23 Şubat 2008
RAID 0: Daha fazla hız

RAID'den öncelikle daha fazla hız bekleyenler RAID Level 0 (RAID 0) kullanmalılar. Dikkat: Bu sürüm her ne kadar hızlı ve çabucak gerçekleştirilebilir olsa da bazı hileleri mevcut.
RAID 0 nasıl işler?
RAID 0 dizisinde birbirinden bağımsız en az iki fiziksel sabit disk sanki tek bir diskmiş gibi çalışır. RAID kontrolcüsü verileri disklere paylaştırarak yazar ve böylece transfer oranı yükselmiş olur.
RAID 0 kimin işine yarar?
Özellikle büyük uygulamaların başlangıç süreleri - mesela oyunlar veya Photoshop - RAID 0 ile büyük ölçüde hızlanır. Ayrıca bu RAID dizisi özellikle büyük veri yığınları okunduğu anda desteğini sunmaya başlar. Uygulamada bu durum daha çok ses ve video alanlarında kendini belli eder.
RAID 0 için neye ihtiyacınız var?
RAID 0'ı destekleyen bir yazılım ve donanım kontrolcüsü dışında en az iki sabit diske ihtiyacınız var. Kural olarak RAID dizisi, kullanılan iki sabit diskten küçük olanının boyutuna göre oluşturulur. İşte bu yüzden aynı kapasiteye sahip sabit diskler kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Örneğin 500 GB ve 750 GB'lık iki diskiniz varsa RAID 0 dizisi oluşturduğunuzda her iki diskin sadece 500 GB'lık kısmını kullanabilirsiniz. En akıllıca olanı SATA sabit diskler seçmektir, zira PATA diskler yavaş yavaş ölüyor ve teknolojik açıdan en güncel seviyede değiller.
RAID 0'ın maliyeti ne kadar?
RAID kontrolcünüz anakart ile bütünleşik ise yahut bağımsız bir RAID yongası kullanıyorsanız ihtiyacınız olan ilk şey en az iki sabit disk. Genellikle çoğu kullanıcı 250 GB'dan daha fazlasına ihtiyaç duymadığı için 70-80 Dolar arası bir fiyata bulabileceğiniz iki adet 250 GB sabit disk satın alın.
İlle de donanımsal kontrolcüye ihtiyacı olanlar yaklaşık 60 Dolara PCI-Express destekli ve iki SATA bağlantısı olan RAID kontrolcüsü satın alabilir. PCI modellerini bilerek tavsiye etmiyoruz çünkü bant genişliği 133 MB/s ile sınırlı. Buna karşın PCI-Express 250 MB/s saniye sunuyor.
RAID 0 her işletim sistemi ile mümkün mü?
Eğer donanımsal RAID dizisi kullanacaksanız iş tamamen uygun sürücüye bakıyor. Windows 2000 ve XP için neredeyse tüm yonga seti ve bütünleşik RAID kontrolcüsü sürücüleri mevcut. Windows Vista kullanıcıları ise biraz daha sabretmeliler. Donanım üreticileri eski RAID kontrolcüleri için kısmen Windows Vista sürücü desteği sunuyor.
Buna karşın yazılımsal RAID 0 Windows 2000, XP Professional, Vista (Business ve Ultimate) ve Linux tarafında destekleniyor.
RAID 0'ın bir riski var mı?
Maliyeti düşük olan RAID 0 veri transferini hızlandırsa da veri güvenliğini arttırmıyor. Veriler birden çok diske paylaştırıldığından dolayı disk çökmesi durumunda RAID 0 dizisindeki tüm verilerinizi kaybedersiniz. Bu yüzden RAID 0 dizisine sadece geçici veya yeniden geri yüklenebilir uygulamaları kaydetmelisiniz. Düzenli aralıklarla yedekleme yapmaktan kaçınmayın.
Buna ek olarak işletim sistemi veya anakart değişimi yaptığınızda RAID dizisindeki verilerin büyük bir kısmını kaybedersiniz çünkü veriler kullanılan yazılımsal veya donanımsal kontrolcüye bağlıdır. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmamak için verilerinizi önceden farklı bir sabit diske yedekleyin.
RAID 0 nasıl işler?RAID 0 dizisinde birbirinden bağımsız en az iki fiziksel sabit disk sanki tek bir diskmiş gibi çalışır. RAID kontrolcüsü verileri disklere paylaştırarak yazar ve böylece transfer oranı yükselmiş olur.
RAID 0 kimin işine yarar?
Özellikle büyük uygulamaların başlangıç süreleri - mesela oyunlar veya Photoshop - RAID 0 ile büyük ölçüde hızlanır. Ayrıca bu RAID dizisi özellikle büyük veri yığınları okunduğu anda desteğini sunmaya başlar. Uygulamada bu durum daha çok ses ve video alanlarında kendini belli eder.
RAID 0 için neye ihtiyacınız var?
RAID 0'ı destekleyen bir yazılım ve donanım kontrolcüsü dışında en az iki sabit diske ihtiyacınız var. Kural olarak RAID dizisi, kullanılan iki sabit diskten küçük olanının boyutuna göre oluşturulur. İşte bu yüzden aynı kapasiteye sahip sabit diskler kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Örneğin 500 GB ve 750 GB'lık iki diskiniz varsa RAID 0 dizisi oluşturduğunuzda her iki diskin sadece 500 GB'lık kısmını kullanabilirsiniz. En akıllıca olanı SATA sabit diskler seçmektir, zira PATA diskler yavaş yavaş ölüyor ve teknolojik açıdan en güncel seviyede değiller.
RAID 0'ın maliyeti ne kadar?RAID kontrolcünüz anakart ile bütünleşik ise yahut bağımsız bir RAID yongası kullanıyorsanız ihtiyacınız olan ilk şey en az iki sabit disk. Genellikle çoğu kullanıcı 250 GB'dan daha fazlasına ihtiyaç duymadığı için 70-80 Dolar arası bir fiyata bulabileceğiniz iki adet 250 GB sabit disk satın alın.
İlle de donanımsal kontrolcüye ihtiyacı olanlar yaklaşık 60 Dolara PCI-Express destekli ve iki SATA bağlantısı olan RAID kontrolcüsü satın alabilir. PCI modellerini bilerek tavsiye etmiyoruz çünkü bant genişliği 133 MB/s ile sınırlı. Buna karşın PCI-Express 250 MB/s saniye sunuyor.
RAID 0 her işletim sistemi ile mümkün mü?
Eğer donanımsal RAID dizisi kullanacaksanız iş tamamen uygun sürücüye bakıyor. Windows 2000 ve XP için neredeyse tüm yonga seti ve bütünleşik RAID kontrolcüsü sürücüleri mevcut. Windows Vista kullanıcıları ise biraz daha sabretmeliler. Donanım üreticileri eski RAID kontrolcüleri için kısmen Windows Vista sürücü desteği sunuyor.
Buna karşın yazılımsal RAID 0 Windows 2000, XP Professional, Vista (Business ve Ultimate) ve Linux tarafında destekleniyor.
RAID 0'ın bir riski var mı?
Maliyeti düşük olan RAID 0 veri transferini hızlandırsa da veri güvenliğini arttırmıyor. Veriler birden çok diske paylaştırıldığından dolayı disk çökmesi durumunda RAID 0 dizisindeki tüm verilerinizi kaybedersiniz. Bu yüzden RAID 0 dizisine sadece geçici veya yeniden geri yüklenebilir uygulamaları kaydetmelisiniz. Düzenli aralıklarla yedekleme yapmaktan kaçınmayın.
Buna ek olarak işletim sistemi veya anakart değişimi yaptığınızda RAID dizisindeki verilerin büyük bir kısmını kaybedersiniz çünkü veriler kullanılan yazılımsal veya donanımsal kontrolcüye bağlıdır. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmamak için verilerinizi önceden farklı bir sabit diske yedekleyin.
Sonraki Sayfada:
Oyla:
En Düşük
En Yüksek
YORUMLAR
Toplam 10 yorum
As 74 yazmış:
Ben çok şeylerden henüz uzakta bir yerdeğim.Yeri ve zamanı geldiğinde aranıza katılma dileğimle.
| 18 Temmuz 2008 Cuma, 15:28 | ![]() | ![]() |
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
4 tane 400 lük disk alınca 1600 lük harddiskim olur. Ama raid yapınca sadece 400 lük. Hız isterken veri yerimden kaybediyorum. Tercih parası olanların Üstelik harddiskler günden güne boyut değiştiriyor. Kullanım alanı hızlı olmasını isteyenler anakart terfisi etmeli.
| 29 Şubat 2008 Cuma, 11:53 | %50 | ![]() | ![]() | %50 |
mengu88 yazmış:
Ben iki bilgisayar kullanıyorum . Birinden dosyalar indirip ,
Rar'dan çıkartıyorum . Dosyaların güvenliğinden emin olduktan
sonra yeni bilgisayarıma atıyorum . Tehlikeleri sitelere girmek içinde
Ubuntu Linux kullanıyorum . Ekran kartına bile bulduğum linux sürücüsü
çalışmadığına göre , herhalde bir virüsten zarar görme ihtimalim sıfır .
