Cepten fotoğraf
4 Haziran 2008

10 pratik ipucu: Cep telefonu ile fotoğraf

Yanınızda fotoğraf makinesi yoksa, cep telefonu kamerasıyla da düzgün fotoğraflar çekebilirsiniz.
10 pratik ipucu: Cep telefonu ile fotoğraf
Gece çekim modları fotoğrafçılar için bir sihirbaz değil, ancak bir koltuk değneği olabilir.

Bu konuda okuyacaklarınız:

İki megapiksel, cep telefonu kameralarında neredeyse standart haline geldi. Eğer yanınızda gerçek bir fotoğraf makinesi yoksa, cep telefonunuzun kamerasıyla da düzgün fotoğraflar çekebilirsiniz. Kusursuz cep telefonu fotoğrafları için on önemli ipucunu sizler için sıraladık.

İPUCU 1: Grensiz fotoğraflar
Cep telefonu kameraları genellikle küçük bir optik donanıma sahiptir ve bu yüzden ışığa karşı duyarlılıkları azdır. Kapalı alanlarda veya gece çekim yaparken ortamın sunduğundan daha çok ışığa ihtiyaç duyarsınız, aksi halde fotoğraflarınız titrek çıkar. Fotoğraflarda titremenin nedenini fotoğrafın EXIF bilgilerine bakarak görebilirsiniz: Çoğunlukla cep telefonunuzun kamerasının ışık algılayıcısı düzgün bir çekim için az ışık olduğunu belirlemiş ve CCD algılayıcının ışığa duyarlılığını artırmıştır. Sonuçta elde edeceğiniz fotoğraflar cep telefonunuzun ekranından baktığınız sürece göze güzel görünür. Ama daha sonra bilgisayarınıza aktardığınızda veya bir yazıcıdan doğrudan çıktı aldığınızda sonucun hiç de beklediğiniz gibi olmadığını görürsünüz: Fotoğrafınız ayarı bozuk bir televizyon kanalı gibidir. Özellikle tek renkli düz alanlar alacalı çıkar. Profesyoneller bu etkiyi "parlaklık ve renk grenleri" olarak adlandırırlar. Bu renk karmaşasını fotoğraf yazılımları ile azaltabilseniz de, bu şekilde fotoğrafınızdaki detaylardan olursunuz. Bu yüzden en iyisi işi baştan sıkı tutup grenlerin oluşmasını engellemektir.

Fotoğraf grenlerini en aza indirin: Bunun için en önemli kural "daha fazla ışık, daha az gren"dir. Bu yüzden fotoğraf çektiğiniz bölgede ışıklandırmanın yeterli olmasına dikkat edin. Çoğu cep telefonunun gece çekim modu olsa da, bu moddan harikalar yaratmasını beklememelisiniz.

Renkten vazgeçin: Grenlerden kurtulmanın pratik bir yolu da fotoğrafınızdaki renklerden vazgeçmektir. CCD sinyallerinin güçlendirilmesi yine piksellerin renk ve parlaklıklarında değişimlere neden olsa da, siyah - beyaz veya sepia fotoğraflarda grenler renklide olduğu kadar dikkati çekmez. Bununla birlikte siyah - beyaz fotoğrafların bambaşka bir havası vardır. Bu modlar çocuğunuzun doğum günü partisi için uygun olmasalar da, romantik bir portre, bir manzara veya bir endüstriyel yıkıntı için harikadır.

iPhone ve iPad kullanıcıları!
CHIP Online uygulamasını yüklemek için tıklayın!

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 9 yorum
12Sonraki
erdem933 yazmış:
bende N95 var. fotoğraf telefon ekranında süper gözüküyor ama bilgisayara atınca o kadarda süper olmadığı anlaşılıyor.
eğer işiniz fotoğrafsa bi fotoğraf makinası alın cep telefonu fotoğraf makinasının yerini alamaz
17 Haz 2008  00:49%71Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%29
Ziyaretçi yazmış:
bende u600 var gayet iyi fotoğraf çekiyor ama ışık yetirliyse
14 Haz 2008  17:04%50Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%50
Ziyaretçi yazmış:
bence en ii fotoları, sony ericcsonk750;samsung u600;nokıa n95; sonyericcson k790, nokıa 6500
12 Haz 2008  11:40%0Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%100
Ziyaretçi yazmış:
Sony Ericson K770 i ile 3 Mp ve Autofocus ,Bence Hatira fotograflari icin yeterli bir kalite...Bir Cep telefonundan harika görüntüler,ayrica cesitli ayar imkanlari..Kisaca Makinamin olmadigi ortamlarda ,alternatif ama vidyo cekimlerinde görüntü kalitesinden tatmin degilim...
10 Haz 2008  20:15Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
NOKIA 6500 SLİDE KULANIYORUM 3 AYDIR.BİNBİR İNCELEME SONUCUNDA ALDIM BU TELEFONU... AMA DEĞDİ. GÖRÜNTÜ KALİTESİ HARİKA DİYEBİLİRİM. HATTA FOTOGRAFLARI BİLGİSAYARA ATTIĞIMDA KALİTEYİ DAHA DA BELİRGİN HİSSEDİYORUM...... YİNE DE UNUTMAYALIM Kİ FOTO MAKİNELERİ FOTO ÇEKMEK İÇİNDİR,TELEFONLAR KONUŞMAK İÇİN:) AMA BENİM TELEFONUM YİNE DE BEKLENENDEN İYİ.. İYİ Bİ GÖRÜNTÜ İÇİN İSE 2,15 YADA 3 PİXEL BENCE YETERLİ..
05 Haz 2008  16:55%50Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%50
12Sonraki

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Qnap Turbo NAS TS-879 Pro

WD TV Live 2011

Qnap Turbo NAS  TS-879 ProTest Merkezi'mize Tesan tarafından yollanan bu NAS cihazı, oldukça çok yönlü bir ürün.
10 Şubat 2012 Cuma
WD TV Live 2011Western Digital'in yeni medya oynatıcısı WD TV Live 2011'i inceledik.
09 Şubat 2012 Perşembe

LG P990 Optimus Speed

Asus Zenbook UX31E

LG P990 Optimus SpeedAndroid platformunu kullanan LG Optimus 2X, test merkezimize konuk oldu.
08 Şubat 2012 Çarşamba
Asus Zenbook UX31Eİnce ve hafif... Üstelik masaüstü bilgisayarlarla yarışacak donanıma sahip. İşte Asus Zenbook...
07 Şubat 2012 Salı
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

Beş harika kitap kazanmak için tıklayın!

Sadece CHIP Online üyelerine özel...

CHIP Online üyeleri için özel olarak hazırladığımız beş e-kitabı bilgisayarınıza hemen indirmek için tıklayın.

Hemen Tıklayın

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

2012'nin cep bombaları!

2012'de çıkması beklenen, hakkında en çok konuşulan 15 cep bombasını bir araya getirdik!

diğer galeriler...

Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

CHIP Dergisi: Şubat 2012

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com

Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu