Elektrikte rekor!
6 Mayıs 2008, 13:04

Sadece elektrikle saate 200 km

Sadece elektrikle çalışan yeni bir otomobil saatte 200 km hıza kadar çıkabiliyor!
Sadece elektrikle saate 200 km
Tesla: Hem ekonomi, hem de tasarım harikası
Sadece elektrikle çalışan otomobiller olgunluk dönemlerini yaşamaya başladı. Tesla Motors'un Los Angeles - Kalifoniya'da açtığı ilk satış galerisi de bunun en güzel kanıtı. Daha da önemlisi, şirket 2008 model Roadster modeli için aldığı 600 adetlik ön siparişin üretimine başladığını da resmen duyurdu. Ön sipariş veren 600 müşteri, elektrikli otomobillerine gelecek yıl Mart ayında kavuşacak.

2008 modellerin seri üretime girmesi ile birlikte, 2009 model Roadster'lar için ön sipariş süreci de resmen başladı. En düşük modeli 109.000 Dolarlık fiyat etiketiyle satışa sunulan 2009 model Roadster'ların 1.500 gibi önemli bir satış rakamına ulaşması hedefleniyor.


Gerçek bir spor otomobil
Tam da bu noktada, aklınıza "spor otomobil gibi görünen, ama hız yapamayan elektrikli bir araca neden 109.000 Dolar ödeyeyim" sorusu gelebilir. Bu soruya verilecek tek bir cevap var: Yanılıyorsunuz... Tesla Roadster, saatte 200 km gibi oldukça tatminkar bir hıza ulaşabiliyor. Daha da ilginci, aracın saatte 100 km hıza ulaşması için sadece 4 saniye yeterli oluyor. Kısacası Roadster, 2.000 cc motorlu benzinli bir otomobil ile neredeyse başabaş bir performansa sahip.

Elektrikli otomobillerin en büyük sorunlarından biri, hiç kuşkusuz bataryalar tam dolu da olsa çok fazla yol yapamamaları ve şarja ihtiyaç duymaları. Tesla, yeni Roadster'ında bu sorunu da büyük ölçüde gidermiş. Roadster, tam dolu batarya ile, hiç durmadan 355 km yol yapabiliyor. Tabii yol bilgisayarında bu rakamı görmek için hızınızı makul seviyelerde tutmanız şart.

6,831 hücreli Lityum-Ion batarya paketi ile donatılan Roadster, şarj işlemini 3,5 saat içerisinde tamamlıyor. Bu da, akşam eve gelip sabah tekrar yola çıkacaklar için son derece yeterli bir süre. Batarya paketinin kullanım ömrü ise yaklaşık 160.000 km. Dakikada 13.000 devir yapabilen elektrik motorun çevreye verdiği zarar, benzinli ve dizel araçların neredeyse onda biri.

Her biri disk fren sistemiyle donatılan tekerlekler güvenli bir duruş mesafesi sağlayabiliyor. Tabii bunda ABS fren sisteminin de büyük bir rolü var.


İç mekan büyülüyor
Tesla Roadster'ın iç mekan tasarımı da standart spor otomobilleri aratmayacak kadar etkileyici. Isıtmalı deri koltuklar, Blaupunkt ses sistemi, hız sabitleyici, klima ve elektrikli camlar tüm modellerde standart olarak sunuluyor. Dileyenler, ekstra ücret karşılığında daha fazla özellik da satın alabiliyor.

 RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN


Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 5 yorum
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
Bu tür araçların yaygın bir şekilde kullanılması için:
1) Ülkelerin petrol kullanımına son vermesi veya
2) Petrol rezervlerinin tükenmesi
gerekir.
Gelişmekte olan ülkelerdeki mevcut trendi göz önüne alırsak, ikinci seçenek daha mantıklı görünümektedir.
09 May 2008  14:47Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
Haber, bilgisayarlar ve teknoloji konusunda uzman CHIP'ın otomobillerden pek de anlamadığını gösteriyor. :) 2000 cc'lik motorlar turbolu istisnalar dışında 0-100 km'yi 4 saniyede felan yapamazlar, genelde sokakda gördüğünüz sıradan arabalar kadar performansları vardır.

Mitsubishi Lancer Evo, Volkswagen'in Audi ve bazen Volkswagen'de kullandıkları da istisnalara örnek. Ama onların bile seri üretimi için olanlar ancak 5 saniye civarındalar, 4 değil.

Aslında bu otomobil eger pratikte de kullanılabiliyorsa, ferrari ve porsce almaktan daha havalı görünüyor, benim tahminim üretim hedeflerini fersah fersah aşacaklardır.
07 May 2008  23:38Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
winvistafiko yazmış:
:D çok komik
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
2000 cc benzinli araçlar ne zamandır 4sn de 100 yapıyor.
06 Mayıs 2008 Salı, 15:27
06 May 2008  17:30Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
Petrol üreticileri ve benzinden kazanan diğerleri buna izin vermez. Projeleri satın alıp susturuyorlar böyle insancıl yenilikleri.
Bu dünyada herşey para
06 May 2008  16:31Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
2000 cc benzinli araçlar ne zamandır 4sn de 100 yapıyor.
06 May 2008  15:27%33Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%67


Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Intel Core i5 661

Gigabyte GA-790FXTA-UD5

Intel Core i5 661Intel'in dahili grafik yongasına sahip ilk işlemcisi.
Bugün, 10:30
Gigabyte GA-790FXTA-UD5AMD tabanlı sistemler de artık USB 3.0 ve SATA 6 Gbps gibi teknolojilerden faydalanacak.
08 Şubat 2010 Pazartesi

Enel L Serisi 650 VA

Edifier M3200

Enel L Serisi 650 VAElektrik kesintisinde verileriniz kaybolmasın.
07 Şubat 2010 Pazar
Edifier M3200Masaüstünde müzik keyfiniz için farklı bir deneyim sunuyor.
06 Şubat 2010 Cumartesi
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

 


İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

En Çok Okunan Haberler


En Çok Okunan Makaleler


CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

2010 Güneş Tutulması

15 Ocak 2010'da Asya'dan gözlemlenebilen halkalı Güneş tutulmasının müthiş görüntüleri

diğer galeriler...

Günün Tam Sürüm Programı

Her gün tam sürüm bir yazılım

 
CHIP Online ve GiveAwayOfTheDay işbirliği ile, her gün ücretsiz bir tam sürüm yazılımınız var! Bugünün ücretsiz tam sürüm yazılımı: Zoner Photo Studio 12 Home İndirmek için aşağıdaki Hemen İndirin'e tıklayın.

Hemen İndirin

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

CHIP Dergisi: Şubat 2010


Diğer Yayınlar


İşbirliği ortaklarımız

  • Hepsiburada.com
  • Level
  • Doğan Telekom
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com
 
 
Cep telefonları | Ekran kartları | Desktop | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Dijital Kameralar | Taşınabilir diskler | LCD & Plazma | Monitörler