DirectX 10 yabancı sularda
16 Mart 2009, 19:30

DirectX 10: Çok yakında Linux ve Mac'te...

Halil Mollaoğlu
Ünlü bir yazılım geliştirme grubu DirectX 10'u Windows dışına taşımakta kararlı...
DirectX 10: Çok yakında Linux ve Mac'te...
Linux ve Mac'te DirectX 10 ile Crysis: CodeWeavers bunu mümkün kılabilir.

DEV KAMPANYA,
HERKES KAZANACAK

Katılmak için giriş yapın veya kayıt olun
ÖDÜLLER HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ
Gelecekte Crysis, FarCry 2 veya Company of Heroes gibi oyunlar maksimum grafik ayarlarıyla Linux ve Mac altında da çalışacak mı? CodeWeavers yazılım geliştirici grubu DirectX 10'u bu iki işletim sistemine uyarlayarak bunu mümkün kılmak istiyor. Firmanın CEO'su Jeremy White blog'unda durumu açıkladı.

CodeWeavers Office, .NET Framework veya DirectX 9 gibi Microsoft programlarını Linux ve Mac sistemlere aktarıyor. White'a göre bir sonraki proje DirectX 10, fakat bir çıkış tarihi henüz söz konusu değil.

Geliştirici grubu DirectX 9'da başarı elde etmeyi başarmıştı. Önümüzdeki ay birçok programın yanında World of WarCraft, Counter-Strike: Source veya Team Fortress 2 gibi oyunları da Mac ve Linux sistemlerde çalıştırmayı mümkün kılan CrossOver 8.0 yazılımı yayımlanacak.

Windows yazılımları ne kadar verimli çalışıyor?
Yukarda verdiğimiz linkte de görebileceğiniz gibi Windows'tan diğer sistemlere uyarlanan yazılımlar "düzgün çalışma" derecelerine göre sıralanmış durumda. Listede yayımlanan yazılımların çoğu Windows'ta çalıştıkları gibi Linux veya Mac'te çalışmıyor. Programlara verilen madalya sistemi (altın, gümüş ve bronz) programın Mac'te veya Linux'ta ne kadar verimlilikle çalıştığını gösteriyor.

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN

Konu ile ilgili Ürünler

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 10 yorum
12Sonraki
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
yanlışınız var. cod4 macintoshta çalışıyor hemde 8800gs ekran kartlı macbook proda 1440*900 çözünürlükde
kendim oynadım gördüm
17 Mar 2009  15:09%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
"ben anlamıyorum ne güzel ücret vermiyeceginiz korsan kullanıp acaba güvenlimi derdi çekmeyeceginiz bir işletim sistemi var"

Kucuk dunyandan cik ve hayata bak,
Bu programin kendisi bile bedava degil sen kalktin oyunlari bedava yaptin helal olsun.
Hayal dunyasinda yasama arkadasim,
Bu platform icin oyun firmalari oyun yazamaz eger microsoft buna olur demezse cunki DX patenti microsoft'un.
Haydi verdi diyelim,
sen saniyormusunki oyun firmalari,
Ah canim linuxcular kac yildir oyun yuzu gormedi sunlara oyun yazalimda beles beles oynasinlar.
diyeceklerini?
Ayni sey olacak,
Korsan oyunlari daha dusuk kalitede linux'ta oynayacaksiniz o kadar.
Herneyse konu bu degil,
Konu OpenGL'nin yerine microsoft'un uretigi bir yazilimi port etmek sonrada microsoft'a tu kaka demek!
Bu sekilde devam ederse Linux'un ozu bozulacak, Eger linux bir oyun platformu istiyorsa bunu OpenGL ile gelistirmeli, Direct3D degil.
Tabi genel olarak linux suclanamaz ama bunu kullanacak linux dagitimlari ve kullananlar bence iki yuzluluk etmis olur.
Madem port edilmisini kullaniyorsun git orjinalini kullan.
100 euro XP, 130 euro Vista Home.
6 ayda birikir parasi.
17 Mar 2009  13:31%25Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%75
Yanlış mı anladım? PC oyunlarını Mac'te oynayabilecek miyiz? İşte bu güzel bir haber :).
17 Mar 2009  08:35%50Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%50
ben anlamıyorum ne güzel ücret vermiyeceginiz korsan kullanıp acaba güvenlimi derdi çekmeyeceginiz bir işletim sistemi var bunda oyunlar çalıştırılmaya calısılıyor. arkadasda ancak trass bunlar desin. bence sen yorum yapacagına uslup ogren
17 Mar 2009  08:35%50Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%50
Geliştirici grubu DirectX 9'da başarı elde etmeyi başarmıştı.
Nasil bir basariydi bu merak ettim,
Daha shader 3 bile adam gibi calismiyor birde shader 4 cikti.
Simdi bu isletim sistemi DX kullanacak ondan sonrada kalkip microsoft'a laf atacak.
Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu be yahu.
Yakinda windows shell'ini de port ederler.
Sonra adi ozgur isletim sistemi olur.
Peeh...
Hepsi tras bunlarin.
Hele macintosh oldum olasi iki yuzludur.

----------------------------------------------

Git otur dizini seyret sen kim crossover hakkında yorum yapmak kim? Adamlar gecelerini gündüzüne katıp windows tekelini kırmak için çalışıyorlar sen dalgaya alıyorsun.

Wine dan kat ve kat daha üstün bir çalışma ne yazık ki ücretli ve kapalı kodlu ama wine ı da destekliyorlar. Çok fazla oyun merakım yok . Mevcut Linux destekli oyunlar yetiyor. Çalışmalarını takdir ediyorum. Tekelci ,saçma zihniyetler olmasa da bu kadar insan böyle sıkıcı şeyler için kafa patlatmasa.. Eminim şimdi teknoloji çok daaha ilerideydi.
16 Mar 2009  22:51%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
12Sonraki

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Hiremco X3 Turbo HD

Gigabyte Odin Pro 1200W

Hiremco X3 Turbo HDSD ve HD yayınlarını destekleyen, çift modül destkeli başarılı bir uydu alıcı.
12 Mart 2010 Cuma
Gigabyte Odin Pro 1200WÜçlü CrossFireX veya SLI konfigürasyonlar için ideal.
11 Mart 2010 Perşembe

Gigabyte GA-P55A-UD7

Foxconn H55MX-S

Gigabyte GA-P55A-UD7Su soğutma ile hava soğutmayı bir arada sunan Gigabyte'ın en son P55 çözümü.
10 Mart 2010 Çarşamba
Foxconn H55MX-SCPU ve GPU'nun bir arada olduğu i5 işlemcileri destekliyor.
09 Mart 2010 Salı
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Uzaydaki en garip 15 şey

Uzay hakkında bilmediğimiz çok şey var, ama insana hayret veren en ilginç bilinmezler burada!

diğer galeriler...

CHIP Online’dan muhteşem kampanya!

Tıklayan herkes kazanacak...

Her hafta 1.000 kişiye TTNET Oyun'dan Platinum üyelik hediye. Sadece tıklayın, kazanın!

Hemen Tıklayın

Dijital Fotoğraf Kursu

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

CHIP Dergisi: Mart 2010

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Doğan Telekom
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com

Cep telefonları | Ekran kartları | Desktop | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Dijital Kameralar | Taşınabilir diskler | LCD & Plazma | Monitörler