2 Aralık 2007

En Kötü 5: DirectX 10'dan Sürüm Karmaşasına kadar

Parlayan her şey altın değildir. Vista şık arayüzünün ardında, Microsoft'un üzerinde daha çalışması gerektiği bazı negatif yönler barındırıyor.

DirectX 10
Windows üzerinde oyun oynamak için DirectX çoktan beridir bir standart haline geldi. Oyun geliştiriciler artık bilgisayarın donanımına uymak zorunda değiller, bilakis doğrudan API'ye (Yazılım Programlama Arayüzü) yöneliyorlar. DirectX, yazılım ile donanım arasında bir uyumlaştırıcı olarak görev yapıyor. Sonuç: donanım kontrolünü Windows ele alıyor ve programcıların işi hafiflemiş oluyor.

Microsoft, DirectX 10'u sadece Vista ile sunuyor. Bu sürüm, detay zenginliği ve karmaşık oyun dünyaları oluşturmayı sağlıyor. Kısaca: PC oyunları daha gerçekçi oluyor. Fakat çıkmasından bu yana bir sene geçmiş olmasına rağmen DirectX'in nimetlerinden yararlanan oyun sayısı bir desteyi geçemiyor. En çok göze çarpanları: Crysis, Bioshock veya Hellgate London.

İpucu: Bu yeni teknik sadece Vista ile sunulsa da sırf birkaç oyunu oynayabilmek için yeni bir işletim sistemine geçmeye değmez. Ayrıca bu oyunlar DirectX 9 ile Windows XP altında da çalışabiliyor - tabi görüntü kalitesi daha düşük oluyor orası ayrı.

Sürücü ve Program sorunları
Vista çıkalı 1 yıl oldu ve hala birçok donanım bileşeni için uygun sürücü mevcut değil. Her şeyden önce eski ve egzotik donanımlar - mesela PCMCIA-GPRS-Kartları - Vista tarafından desteklenmiyor. Aslında Microsoft, Windows XP' deki dengine göre daha güvenilir olan ve geniş bir arşive sahip Çevrimiçi-Sürücü-Bankası sunuyor. Yine de kullanıcılar cüzdanlarına yönelip kendilerine yeni bir yazıcı veya güncel bir ses kartı almak zorunda kalıyorlar. Benzer problemler Vista uyumlu olmayan programlarda da ortaya çıkıyor. Burada da terfi bazı sorunlar çıkarabiliyor.

İpucu: Bir donanım Vista'da hiç çalışmıyor veya sorunlu çalışıyorsa ilk önce Uyumluluk ve Güvenilirlik Güncellemesini indirin ve kurun. Microsoft bu sayede bazı sürücü sorunları ortadan kaldırıyor. Eğer donanımınız buna rağmen çalışmıyor ve üretici firma güncel sürücüler sunmuyorsa acı gerçekle yüzleşip yeni bir donanım temin etmelisiniz.

Geliştiricisi tarafından Vista seviyesine getirilmemiş yazılımlar için yeni işletim sistemi "Uyumluluk Modu" denen özelliği sunuyor. Bu özellik programları eski işletim sistemini taklit ederek çalıştırıyor. Programın üzerine veya kurulum dosyasının üzerine sağ tıklayıp Özellikler menüsünü açın. Orada Uyumluluk sekmesi altında Windows XP, hatta Windows 95'i bile seçebilirsiniz. Bun müteakiben programı bildiğiniz gibi çalıştırın. Bu yöntemin her zaman %100 garanti çalışacağı kesin değil.

Kaynak Sömürgecisi
Windows Vista satışa sunulduktan sonra Greenpeace "Windows Vista (üçüncü) dünya için bir çöp" yorumunda bulundu. Sistem gereksinimleri öyle yüksek ki bazı kullanıcılar eski PC'lerini atıp yeni sistem satın almak zorunda kaldılar. Microsoft'un sunduğu gerçek sistem gereksinimleri şunlar: 1 GHz işlemci, 1 GB RAM, 15 GB boş sabit disk alanı ve 128 MB hafızalı DX9 destekli bir ekran kartı. Bu gereksinimler Windows XP ile karşılaştırıldığında büyük bir zıplama oluyor.

İpucu: Vista'dan vazgeçmeyip pahalı bir sistem satın almak istemeyenler Aero Glass'a veda etmeliler. Yeni kullanıcı arayüzü en çok kaynak tüketen kısım. Denetim masasındaki "Kişiselleştirme" ayarlarında "Aero Basic" veya "Windows Klasik" temasını seçin. Vista bu ayarlardan sonra eskisi kadar şık gözükmeyebilir ama önceki gibi tüm fonksiyonlarını sunar. Bu ipucu laptop kullanıcıları içinde geçerli zira bu şekilde bataryanızı korumuş olursunuz.

