9 Mart 2008, 18:57
Doğal çekirdek ne demek?

Sol tarafta Amd'nin doğal 4 çekirdekli işlemcisi Barcelona, sağ tarafta ise Intel'ın Xeon işlemcisi.
Native Core yani doğal çekirdek işlemcinin tasarlanma aşamasında tek bir parça gibi tasarlanmasıdır. Örnek vermek gerekirse Intel, Core mimarisine geçinceye kadar çift çekirdekli modellerini tasarlarken iki işlemcisini aynı yüzeye yan yana koyarak üretiyordu ve bu durum doğal çift çekirdekli Athlon 64 X2 işlemcilerinden performans olarak geri kalmasına yol açıyordu.
İşlemcinin doğal çift çekirdek tasarımı ile birlikte işlemciler sahip oldukları bellekleri daha verimli kullanabilir hale geliyor ve performansta ciddi bir artış yaratıyor. Bunun da en güzel örneği Intel Core mimarisi ile birlikte doğal çift çekirdeğe geçmenin avantajıyla performans anlamında ciddi bir gelişme sağlamıştı.
Performansın yanında enerji tüketimi konusunda da daha verimli olmasını sağlayan doğal yapı sayesinde işlemciler daha az enerji tüketip daha düşük ısılarda çalışabiliyorlar. Bu da taşınabilir aygıtlar da önemli bir avantaj sağlıyor.
İşte bu noktada Amd, yeni 8 çekirdekli işlemcilerini doğal yapıda hazırlayarak çekirdek sayısındaki artış sebebi ile meydana gelen darboğazı azaltıp enerji verimliliğini arttırmayı planlıyor.
Şu an ki Intel Quad Core işlemcileri iki adet Core2Duo'nun aynı yüzeyde yan yana getirilmesi ile oluşturulduğundan doğal 4 çekirdekli yapıda değiller. Bunun yanında Amd'nin Phenom işlemcileri en baştan 4 çekirdek olarak tasarlandıklarından doğal 4 çekirdek kabul ediliyorlar.
İşlemcinin doğal çift çekirdek tasarımı ile birlikte işlemciler sahip oldukları bellekleri daha verimli kullanabilir hale geliyor ve performansta ciddi bir artış yaratıyor. Bunun da en güzel örneği Intel Core mimarisi ile birlikte doğal çift çekirdeğe geçmenin avantajıyla performans anlamında ciddi bir gelişme sağlamıştı.
Performansın yanında enerji tüketimi konusunda da daha verimli olmasını sağlayan doğal yapı sayesinde işlemciler daha az enerji tüketip daha düşük ısılarda çalışabiliyorlar. Bu da taşınabilir aygıtlar da önemli bir avantaj sağlıyor.
İşte bu noktada Amd, yeni 8 çekirdekli işlemcilerini doğal yapıda hazırlayarak çekirdek sayısındaki artış sebebi ile meydana gelen darboğazı azaltıp enerji verimliliğini arttırmayı planlıyor.
Şu an ki Intel Quad Core işlemcileri iki adet Core2Duo'nun aynı yüzeyde yan yana getirilmesi ile oluşturulduğundan doğal 4 çekirdekli yapıda değiller. Bunun yanında Amd'nin Phenom işlemcileri en baştan 4 çekirdek olarak tasarlandıklarından doğal 4 çekirdek kabul ediliyorlar.
İlgili Konular:
- Haber: IBM ve Hitachi'den 32 nm ortaklığı
- Haber: Intel'in en küçük işlemcisi: Atom
- Haber: Intel Atom'un fiyatları belli oldu
- Haber: AMD'den 16 çekirdek!
- Haber: AMD'den 130 dolara 4 çekirdekli Phenom
- Haber: Amd Shangai geliyor
- Haber: B3 revizyonlu Amd'ler Cebit'te
- Haber: Intel 6 çekirdek ile geliyor!
