Mac, Windows'a karşı
27 Aralık 2007, 07:11
2007 yılında Windows daha mı güvenliydi?
Halil Mollaoğlu
Bir güvenlik blogu yazarının yaptığı analizlere göre 2007'de Windows, Mac'ten daha güvenliydi...

ZDNet'te güvenlik üzerine blog yazan Larry Dignan, sene sonunun da yaklaşmasıyla birlikte Mac OS X, Windows XP ve Windows Vista'nın, 2007'ye ait güvenlik raporlarını çıkardı. Ortaya çıkan tablo ise son derece şaşırtıcı.
Dignan, Secunia'dna aldığı verilerle üç işletim sisteminde de tespit edilen güvenlik açıkları sayısının bir listesini yapmış. Güvenlik açıkları sırayla "düşük derece kritik, "orta derece kritik", "yüksek derece kritik", "aşırı derece kritik" olmak üzere dört farklı kategoriye ayrılmış. Yapılan analizler sonucu görülüyor ki, yıl boyunca hem XP hem de Vista'da Mac OS X'ten daha az açık ortaya çıkmış. Yıl süresince Mac OS X'te 243, XP'de 34, Vista'da ise 20 açık tespit edilmiş. Ortaya çıkan bilançoya göre XP ve Vista'daki toplam açık sayısı, Mac OS X'in 6'da birine ulaşamıyor.
Yapılan test ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Dignan, Secunia'dna aldığı verilerle üç işletim sisteminde de tespit edilen güvenlik açıkları sayısının bir listesini yapmış. Güvenlik açıkları sırayla "düşük derece kritik, "orta derece kritik", "yüksek derece kritik", "aşırı derece kritik" olmak üzere dört farklı kategoriye ayrılmış. Yapılan analizler sonucu görülüyor ki, yıl boyunca hem XP hem de Vista'da Mac OS X'ten daha az açık ortaya çıkmış. Yıl süresince Mac OS X'te 243, XP'de 34, Vista'da ise 20 açık tespit edilmiş. Ortaya çıkan bilançoya göre XP ve Vista'daki toplam açık sayısı, Mac OS X'in 6'da birine ulaşamıyor.
Yapılan test ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
İlgili Konular:
İlginizi Çekebilir
- Haber: Windows 7: Başlat menüsü böyle mi gözükecek?
- Haber: NASA uzaya çıkan virüsü doğruladı
- Haber: Dünyayı soyan Türk sanal çete çökertildi
- Haber: Bu da kopyala-yapıştır virüsü
- Haber: Güvenlik devi ESET'e büyük onur
- Haber: IE yaması hangi açıkları kapatıyor?
- Haber: Bu virüsten kurtulmak çok zor!
- Haber: Genç kızı gözetleyen hacker için 4 yıl ceza!
- Haber: Uzman bir Hacker UFO'ları merak ederse...
- Haber: 2 "spam kralı", 2 kötü son...
Oyla:
En Düşük
En Yüksek
YORUMLAR
Toplam 15 yorum
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
Bırakın artık traşı ya linux'u 1 hafta uğraştım kuramadım.Pardus'u Çok kolay kurdum ancak program bulamıyorum.Cad programım var çalıştıramıyorum.Mac-Os bana antartika kadar uzak. iyi bişey olsaydı herkes alırdı.ben türkiyenin 70 ilini dolaştım girip çıktığım hiç bir yerde mac göremedim.
Sonuç Olarak iyi veya kötü Microsoft'u eleştirmek için ondan daha iyisini yapmanız lazım önce..Microsoft diğer sistemler için hiç açıklama yapıyormu..Gerek görmüyor.Takdir etmek lazım ki adamlar bu işi yapıyorlar..
Sonuç Olarak iyi veya kötü Microsoft'u eleştirmek için ondan daha iyisini yapmanız lazım önce..Microsoft diğer sistemler için hiç açıklama yapıyormu..Gerek görmüyor.Takdir etmek lazım ki adamlar bu işi yapıyorlar..
| 22 Ocak 2008 Salı, 23:59 | %100 | ![]() | ![]() | %0 |
Sadece şunu söyleyebilirim. vista kadar ram yiyen ve yavaş çalışan bir işletim sistemi daha gömedim. gelecek bize sınır tanımayan donanım olanakları sunsa da her geçengün işletim sistemlerinin kod satırı sayıssı milyonları aşıyor. Daha ağır-hantal çalışıyor vista. yani güvenlik bence herşey değil ayrıca yinede Vistanın güvenlik vaatleri mac os'un çok gerisinde kalıyor bence
| 08 Ocak 2008 Salı, 22:28 | %67 | ![]() | ![]() | %33 |
tiger ile vista karşılaştırması kadar komik birşey olamaz birde ikisinin yedikleri virüs, spy, trojan vs sayısına göre bir istatistik yapılsa ya tabi explorer daki açıkların ta win9x lerden beri devam etmesi de ayrı bir komiklik hala aynı açıklar 10 sene sonra kapanmış bide bunu iyi birşey olarak göstermişler tiger veya gnu/linux varken vistaya elimi sürmem bana çok komik geliyor vista kullanılması sadece 2007 yılı için bu veriler iki os nin ilk versiyonlarından itibaren bir istatistik yayınlasınlar o zaman görelim kimin neresinin açık olduğunu. inanmayın bunlara...
| 02 Ocak 2008 Çarşamba, 09:40 | %50 | ![]() | ![]() | %50 |
Bu karşılaştırmaların sonu gelmez, çünkü bu elma ile armutu karşılaştırmak gibi birşey. Bir tarafta çok özel donanımlarla çalışan, çok az kullanılan bir işletim sistemi diğer tarafta ise en üst sunuculardan en uçtaki PC'lere kadar farklı ortamlara kurulabilen, çok farklı donanımları destekleyen bir sistem var. Windows'un bu kadar farklı ortamlarda sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi bile büyük bir başarı bence. Şu anda hiç kimse kullanmadığı için MSDOS kurulu bir sistem en güvenli ortam kabul edilebilir. Ama bunun anlamsız olduğunu biliyoruz. Apple'ı elinde tutan Steve kullanıcılarını adeta hipnotize etmiş. Adamlar sistemi hack etmeyi hayatında düşünmüyor. Halbuki geçen sene yapılan bir hack denemesinde Mac OS X'in göçürülmesi bir günden kısa sürdü. Eğer araştırılsa çok daha fazla açık ta bulunabilir. Konuyla ilgili bir de UNIX ve Oracle tarafından örnek vermek istiyorum. Bu iki sistem çok güvenli/başarılı/kararlı olmakla öğünür. Halbuki çalıştığım her yerden biliyorum ki bu yazılımlar genelde büyük sistemleri yönetirler ve sorun çıkmaması için firewal'lar arkasında çok özel donanımlar ile aman aman diyerek çalıştırılırlar. Bir kere çalıştıktan sonra bir sorun çıkmadıkça hiçbir zaman patch geçilmeyen sistemler biliyorum. Tamamen kendi sanal dünyasında çalışan bu sistemlerle kimse uğraşmaz. Halbuki dünyanın heryeri Windows ile dolu devamlı saldırı altındalar. Bence bu noktalar çok iyi düşünülmeli
| 02 Ocak 2008 Çarşamba, 09:05 | %50 | ![]() | ![]() | %50 |
Tartışmaya malzeme olamayacak tek bir gerçek varsa o da dünyanın Microsoft'a çok şey borçlu olduğudur. Şimdi şu an MS tarafından bir basın açıklaması yapılsa, firmayı kapatmaya karar verdiklerini ve Vista'nın da son işletim sistemi olduklarını ilan etseler!, çaresizlik ne boyutta olurdu acaba ?
| 29 Aralık 2007 Cumartesi, 01:30 | %50 | ![]() | ![]() | %50 |
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
YORUM ve TARTIŞMA
- Microsoft, XP Pro için korsan ...
- Internet Explorer 8 Beta 2 hazır. ...
- Chip Online Ruh çağırırsa
- cd kalıbı şeklindeki programı kurma
- Pc 'mi kullanarak Nasıl Para ...
- Arkadaşlar Bi bakarmısınız
- Vista Yükleyemiyorum yrdm ltfn
- MicroWorld eScan AntiVirus hakkında
- İsmini Didikle..
