2/5 sayfa
|
17 Mayıs 2009
Sanallaştırma 2.0

Hyper-V: Microsoft tarafından geliştirilen Hypervisor tüm kurulu sanal makineleri yönetiyor.Sanallaştırma, Windows Server 2008 R2'deki oyuncağınız olacak. Microsoft bu iş için sanal makine izleyicisi (Hypervisor) Hyper-V'nin yeni bir sürümünü geliştirdi ve rakipleriyle arasında olan açığı kapattı.
Microsoft, Hyper-V ile rakibi VMware'i iyice köşeye sıkıştırıyor. Hyper-V fiziksel bir bilgisayarın sistem kaynaklarını sanallaştırıyor. Böylece işletim sistemi ve uygulamalar izole edilmiş bir şekilde çalıştıkları sanal bir donanım ortamına sahip oluyor. Hyper-V kullanımına tipik bir örnek ise sunucu takviyesi olabilir. Hyper-V destekli sunucu takviyesi ile tek bir fiziksel ortamda birden çok sunucu çalıştırmak mümkün oluyor. Böylece işlem merkezleri mevcut donanımı en iyi şekilde kullanabilir. Sistem için kritik olarak uygulamalar bu takviyeye bir nevi yedek sistem olarak erişebilir. Mesela bir veri tabanı sunucusu donanım arızası sebebiyle çöktüğünde ikinci bir sunucu devreye girip çöken sunucunun görevlerini devralabiliyor.
Kesintisiz taşınma
Windows Server 2008 R2'nin bir diğer dikkat çeken özelliği iki sanal bilgisayar arasında Live-Migration (duraksamasız taşınma) yapılabilmesi oluyor. Bir sunucu yamalanmak zorunda olduğunda birkaç fare tıklaması ile sanal makineden bir diğer sanal makineye taşınma gerçekleştirilebiliyor. Avantaj: Servis dışı kalma gibi durum söz konusu değil zira sunucu, taşınma sırasında çalışmaya devam ediyor. Bu özelliğin en güzel yanı ise taşıma yapılan sunucuda bulunan bir uygulamayla çalışan kullanıcıların bu süreç esnasında sistemden ayrılmak zorunda kalmamaları oluyor. Bunun yerine çalışma hiçbir aralık verilmeksizin aynen devam ediyor. Live Migration'un arkasındaki teknik yepyeni. Zira R2 duraksamasız taşınma için Cluster Shared Volumes (CSV) kullanıyor. Püf nokta: Kümedeki (cluster) birden çok sanal makine, içinde kullanılan sanal sabit disklerin (VHD dosyası) bulunduğu ortak bir belleğe erişiyor. Bir denetleyici tüm erişimleri yönetiyor. Sanal makinelerden biri çöktüğünde denetleyici bir diğer sanal makinenin VHD dosyasına erişmesini sağlayabiliyor. Son bir güzellik daha: CSV için özel bir küme dosya sistemine ihtiyaç yok, bilakis herkesin aşina olduğu NTFS kullanılıyor.
Sanal makine yönetimi Windows Server 2008 R2'de çok daha kolay hale geliyor. Mesela artık Hyper-V için iyileştirilmiş bir yönetim konsolu var ve bu konsolda günlük yönetim işleri sade bir biçimde sıralanıyor. Ayrıca Hyper-V, R2'de Powershell komutlarıyla yönetilebiliyor. Sistem yöneticileri Hyper-V tabanlı büyük kurulumları System Center Virtual Machine Manager 2008 yardımıyla gerçekleştirebiliyor. Micosoft, R2 ile dağıtım konusunda da birçok yenilik sunuyor. Bu yenilikler hem sanal hem de fiziksel kurulumları hedefliyor. Dağıtım sürecinde kullanılan yeni standart da sanal sabit disk formatı oluyor (VHD). Yeni kısmı ise VHD dosyalarının sanal SCSI denetleyicisi üzerinden yeniden başlatmaya gerek kalmadan bağlanıp çıkarılabilmeleri oluyor. Bu yenilik yapılandırma esnekliğini arttırıyor ve aksaklık süresini kısaltıyor. Bilgisayarlar Windows Server 2008 R2 üzerinden bir VHD dosyası ile yerel sabit diskte başlatılabiliyor ki, bu da imaj dağıtımını kolaylaştırıyor.
