Buradasınız:

Ana Sayfa

Haberler

Yazılım

DirectX 11 betası yakında
28 Ağustos 2008, 11:00

DirectX 11:Beta sürümü çok uzakta değil

Halil Mollaoğlu
Microsoft'un yaptığı açıklamaya göre DirectX'in 11. sürümünün betası çok da uzakta değil.
DirectX 11:Beta sürümü çok uzakta değil
DirectX 11: İlk test sürümü bu sene içinde çıkacak.
Nvidia'nın kendi düzenlediği Nvision etkinliğinde Microsoft çıkacak olan DirectX 11 arayüzü hakkında ilk bilgileri yayımladı. Buna göre firma bu sene içerisinde bir test sürümü çıkarmayı istiyor.

Yeni DirectX sürümünün en önemli niteliklerinden biri Shader Modell 5.0 olacak. Bunun bir parçası ise "Compute Shader" adındaki bileşenler olacak. Yeni fonksiyon sayesinde grafik ile ilgisi olmayan hesaplamaları da GPU devralacak. Nvidia buna benzer bir konsepti CUDA'da kullanıyor. Örneğin günce Nvidia-GPU'ları film kodlamalarını CUDA ile yazılan Badaboom ile devralıyor.

Sayılan ayrıntılara göre DirectX 11 tamamen yeni bir donanım talep edecek. Şu sıralar piyasada olan ekran kartları bu şartları yerine getiremiyor. Buna karşın Microsoft'un bu sene çıkarmayı planladığı test sürümü güncel donanımları destekleyecek.

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
YORUMLAR
Toplam 14 yorum
123Sonraki
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
Microsoft bunu hep yapıyor DX7 den beri piyasaya hakim olmak için herşeyi yaptı şimdi hakim onun sözü geçiyor.
Daha DX9 çıkalı ne oldu
hele bi yükselt sürümlerini
acelen ne!
Daha DX10 ile oyun oynayanların sayısı ne kadar?
10.1 hatta 10.5 bile hayatımıza ne kadar girebilecek
acelen ne microsoft amca?ekran kartı sattırmak için çok yırtınıma!
Larrabee ye kadar yolun var.
07 Eylül 2008 Pazar, 15:43%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
"Diyen arkadaş, Linuxu kullandım gerçekten iyi bir işletim sistemi, windows'tanda iyi, ama oyunları çalıştırma konusuna gelince Linux'un 1000 fırın ekmek yemesi gerekiyor."

Doğrudur,zaten ben Linux windows'tan daha iyi oyun çalıştırır demedim.Ama Windows cazibeleri belli ve sınırlıdır.Mesela MS office; ki bu program az bir süre önce eşsiz sanılıyordu. Şimdiyse open office gayet güzel bu işi yapmakta. Doğal olarak Linux'a oyun yapılmama sebebi olarak Windows'un daha uygun olması fikri ortadan kalkabilir. Çok daha az kaynak kullanan bir sistemde oyun oynamak daha rahat olacaktır. Directx'in piyasa ağırlığının bitmesi ile Windows oyunlar için doğru adres olmaktan çıkabilir. Gerçi MS bunu engellemek için Games For Windows adlı topluluğu kurdu ve bunun için sağa sola para vermekten geri kalmıyor. Yani senin de belirttiğin gibi şimdilik zaten Windows oyunlar için şart.

Ama Larrabee ve Nvidia'nın IP'si tutarsa o zaman Directx ara yüzüne gerek kalmayabilir. Bu yazılım böyle bir durumda ne eşsiz olcaktır ne de en iyi çare. Büyük olasılıkla Direcx'in yerini galibe göre Intel ya da Nvidia bazlı programlar alacaktır. Ki Amd'nin bu konuda sessiz kalacağını da sanmıyorum.

Günün sonunda kullanıcılara düşen çok az seçenek var.Ama bir kullanıcı bilmesi gereken bir şey varsa o da şudur: Bu endüstri bizim paramızla yaşar,o yüzden her 6 ayda bir yeni ekran kartı çıkmasına fazla şaşırmamak gerek.

Gerçi önümüzdeki yıllarda bu model daha kullanıcı dostu olabilir;çünkü aradan windows gibi ek maliyetler kalkacaktır. Tabii ki bir de olayın diğer yüzü var: Başarılı olan rakipsiz kalabilir.Bu ise piyasanın tek hakimi olması demektir ve genelde bu tip şirketler müşterinin cebini değil kendi cebini düşünür.
29 Ağustos 2008 Cuma, 01:17Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
"Diyen arkadaş, Linuxu kullandım gerçekten iyi bir işletim sistemi, windows'tanda iyi, ama oyunları çalıştırma konusuna gelince Linux'un 1000 fırın ekmek yemesi gerekiyor."