- Sisteme uyumlu ram önerisi istiyorum ...daha fazlası
CHIP ONLINE UYGULAMALARI
İlginizi Çekebilir
İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler
- Haber: Windows 7: Başlat menüsü böyle mi gözükecek?
- Haber: NASA uzaya çıkan virüsü doğruladı
- Haber: Dünyayı soyan Türk sanal çete çökertildi
- Haber: Bu da kopyala-yapıştır virüsü
- Haber: Güvenlik devi ESET'e büyük onur
- Haber: IE yaması hangi açıkları kapatıyor?
- Haber: Bu virüsten kurtulmak çok zor!
- Haber: Genç kızı gözetleyen hacker için 4 yıl ceza!
- Haber: Uzman bir Hacker UFO'ları merak ederse...
- Haber: 2 "spam kralı", 2 kötü son...
CHIP Online'da Bugün
Son Eklenen Haberler ve Makaleler
- DirectX 11:Beta sürümü çok uzakta değil
- NASA uzaya çıkan virüsü doğruladı
- Mozilla herkesi Firefox 3'e davet ediyor
- Her yönden koruma: PC'niz için C vitamini
- Özel dosya: En iyi Firefox duvar kağıtları
- Internet Explorer 8 Beta 2 hazır. İndirin…
- YouTube açıldı… Pardon, açılmamış!
- Panasonic'ten Blu-ray/HDD/VHS kombo oynatıcı
- Yasaklanan iPhone reklamı
- Facebook kullanıcı sayısıyla göz kamaştırıyor
Günün Tam Sürüm Programı
Her gün tam sürüm bir yazılım
CHIP Online ve GiveAwayOfTheDay işbirliği ile, her gün ücretsiz bir tam sürüm yazılımınız var! Bugünün ücretsiz tam sürüm yazılımını indirmek için aşağıdaki Hemen İndirin'e tıklayın.
CHIP Online-Galeri
Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları
Blog yazarları da dış görünüşlerine önem verebilir.İşte "en sıcak blog yazarları" anketinin adayları
En Çok Okunan Haberler
Bu haftanın en çok okunan haberleri
- 1Google ile sitelerin şifreleri kırılabiliyor
- 2Türk sanal çetede dünyanın en iyi 2. hacker'ı
- 3YouTube açıldı mı?
- 4BİRİ: Koç.net'ten Türk Telekom'a yeni rakip
- 5gOS: Karşınızda "iyi işletim sistemi"
- 6Yerli: Crysis'i geliştirmek pahalıya patladı
- 7Eski bilgisayarlar umut oluyor
- 8Nokia'nın iPhone katili ne zaman gelecek?
- 9Netbook'ların "kim daha ucuz" savaşı
- 10Avril Lavigne amatör videoyu alt etti!
En Çok Okunan Makaleler
Bu haftanın en çok okunan makaleleri
- 1Süper tarayıcıların savaşı:IE, Firefox, Opera
- 2A'dan Z'ye NOD32 Antivirus
- 3Adım adım: Windows Movie Maker 2
- 48 megapiksellik fotoğraf canavarı cep testte
- 5Efsane hacker Mitnick ile çok özel röportaj
- 6GC 2008:Diablo 3, Sims 3, PES 2009 ve fazlası
- 7Donanım dünyasının en büyük 10 fiyaskosu
- 8Intel ve AMD: Çekirdeklerin savaşı
- 9Ağustos ayının yıldızları
- 10Çarpıcı analiz: İnternetin karanlık yüzü...
Okur Haberleri
Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri
- Nikon D-SLR D90 i orta format ailesine ekledi.
- Canon yeni Eos 50 D ve tele zom lensini lanse etti
- kol saati cep telefonu
- ZyWALL USG Teknolojisi
- Dünyayı soyan sanal Türk çete çökertildi
- Phelps'in sitesinde Türk hacker savaşı
- Anadolu medeniyetlerine 3D bakış
- HP Mini-Note Eylül'de Türkiye'de
- online browser game!
- Engellenen Siteler icin Bir Boykot Daha
CHIP Dergisi: Eylül 2008