Download: Windows Server 2008 R2 (RC)
Microsoft, Hyper-V ile rakibi VMware'i iyice köşeye sıkıştırıyor. Hyper-V fiziksel bir bilgisayarın sistem kaynaklarını sanallaştırıyor. Böylece işletim sistemi ve uygulamalar izole edilmiş bir şekilde çalıştıkları sanal bir donanım ortamına sahip oluyor. Hyper-V kullanımına tipik bir örnek ise sunucu takviyesi olabilir. Hyper-V destekli sunucu takviyesi ile tek bir fiziksel ortamda birden çok sunucu çalıştırmak mümkün oluyor. Böylece işlem merkezleri mevcut donanımı en iyi şekilde kullanabilir. Sistem için kritik olarak uygulamalar bu takviyeye bir nevi yedek sistem olarak erişebilir. Mesela bir veri tabanı sunucusu donanım arızası sebebiyle çöktüğünde ikinci bir sunucu devreye girip çöken sunucunun görevlerini devralabiliyor.
Kesintisiz taşınmaWindows Server 2008 R2'nin bir diğer dikkat çeken özelliği iki sanal bilgisayar arasında Live-Migration (duraksamasız taşınma) yapılabilmesi oluyor. Bir sunucu yamalanmak zorunda olduğunda birkaç fare tıklaması ile sanal makineden bir diğer sanal makineye taşınma gerçekleştirilebiliyor. Avantaj: Servis dışı kalma gibi durum söz konusu değil zira sunucu, taşınma sırasında çalışmaya devam ediyor. Bu özelliğin en güzel yanı ise taşıma yapılan sunucuda bulunan bir uygulamayla çalışan kullanıcıların bu süreç esnasında sistemden ayrılmak zorunda kalmamaları oluyor. Bunun yerine çalışma hiçbir aralık verilmeksizin aynen devam ediyor. Live Migration'un arkasındaki teknik yepyeni. Zira R2 duraksamasız taşınma için Cluster Shared Volumes (CSV) kullanıyor. Püf nokta: Kümedeki (cluster) birden çok sanal makine, içinde kullanılan sanal sabit disklerin (VHD dosyası) bulunduğu ortak bir belleğe erişiyor. Bir denetleyici tüm erişimleri yönetiyor. Sanal makinelerden biri çöktüğünde denetleyici bir diğer sanal makinenin VHD dosyasına erişmesini sağlayabiliyor. Son bir güzellik daha: CSV için özel bir küme dosya sistemine ihtiyaç yok, bilakis herkesin aşina olduğu NTFS kullanılıyor.
Sanal makine yönetimi Windows Server 2008 R2'de çok daha kolay hale geliyor. Mesela artık Hyper-V için iyileştirilmiş bir yönetim konsolu var ve bu konsolda günlük yönetim işleri sade bir biçimde sıralanıyor. Ayrıca Hyper-V, R2'de Powershell komutlarıyla yönetilebiliyor. Sistem yöneticileri Hyper-V tabanlı büyük kurulumları System Center Virtual Machine Manager 2008 yardımıyla gerçekleştirebiliyor. Micosoft, R2 ile dağıtım konusunda da birçok yenilik sunuyor. Bu yenilikler hem sanal hem de fiziksel kurulumları hedefliyor. Dağıtım sürecinde kullanılan yeni standart da sanal sabit disk formatı oluyor (VHD). Yeni kısmı ise VHD dosyalarının sanal SCSI denetleyicisi üzerinden yeniden başlatmaya gerek kalmadan bağlanıp çıkarılabilmeleri oluyor. Bu yenilik yapılandırma esnekliğini arttırıyor ve aksaklık süresini kısaltıyor. Bilgisayarlar Windows Server 2008 R2 üzerinden bir VHD dosyası ile yerel sabit diskte başlatılabiliyor ki, bu da imaj dağıtımını kolaylaştırıyor.Download: Windows Server 2008 R2 (RC)
Internet’i daha hızlı gezin:
Google Chrome yüklemek için tıklayın
Sonraki Sayfada:
FORUMDA TARTIŞIN
Oyla:
En Düşük
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 9 yorum
bu server sanal makineye kuruluyormu ben denedim windows/system32/winload.exe hatası verdi
virtual pc ye kurarsan winload hatası alırsın.
