Kapsamlı bir Windows 7 incelemesi daha!
27 Aralık 2008

Çok kısa bir tarihçe

Windows 7'nin kısa tarihçesi ve Windows 7 ile beraber gelen yeni özellikler detaylarıyla burada!
Çok kısa bir tarihçe
Windows bayrağı: Çok uzun süredir farklı sürümlerle dalgalanmakta...

Bu konuda okuyacaklarınız:

Türkiye'nin yetiştirdiği en iyi eğitimcilerden ve ÇözümPark Bilişim Portalının Kurucusu olan Hakan Uzuner (MVP) CHIP Online okurları için özel olarak hazırladı. Windows 7 hakkında merak ettiğiniz her şey burada...

Windows 7 ile alakalı açıklamalara başlamadan önce ilk olarak client işletim sistemlerinin tarihçesine bir göz atalım. Microsoft 2000 yılında Windows XP'yi sunmaya başlamıştı. Server işletim sistemleri tarafında nasıl Nt 4.0'dan Server 2000'e geçiş bir devrim niteliğini taşıyor ise, aynı şekilde client işletim sistemleri tarafında da XP'nin çıkartılması bu tür etki oluşturmuştu.

Aradan 8 yıllık bir süre geçmesine rağmen yapılan anketler bir çok kişinin hala XP işletim sistemini kullanmaya devam ettiğini göstermektedir. Microsoft bundan dolayı 2008 Nisan ayında neredeyse bir işletim sistemi boyutuna sahip olan (336 MB) XP SP3'ü çıkardı. Bu paket içerisinde yeni temalardan, güvenlik güncelleştirmelerine kadar değişiklikler bulunmaktaydı. SP3 ile alakalı şunu belirtmekte fayda var ki paketin sadece %20'lik bir bölümü yeni özellikleri içermekteydi. Microsoft, Windows XP işletim sistemine birçok yeni özellik ekleyen SP2 paketinin aksine SP3 ile daha önce yayınlanan tüm güncelleştirmeleri içeren bir paket yayınladı. İşte bu da paketin geri kalan %80'lik bir bölümüdür. Tabi ki böyle bir iyileştirmede ki amaç XP ile kazanılan kullanıcıların kaybedilmemesiydi.

XP işletim sisteminden sonra, 2005 yılında kod adı Longhorn olarak duyurulan 2007 Ocak ayında ise Vista ismini alan yeni client işletim sistemi hayatımıza katıldı. Microsoft, Windows XP'yi çıkardıktan tam beş yıl sonra bu yeni işletim sistemi ile güvenlik ve görsellik de son nokta olarak hizmet vermeyi amaçlıyordu. Vista, daha gelişme sürecinde birçok kişi tarafından negatif olarak eliştirilmiştir. Bir kaç tane örnek vermek gerekirse, 2005'de duyurulan bir işletim sisteminin 2007 yılında tamamlanabilmesi. Bunun yanısıra XP'ye nazaran her zaman güvenliği ön plana çıkartılmak istenen Vista, yapılan güvenlik testlerinden 100 üzerinden 65 gibi bir not alabilmekteydi. Yine ilk duyurulduğu dönemlerde donanım kısıtlı bir Lisanslaması olması. Sunmuş olduğu görselliğin yanında çok fazla sistem kaynağı tüketmeside düşük donanımlı bilgisayarlarda çalışmamasına sebep oldu. Bu ve bunun gibi sebepler tabi ki Microsoft tarafından gerçekleştirilen iyileştirmeler ve Service Pack ile giderilmiş oldu. Madalyonun bir diğer yüzüne bakıcak olursak yine yapılan araştırmalar Vista çıktıktan sonra Linux kullanımının %2 arttığı yönündedir.