- Haber: Amd'den Intel'e cevap
- Haber: Amd, 45nm örneklerini yollamaya başladı
Oyla:
En Düşük
En Yüksek
YORUMLAR
Toplam 19 yorum
KusTaH yazmış:
amd yaptımı doğalını yapıyor :0)
| 21 Ağustos 2008 Perşembe, 21:19 | ![]() | ![]() |
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
amd tabiki . amdnin çift çekirdek 4000 kullanıyorum çokta memnunum . kuzenimde intelin dualcore 2.2 işlemcisi var ramler ekran kartı hardisklerimiz aynı sadece işlemci ve anakartlar farklı benim pc ondan daha performanslı
| 21 Ağustos 2008 Perşembe, 21:16 | %100 | ![]() | ![]() | %0 |
amd tabiki . amdnin çift çekirdek 4000 kullanıyorum çokta memnunum . kuzenimde intelin dualcore 2.2 işlemcisi var ramler ekran kartı hardisklerimiz aynı sadece işlemci ve anakartlar farklı benim pc ondan daha performanslı
| 21 Ağustos 2008 Perşembe, 21:02 | %100 | ![]() | ![]() | %0 |
Bence fiyatları aynı olan AMD ve INTEL işlemciler nerden baksanız performans olarak ta çok yakındırlar. Siz genellikle biraz daha fazla vererek bir üst seviye işlemci (almış oluyorsunuz) alıp hız tartışması yapıyorsunuz. Mesela bir render işlemini INTEL ile 10 dk da yapıyoruz AMD ile de 11 dk yapalım 10 tane render bile bize en fazla 10 dk patlayacaktır. Bu da bir fincan kahve içim süresi bile etmez. Amaç sanırım herkesten bir adım önde olmak veya benim işlemcim senin işlemcini döver hevesi.
Diğer husus ise bir çok laptop üreticisi intel işlemcilere daha fazla önem veriyor, yine örneklemek gerekirse 10 laptoptan 2-3 tanesi AMD yani pazar kaybının olması bütçe sıkıntısına sokuyor ve ister istemez performans ve kaliteden ödünverebiliyor. HP, DELL, TOSHIBA, SONY, APPLE, ALIENWARE gibi büyük firmalarla çok sıkı bağlar kuran INTEL illaki satacak ve cebini doldurak parası oluncada yeni ürünleri istediği vakitte istediği teknolojiyle çıkaracaktır. Laptop konusunda ben aldığım zamanlar (1 yıl önce sanırım) Turion TL60 vardı enyüksek üstüne 1-2 işlemci çıktı ama INTEL 3 seri değiştirdi 2xxx, 5xxx, 7xxx, şimdide 9xxx serisi bu durumda kim tutabilir? Büyük firmalarda INTEL'i tercih etmekte haklılar çünkü yenilik hiç durmuyor sürekli yeni ürün üretebiliyorlar ve bizdede yeni ürün alma hevesi çok fazla çıkan her yeni ürüne balıklama atlıyoruz. Türk halkıda kuş serisine bağlı oldukları gibi INTEL işlemcilerine sıkı sıkı bağlılar kötü olsa bile hayatta kötü demezler :))
Diğer husus ise bir çok laptop üreticisi intel işlemcilere daha fazla önem veriyor, yine örneklemek gerekirse 10 laptoptan 2-3 tanesi AMD yani pazar kaybının olması bütçe sıkıntısına sokuyor ve ister istemez performans ve kaliteden ödünverebiliyor. HP, DELL, TOSHIBA, SONY, APPLE, ALIENWARE gibi büyük firmalarla çok sıkı bağlar kuran INTEL illaki satacak ve cebini doldurak parası oluncada yeni ürünleri istediği vakitte istediği teknolojiyle çıkaracaktır. Laptop konusunda ben aldığım zamanlar (1 yıl önce sanırım) Turion TL60 vardı enyüksek üstüne 1-2 işlemci çıktı ama INTEL 3 seri değiştirdi 2xxx, 5xxx, 7xxx, şimdide 9xxx serisi bu durumda kim tutabilir? Büyük firmalarda INTEL'i tercih etmekte haklılar çünkü yenilik hiç durmuyor sürekli yeni ürün üretebiliyorlar ve bizdede yeni ürün alma hevesi çok fazla çıkan her yeni ürüne balıklama atlıyoruz. Türk halkıda kuş serisine bağlı oldukları gibi INTEL işlemcilerine sıkı sıkı bağlılar kötü olsa bile hayatta kötü demezler :))
| 31 Mart 2008 Pazartesi, 19:19 | %50 | ![]() | ![]() | %50 |
AAAhhhhhh amd yaktın beni ne olurdu ki daha önceden çıkartsaydı şü 4 çekirdekli kara şovalyayi :)) şimdi beni uraştırıyorsun intelin Q6600 ünle inan aklım hep sende şu crysis yüzünden aldım Q6600 şimdi bi pundunu bulsamda pc satsam şöyle yeni bi amd li sistem kursam valla paraya acımam alırım seni kara şovalyam benim az kaldı alacam len seni :))4 çekirdek. Arkadaşlar ben aslında yıllardır amd kullanırdım fakat şu crysis oyunu yüzünden yeni pc topladım işlemcimde intelinQ6600 işlemcisini aldım hani şu intelciler illede intel diyor ya inanın kıskandıklarından diyorlar peşpara etmez intel sakın benim gibi bi hata yapıpta intel almayın yanarsınız valla benim şu anki sistem şu ANAKART/ STRIKER EXTREME 680İ SLI / İŞLEMCİ Q6600 4 ÇEKİRDEKLİ (HESAPTA) /EKRAN KARTI ENVİDİA AN 8800GT REMLER DDR2 CORSEIR1GB 4 ADET 600WT TAGAN ,, ŞİMDİ BU SİSTEME AMD Black Edition 4 ÇEKİRDEK GİTMEZMİYDİİ :(((((( ahhh ahhh
| 20 Mart 2008 Perşembe, 13:39 | %75 | ![]() | ![]() | %25 |
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ
YORUM ve TARTIŞMA
CHIP ONLINE UYGULAMALARI
İlginizi Çekebilir
İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler
- Haber: IBM ve Hitachi'den 32 nm ortaklığı
- Haber: Intel'in en küçük işlemcisi: Atom
- Haber: Intel Atom'un fiyatları belli oldu
- Haber: AMD'den 16 çekirdek!
