9 Mart 2008, 18:57

Doğal çekirdek ne demek?

Doğal çekirdek ne demek?
Sol tarafta Amd'nin doğal 4 çekirdekli işlemcisi Barcelona, sağ tarafta ise Intel'ın Xeon işlemcisi.
Native Core yani doğal çekirdek işlemcinin tasarlanma aşamasında tek bir parça gibi tasarlanmasıdır. Örnek vermek gerekirse Intel, Core mimarisine geçinceye kadar çift çekirdekli modellerini tasarlarken iki işlemcisini aynı yüzeye yan yana koyarak üretiyordu ve bu durum doğal çift çekirdekli Athlon 64 X2 işlemcilerinden performans olarak geri kalmasına yol açıyordu.

İşlemcinin doğal çift çekirdek tasarımı ile birlikte işlemciler sahip oldukları bellekleri daha verimli kullanabilir hale geliyor ve performansta ciddi bir artış yaratıyor. Bunun da en güzel örneği Intel Core mimarisi ile birlikte doğal çift çekirdeğe geçmenin avantajıyla performans anlamında ciddi bir gelişme sağlamıştı.

Performansın yanında enerji tüketimi konusunda da daha verimli olmasını sağlayan doğal yapı sayesinde işlemciler daha az enerji tüketip daha düşük ısılarda çalışabiliyorlar. Bu da taşınabilir aygıtlar da önemli bir avantaj sağlıyor.

İşte bu noktada Amd, yeni 8 çekirdekli işlemcilerini doğal yapıda hazırlayarak çekirdek sayısındaki artış sebebi ile meydana gelen darboğazı azaltıp enerji verimliliğini arttırmayı planlıyor.

Şu an ki Intel Quad Core işlemcileri iki adet Core2Duo'nun aynı yüzeyde yan yana getirilmesi ile oluşturulduğundan doğal 4 çekirdekli yapıda değiller. Bunun yanında Amd'nin Phenom işlemcileri en baştan 4 çekirdek olarak tasarlandıklarından doğal 4 çekirdek kabul ediliyorlar.

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
YORUMLAR
Toplam 19 yorum
1234Sonraki
KusTaH yazmış:
amd yaptımı doğalını yapıyor :0)
21 Ağustos 2008 Perşembe, 21:19Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
amd tabiki . amdnin çift çekirdek 4000 kullanıyorum çokta memnunum . kuzenimde intelin dualcore 2.2 işlemcisi var ramler ekran kartı hardisklerimiz aynı sadece işlemci ve anakartlar farklı benim pc ondan daha performanslı
21 Ağustos 2008 Perşembe, 21:16%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
amd tabiki . amdnin çift çekirdek 4000 kullanıyorum çokta memnunum . kuzenimde intelin dualcore 2.2 işlemcisi var ramler ekran kartı hardisklerimiz aynı sadece işlemci ve anakartlar farklı benim pc ondan daha performanslı
21 Ağustos 2008 Perşembe, 21:02%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
Bence fiyatları aynı olan AMD ve INTEL işlemciler nerden baksanız performans olarak ta çok yakındırlar. Siz genellikle biraz daha fazla vererek bir üst seviye işlemci (almış oluyorsunuz) alıp hız tartışması yapıyorsunuz. Mesela bir render işlemini INTEL ile 10 dk da yapıyoruz AMD ile de 11 dk yapalım 10 tane render bile bize en fazla 10 dk patlayacaktır. Bu da bir fincan kahve içim süresi bile etmez. Amaç sanırım herkesten bir adım önde olmak veya benim işlemcim senin işlemcini döver hevesi.