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN

Konu ile ilgili Ürünler

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
YORUMLAR
Toplam 26 yorum
123456Sonraki
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
Ben başka bir yorum daha getirmek istiyorum,
-Disk birleştirme işleminin pc.yi ne kadar rahatlattığını bilirsiniz. vista dahil olmak üzere win7 de de var olması ama neyi nereye koyduğunu göremeyişim beni deli ediyor. insan birleştirmeyi yaparda detaylı gösterim yapmaz mı? bu vista ve win7 de eksiklik olmuş.
-win7deki wlan penceresi vistadan daha iyi olmuş.
-yeni görev çubuğu güzel ama ben Quick Lounch tercih ederdim:)
-Dosya arama penceresi xp deki gibi olsa daha iyi olacaktı..
-ilk başta dediğim gibi, windows mail (outlook express) yok olmuş.
-Vistaya nazaran 2 belkide 3 kat daha hızlı çalışıyor.
-ses mixeri vista gibi değilde yine xp gibi olsa daha iyi olurdu.
-windows sesleri yine vistayı andırıyor ve yine sesi çok az çıkıyor.
-DVD den ilk kurulumda, hiçbirşey yüklenmeden 7GB kadar yer kaplıyor.
-win7 deneme sürümleri 3-4 dil olarak piyasaya çıktı. ben web.den türkçe dil dosyasını buldum. denetim masasından türkçeyi install ederek türkçe kullanıyorum şuanda ama %98 kadarı türkçe %2 lik hala ingilizce olan yerleri var:)
-şuanda kendi kullandığım tüm programları kurdum çalışıyor, tek sıkıntı şuan eskiden kendi kaskersky antivirüsümü çalıştıramadım. kurulum başarılı oluyor fakat simge kırmızı olmuyordu, firma win7 için 6aylık kav8 for win7 yi çıkarmış onu kullanıyorum.
-şuanlık pek bir sıkıntım yok, zaten windows yeni olduğu için olur böyle şeyler, ilerleyen zamanlarda bunada çare bulurlar.
-Ama söyleyeceğim tek şey, win7 her ne kadar vistaya benzese de, vista gözüme öcü gibi gözüküyor, valla bu daha iyi. çünkü donanımı az pc lerde muhteşem çalışıyo, bence bu yeterde artar bile....
20 Haz 2009  02:15Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Windows7 yapı 7100 kurdum. Vistaya nazaran oldukça hızlı çalışıyor, driverlar ise, vista driver yükledim çalıştı. şimdilik program uyumunda sıkıntı var, zaten görsellik olarak vistaya benzediği için değişik bir altyapı yerine vista altyapısına uygun olsaydı daha iyi olurdu.
yalnız ben outlook kullandığım için win7 de kaldırmışlar ve ne yaptıysam bulamadım. bu tıpkı yeni çıkan arabadan devir göstergesini sökmek gibi birşey olmuş. windows 7 piyasaya tam çıktığında outlookla beraber çıkarsa sevinirim.
20 Haz 2009  02:00Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
temel puanı 2.9 olan bir sistemde oyun performansın tabiki kötü olacaktır, benim 4.2 olan sistemimde windows 7 (özellikle dx10 oyunlarda) gerek vistadan (özellikle crysis ve bioshock'un nasıl smooth çalıştığına gerçekten hayret ettim) , dx9 oyunlarda ise windows xp den çok daha performanslı çalıştı.
05 Oca 2009  19:46%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
windows 7 beta build 7000 i torrent ten download ederek kurdum. windows 7 beta ya göre temel puanı 2.9 olan sistemde masaüstü uygulamalar vista dan biraz hızlıydı sanki .windows 7 fazlasıyla vista yı andırıyor.. oyunlardaki performansı ; tüm driverları ,update ler olduğu halde vista dan da kötüydü. bir sürü yanlış yorum var. windows 7 kesinlikle vista gibi yüksek sistem istiyor. windows 7 de kesinlikle xp kadar hızlı değil.
05 Oca 2009  02:07%50Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%50
malesef hep linux'u arkadan takip ediyorlar. bu arada liux kullanımı %2 artmış deniliyor. bence daha fazla. ama bu vista kaynaklı değil.
03 Oca 2009  22:01%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
123456Sonraki

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Gigabyte GA-EX58-UD3R

Gigabyte GM-M8000

Gigabyte GA-EX58-UD3RAnakart teknolojisinde gelinen son nokta.
04 Temmuz 2009 Cumartesi
Gigabyte GM-M8000Dünyanın en iyi lazer algılayıcılarından birine sahip.
03 Temmuz 2009 Cuma

Gigabyte GA-EP55A-UD4P

Genius Navigator 905BT

Gigabyte GA-EP55A-UD4PP55 yongasetine sahip olan ürün SATA 3 ve ONFI arabirimine sahip.
02 Temmuz 2009 Perşembe
Genius Navigator 905BTEk uygulamalar içeriyor.
01 Temmuz 2009 Çarşamba
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

Günün Tam Sürüm Programı

Her gün tam sürüm bir yazılım

CHIP Online ve GiveAwayOfTheDay işbirliği ile, her gün ücretsiz bir tam sürüm yazılımınız var! Bugünün ücretsiz tam sürüm yazılımı: WinX DVD Ripper İndirmek için aşağıdaki Hemen İndirin'e tıklayın.

Hemen İndirin

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Birbirinden güzel 80 yeni duvar kağıdı

YENİ: Birbirinden güzel 80 farklı duvar kağıdını bu galerimizde bir araya getirdik.

diğer galeriler...

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

Windows Live Özel

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Dergisi: Temmuz 2009

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Doğan Telekom
  • Turhost
  • CHIP Download

Cep telefonları | Ekran kartları | Desktop | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Dijital Kameralar | Taşınabilir diskler | LCD & Plazma | Monitörler