15 dolara Windows XP!
22 Nisan 2009, 11:15

Microsoft 15 dolara Windows XP satıyor!

Ümit Öncel
Windows XP netbook'ların tartışmasız tek hakim işletim sistemi. Peki ama MS bunu nasıl başardı?
Microsoft 15 dolara Windows XP satıyor!
Netbook'lara özel XP fiyatı dudak uçuklatıyor...
Netbook çılgınlığı tüm dünyayı yavaş yavaş ele geçirirken, netbook'larda kullanılacak işletim sistemi savaşlarında da çok ilginç gelişmeler yaşanıyor. Netbook üreticileri artan talebe karşı fiyat yarışına girdikleri için, zaten düşük olan fiyatları yüksek işletim sistemi maliyetleri ile şişirmek istemiyorlar. Bu yüzden uzun süre farklı Linux sürümlerini gözden geçiren üreticilerin bu eğilimi, Microsoft'u karşı bir önlem almaya yöneltti.

Dünya çapındaki rakamlara göre tüm PC pazarı %11,9 oranında küçülürken, %80 oranında büyüyen netbook'larda var olabilmek için Microsoft, çareyi Windows XP'yi inanılmaz fiyatlarla satmakta buldu ve bunda inanılmaz derecede başarılı oldu. OEM üreticilere Windows Vista'yı 50 - 60 dolardan satan Microsoft, Vista Starter Edition'ı bile ancak 30 dolara satabiliyor. Buna karşın Microsoft, Windows XP'yi netbook üreticilerine 15 dolar gibi inanılmaz bir fiyattan satıyor. 2010 yılına kadar bu fiyat politikasını sürdürmesi beklenen Microsoft bu sayede Windows'un pazar payını da ciddi oranda yükseltmiş oluyor. Fakat asıl soru 2010 yılı geldiğinde ve Windows 7 resmi olarak piyasada dolaştığı zamanlarda Microsoft'un ne yapacağı. Bu fiyatı Windows 7 ile sürmeyeceği kesin ama bu netbook üreticilerinin Linux'a olan ilgilerinin yeniden yükselmesine neden olabilir...

Bilgi için: Microsoft
Telefon: (212) 258 59 98

Internet’i daha hızlı gezin:
Google Chrome yüklemek için tıklayın

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN

Konu ile ilgili Ürünler

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 9 yorum
12Sonraki
Ziyaretçi yazmış:
eşeği kaybettirip üzüldürür;semersiz buldurup sevindirir.elin laptop üreticisine 15$dan iş.sistemi satılıyor.bana ne bize yarar hiçbirşeyi olmayan hikaye.meraklı
29 Nis 2009  08:05Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
CihanYUKSEL yazmış:
Milletin Kafasına Bir Kere Windows Sistemi Oturmuş , Başka Sisteme Geçmez Bu Kullanıcılar ;)
22 Nis 2009  16:43%50Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%50
norn yazmış:
ufouktan dostum parası olan için almak kolay. ama lisanslı bi ürün alırken türkiyeyi düşündğünde neden yasal olanı kullanan çok az çünkü türkiye için çok pahalı. kullananların çoğu marka bil. alırken yanında verilen sistemler. toplama bil. alanların %90 nı ekstradan bukadar fazla para vermek istemiyor crackli bitane yükleyip kullanırız diyorlar, daha önce bil.satış işinde çalıştığım için biliyorum.oem şirketlere satarken ucuz ama son kullanıcı için epey pahalı, örneğin yeni sistem toplamış olsam vista home premium yaklaşık 150$. ben son kullanıcıların da düşünülmesini istiyorum. keşke ben yazsamda sana 50$'dan satsam. evet program yazmak zor ona itirazım yok. ama patronlarıda azıcıkta bizi düşünüp milyardolarlık serverlerinden biraz ödün verseler ölmezler heralde.
22 Nis 2009  16:02%80Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%20
Ziyaretçi yazmış:
" netbook lardada kısıtlı işlemci hızı kısıtlı ssd kısıtlı imkanlar nasıl kullanacaksın win7 yi kullanamazsın "
Bazı söylentilere göre Microsoft netbooklar için özel Windows 7 sürümleri çıkarmayı düşünüyormus, daha az kaynak yiyen fakat yine Windows 7 kalitesinde.
22 Nis 2009  15:27Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
nettop piyasası daha cok gelişmelere gebe bu iş ilk cıktıgında ögrencilere 100$ bilgisayar diye cıktı linux falan yükleniyordu baktı ms fırsatı kacırıyor istemeye istemeye 15$xp yi verdi şimdide satmıyacam diye atıp tutsada xp gibi az sistem kaynagı içen biyazılımı yok eee netbook lardada kısıtlı işlemci hızı kısıtlı ssd kısıtlı imkanlar nasıl kullanacaksın win7 yi kullanamazsın bence xp için saglam bi güncelleme yapsın böle devam etsin xp pro sp4 ile yürümeye devam yoksa linux pusuda bekliyor bak...
22 Nis 2009  12:48%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
12Sonraki

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

BlackBerry Bold 9790

Creative Sound Blaster Tactic 3D Wrath

BlackBerry Bold 9790Daha ince ve daha yetenekli...
25 Mayıs 2012 Cuma
Creative Sound Blaster Tactic 3D WrathRahatlığa ve yüksek performansa odaklı tasarımı sayesinde işitme hassasiyetinizin sınırlarını arıyor.
24 Mayıs 2012 Perşembe

Fritz!Fon MT-F

Inca Drill

Fritz!Fon MT-FDaha etkili bir kablosuz ağ...
24 Mayıs 2012 Perşembe
Inca DrillDaha fazlasını aramayın...
23 Mayıs 2012 Çarşamba
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

Web hosting'de kampanya!

Sınırsız cpanel hosting...

Alan adı kaydı, web hosting ve sunucu ihtiyaçlarınıza tek elden hesaplı çözümler!

Hemen Tıklayın

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Cehennemden fırlayan 30 web sitesi!

Dünyanın en kötü web sitelerini sizler için seçtik! Gördüğünüzde kaçacak delik arayacaksınız!

diğer galeriler...

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Dergisi: Mayıs 2012

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com

Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu