6/10 sayfa
|
17 Haziran 2008
Günümüzde 2 GB şart

BELLEK
Günümüzde 2 GB şart
Windows Vista piyasaya çıktığından beri 1 GB belleğin artık yeterli olmadığını, özellikle de Aero kullanıcı arabirimi devrede olduğunda bellek tüketiminin yüksek seviyeye ulaştığını biliyoruz. İşte bu yüzden size bir tavsiyemiz var: Dizüstü bilgisayarınızdan 2 GB belleği esirgemeyin. Bu sayede bilgisayarınız ve sinir hücreleriniz size minnettar kalacaktır. Hatta eğer resim düzenleme ve video gibi işler yapacaksanız, 3 GB bellek sizin için pek abartı sayılmaz. Sisteminize daha fazla bellek takmak isterseniz ise 64 bit'lik bir işletim sistemi kullanarak kapasiteyi 4 GB'a kadar çıkarabiliriniz. Elbette hafızayı öyle istediğiniz zaman yükseltmeniz de mümkün değil. Bunun için öncelikle dizüstünüzde boş bir hafıza yuvası olması gerekiyor. Eğer çift kanal hafıza teknolojisinden yararlanmak istediyseniz 2 adet 1 GB'lık hafıza kullanıyorsunuz demektir. Bu durumun maalesef bir de dezavatajınız var, o da genelde dizüstülerde sadece iki adet hafıza yuvası bulunması. Dolayısıyla toplam hafızayı artırmak için takılı modüllerden birini çıkarmanız gerekiyor. Yani hafızayı 3 GB'a çıkarmak istiyorsanız 1 GB yerine 2 GB'lık bir hafıza modülü almalısınız. Test tablosunda hafıza konfigürasyonlarına da detaylı yer vererek ileride dizüstü bilgisayarının hafızasını yükseltmeyi planlayanlara yardımcı olmak istedik.
Sabit disk
En az 100 GB alan gerekli
Bilgisayarınızda sadece yazı yazıp e-posta gönderecek olsanız bile sabit disk büyüklüğüne önem vermeniz gerekiyor. Bir bilgisayardaki en sinir bozucu durumlardan biri, performansın birkaç hafta içinde dolan disk alanı nedeniyle düşmesi olabilir. Özellikle de Windows Vista yüklü bilgisayarlarda bilgisayarın düşük disk alanı, dolaysıyla yavaşlamaması için en az 100 GB kapasite şart. Ayrıca bununla beraber sadece verileriniz ve çalışan uygulamalarınız değil, bilgisayarınızın toplam performansı da sabit disk kapasitesi ile ilintili.
Çoklu ortam uygulamaları için sabit disk kapasitesinin en az 160 GB olması şart. Videolar, MP3'ler ve diğer eğlence verileri, sabit diskinizi bir anda doldurabilir. Dahası verilen kapasiteyle gerçek sabitdisk kapasitesi arasında ciddi farklar olabiliyor. Teknik özelliklerde 160 GB sabitdisk yazan bir dizüstünde gerçek kullanılabilir alan genelde 150 GB civarı oluyor. Disk dolmaya başladığı zaman bu 10 GB'ın bile hesabını yaptığınızı unutmayın.
Günümüzde 2 GB şart
Windows Vista piyasaya çıktığından beri 1 GB belleğin artık yeterli olmadığını, özellikle de Aero kullanıcı arabirimi devrede olduğunda bellek tüketiminin yüksek seviyeye ulaştığını biliyoruz. İşte bu yüzden size bir tavsiyemiz var: Dizüstü bilgisayarınızdan 2 GB belleği esirgemeyin. Bu sayede bilgisayarınız ve sinir hücreleriniz size minnettar kalacaktır. Hatta eğer resim düzenleme ve video gibi işler yapacaksanız, 3 GB bellek sizin için pek abartı sayılmaz. Sisteminize daha fazla bellek takmak isterseniz ise 64 bit'lik bir işletim sistemi kullanarak kapasiteyi 4 GB'a kadar çıkarabiliriniz. Elbette hafızayı öyle istediğiniz zaman yükseltmeniz de mümkün değil. Bunun için öncelikle dizüstünüzde boş bir hafıza yuvası olması gerekiyor. Eğer çift kanal hafıza teknolojisinden yararlanmak istediyseniz 2 adet 1 GB'lık hafıza kullanıyorsunuz demektir. Bu durumun maalesef bir de dezavatajınız var, o da genelde dizüstülerde sadece iki adet hafıza yuvası bulunması. Dolayısıyla toplam hafızayı artırmak için takılı modüllerden birini çıkarmanız gerekiyor. Yani hafızayı 3 GB'a çıkarmak istiyorsanız 1 GB yerine 2 GB'lık bir hafıza modülü almalısınız. Test tablosunda hafıza konfigürasyonlarına da detaylı yer vererek ileride dizüstü bilgisayarının hafızasını yükseltmeyi planlayanlara yardımcı olmak istedik.
Sabit disk
En az 100 GB alan gerekli
Bilgisayarınızda sadece yazı yazıp e-posta gönderecek olsanız bile sabit disk büyüklüğüne önem vermeniz gerekiyor. Bir bilgisayardaki en sinir bozucu durumlardan biri, performansın birkaç hafta içinde dolan disk alanı nedeniyle düşmesi olabilir. Özellikle de Windows Vista yüklü bilgisayarlarda bilgisayarın düşük disk alanı, dolaysıyla yavaşlamaması için en az 100 GB kapasite şart. Ayrıca bununla beraber sadece verileriniz ve çalışan uygulamalarınız değil, bilgisayarınızın toplam performansı da sabit disk kapasitesi ile ilintili.
Çoklu ortam uygulamaları için sabit disk kapasitesinin en az 160 GB olması şart. Videolar, MP3'ler ve diğer eğlence verileri, sabit diskinizi bir anda doldurabilir. Dahası verilen kapasiteyle gerçek sabitdisk kapasitesi arasında ciddi farklar olabiliyor. Teknik özelliklerde 160 GB sabitdisk yazan bir dizüstünde gerçek kullanılabilir alan genelde 150 GB civarı oluyor. Disk dolmaya başladığı zaman bu 10 GB'ın bile hesabını yaptığınızı unutmayın.
Sonraki Sayfada:
FORUMDA TARTIŞIN
Oyla:
En Düşük
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 14 yorum
CASPER Nirvana notebooklar çok güzel alacaklar CASPER dan şaşmayın bence de süper çünkü
ben CASPER dan çok memnunum herkese tavsiye ederim
hiçbir sorunla karşılaşmadım
ben CASPER dan çok memnunum herkese tavsiye ederim
hiçbir sorunla karşılaşmadım
| 07 Eyl 2008 14:49 | %0 | ![]() | ![]() | %100 |
yok abi bunlar hoş değil fazla hele apple ın o ince laptop ına uyuz oluyorum kağıt gibi ne ya öle:)ilk defa acer ın bi laptop ını beğendim ama harbiden çok güzeldi ya siyah sağda baya büyük dokunmatik müzik kontrol tuşları mavi neon ışıkları felan şaşırdım kaldım:|helal olsun acer ilk defa bi ürününü beğendim valla;)
| 20 Ağu 2008 02:10 | %0 | ![]() | ![]() | %100 |
abi casper çin malı türkiyede üretimiyor ana kartları dış kaplama yani kasa ları (laptopların) ısı yalıtımı açısından berbat. şarz cihazları berbat.
| 03 Ağu 2008 20:42 | %0 | ![]() | ![]() | %100 |
bence toshiba ve hp den şaşmayın arkadaşlar uczladı!!!.....
| 17 Tem 2008 20:11 | %0 | ![]() | ![]() | %100 |
arkadaşta casper var çok şikayetçi.
+ hız tutkunlarının tercihinde ekran kartı berbat :)
fiyatlarıda iyi bilgisayarlarla denk. türkiyede üretiliyor neden daha ucuza vermiyorlar?
+ hız tutkunlarının tercihinde ekran kartı berbat :)
fiyatlarıda iyi bilgisayarlarla denk. türkiyede üretiliyor neden daha ucuza vermiyorlar?
| 16 Tem 2008 01:35 | %33 | ![]() | ![]() | %67 |
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ
CHIP ONLINE FORUM
- 4 Milyarlık Sistem 2 Saat Sonra ...
- Yurtdışından iPhone satın alma ...
- Live messenger 4 sızdı İndirin
- Yeni İşlemci Alacagım Arkadaslar ...
- İşte korsanın korkunç faturası!
- Google Nexus One
- ingilizce tercüme konusunda yardım
- Zotac 9800gt eco mu ati 5770 mi?
- Hangi ekran kartını öneririsiniz
- 2 Ekran Kartı Arasında Kaldım ...daha fazlası
CHIP Online Uygulamaları
İlginizi Çekebilir
İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler
- Haber: Casper'dan Gizli Müşteri Ziyaretleri başlıyor
- Haber: Firewire bağlantısı ekimde hızlanıyor!
- Haber: 324 Mac Pro gücünde süper bilgisayar!
- Haber: Tablet PC'lerde önemli soru işareti!
- Haber: Flash'ı olmayan iPad sitelerde nası gezecek?
- Haber: 4 çekirdekli işlemci ne işe yarar?
- Haber: Dizüstünde farklı bir kapak tasarımı
- Haber: Onları tanınmaz hale getirdiler!
- Haber: iPad: Bomba mı, hayal kırıklığı mı?
- Haber: Samsung'dan ucuz oyuncu notebooku
Okur Haberleri
Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri
- Yurtdışından iPhone satın alma rehberi!
- Avea'dan futbolseverlere özel modemler
- Compishco
- Web Günleri 2010 [20-21 Mart YTÜ/Oditorym] ücretsz
- Kingston'dan dünyanın en hızlı belllekleri
- PNY'den sessiz performans
- Ve Türk malı cep telefonu piyasada
- Opera Mini 5 ve Opera Mobile 10 çıktı
- Chromeplus 1.3.8.1sürümü yayınlandı
- Acer'ın yeni dizüstü modeli savaşa hazır
En Çok Okunan Haberler
Bu haftanın en çok okunan haberleri
- 1Rapidshare ile uğraşmayın: İşte işin kolayı!
- 2Internet Explorer 9: İndirin, deneyin!
- 3İnternette gizli kota skandalı!
- 4Karanlık internetin arama motorları!
- 58 Adımda Internet Explorer 8'i hızlandırın!
- 6Yeni Chrome hazır; İndirin!
- 7Facebook sayfanıza kim bakmış?
- 8Windows 7 başlat tuşu nasıl değiştirilir?
- 9Yerli malı cep ortaya çıktı!
- 10Tarihin tozlu sayfalarına gömülen .com'lar!
En Çok Okunan Makaleler
Bu haftanın en çok okunan makaleleri
- 1iPhone 4G: Tüm dedikodular ve gerçekler
- 2Flash ölüyor: HTML 5 Adobe'u sıkıştırıyor
- 3Veri kurtarma rehberi
- 4Google'dan kaçış planınız burada...
- 5Steam: Geleceğin oyun platformu mu?
- 6Tüm işletim sistemleri ve en iyi cepler...
- 7Altı çekirdeğin gücü: Intel Core i7 980X
- 8TOP 20: En iyi medya oynatıcı yazılımlar...
- 9Birbirinden eğlenceli 15 bilgisayar aksesuarı
- 10Korsan koruma nereye gidiyor?
CHIP Online’dan muhteşem kampanya!
Tıklayan herkes kazanacak...
Her hafta 1.000 kişiye TTNET Oyun'dan Platinum üyelik hediye. Sadece tıklayın, kazanın!
CHIP Online-Video
Son Eklenen Videolar
CHIP Online'da Bugün
Son Eklenen Haberler ve Makaleler
- Microsoft'a göre PS3'ü aşağı çeken ne?
- Microsoft yeniden yarışta: IE9 ortaya çıkıyor
- Sıra dışı kasa tasarımları bir arada...
- Apple da "esinlenir"...
- GT540: Ucuz ama çok yetenekli!
- Artık videolar bambaşka olacak...
- CERN: Asrın deneyinde asrın rekoru!
- Facebook'ta bir "müptela hırsız"
- Oyun devine yasak şoku mu?
- Sadece PC ile sınırlı kalmayın!
7 ve XP'yi aynı anda kurmak
Bu makale size Win 7 veya Win XP yüklü bilgisayarınıza diğer işletim sistemini nasıl kuracağınızı gösterecektir
Yazar: nonpasaran
M.U.G.E.N/ Mugen Nedir ?
Karakterlerinizi hazırlayın ! M.U.G.E.N ile kendi dövüş oyunumuzu yapıyoruz.
Yazar: WolfTurk
Dijital Fotoğraf Kursu
CHIP Online-Galeri
Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları
Türkiye'de bugün için bize sıradan gelen olaylar ilk kez ne zaman yaşandı? İşte o ilkler...
CHIP Dergisi: Mart 2010