Doğrudur,zaten ben Linux windows'tan daha iyi oyun çalıştırır demedim.Ama Windows cazibeleri belli ve sınırlıdır.Mesela MS office; ki bu program az bir süre önce eşsiz sanılıyordu. Şimdiyse open office gayet güzel bu işi yapmakta. Doğal olarak Linux'a oyun yapılmama sebebi olarak Windows'un daha uygun olması fikri ortadan kalkabilir. Çok daha az kaynak kullanan bir sistemde oyun oynamak daha rahat olacaktır. Directx'in piyasa ağırlığının bitmesi ile Windows oyunlar için doğru adres olmaktan çıkabilir. Gerçi MS bunu engellemek için Games For Windows adlı topluluğu kurdu ve bunun için sağa sola para vermekten geri kalmıyor. Yani senin de belirttiğin gibi şimdilik zaten Windows oyunlar için şart.

Ama Larrabee ve Nvidia'nın IP'si tutarsa o zaman Directx ara yüzüne gerek kalmayabilir. Bu yazılım böyle bir durumda ne eşsiz olcaktır ne de en iyi çare. Büyük olasılıkla Direcx'in yerini galibe göre Intel ya da Nvidia bazlı programlar alacaktır. Ki Amd'nin bu konuda sessiz kalacağını da sanmıyorum.

Günün sonunda kullanıcılara düşen çok az seçenek var.Ama bir kullanıcı bilmesi gereken bir şey varsa o da şudur: Bu endüstri bizim paramızla yaşar,o yüzden her 6 ayda bir yeni ekran kartı çıkmasına fazla şaşırmamak gerek.

Gerçi önümüzdeki yıllarda bu model daha kullanıcı dostu olabilir;çünkü aradan windows gibi ek maliyetler kalkacaktır. Tabii ki bir de olayın diğer yüzü var: Başarılı olan rakipsiz kalabilir.Bu ise piyasanın tek hakimi olması demektir ve genelde bu tip şirketler müşterinin cebini değil kendi cebini düşünür.
29 Ağustos 2008 Cuma, 00:40Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Herkesin yorumundan da anlaşılacağı gibi bu durumdan herkes rahatsız. Ben bunu Microsoft'un donanım üreticileriyle yaptığı anlaşmalardan kaynaklandığını düşünüyorum. Her sene insanları kartlarını yenilemeye itmek nasıl bir mantıktır anlamak istemiyorum. Ben bu konuda OpenGL'e daha çok destek verilmesi taraftarıyım. Yazılım kısmından çok anlamam ama açık kaynaklı ve birşeyleri geliştirmek için sürekli donanımı yenilemek gibi bir mentaliteye gerek bırakmayan bir yöntem geliştirilmeli. Yıllardır OpenGL ancak 3.0 sürümüne ulaşabildi, DireckX ise 11 sürümüne vardı. Her sene birer ikişer artıyor ufacık eklentiler yapılarak.
28 Ağustos 2008 Perşembe, 21:30%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
123Sonraki

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
YORUM ve TARTIŞMA
CHIP ONLINE UYGULAMALARI

iGoogle ve GoogleToolbar

Vista Sidebar 2.0

CHIP Online iGoogle UygulamasıiGoogle kullanıyorsanız Türkiye'nin en çok güncellenen teknoloji sitesini sayfanıza ekleyin!
Windows Vista Kenar Çubuğu AracıWindows Vista kenar çubuğunuzda, artık CHIP Online'daki tüm yazıları anında takip edebileceksiniz...

CHIP Online sitenizde!

Facebook Uygulaması

Sitenizi CHIP Online ile zenginleştirinCHIP Online haber, makale, inceleme ve galerilerini tüm ziyaretçilerinizle paylaşıp sitenizi zenginleştirin
CHIP Online Facebook Uygulaması21,000'den fazla kişi Facebook profillerinde, CHIP Online Uygulamasını çalıştırıyor. Siz de eklediniz mi?

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

Günün Tam Sürüm Programı

Her gün tam sürüm bir yazılım

CHIP Online ve GiveAwayOfTheDay işbirliği ile, her gün ücretsiz bir tam sürüm yazılımınız var! Bugünün ücretsiz tam sürüm yazılımını indirmek için aşağıdaki Hemen İndirin'e tıklayın.

Hemen İndirin

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Anı yakalamanın önemi

Fotoğrafçılar için anı yakalamanın ne kadar önemli olduğunu gösteren 27 harika fotoğraf.

diğer galeriler...

CHIP Online-VideoRSS-Feed

İlk InTru3d çalışması - Monsters vs Aliens
Dreamworks ve Intel'in 21. yüzyılın ilk gerçek 3 boyutlu çalışması için ortaklaşa yaptığı film şimdiden bundan sonrakileri merak ettiriyor.

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Dergisi: Aralık 2008

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Turk.Net
  • Turhost