vmware kullanmanı tavsiye ederim hatasız kurabılırsın.
virtual pc ye kurarsan winload hatası alırsın.
vmware kullanmanı tavsiye ederim hatasız kurabılırsın.
| 21 May 2010 12:38 | ![]() | ![]() |
Herkes Windows 7'yi istiyor, zira XP miadını doldurdu ve Vista sürekli düşüşte olan bir eğilim gösteriyor. "miadını"den miş dikkat
| 03 Haz 2009 16:36 | %0 | ![]() | ![]() | %100 |
"bu server sanal makineye kuruluyormu ben denedim windows/system32/winload.exe hatası verdi"
sanallaştırmaya çalıştığın işletim sistemi 64 bit değilse otomatikman bu hatayı alırsın.
Bir ikincisi Sadece Hyper-V ile Sanal sunucu oluşturmak isteyenlere Microsoft ücretsiz olarak Server 2008 Hyper-V R2 yi ücretsiz sunuyor. sadece ama sadece hyper-v ile işlem yapılıyor ama ;)
IIS 7 baya bir hızlıydı 7.5 te tutarlılık ve modül yönetimi dahada artmış. performansta fazla gözlegörülür birşey yok ama cache işlemleri düzelmiş ;)
sanallaştırmaya çalıştığın işletim sistemi 64 bit değilse otomatikman bu hatayı alırsın.
Bir ikincisi Sadece Hyper-V ile Sanal sunucu oluşturmak isteyenlere Microsoft ücretsiz olarak Server 2008 Hyper-V R2 yi ücretsiz sunuyor. sadece ama sadece hyper-v ile işlem yapılıyor ama ;)
IIS 7 baya bir hızlıydı 7.5 te tutarlılık ve modül yönetimi dahada artmış. performansta fazla gözlegörülür birşey yok ama cache işlemleri düzelmiş ;)
| 22 May 2009 15:05 | ![]() | ![]() |
What is the maximum memory which can be assigned to 128 bit chips?
ANS.
340.282.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.00 0 bytes or
316.913.000.000.000.000.000.000.000.000 gigabytes.
ANS.
340.282.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.00 0 bytes or
316.913.000.000.000.000.000.000.000.000 gigabytes.
| 22 May 2009 13:42 | ![]() | ![]() |
yeni cikan linux ler de cokmeler olusuyor....
| 21 May 2009 15:57 | %50 | ![]() | ![]() | %50 |
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ
CHIP ONLINE FORUM
- HDD'de anormal davranışlar..
- 750 tl ye Sistem topladım bi ...
- 2 gb gtx 680 mi 3 gb HD7970 mi...
- server bilgisayar
- film önerileriniz ?
- Bu bilgisayarla neden oyun ...
- Güvenlik programı deneme süresi..
- Beyler telefon alıcam ama..
- Sizce sorun ne arkadaşlar? Ekran ...
- İ.K.İ.Ç KONU CLOSE BY COTRJ65 ... ...daha fazlası
CHIP Online Uygulamaları
Intel'in teknolojileri ile tanışın!
Teknolojinin bugünü, yarını ve geleceği...
Sizin için hazırladığımız çok özel bir mikro site ile Intel teknolojileriyle tanışmak için tıklayın.
İlginizi Çekebilir
İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler
- Haber: Microsoft, Windows 8'e değil 7'ye geçin diyor
- Haber: Windows 8'den 3 yeni görüntü daha...
- Haber: Steve Ballmer'dan "dev" Windows 8 tahmini!
