Cepten fotoğraf
4 Haziran 2008

10 pratik ipucu: Cep telefonu ile fotoğraf

Yanınızda fotoğraf makinesi yoksa, cep telefonu kamerasıyla da düzgün fotoğraflar çekebilirsiniz.
10 pratik ipucu: Cep telefonu ile fotoğraf
Gece çekim modları fotoğrafçılar için bir sihirbaz değil, ancak bir koltuk değneği olabilir.

Bu konuda okuyacaklarınız:

İki megapiksel, cep telefonu kameralarında neredeyse standart haline geldi. Eğer yanınızda gerçek bir fotoğraf makinesi yoksa, cep telefonunuzun kamerasıyla da düzgün fotoğraflar çekebilirsiniz. Kusursuz cep telefonu fotoğrafları için on önemli ipucunu sizler için sıraladık.

İPUCU 1: Grensiz fotoğraflar
Cep telefonu kameraları genellikle küçük bir optik donanıma sahiptir ve bu yüzden ışığa karşı duyarlılıkları azdır. Kapalı alanlarda veya gece çekim yaparken ortamın sunduğundan daha çok ışığa ihtiyaç duyarsınız, aksi halde fotoğraflarınız titrek çıkar. Fotoğraflarda titremenin nedenini fotoğrafın EXIF bilgilerine bakarak görebilirsiniz: Çoğunlukla cep telefonunuzun kamerasının ışık algılayıcısı düzgün bir çekim için az ışık olduğunu belirlemiş ve CCD algılayıcının ışığa duyarlılığını artırmıştır. Sonuçta elde edeceğiniz fotoğraflar cep telefonunuzun ekranından baktığınız sürece göze güzel görünür. Ama daha sonra bilgisayarınıza aktardığınızda veya bir yazıcıdan doğrudan çıktı aldığınızda sonucun hiç de beklediğiniz gibi olmadığını görürsünüz: Fotoğrafınız ayarı bozuk bir televizyon kanalı gibidir. Özellikle tek renkli düz alanlar alacalı çıkar. Profesyoneller bu etkiyi "parlaklık ve renk grenleri" olarak adlandırırlar. Bu renk karmaşasını fotoğraf yazılımları ile azaltabilseniz de, bu şekilde fotoğrafınızdaki detaylardan olursunuz. Bu yüzden en iyisi işi baştan sıkı tutup grenlerin oluşmasını engellemektir.

Fotoğraf grenlerini en aza indirin: Bunun için en önemli kural "daha fazla ışık, daha az gren"dir. Bu yüzden fotoğraf çektiğiniz bölgede ışıklandırmanın yeterli olmasına dikkat edin. Çoğu cep telefonunun gece çekim modu olsa da, bu moddan harikalar yaratmasını beklememelisiniz.

Renkten vazgeçin: Grenlerden kurtulmanın pratik bir yolu da fotoğrafınızdaki renklerden vazgeçmektir. CCD sinyallerinin güçlendirilmesi yine piksellerin renk ve parlaklıklarında değişimlere neden olsa da, siyah - beyaz veya sepia fotoğraflarda grenler renklide olduğu kadar dikkati çekmez. Bununla birlikte siyah - beyaz fotoğrafların bambaşka bir havası vardır. Bu modlar çocuğunuzun doğum günü partisi için uygun olmasalar da, romantik bir portre, bir manzara veya bir endüstriyel yıkıntı için harikadır.

Internet’i daha hızlı gezin:
Google Chrome yüklemek için tıklayın

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 9 yorum
Önceki12
Ziyaretçi yazmış:
N82 kullanıyorum; benim için fotograf zevkini ve tanımını ikiye ayırdı.. N82 den öncesi ve sonrası...
Sonrası mı?? Tabi ki mükemmel...
05 Haz 2008  16:36%50Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%50
memox yazmış:
K750i nin flashı çok kuvvetli
05 Haz 2008  16:06%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
Ziyaretçi yazmış:
2 yıl önce aldım ve hala Samsung D600 kullanmaktayım. Ve tatmin edici şekilde fotoğraf ve video çekimi yapıyor. Uzun bir zaman daha değiştirmeyi düşünmüyorum. Özellikle açık alanda yaptığım çekimler orta sınıf bir fotoğraf makinasını aratmıyor. Telefonumu seviyorum :))
05 Haz 2008  14:28%0Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%100
h@y@let yazmış:
Sony Ericsson w810i kullanıyorum ve fotoğraf çekim kalitesinden oldukça memnunum özellikle auto-focus özelliğinin olması çok önemli :)
04 Haz 2008  19:49%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
Önceki12

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

BlackBerry Bold 9790

Creative Sound Blaster Tactic 3D Wrath

BlackBerry Bold 9790Daha ince ve daha yetenekli...
25 Mayıs 2012 Cuma
Creative Sound Blaster Tactic 3D WrathRahatlığa ve yüksek performansa odaklı tasarımı sayesinde işitme hassasiyetinizin sınırlarını arıyor.
24 Mayıs 2012 Perşembe

Fritz!Fon MT-F

Inca Drill

Fritz!Fon MT-FDaha etkili bir kablosuz ağ...
24 Mayıs 2012 Perşembe
Inca DrillDaha fazlasını aramayın...
23 Mayıs 2012 Çarşamba
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

Beş harika kitap kazanmak için tıklayın!

Sadece CHIP Online üyelerine özel...

CHIP Online üyeleri için özel olarak hazırladığımız beş e-kitabı bilgisayarınıza hemen indirmek için tıklayın.

Hemen Tıklayın

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Cehennemden fırlayan 30 web sitesi!

Dünyanın en kötü web sitelerini sizler için seçtik! Gördüğünüzde kaçacak delik arayacaksınız!

diğer galeriler...

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

CHIP Dergisi: Mayıs 2012

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com

Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu