1/6 sayfa
|
5 Yasaklı oyun ve oyuncak!
7 Mart 2010
5 yasaklı oyunun ve oyuncağın hikayesi
Ali Güngör
Bilgisayar oyunlarından önce de yasak oyunlar ve oyuncaklar vardı. "Göz çıkartan" oyunlar burada...

Nostalji, yasaklar ve oyunları daha iyi anlatan bir sembol var mı?
Bu konuda okuyacaklarınız:
Günümüzde en çok konuşulan oyun türü elbette bilgisayar oyunları; tehlikeleri bile tartışılıyor. Ancak oyunların tehlikelerinin tartışılması hatta yasaklanması yeni değil, işte tarihten sayfalar...
Herkesin çocukluk anılarına damgasını vurmuş olan oyunlar ve oyuncaklar vardır. Hangi çocuk pikniğe gidip de pisi otlarını yolmamıştır ve sonra bunları birbirine atmamıştır ki?
Neredeyse her çocuk hırsız-polis, saklambaç, elim sende derken çocukluk günlerini koşarak, oynayarak ve terleyip eve dönünce azar yiyerek geçmiştir. Annelerin teri emsin diye çocuklarının sırtına soktukları bez ve verdiği öğütler unutulabilir mi? "Hızlı koşma demedim mi sana? Bak sonra çarpışırsınız, kafanızı gözünüzü yararsınız, dikkat edin evladım! Sabahat'ın oğlu da senin gibi koşmuş, sonra Ahmet ile çarpışmışlar, ikisinin de kaşı yarıldı dikiş attılar" türü korkutmalar da eksik olmazdı.
Mantar tüfekleri ve çatapatlar da erkek çocuklarının vazgeçilmezlerindendi. Özellikle plastik boncuk tabancaları gibisi var mıdır? Ama elbette yine öğütler "Bak sakın gözüne tutma, gözünü çıkartırsın!" Ne yazık ki bu uyarılar haksız yere değildi. İşte çocukların ve yetişkinlerin oynarken zarar gördüğü, sonuçta yasaklanan oyun ve oyuncaklar...
Herkesin çocukluk anılarına damgasını vurmuş olan oyunlar ve oyuncaklar vardır. Hangi çocuk pikniğe gidip de pisi otlarını yolmamıştır ve sonra bunları birbirine atmamıştır ki?
Neredeyse her çocuk hırsız-polis, saklambaç, elim sende derken çocukluk günlerini koşarak, oynayarak ve terleyip eve dönünce azar yiyerek geçmiştir. Annelerin teri emsin diye çocuklarının sırtına soktukları bez ve verdiği öğütler unutulabilir mi? "Hızlı koşma demedim mi sana? Bak sonra çarpışırsınız, kafanızı gözünüzü yararsınız, dikkat edin evladım! Sabahat'ın oğlu da senin gibi koşmuş, sonra Ahmet ile çarpışmışlar, ikisinin de kaşı yarıldı dikiş attılar" türü korkutmalar da eksik olmazdı.
Mantar tüfekleri ve çatapatlar da erkek çocuklarının vazgeçilmezlerindendi. Özellikle plastik boncuk tabancaları gibisi var mıdır? Ama elbette yine öğütler "Bak sakın gözüne tutma, gözünü çıkartırsın!" Ne yazık ki bu uyarılar haksız yere değildi. İşte çocukların ve yetişkinlerin oynarken zarar gördüğü, sonuçta yasaklanan oyun ve oyuncaklar...
Internet’i daha hızlı gezin:
Google Chrome yüklemek için tıklayın
Sonraki Sayfada:
FORUMDA TARTIŞIN
Oyla:
En Düşük
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 10 yorum
indir
| 09 Mar 2010 12:52 | %50 | ![]() | ![]() | %50 |
günümüz oyunları zararlı gibi görünmese de hareketli yaşamdan, hareketsiz, sabit yaşama geçenler için büyük bir risk oluşturmakta ne yazık ki...
mesela oturma bozukluğu olan bir insan (çocuk yada büyük farketmez) saatlerce oyun başında farkında olmadan hafif öne eğik pozisyonda oturarak sırt omurlarını ve sırt kaslarını zedelemekte...!!!
uzun süre oyun karşısında oturan çocuklarda, hareketsizlik yüzünden metabolizma yavaşlıkları görülmekte, ne acıdır ki bu rahatsızlık çok riskli aslında... mesela yaraların iyileşmesi daha uzun sürüyor, böbrek yetmezliği, kan dolaşımı yavaşlaması, hatta bağırsak tembelliği vs...
sürekli otrmaktan dolayı bacalarda oluşacak VENÖZ YETMEZLİĞİ en büyük risklerden biri ve bir noktadan sonra ömür boyu sürebilecek bir rahatsızlık...!!!
gene sürekli oturmaktan küçük yaşta prostat probleleriyle karşılaşılma riski var... düşünsenize hastahanede 1 sürü 60 yaşındaki dedelerin odasında 10 yaşında bir ufaklık, prostat operasyonu sonrası onada diğer dedeler gibi sonda takılacak...!!!