- Haber: Ve kesin tarih belli oldu!
- Haber: Windows 8'de "büyük" hata!
- Haber: Hepsi ilk kez Windows 8'de olacak!
- Haber: Windows Gezgini'nin animasyonlarını açın!
- Haber: Microsoft, bu simgeyi ortadan kaldırdı!
- Haber: Windows 8 için şok karar!
- Haber: Windows 8 hazır gibi...
CHIP Online-Video
Son Eklenen Videolar
- Eurovizyon 2012 Birincisi İsveç'in şarkısı
- Can Bonomo'nun Eurovizyon 2012 Finali Performansı (HD)
- Volvo'dan yayalar için hava yastıklı otomobil
- James Bond - Skyfall Fragman (HD)
- Gelişim aşamasındaki Metro Firefox'dan video!
- Google'dan yeni özellik: Knowledge Graph!
- Apple'ın 1984'den kalan Ghostbusters videosu!
- Windows 8'de yer alacak Aile Güvenliği özelliği!
Okur Haberleri
Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri
- Windows 8 sadece 15 dolar !
- Telefonla Evdeki Cihazları Uzaktan Kontrol Etme
- Dev Upload Sitesi Kapandı ! (Mega Upload)
- AMD'den RAGE oyunu için özel sürücü.!
- AMD HD 6990 için özel soğutma
- Google'dan Müzik Keşfetme Sitesi
- Facebook'ta Fotoğraflar Daha Büyük ve Daha Hızlı!
- Twitter Tehlike Saçıyor !
- Şüpheli Dosyaları Analiz Ettirme Siteleri
- LG’den akıllı çözüm!
CHIP Online-Galeri
Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları
Cehennemden fırlayan 30 web sitesi!
Dünyanın en kötü web sitelerini sizler için seçtik! Gördüğünüzde kaçacak delik arayacaksınız!
CHIP Online'da Bugün
Son Eklenen Haberler ve Makaleler
- Galaxy S3'ün en güçlü 10 rakibi!
- Opera'yı denemek için 5 neden!
- Porno, Facebook'u yendi!
- Yandex'den aramada yeni bir kolaylık!
- Aynı klavye ve fareyi birkaç PC ile kullanın!
- iPhone 5'te Sony imzası!
- Google, Facebook'a salladı!
- Üstün bir ses deneyimi isteyen oyunseverlere!
- Microsoft'tan Google'a makas!
- Samsung ve Apple: Asıl savaş şimdi başlıyor!
Dijital Fotoğraf Kursu
En Çok Okunan Haberler
Bu haftanın en çok okunan haberleri
- 1Şimdi de Galaxy S III'ün arkası...
- 2"O bile Nokia'yı kurtarmayabilir!"
- 3Zaman kaybettiren 10 teknoloji yalanı!
- 4Apple'ın "uzay gemisi" ortaya çıkıyor!
- 5Ve Chrome, Internet Explorer'ı geçti!
- 6Galaxy S3 için kaçınılmaz son!
- 7Steve Ballmer'dan "dev" Windows 8 tahmini!
- 8Galiba bu sefer geliyor!
- 9Zuckerberg'in serveti 2.1 milyar dolar düştü!
- 10Eski bir laptop'u hızlandırmanın 5 yolu!
En Çok Okunan Makaleler
Bu haftanın en çok okunan makaleleri
- 1HTC'nin amiral gemisi One X test merkezimizde
- 2Unutulmaz 8 internet yalanı
- 3Herkes için en iyi DSLR'ler...
- 4En iyi 15 çift çekirdekli cep telefonu!
- 5TEST: Nikon D3200
- 6Çok çekirdekli CPU'lar için 36 popüler araç!
- 7Unutulmayan 10 çöküş!
- 8En iyi ve en şık 12 ultrabook!
- 9Tarayıcınız için en iyi 25 user script!
- 10Efsane ceplerin varisleri
CHIP Dergisi: Mayıs 2012





























