1/5 sayfa
|
3D nasıl çalışıyor?
9 Ocak 2011
3 boyutlu teknolojiler nasıl çalışıyor?
Zeynel A. Öztürk
Her geçen gün adını daha çok duyduğumuz üç boyutlu teknolojiler nasıl çalışıyor? Cevabı makalemizde!

3 boyutlu gözlükler ve 3 boyutlu gözlüksüz ekranlar nasıl çalışıyor?
Bu konuda okuyacaklarınız:
Filmler, salonlar... 3D artık her yerde! Peki bu 3D nasıl çalışıyor?
Birçok 3D teknolojisi, aynı temel prensiple çalışır: beynimizi iki boyutlu bir resmin derinliği olan bir resim olduğuna inandırarak. Bunu yapmanın en temel yolu ise stereoskopidir. Kullanıcının gözlerine birbirinden biraz farklı iki resim gösterilir ve bu resimler beyin tarafından 3 boyutlu olarak algılanır.
Stereoskopik resimleri oluşturmanın en kolay yolu gözlük kullanmaktır. Bu nedenle 3D gözlük teknolojisinde birçok varyasyona rastlamak mümkün. Makalemizin devamında farklı üç boyutlu teknolojilerini ve nasıl çalıştıklarını sizlerle paylaşıyoruz.
Birçok 3D teknolojisi, aynı temel prensiple çalışır: beynimizi iki boyutlu bir resmin derinliği olan bir resim olduğuna inandırarak. Bunu yapmanın en temel yolu ise stereoskopidir. Kullanıcının gözlerine birbirinden biraz farklı iki resim gösterilir ve bu resimler beyin tarafından 3 boyutlu olarak algılanır.
Stereoskopik resimleri oluşturmanın en kolay yolu gözlük kullanmaktır. Bu nedenle 3D gözlük teknolojisinde birçok varyasyona rastlamak mümkün. Makalemizin devamında farklı üç boyutlu teknolojilerini ve nasıl çalıştıklarını sizlerle paylaşıyoruz.
Internet’i daha hızlı gezin:
Google Chrome yüklemek için tıklayın
Sonraki Sayfada:
FORUMDA TARTIŞIN
Oyla:
En Düşük
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 6 yorum
Aradan uzun yıllar geçti ve sonunda piyasaya 3 boyutlu tv.ler ve bunları gösterimini ayarlayan cihazlar vs. çıktı. Yıllarca üç boyut üzerine hobi olarak kafa yordum. Ve burada okuduklarımın çoğunu o zamanlardan öğrendim. Bazı yenilik gibi gözüken tekniklerin de isminin güzel görünmesinin ötesinde işe yaramadığını ve gerçek bir teknik ilerleme olmadığını da okumuş oldum. Geçenler de bir mağazada bu televizyonlara bakma fırsatım oldu. Bir gözlük taktım ve üç boyutu gördüm. Hemen kendi kendime dedim ki, işte adamlar benim düşündüğüm LCD ekranı yapmışlar. Daha sonra aradan zaman geçtikten sonra başka bir mağaza da yine başka bir üç boyutlu tv ye baktım. Sonra satıcıyla konuşurken öğrendim ki, polarize gözlük shutter gözlükmüş, diğer adıyla aktif polarize denen sistem. Meğerse önceki mağazadaki de bu tipmiş ve ben yıllar sonra gözlük kablosuz hale geldiği için gözlüğün aktif olmayan bir gözlük olduğunu ve tekniğin yeniliğinin tv.de olduğunu sanmışım. İçimden buruk bir gülme geldi. Bu teknik onlarca yıl önce icat edilmiş ve daha LCD tv.ler yokken tüplü tv.lerle izlenen bir teknikti. Ve ben yıllar önce Türkiye'de beyaz eşya üreticisi büyük bir firmaya gidip onlara benim üç boyutla ilgili yeni bir tekniğim var demiştim. Onlarda bana "Tamam sen önce patentini al, sonra gel konuşalım" demişlerdi. Sanki hiç prototip çalışmaları gerekmiyormuş gibi, sanki gerçek avrupa-dünya patentini almak kolay ve ucuz birşeymiş gibi. Sonra bana dediler ki, "Bizim de üç boyut konusunda bazı çalışmalarımız var." Ben de sordum, sizinki nasıl birşey diye. Onlar da bana bugün piyasada gördüğümüz aktif polarize gözlük tekniğini söylediler. Not olarak söyleyeyim. Bu teknik o kadar eskidir ki, çoktan patent koruması kalkmıştır ve her firma serbestçe kullanabilir. Ben de onlara daha o zaman bunun eski bir teknik olduğunu ve pek tutulmadığını, ayrıca sağ ve sol görüntü beyinde aynı anda algılanmadığından sağlık açısından zararlı görüldüğünden bahsetmiştim. Bunu deyince baktım