- NOOLDU EVLADIM
- CRYSIS PROSTAT YAPTI, GOD OF WAR' DA BOYUN FITIĞI...
- ONLAR NE BE YAVRUCUM TÜRKÇE KONUŞ...
- OYUN AMCA OYUUUUNNN...!!!
- BİZİM ZAMANIMIZDA ÇELİK ÇOMAK VARDI, BÜTÜN ÇOCUKLAR TOPLANIR NEŞELENİRDİK, AMA ŞİMDİ HEPİNİZ NEŞELENMEK YERİNE YANLIZ BAŞINIZA HASTALANIYORSUNUZ...!!!
üzüntülerimle...
mesela oturma bozukluğu olan bir insan (çocuk yada büyük farketmez) saatlerce oyun başında farkında olmadan hafif öne eğik pozisyonda oturarak sırt omurlarını ve sırt kaslarını zedelemekte...!!!
uzun süre oyun karşısında oturan çocuklarda, hareketsizlik yüzünden metabolizma yavaşlıkları görülmekte, ne acıdır ki bu rahatsızlık çok riskli aslında... mesela yaraların iyileşmesi daha uzun sürüyor, böbrek yetmezliği, kan dolaşımı yavaşlaması, hatta bağırsak tembelliği vs...
sürekli otrmaktan dolayı bacalarda oluşacak VENÖZ YETMEZLİĞİ en büyük risklerden biri ve bir noktadan sonra ömür boyu sürebilecek bir rahatsızlık...!!!
gene sürekli oturmaktan küçük yaşta prostat probleleriyle karşılaşılma riski var... düşünsenize hastahanede 1 sürü 60 yaşındaki dedelerin odasında 10 yaşında bir ufaklık, prostat operasyonu sonrası onada diğer dedeler gibi sonda takılacak...!!!
- NOOLDU EVLADIM
- CRYSIS PROSTAT YAPTI, GOD OF WAR' DA BOYUN FITIĞI...
- ONLAR NE BE YAVRUCUM TÜRKÇE KONUŞ...
- OYUN AMCA OYUUUUNNN...!!!
- BİZİM ZAMANIMIZDA ÇELİK ÇOMAK VARDI, BÜTÜN ÇOCUKLAR TOPLANIR NEŞELENİRDİK, AMA ŞİMDİ HEPİNİZ NEŞELENMEK YERİNE YANLIZ BAŞINIZA HASTALANIYORSUNUZ...!!!
üzüntülerimle...
| 07 Mar 2010 20:56 | %0 | ![]() | ![]() | %100 |
"bu son paragraf bence günümüz bilgisayar oyunlarının zararlı olup olmadığı tartışması açısından çok açıklayıcı olmuş.. ben şu ana kadar cod4 oynarken kolunu kıran bir insan görmedim."
belki, hatta büyük ihtimalle bu oyunlar yüzünden birbirini öldüren insanlar da görmeyeceksin. Zaten bence yanlış yere vurgu yapılıyor, oyunlar şiddeti körüklese bile buna engel olan yasalar, cezalar oldukça insanlar cayacaktır. Burada esas vurgu yapılması gereken oyunlarda, televizyonlarda karşılaşılan binlerce ölümün "insan hayatının önemini unutturuyor" olması. Haberlerde izliyoruz, şu kadar kişi öldü, şu kadar kişi kurşun yağmuruna tutuldu vs, acaba biz gta2'den, counter strike tan beri adam öldürenler, bu haberleri duyduğumuzda doğru şeyleri hissedebiliyor muyuz?
Psikoloji alanında araştırma yapanlar bakın ne bulmuşlar, normal bir çocuk, 13 yaşına kadar televizyonda 8binden fazla ölüm ve cinayete tanık oluyormuş. Sizce ileride bu çocuğun yanında "adam öldürüldü" denildiği zaman 'bir tane daha ölmüş, ne olacak' psikolojisi gereği çocuk tepkisiz kalmayacak mıdır? Sizce bu doğru birşey mi peki? Günümüzde savaşlar bahane edilerek nice insan öldürülüyor, hepsini de televizyondan izliyoruz, peki neler hissediyoruz? İnsanlar böyle böyle insan hayatına karşı aldırışsız olacaklar, ve bu pek çok insanın düşündüğünün aksine gerçek şiddete meyletmekten çok daha zararlı olacak. Okul basıp adam öldürenler, bu şiddetin sadece görünen ucu olacaklar..