Rar'dan çıkartıyorum . Dosyaların güvenliğinden emin olduktan
sonra yeni bilgisayarıma atıyorum . Tehlikeleri sitelere girmek içinde
Ubuntu Linux kullanıyorum . Ekran kartına bile bulduğum linux sürücüsü
çalışmadığına göre , herhalde bir virüsten zarar görme ihtimalim sıfır .
| 28 Şubat 2008 Perşembe, 00:58 | %100 | ![]() | ![]() | %0 |
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
Yazılımsal RAİD hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz?
CHIP: Teknik sorularınıza Forum bölümümüzde cevap alabilirsiniz.
CHIP: Teknik sorularınıza Forum bölümümüzde cevap alabilirsiniz.
| 26 Şubat 2008 Salı, 17:09 | %0 | ![]() | ![]() | %100 |
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
YORUM ve TARTIŞMA
CHIP ONLINE UYGULAMALARI
İlginizi Çekebilir
İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler
- Haber: McAfee'den 2008 İnternet Tehditleri Tahmini
- Haber: 4 alakasız fonksiyonu bir araya getiren cihaz
- Haber: Apple'a mektup yazdı, yazılımı kaptı!
- Haber: NVIDIA'dan kırılması güç hız rekoru!
- Haber: Intel'den netbook'larla ilgili samimi itiraf
- Haber: HP: Çift çekirdekli Atom kullanan nettop PC
- Haber: En hızlı SSD: Bu hıza şapka çıkartılır
- Haber: Bu Mercedes'in direksiyonu yok!
- Haber: İnsanlar yaşlanıyor, teknoloji zorlaşıyor
- Haber: Windows XP ikinci el PC'lere değer katıyor
CHIP Online'da Bugün
Son Eklenen Haberler ve Makaleler
- Son internet hurafesi yine panik yarattı
- Sony'ye büyük ceza darbesi
- 4 alakasız fonksiyonu bir araya getiren cihaz
- Apple'a mektup yazdı, yazılımı kaptı!
- Dosyalarınızı gerçekten yönetin
- LEVEL'dan bu ay herkese FlatOut hediye!
- NVIDIA'dan kırılması güç hız rekoru!
- Intel'den netbook'larla ilgili samimi itiraf
- Güneş enerjili denizaltı geliyor!
- Windows Media Player'ı zenginleştirme zamanı
Günün Tam Sürüm Programı
Her gün tam sürüm bir yazılım
CHIP Online ve GiveAwayOfTheDay işbirliği ile, her gün ücretsiz bir tam sürüm yazılımınız var! Bugünün ücretsiz tam sürüm yazılımını indirmek için aşağıdaki Hemen İndirin'e tıklayın.
CHIP Online-Galeri
Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları
Fotoğrafçılar için anı yakalamanın ne kadar önemli olduğunu gösteren 27 harika fotoğraf.
CHIP Online-Video
|
|
Sony Ericsson MAS 100 - Hoparlör Cep telefonunuzu için güvenli bir taşıma çantası görevini de gören MAS 100, dilediğiniz yerde müzik dinlemek için uygun. |
En Çok Okunan Haberler
Bu haftanın en çok okunan haberleri
- 1Terminator 4: Dijital afiş göreni büyülüyor!
- 2YouTube'un yeni formatına tepkiler büyüyor!
- 3Anti-virüsler sisteminizi ne kadar zorluyor?
- 4İnternet ücretlerinde küçük ama önemli adım
- 53G ihalesi sonuçlandı...
- 6Mozilla'dan Çin'e özel bir Firefox
- 7Namlunun ucundaki oyunlar
- 8Güvenlik nedeniyle USB bellek yasağı!
- 9Bu şehirlerde navigasyona bile güvenmeyin
- 10YouTube artık eskisi gibi görünmeyecek!
En Çok Okunan Makaleler
Bu haftanın en çok okunan makaleleri
- 1Çok gizli: En iyi cep telefonu kodları
- 2TOP 10: En iyi cepler kapışıyor
- 3Birbirinden kullanışlı 20 internet portalı
- 4CHIP Online'dan sistem güvenliği dersleri - 1
- 5Birbirinden güzel 3.000 simge bir arada
- 6Bunları da kopyaladılar!
- 7Vista'nın sanal klasör yapısını açığa çıkarın
- 82009 model güvenlik paketleri mercek altında
- 9Hafızalardan silinmeyen 10 PC reklamı
- 10Ücretsiz 25 farklı dosya sunucusu