Diğer husus ise bir çok laptop üreticisi intel işlemcilere daha fazla önem veriyor, yine örneklemek gerekirse 10 laptoptan 2-3 tanesi AMD yani pazar kaybının olması bütçe sıkıntısına sokuyor ve ister istemez performans ve kaliteden ödünverebiliyor. HP, DELL, TOSHIBA, SONY, APPLE, ALIENWARE gibi büyük firmalarla çok sıkı bağlar kuran INTEL illaki satacak ve cebini doldurak parası oluncada yeni ürünleri istediği vakitte istediği teknolojiyle çıkaracaktır. Laptop konusunda ben aldığım zamanlar (1 yıl önce sanırım) Turion TL60 vardı enyüksek üstüne 1-2 işlemci çıktı ama INTEL 3 seri değiştirdi 2xxx, 5xxx, 7xxx, şimdide 9xxx serisi bu durumda kim tutabilir? Büyük firmalarda INTEL'i tercih etmekte haklılar çünkü yenilik hiç durmuyor sürekli yeni ürün üretebiliyorlar ve bizdede yeni ürün alma hevesi çok fazla çıkan her yeni ürüne balıklama atlıyoruz. Türk halkıda kuş serisine bağlı oldukları gibi INTEL işlemcilerine sıkı sıkı bağlılar kötü olsa bile hayatta kötü demezler :))
31 Mart 2008 Pazartesi, 19:19%50Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%50
AAAhhhhhh amd yaktın beni ne olurdu ki daha önceden çıkartsaydı şü 4 çekirdekli kara şovalyayi :)) şimdi beni uraştırıyorsun intelin Q6600 ünle inan aklım hep sende şu crysis yüzünden aldım Q6600 şimdi bi pundunu bulsamda pc satsam şöyle yeni bi amd li sistem kursam valla paraya acımam alırım seni kara şovalyam benim az kaldı alacam len seni :))4 çekirdek. Arkadaşlar ben aslında yıllardır amd kullanırdım fakat şu crysis oyunu yüzünden yeni pc topladım işlemcimde intelinQ6600 işlemcisini aldım hani şu intelciler illede intel diyor ya inanın kıskandıklarından diyorlar peşpara etmez intel sakın benim gibi bi hata yapıpta intel almayın yanarsınız valla benim şu anki sistem şu ANAKART/ STRIKER EXTREME 680İ SLI / İŞLEMCİ Q6600 4 ÇEKİRDEKLİ (HESAPTA) /EKRAN KARTI ENVİDİA AN 8800GT REMLER DDR2 CORSEIR1GB 4 ADET 600WT TAGAN ,, ŞİMDİ BU SİSTEME AMD Black Edition 4 ÇEKİRDEK GİTMEZMİYDİİ :(((((( ahhh ahhh
20 Mart 2008 Perşembe, 13:39%75Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%25
1234Sonraki

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Sapphire HD 4830 - 512 MB

Sony Vaio VGN-CS118E

Sapphire HD 4830 - 512 MBFirmaların referans sistemlerde kendi tasarımları ile nasıl daha iyi sonuçlar alabilecekleri gösteren bir ürün.
Bugün, 10:30
Sony Vaio VGN-CS118EHem taşınabilirlik hem de performans arayan kullanıcılara yönelik olan Sony, performansına uygun bir fiyatla satılıyor.
07 Ocak 2009 Çarşamba

VIZO Xena II VZ-NLC-110

Samsung Sens X360

VIZO Xena II VZ-NLC-110Eğer dizüstü bilgisayarınızın çok ısınmasından şikâyet ediyorsanız Xena II ile sisteminizi rahatlatabilirsiniz.
06 Ocak 2009 Salı
Samsung Sens X360İncecik tasarımıyla oldukça şık görünen X360, gerek iş gerek eğlence amaçlı olsun tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak keyifli bir ürün.
05 Ocak 2009 Pazartesi
YORUM ve TARTIŞMA
CHIP ONLINE UYGULAMALARI

iGoogle ve GoogleToolbar

Vista Sidebar 2.0

CHIP Online iGoogle UygulamasıiGoogle kullanıyorsanız Türkiye'nin en çok güncellenen teknoloji sitesini sayfanıza ekleyin!
Windows Vista Kenar Çubuğu AracıWindows Vista kenar çubuğunuzda, artık CHIP Online'daki tüm yazıları anında takip edebileceksiniz...

CHIP Online sitenizde!

Facebook Uygulaması

Sitenizi CHIP Online ile zenginleştirinCHIP Online haber, makale, inceleme ve galerilerini tüm ziyaretçilerinizle paylaşıp sitenizi zenginleştirin
CHIP Online Facebook Uygulaması21,000'den fazla kişi Facebook profillerinde, CHIP Online Uygulamasını çalıştırıyor. Siz de eklediniz mi?

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

Günün Tam Sürüm Programı

Her gün tam sürüm bir yazılım

CHIP Online ve GiveAwayOfTheDay işbirliği ile, her gün ücretsiz bir tam sürüm yazılımınız var! Bugünün ücretsiz tam sürüm yazılımını indirmek için aşağıdaki Hemen İndirin'e tıklayın.

Hemen İndirin

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Windows 7 Build 69xx: Güncel ekran görüntüleri

Windows 7'nin yeni kilometre taşı olan M3 sonrası sürümlerin ekran görüntüleri internete düştü...

diğer galeriler...

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Terminatör 4ün yeni ve detaylı fragmanı
Terminator 4, yaklaştıkça daha detaylı fragmanı da sinemaseverlere sunuldu.

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Dergisi: Ocak 2009

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Doğan Telekom

Cep telefonları | Ekran kartları | Desktop | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Dijital Kameralar | Taşınabilir diskler | LCD & Plazma | Monitörler