Diyebilirsiniz ki "benim babam da hiç oyun oynamamış, ancak o da haberlere karşı benim kadar tepkisiz kalıyor", evet ama babanızın dayanamayacağı bir eşik değeri vardır, sizlerin ise o eşiğiniz bu teoriye göre babanızdan birkaç kat daha yüksektir.
Bu arada evet, ben de oyunlarla büyüdüm ve ben de oyunlarda pek çok karakteri öldürdüm. Şu an ben bile bu "aldırmazlık"ın pençesinde olduğumu görüyorum ve açıkçası o yüzden kendimi bu yazıyı yazmak zorunda hissettim. Çözümü var mıdır bilmiyorum, ancak insan hayatının önemini iyice düşünürsek hiç değilse bu yan etkiyi azaltabiliriz diye düşünüyorum.
Saygılar
belki, hatta büyük ihtimalle bu oyunlar yüzünden birbirini öldüren insanlar da görmeyeceksin. Zaten bence yanlış yere vurgu yapılıyor, oyunlar şiddeti körüklese bile buna engel olan yasalar, cezalar oldukça insanlar cayacaktır. Burada esas vurgu yapılması gereken oyunlarda, televizyonlarda karşılaşılan binlerce ölümün "insan hayatının önemini unutturuyor" olması. Haberlerde izliyoruz, şu kadar kişi öldü, şu kadar kişi kurşun yağmuruna tutuldu vs, acaba biz gta2'den, counter strike tan beri adam öldürenler, bu haberleri duyduğumuzda doğru şeyleri hissedebiliyor muyuz?
Psikoloji alanında araştırma yapanlar bakın ne bulmuşlar, normal bir çocuk, 13 yaşına kadar televizyonda 8binden fazla ölüm ve cinayete tanık oluyormuş. Sizce ileride bu çocuğun yanında "adam öldürüldü" denildiği zaman 'bir tane daha ölmüş, ne olacak' psikolojisi gereği çocuk tepkisiz kalmayacak mıdır? Sizce bu doğru birşey mi peki? Günümüzde savaşlar bahane edilerek nice insan öldürülüyor, hepsini de televizyondan izliyoruz, peki neler hissediyoruz? İnsanlar böyle böyle insan hayatına karşı aldırışsız olacaklar, ve bu pek çok insanın düşündüğünün aksine gerçek şiddete meyletmekten çok daha zararlı olacak. Okul basıp adam öldürenler, bu şiddetin sadece görünen ucu olacaklar..
Diyebilirsiniz ki "benim babam da hiç oyun oynamamış, ancak o da haberlere karşı benim kadar tepkisiz kalıyor", evet ama babanızın dayanamayacağı bir eşik değeri vardır, sizlerin ise o eşiğiniz bu teoriye göre babanızdan birkaç kat daha yüksektir.
Bu arada evet, ben de oyunlarla büyüdüm ve ben de oyunlarda pek çok karakteri öldürdüm. Şu an ben bile bu "aldırmazlık"ın pençesinde olduğumu görüyorum ve açıkçası o yüzden kendimi bu yazıyı yazmak zorunda hissettim. Çözümü var mıdır bilmiyorum, ancak insan hayatının önemini iyice düşünürsek hiç değilse bu yan etkiyi azaltabiliriz diye düşünüyorum.
Saygılar
| 07 Mar 2010 17:45 | %50 | ![]() | ![]() | %50 |
uranyum seti bombaymış! geleceğin bilim adamları şimdiden radyasyona alışsın diye herhalde...
| 07 Mar 2010 10:42 | %100 | ![]() | ![]() | %0 |
"Bu 5 oyunun tehlikelerine bakınca, insanların eğlence anlayışının risk ve heyecan ile bağlantılı olduğunu görüyoruz. Günümüzde gündemin ne kadar değiştiğini fark etmemek de elde değil. Bilgisayar oyunlarının zararları tartışılıyor ama acaba gerçekten hangisi, ne kadar tehlikeli? Düşüncelerinizi ve çocukluk anılarınızı forumda bizimle paylaşın..."
bu son paragraf bence günümüz bilgisayar oyunlarının zararlı olup olmadığı tartışması açısından çok açıklayıcı olmuş.. ben şu ana kadar cod4 oynarken kolunu kıran bir insan görmedim.
bu son paragraf bence günümüz bilgisayar oyunlarının zararlı olup olmadığı tartışması açısından çok açıklayıcı olmuş.. ben şu ana kadar cod4 oynarken kolunu kıran bir insan görmedim.
| 07 Mar 2010 01:30 | %33 | ![]() | ![]() | %67 |
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları
Intel'in teknolojileri ile tanışın!