- Haber: AMD'den 130 dolara 4 çekirdekli Phenom
- Haber: Amd Shangai geliyor
- Haber: B3 revizyonlu Amd'ler Cebit'te
- Haber: Intel 6 çekirdek ile geliyor!
- Haber: Amd'den Intel'e cevap
- Haber: Amd, 45nm örneklerini yollamaya başladı
CHIP Online'da Bugün
Son Eklenen Haberler ve Makaleler
- Windows 7:MP3'leri bozan hatanın yaması geldi
- Motorola pet şişeleri telefona dönüştürdü
- Windows 7'nin cevapsız soruları
- Cepten görüntülü konuşmada yeni bir yöntem
- Windows 7: Açık beta süreci başlıyor
- iPhone nano'yu beklerken iPhone Air geldi
- Hayat kurtaran 10 otomobil teknolojisi
- Lenovo'dan ince bir hepsi bir arada sistem
- Almanya'da yaşayan Türklere Microsoft desteği
- Apple'ın en büyük sürprizi: 17 inç MacBook
Günün Tam Sürüm Programı
Her gün tam sürüm bir yazılım
CHIP Online ve GiveAwayOfTheDay işbirliği ile, her gün ücretsiz bir tam sürüm yazılımınız var! Bugünün ücretsiz tam sürüm yazılımını indirmek için aşağıdaki Hemen İndirin'e tıklayın.
CHIP Online-Galeri
Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları
Windows 7 Build 69xx: Güncel ekran görüntüleri
Windows 7'nin yeni kilometre taşı olan M3 sonrası sürümlerin ekran görüntüleri internete düştü...
CHIP Online-Video
|
|
Terminatör 4ün yeni ve detaylı fragmanı Terminator 4, yaklaştıkça daha detaylı fragmanı da sinemaseverlere sunuldu. |
En Çok Okunan Haberler
Bu haftanın en çok okunan haberleri
- 1YouTube'a çok iddialı bir rakip daha geliyor
- 2Windows 7: Beta sürüm MP3'lere zarar veriyor
- 3Google Street View'dan yeni bir gaf daha!
- 4Vista, bellek üreticilerini zora soktu
- 5Windows 7 torrent'e nasıl sızdı?
- 6Eski televizyonlar çöpe mi gidecek?
- 7Facebook gövde gösterisi yapıyor!
- 8USB 3.0 ilk kez sahneye çıkıyor!
- 9En büyük korsan yazılım grubu yasta!
- 10Microsoft'tan Windows XP sınırlaması
En Çok Okunan Makaleler
Bu haftanın en çok okunan makaleleri
- 1Windows için büyü yapma vakti geldi
- 25 Dosya indirme yöneticisini yarıştırdık
- 3Bu araçlar ile RapidShare'den tam verim alın!
- 4Kapsamlı bir Windows 7 incelemesi daha!
- 5Win 7 Beta 1: Deneme sürümünden fazlası...
- 6100 büyülü kare eşliğinde HDR foto dünyası
- 7Dünya'yı hiç böyle görmediniz!
- 8CHIP seçti: 2008'in en iyi ürünleri
- 9CHIP Online en korkunç 55 telefonu seçti
- 10Bu araçlarla bilgisayarınızı şahlandırın!
Okur Haberleri
Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri
- 2009 Dünya Astronomi Yılı
- 2300 internet sitesine engel!
- Gökadalararası Parçacık Fıskiyesi
- Uzay Boşluğunda Yaşayabilen Canlılar
- Venüs' teki Suya Ne Oldu?
- Master öğrencileri yeni bir lazer ışını keşfetti
- Sentetik E. Coli'lerle Biyo-Yakıt Üretimi
- Neye bakıyorsunuz?
- Windows Vista Ultimate Project Red Edition
- youtube + google = 100 milyon video izleyicisi