Siteleri yasaklamak çözüm olabilir mi?
5 Mayıs 2008, 23:57

Konuyu artık enine boyuna tartışmalıyız

Türkiye'de uygulanan internet politikası doğru mu? Yoksa kendi kendimize zarar mı veriyoruz?

Bu konuda okuyacaklarınız:

Cem Sinanoğlu
Son zamanlarda sık sık yaşadığımız site kapatma olayları, konunun aslında enine boyuna tartışılması gerektiğini gösteriyor. YouTube'a defalarca uygulanan yasakları ele alalım. Bu site tüm dünyada akla mantığa sığmayacak kadar çok ziyaretçiye sahip, site içerisinde insana dudak uçuklatacak kadar çok sayıda video bulunuyor. Bir gün birileri bu videolara bir video daha ekliyor. Ancak bu video, her Türk vatandaşını rahatsız edecek bir içeriğe sahip.

Peki ama daha sonra ne oluyor? Mahkeme kararıyla tüm YouTube sitesini Türk internet kullanıcılarına yasaklıyoruz. Bu yasak ilk bakışta doğruymuş gibi görünebilir, hatta bu yasağı savunanların da haksız oldukları söylenemez. Sonuçta orada bir video var ve bizim vazgeçilmez değerlerimize hakaret ediyor. Ama olayın farklı bir boyutu daha var ve bunu hiç kimse göremiyor. Bu video ya da buna benzer birkaç video, kumsaldaki birkaç küçük kum tanesinden farklı değil. Ancak biz ortalığı ayağa kaldırıyoruz, fark etmeden bu videoyu eşe dosta duyuruyoruz. İşin komik kısmı videoyu sadece biz, kendi içimizde engelleyebiliyoruz, tüm dünya kolaylıkla erişebiliyor.

Videoyu eşe dosta kendimiz duyuruyoruz, ama site nasılsa yasaklı... İşin aslı ne yazık ki böyle değil. Bugün internet kullanan küçük bir çocuk bile, alternatif yöntemler yardımıyla yasaklı sitelere giriş yapabiliyor. Bir site mahkeme kararıyla yasaklandığında, neredeyse tüm yayın organları bu sitelere nasıl giriş yapılabileceğini anlatmaya başlıyor. Bu yanlış bir hareket mi? Tabii ki değil. Sonuçta ortada bu videolarla ilgisi olmayan ve bu siteye giriş yapıp video izleyen çok sayıda kullanıcı var, doğal olarak internet sansürünü nasıl aşabileceğimizi bilmek istiyoruz. Daha sonra ne mi oluyor? Siteye girenler yasağa yol açan videoyu arıyor, buluyor ve izliyor. Sonuç: Bizi haklı olarak rahatsız eden bir videonun, hiç istemeden de olsa reklamını yapmış oluyoruz.


Aynı durum, hala yasaklı olan Google grupları için de geçerli. Google gruplarında köpeğine nasıl bakması gerektiğini tartışanlardan tutun da, bir müzik grubu fanatiklerinin tanıştığı çok sayıda grup var. Bu kadar çok grubun arasında bize ters gelen gruplar bulunması da kaçınılmaz. Ama mahkeme kararı, tüm Google gruplarına erişimin kısıtlanması yönünde. Böylece aykırı gruba Türkiye'den giriş yapılamıyor; tabii siteye doğrudan girmeye çalışılırsa... Ama bu durumda asıl cezalandırılan, köpeği ya da sevdiği müzik grubu hakkında arkadaşlarıyla iletişim kuranlar oluyor.



 RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN


Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 10 yorum
12Sonraki
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
Blog sahibi değilim ama istediğim siteye veya bloga rahat giremeyen hürriyeti kısıtlanmış sade bir vatandaş olarak en az blog sahipleri kadar sinirli ve üzgünüm.
Bu kadar çağ dışı bir anlayış olamaz, YouTube sonra şimdide Diji Türk'ün şikayeti üzerine blogları kapatmışlar. Tek çare her yeri kökünden kapatmak mı? İzinsiz, kanunsuz maç gösteren kişiye para cezası verilemez mi?
Bana maç işin bahanesi gibi geliyor. Ben bunun altında yatan değişik şeylerden şüpheleniyorum. Eğer bu kişiyi bulup sadece ona ceza verilmediyse bu yayını izinsiz yayınlayanla yasaklayanın aynı kişi- ler olmadığını kim iddia edebilir?

Her şeyden önce yaptıkları anayasaya aykırı

MADDE 31. – Kişiler ve siyasî partiler, kamu tüzel kişilerinin elindeki basın dışı kitle haberleşme ve yayım araçlarından yararlanma hakkına sahiptir. Bu yararlanmanın şartları ve usulleri kanunla düzenlenir.
(Değişik: 3.10.2001-4709/11 md.) Kanun, millî güvenlik, kamu düzeni, genel ahlâk ve sağlığın korunması sebepleri dışında, halkın bu araçlarla haber almasını, düşünce ve kanaatlere ulaşmasını ve kamuoyunun serbestçe oluşmasını engelleyici kayıtlar koyamaz.
27 Eki 2008  14:52%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
Bu kadar çağ dışı bir anlayış olamaz, YouTube sonra şimdide Diji Türk'ün şikayeti üzerine blogları kapatmışlar. Tek çare her yeri kökünden kapatmak mı? İzinsiz, kanunsuz maç gösteren kişiye para cezası verilemez mi?

26 Eki 2008  23:55%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
Bu sitelerin kökten kapatılması bir insan hata yaptı tüm halkın veya kabilenin cezalandırılmasına benziyor. Bugün blogspot'da bir yakınımın sayfasına gimek isterken, Diyarbakır mahkemesinin şok kararıyla karşılaştım. Önce youtube, sonra geocities, blogger ve blogspot'a erişimi kökten engellediler. Yarın Türkiye merkezli ücretsiz sayfa veren şirketlere de gelebilir.
25 Eki 2008  13:40%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
Türklere yönelik kötü amaçlı yada hakaret içerikli video yu TÜM DÜNYADA Türkler hariç herkes biliyor.Biz bilmezsek ne anlamı kalır kapatmanın.Uyutuluyoruz ama tüm dünyanın haberi var.Yapılan hakaretleri bilmeden oturuyoruz.Kimin ne düşündüğünden haberimiz yok.Televizyon ekranlarındaki dizilerden bi farkı kalmadı.Tüm ülkede yer yerinden oynarken dizilerimizde şenşakrak ortam var.Aynen bu şekilde Youtube'da onca şey olurken sadece bizim gözümüz bağlı olarak kalıyoruz.Eğer biz o hakaretleri görmezsek nasıl savunup karşı çıkabiliriz ki?Hiçbirinden haberimiz bile yok.
25 Eki 2008  13:02%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
Bir zamanlar gazeteler, mecmualar kapatılır o gazetelerde başka adla yayına devam ederdi. Mesela Kim dergisinin adı Mim olurdu.
Şimdi de sırayı web siteleri bloglar aldı.
Youtube kapatılmadan önce defalarca adını duyduğum halde girmemiş, girmek lüzumunu duymamıştım; kapatılınca acaba nasıl bir hakaret varmış diye birkaç gün araştırıp uğraşarak sonunda girmeyi başardım tabii başka yerlere de baktım artık youtube tiryakisiyim ve devamlı giriyorum.
Denetimin Türktelekomda olduğunu düşünerek belki birkaç kişiyi şimdilik engelliyorsunuz ama yakında teknoloji ilerleyince bu kuruluş iyice zavallı duruma düşecek ne telefon bağlantısı, ne de baz istasyonlarına gerek kalmadan doğrudan uydu yoluyla istediğimiz siteye girebileceğiz. O zaman nasıl bir engel getireceksiniz? Yoksa kapı kapı dolaşıp bilgisayarları mı toplayacaksınız?
25 Eki 2008  03:15%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
12Sonraki


Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Haier T5B

Hiremco X3 Turbo HD

Haier T5BFiyatından beklenmeyecek özellikler sunan çok başarılı bir ürün.
13 Mart 2010 Cumartesi
Hiremco X3 Turbo HDSD ve HD yayınlarını destekleyen, çift modül destkeli başarılı bir uydu alıcı.
12 Mart 2010 Cuma

Gigabyte Odin Pro 1200W

Gigabyte GA-P55A-UD7

Gigabyte Odin Pro 1200WÜçlü CrossFireX veya SLI konfigürasyonlar için ideal.
11 Mart 2010 Perşembe
Gigabyte GA-P55A-UD7Su soğutma ile hava soğutmayı bir arada sunan Gigabyte'ın en son P55 çözümü.
10 Mart 2010 Çarşamba
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

 

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Uzaydaki en garip 15 şey

Uzay hakkında bilmediğimiz çok şey var, ama insana hayret veren en ilginç bilinmezler burada!

diğer galeriler...

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Online’dan muhteşem kampanya!

Tıklayan herkes kazanacak...

 
Her hafta 1.000 kişiye TTNET Oyun'dan Platinum üyelik hediye. Sadece tıklayın, kazanın!

Hemen Tıklayın

En Çok Okunan Haberler


En Çok Okunan Makaleler


Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Dergisi: Mart 2010


Diğer Yayınlar


İşbirliği ortaklarımız

  • Hepsiburada.com
  • Level
  • Doğan Telekom
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com
 
 
Cep telefonları | Ekran kartları | Desktop | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Dijital Kameralar | Taşınabilir diskler | LCD & Plazma | Monitörler