biraz iştahları kaçtı. Ama şimdi görüyorum ki, diğer firmalar gibi bu firma da bu aynı tekniği kullanıyor. Oysa ben onlara daha üstün bir tekniği bulduğumu, isterlerse onlara satabileceğimi söylemiştim. Şimdi millet milyonlar istediğimi sanır. Zaten para konuşmadık. Bugün ise bırakın gözlüklü olanını, gözlüksüz (paralaks barrier tekniği değil) ve çok kişi tarafından ve oldukça geniş açılardan seyredilebilecek olanını bile geliştirdim. Peki nerede? İlgi gösterilmediği için yalnızca kendi hobi alanımda. Maalesef büyük firmalar, (belki de bazı çalışanları) dışarıdan birisini aralarında görmek istemiyorlar. Küçük firmalarda ise patronla doğrudan temas etmek mümkün, ama neye yarar. Onlar mı bunları üretecekler. Bu ilgisizlik ayrı bir inceleme konusu, çünkü yalnızca benim için geçerli değil. İşte yıllar sonra modern LCD aygıtlar ve ortaya konulan üç boyut tekniği. Elbette işe yaramaz değil ama, maalesef daha iyisinin olduğunu söylesek de, gelin değerlendirelim desek de, yanaşmadılar. Ben de çoktandır ilgimi kaybettim. Anlaşılan büyük firmalar, küçük firmalar gibi esnek değiller. Büyük firmalar da işin gerçek sahipleriyle görüşemezsiniz. Aradaki elemanlar size saygı duysalar da, öyle görünseler de işlerinin ve düzenlerinin eskisi gibi devam etmesini ve yeni biri tarafından bozulmamasını istiyorlar herhalde. Hani bir söz vardır. Akıl yaşta değil baştadır diye. Biz de şöyle söyleyelim. Akıl baştadır ve başta kalmak zorundadır. Firmalardakiler de dışarda icat edilmiş tekniklere para vererek aldıkları lisanslarla taşaronluk yapmaya devam ederler. www.projenisat.com da sayısız konu yeralıyor, belki bazıları gerçekten işe yaramaz şeyler olabilir. Peki ya aralarından bazıları gerçekten işe yarıyorsa? Deneyimlerimden gördüm ki, pek çok icat üretilmeden hobi olarak öylece fikir depolarında kalmaya mahkum. Bunları yazdım da birşeyi mi değiştirmiş oldum. Hayır. Ama millet bilsin ki, ülkemizde gerçekten sanıldığı gibi bir durum yok. Sadece boş övünme var. İşte bir Türk şunu icat etti gibisinden. Arkası gelmeyen çöpe giden işler. Herkese saygılar.
| 13 Tem 2011 19:44 | %67 | ![]() | ![]() | %33 |
gözlüksüz 3d için çok heveslenmeyin. En az gerçek anlamda gözlüksüz 3D seyretmemiz için 5-7 sene var. autostereoscopy olarak adlandırılan gözlüksüz 3d teknolojisinin dezavantajları şuanki gelinen nokta ile anlatmakla bitmez. Ama en basit örnek olarak şunu verebilirim: gözlüksüz 3d ekranlarda 3d etkisini ancak belirli bir açıdan alabilirsiniz, yani 4 kişi geçip ekranın karşısında aynı anda 3 boyut etkisini yaşayamaz.
Saygılarımla
Saygılarımla
| 09 Şub 2011 23:56 | %0 | ![]() | ![]() | %100 |
Bu gözlüklerin baş ağrıtmasının sebebi her insanda iki göz arasındaki mesafenin farklı olması ve oluşan açıların da farklı olması. gözlüklerdeki açı sabit olduğu için göz kaslarımız 2 görüntüyü çakıştırmak için sürekli kasılı halde kalıyor bu da baş ağrısı ve göz kaslarında yorgunluğa yol açıyor. yeni geliştirilecek teknolojilerde iki görüntü arasındaki açı da ayarlanabilir yapılabilirse bu ağrılardan belki kurtulabiliriz.
| 11 Oca 2011 13:50 | %100 | ![]() | ![]() | %0 |
Katılıyorum şimdilik 3D için erken ama gözlüksüz 3D tvlerde çıkacaktır ve o zaman baş ağrıtmayacaktır o zaman denildiği gibi alınabillir.
| 11 Oca 2011 01:23 | %67 | ![]() | ![]() | %33 |
ne güzel siz bu deneyimi yaşamıssınız 1-2 sene içinde 3d etkisi yükseltilmiş daha net ve hatta gözlüksüz 3d tvler çıkacak hepsi hazır ama pazar staratejisi bizde 2 sene bekleyelim hatta 3-4 snee ancak o zaman alabiliriz.
| 09 Oca 2011 20:19 | %100 | ![]() | ![]() | %0 |
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları
CHIP Online iPad ve iPhone'da!
