlemciler iş istasyonları için idealdir. Bu arada işlemci kadar anakart ve hafıza ürünlerinin seçiminin de çok önemli olduğunu unutmamak gerekir. Nvidia nForce 680i SLI (Intel) veya Nvidia nForce 590 SLI (AMD) çipsetli anakartlar bu tür işlemciler için en iyi performansı sunarlar.

Okuyucu Yorumları