Yanlış vaatler: Ultimate Ek Özellikleri
Vista'nın Ultimate sürümü yeni işletim sisteminin tüm özelliklerini sunuyor ve bu yüzden de en pahalı olanı. Bu sürümü daha cazip kılmak için Microsoft, Ultimate Ek Özelliklerini geliştirdi. Bunlar sadece Vista Ultimate ile verilen ufak araçlar, oyunlar, duvar kâğıtları. Ama şimdiye kadar pek bir marifetini göremedik: bir Poker oyunu, farklı dil paketleri ve hareketli duvar kâğıdı desteği sağlayan DreamScene - Microsoft'un müşterilerine sunduğu bu kadar. Bu vaadi kelime anlamıyla ciddiye alıp Vista Ultimate alanlar günün sonunda cidden kızgın olabilirler. Başka Ek Özelliklerin gelip gelmeyeceği ise bir muallâ kıvamında. Bu iş için yapılmış windowsulltimate.com adresinde de pek bir yenilik göremiyoruz.

İpucu: Ultimate'e harcayacağınız parayı cebinize koyun. Şimdiye kadar çıkan tüm ekstraları yerine göre ücretsiz ve Vista sürümünden bağımsız olarak elde edebiliyorsunuz. Bunun için biraz araştırma yapmanız yeterli. Bulacağınız araçların çoğu ücretsiz ve %100 Vista uyumlu olacaktır.

Sürüm Karmaşası
Starter, Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise ve Ultimate - Microsoft, müşterilerine altı farklı Vista sürümü sunuyor ve bunlardan Starter ve Enterprise dışarıdan satın alınabilir sürümler değil. Her sürümün, kullanıcının dikkat etmesi gerektiği kendine has özellikleri var. Mesela Home Basic kullanıcıları Aero Glass ve Yedekleme-Modülünden vazgeçmeliler ve Business sürümü satın alanlar Sürücü-Şifrelemeden mahrum kalıyorlar. Bu konuda az ve öz olma prensibi uygulanmalıydı. Windows XP'nin başlangıçta sadece iki sürümü vardı - yeter de artar.

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 51 yorum
12345678910Sonraki»
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
olum bune hıc bır programı acmıyor
18 Haz 2008  20:34%0Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%100
bende kullanıyorum cok hosuam gıttı ilk başlarda biraz korku vardı prg. çalışmıyor dıye ama uyumluk bulunca cok guzel oldu..
14 Nis 2008  13:22%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
ben vista kullanmayı seviyorum kim ne derse desin valla ben memnunum güvenliğide fazla açılır pencere engellemeside yapıyoo
teknoloji karşıtları da var tabii....(vistayı istemeyenler)
03 Nis 2008  19:44%50Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%50
arkadaşlar microsoft vistayı çıkardıktan sonra ilk alanlardan biriyim. ultimate. lisanslı aldım. kopyalanaz dediler. ilk on dakikada kopyaladım. eğer isteseydim şimdi seri satışa geçmiştim. ikincisi ultimate nin pahalı olmasının nedin bitlocker teknolojisinin olması. bunu da raid 0 kullanan kullanıcılar için ayarlamayı resmen unutmuşlar. Benim yoğun çabalarım sonucu türkiye için uygun olan yamayı ben yayınlattım. Muhteşem bir ön bellek yutması olayı var. bunun için gerçekten ram inizin yüksek olması gerekiyor. x

ÖZET: Microsoft un dünyaya bir açıklama yapıp, biz bu işi elimize yüzümüze gözümüze bulaştırdık. özür dileriz. lütfen bayilere gidin ve paranızı geri alın demesi gerekir. yazıklar olsun.
28 Mar 2008  18:10%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
Home Basic en performanslı sürüm
20 Mar 2008  18:09Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
12345678910Sonraki»

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Panasonic HDC-SD10

Maxflash SSD128GNOB-HSM1

Panasonic HDC-SD10Fiyatına göre zengin özellikler sunan başarılı bir Full HD kamera.
Bugün, 10:30
Maxflash SSD128GNOB-HSM1Şimdiye kadar test ettiğimiz SSD'ler arasında en yüksek performansı sunan ürün.
21 Mart 2010 Pazar

Logitech G35

Jabra BT2080

Logitech G35Oyunlarda 7.1 Dolby çevresel sesin keyfini çıkartın -tabi bütçeniz elverdiği sürece.
20 Mart 2010 Cumartesi
Jabra BT2080Uzun konuşma süresi ve şık tasarımı ile başarılı bir Bluetooth kulaklık.
19 Mart 2010 Cuma
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

CHIP Online’dan muhteşem kampanya!

Tıklayan herkes kazanacak...

Her hafta 1.000 kişiye TTNET Oyun'dan Platinum üyelik hediye. Sadece tıklayın, kazanın!

Hemen Tıklayın

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Türkiye'nin ilkleri

Türkiye'de bugün için bize sıradan gelen olaylar ilk kez ne zaman yaşandı? İşte o ilkler...

diğer galeriler...

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

CHIP Dergisi: Mart 2010

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Doğan Telekom
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com

Cep telefonları | Ekran kartları | Desktop | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Dijital Kameralar | Taşınabilir diskler | LCD & Plazma | Monitörler