CHIP Online mobil uygulamalarını indirin
Uzun süredir beklenen CHIP Online mobil uygulaması iPad ve iPhone için çıktı. Turkcell sponsorluğunda hazırlanan uygulamaları indirmek için tıklayın!
İlginizi Çekebilir
İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler
- Haber: Smart TV tırı yolculuğa İstanbul'da başlıyor!
- Haber: Sony HX850 BRAVIA TV Türkiye'de satışa çıktı!
- Haber: İki dev bir araya geliyor!
- Haber: Televizyondan ne kadar uzakta oturmalı?
- Haber: Smart TV'nizin sigortası Samsung'dan hediye!
- Haber: OLED TV'nin geldiği son nokta
- Haber: Süper Lig ve Euro 2012, satışlarını artırdı!
- Haber: Apple'ın sırrı sızdı mı?
- Haber: LG'den Cinema Screen ile 3D TV'lerde yenilik!
- Haber: Philips'in yeni LED Smart TV'si geliyor!
Okur Haberleri
Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri
- Windows 8 sadece 15 dolar !
- Telefonla Evdeki Cihazları Uzaktan Kontrol Etme
- Dev Upload Sitesi Kapandı ! (Mega Upload)
- AMD'den RAGE oyunu için özel sürücü.!
- AMD HD 6990 için özel soğutma
- Google'dan Müzik Keşfetme Sitesi
- Facebook'ta Fotoğraflar Daha Büyük ve Daha Hızlı!
- Twitter Tehlike Saçıyor !
- Şüpheli Dosyaları Analiz Ettirme Siteleri
- LG’den akıllı çözüm!
CHIP Online-Galeri
Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları
Cehennemden fırlayan 30 web sitesi!
Dünyanın en kötü web sitelerini sizler için seçtik! Gördüğünüzde kaçacak delik arayacaksınız!
En Çok Okunan Haberler
Bu haftanın en çok okunan haberleri
- 1Şimdi de Galaxy S III'ün arkası...
- 2Android'inizin pil ömrünü uzatmanın 15 yolu!
- 3"O bile Nokia'yı kurtarmayabilir!"
- 4Zaman kaybettiren 10 teknoloji yalanı!
- 5Apple'ın "uzay gemisi" ortaya çıkıyor!
- 6Ve Chrome, Internet Explorer'ı geçti!
- 7Galaxy S3 için kaçınılmaz son!
- 8Steve Ballmer'dan "dev" Windows 8 tahmini!
- 9Zuckerberg'in serveti 2.1 milyar dolar düştü!
- 10Galiba bu sefer geliyor!
En Çok Okunan Makaleler
Bu haftanın en çok okunan makaleleri
- 1HTC'nin amiral gemisi One X test merkezimizde
- 2Unutulmaz 8 internet yalanı
- 3Herkes için en iyi DSLR'ler...
- 4Cehennemden kaçan 30 web sitesi!
- 5En iyi 15 çift çekirdekli cep telefonu!
- 6TEST: Nikon D3200
- 7Çok çekirdekli CPU'lar için 36 popüler araç!
- 8Unutulmayan 10 çöküş!
- 9En iyi ve en şık 12 ultrabook!
- 10Tarayıcınız için en iyi 25 user script!
CHIP Online'da Bugün
Son Eklenen Haberler ve Makaleler
- Üstün bir ses deneyimi isteyen oyunseverlere!
- Microsoft'tan Google'a makas!
- Samsung ve Apple: Asıl savaş şimdi başlıyor!
- Galaxy S3'ün yeni yardımcıları!
- Apple'dan bir "oyuncak" daha!
- Microsoft, Windows 8'e değil 7'ye geçin diyor
- TEST: Sony Alpha 57
- Eski bir laptop'u hızlandırmanın 5 yolu!
- "Kimilerine göre terörist, çoğuna göre..."
- Volvo'dan yayalar için hava yastıklı otomobil
CHIP Online-Video
Son Eklenen Videolar
- Eurovizyon 2012 Birincisi İsveç'in şarkısı
- Can Bonomo'nun Eurovizyon 2012 Finali Performansı (HD)
- Volvo'dan yayalar için hava yastıklı otomobil
- James Bond - Skyfall Fragman (HD)
- Gelişim aşamasındaki Metro Firefox'dan video!
- Google'dan yeni özellik: Knowledge Graph!
- Apple'ın 1984'den kalan Ghostbusters videosu!
- Windows 8'de yer alacak Aile Güvenliği özelliği!
Dijital Fotoğraf Kursu
CHIP Dergisi: Mayıs 2012