Teknolojinin bugünü, yarını ve geleceği...
Sizin için hazırladığımız çok özel bir mikro site ile Intel teknolojileriyle tanışmak için tıklayın.
İlginizi Çekebilir
İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler
- Haber: Rekor üstüne rekor!
- Haber: Yeni jenerasyon oyunlar, 64-bit gerektirecek!
- Haber: PlayStation 3'e özel yepyeni bir TPS oyunu!
- Haber: Diablo 3 sıkıntılı geldi!
- Haber: Gold Resita oyuncaklar Bimeks'te!
- Haber: Diablo III'ün açılışı sunucuları zorladı!
- Haber: Geri dönen 10 efsane oyun!
- Haber: Bu kez Angry Birds değil!
- Haber: Diablo 3 sonunda aramızda!
- Haber: Bu insanlar ne bekliyor?
Okur Haberleri
Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri
- Windows 8 sadece 15 dolar !
- Telefonla Evdeki Cihazları Uzaktan Kontrol Etme
- Dev Upload Sitesi Kapandı ! (Mega Upload)
- AMD'den RAGE oyunu için özel sürücü.!
- AMD HD 6990 için özel soğutma
- Google'dan Müzik Keşfetme Sitesi
- Facebook'ta Fotoğraflar Daha Büyük ve Daha Hızlı!
- Twitter Tehlike Saçıyor !
- Şüpheli Dosyaları Analiz Ettirme Siteleri
- LG’den akıllı çözüm!
En Çok Okunan Haberler
Bu haftanın en çok okunan haberleri
- 1Şimdi de Galaxy S III'ün arkası...
- 2Android'inizin pil ömrünü uzatmanın 15 yolu!
- 3"O bile Nokia'yı kurtarmayabilir!"
- 4Zaman kaybettiren 10 teknoloji yalanı!
- 5Apple'ın "uzay gemisi" ortaya çıkıyor!
- 6Ve Chrome, Internet Explorer'ı geçti!
- 7Galaxy S3 için kaçınılmaz son!
- 8Steve Ballmer'dan "dev" Windows 8 tahmini!
- 9Zuckerberg'in serveti 2.1 milyar dolar düştü!
- 10Galiba bu sefer geliyor!
En Çok Okunan Makaleler
Bu haftanın en çok okunan makaleleri
- 1HTC'nin amiral gemisi One X test merkezimizde
- 2Unutulmaz 8 internet yalanı
- 3Herkes için en iyi DSLR'ler...
- 4Cehennemden kaçan 30 web sitesi!
- 5En iyi 15 çift çekirdekli cep telefonu!
- 6TEST: Nikon D3200
- 7Çok çekirdekli CPU'lar için 36 popüler araç!
- 8Unutulmayan 10 çöküş!
- 9En iyi ve en şık 12 ultrabook!
- 10Tarayıcınız için en iyi 25 user script!
CHIP Online-Galeri
Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları
Cehennemden fırlayan 30 web sitesi!
Dünyanın en kötü web sitelerini sizler için seçtik! Gördüğünüzde kaçacak delik arayacaksınız!
CHIP Online-Video
Son Eklenen Videolar
- Eurovizyon 2012 Birincisi İsveç'in şarkısı
- Can Bonomo'nun Eurovizyon 2012 Finali Performansı (HD)
- Volvo'dan yayalar için hava yastıklı otomobil
- James Bond - Skyfall Fragman (HD)
- Gelişim aşamasındaki Metro Firefox'dan video!
- Google'dan yeni özellik: Knowledge Graph!
- Apple'ın 1984'den kalan Ghostbusters videosu!
- Windows 8'de yer alacak Aile Güvenliği özelliği!
Dijital Fotoğraf Kursu
CHIP Online'da Bugün
Son Eklenen Haberler ve Makaleler
- Google, Facebook'a salladı!
- Üstün bir ses deneyimi isteyen oyunseverlere!
- Microsoft'tan Google'a makas!
- Samsung ve Apple: Asıl savaş şimdi başlıyor!
- Galaxy S3'ün yeni yardımcıları!
- Apple'dan bir "oyuncak" daha!
- Microsoft, Windows 8'e değil 7'ye geçin diyor
- TEST: Sony Alpha 57
- Eski bir laptop'u hızlandırmanın 5 yolu!
- "Kimilerine göre terörist, çoğuna göre..."
CHIP Dergisi: Mayıs 2012