2 Aralık 2007

En iyi 5: Aero'dan güvenliğe kadar

Vista daha ilk çıktığı anlarda birçok eleştiriye maruz kaldı: geliştirme süresi çok uzun olmasına karşın az yenilik içeriyordu. Her ne olursa olsun Microsoft'un yeni fidanı yine de pozitif yönler sunmakta.

Şık: Kullanıcı arayüzü Aero Glass
Çoğu kullanıcı için satın alma kriteri: yeni masaüstü arayüzü Aero Glass. Fakat şeffaf arka plan, Flip3D veya pencerelerin zarif bir şekilde minimize olması ancak kaliteli ve doğal olarak da pahalı donanım ile ortaya çıkıyor. Burada iş en çok ekran kartına ve üreticilerin sağlaması gerektiği uygun sürücülere bakıyor. Aero'nun gösteriminden - bu bir yenilik - ekran kartı sorumlu.

İpucu: Eğer bilgisayarınıza sadece Aero Glass sebebiyle aşırı yük biniyorsa bu arayüzü seviye seviye kapatabilirsiniz. Sağ fare tuşu ile "Kişiselleştirin" e girin. "Pencere Rengi ve Görünümü" diyalogunu açın ve son olarak "Klasik görünüm özelliklerini aç,...". İsterseniz "Windows Vista Basic" (aynı görünüm ama efektler yok) veya "Windows Standart" seçin. İkinci görünüm Windows 2000'in görünümünü hatırlatıyor ve donanıma binen yükünü azaltıyor.

Çabuk: Arama Dizini Hizmeti
Hızlı dosya arama için Microsoft, Vista'ya Arama Dizini Hizmetini güçlü bir şekilde entegre etti. Bu servis arka planda çalışıp sabit diskin içeriğini dizinliyor. Avantaj: dosyalar belirgin bir şekilde çok daha hızlı bulunabiliyor. Arama hizmeti dosyaların içeriğini bile arıyor. Mesela aradığınız kelime, oluşturduğunuz bir Word dokümanı içinde geçiyorsa sonuçlar arasında o doküman da gösteriliyor. Nerede olduğunu bilmediğiniz dokümanlar için son derece pratik.

İpucu: Standart olarak Vista sadece kendi dosyalarının içinde bulunduğu klasörleri arıyor. Eğer önemli dosyalarınızı farklı bir yere kaydediyorsanız bunu arama hizmetine bildirmelisiniz. Denetim masasında "Klasik Görünümü" tıklayın ve ana pencereden "Arama İndeksi Seçenekler" ini seçin. "Gelişmiş" butonundan arama indeksine istediğiniz klasörleri çıkarıp ekleyebilirsiniz. "Dosya türü" kısmında ise hangi tip dosyaların dizine dâhil edileceğini belirleyebilirsiniz.

Multimedya özellikleri
Fotoğraf, videolar ve müzik alanında Microsoft, Vista'yı belirgin bir şekilde geliştirdi. Bir Media-Center sürümü artık yok zira Media Center, Home Premium ve Ultimate sürümlerinin bir parçası haline geldi. Bu sayede DVD'leri, sabit diskinizdeki video, müzik ve resimleri oynatabiliyorsunuz ve bunları taşınabilir bir aygıta veya boş bir medyaya yazabiliyorsunuz. Yeni: Microsoft'un oyun konsolu Xbox 360'ı Media Extender (medya genişletici) olarak kullanabilir ve videoları kablosuz olarak PC'de veya televizyonunuzda görüntüleyebilirsiniz.

İpucu: Film yapmayı sever misiniz? O zaman Vista ile kendi DVD'lerinizi üretebilirsiniz zira Microsoft, Windows'a en sonunda gerçek bir MPEG2 codec'i ekledi. DVD Maker ile Video-DVD'leri oluşturabilir ve bunları DVD-Oynatıcılar ile seyredebilirsiniz. Bu iş için sadece videoyu ve menü tasarımını seçiyorsunuz, gerisini Vista hallediyor.

En sonunda: Daha fazla güvenlik
Üreticiye göre Windows Vista tüm zamanın en güvenli Windows'u. Gerçek şu ki Microsoft haklı çünkü her şeyden önce güvenlik alanında birçok şey yapıldı: mesela Windows Güvenlik Duvarı gelen ve giden veri trafiğini kontrol edebiliyor. Internet Explorer 7 sadece Vista'da "Protected Mode" (Korumalı Mod) isminde bir özellik sunuyor. Bu sayede zararlı Download'lar sisteme bir zarar veremeyecek.

Ama Windows XP ile karşılaştırıldığında en büyük değişiklik Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC). Şimdiye kadar birçok kullanıcı Windows altında Yönetici haklarıyla çalışıyordu. Bu rahat bir durumdu ama aynı zamanda tehlikeli de. Yönetici olarak sadece oturum açan kullanıcı değil virüs ve trojanlarda istediklerini yapabiliyordu. Bu zararlılar da sisteme tam erişim sağlayabiliyorlardı. UAC ile bu açık kapanmış oldu: Vista temel olarak her kullanıcıdan Yönetimsel-Hakları alıyor ve bunları sadece bir sistem ayarı değiştirileceğinde veya program kurulacağında geçici olarak veriyor. Bu iş için kullanıcı her seferinde bir diyalog penceresini onaylamak zorunda. Evet, bu sinir bozucu bir durum ama sisteme göze çarpmadan giren zararlıları ortaya çıkarıyor.

İpucu: Eğer UAC sinirlerinizi darmadağın ederse bunu elbette kapatabilirsiniz. Ama bunu yaptığınızda çok önemli bir koruma özelliğini devre dışı bıraktığınızı ve sisteminize sızabilecek zararlılara rahatça Vista'nızda cirit atma imkânı verdiğinizi unutmayın. Denetim masasındaki arama kutucuğuna "Kullanıcı" yazın ve çıkan sonuçlar arasında "Kullanıcı Hesabı Denetimini Aç veya Kapat" seçeneğini bulun. Son bir kez UAC diyalog penceresini onaylayın ve üzerinde tik olan kutucuğun tikini kaldırın. Yeniden başlatma istenecektir. Bunu yaptığınızda UAC kapanmış olacaktır.

Kullanışlı: Yedekleyin ve Geri Yükleyin
"Yedekleme" teması genellikle hiç sevilmez. Can sıkıcıdır fakat sabit diskiniz çöktüğünde "keşke yapmış olsaydım" diyeceğiniz ilk şey yedeklemedir. Microsoft, Vista'ya, sadece belirli dosyaları veya tüm sistemi yedekleme özelliği ekledi - bir kere oluşturun gerisini otomatiğe bile bağlayabilirsiniz.

İpucu: Bir yedeklemeyi asistan yardımıyla yapabilirsiniz: başlat menüsünden denetim masasını açın ve orada "Sistem Onarımı ve Bakımı" nı seçin. Şimdi sizi Yedekleme-Asistanı selamlayacaktır. "Dosya yedekleme" ve "Bilgisayarı yedekleme" arasında seçim yapmanız gerekiyor. Bilgisayar yedeklemesinde Vista, belli bir sabit disk bölümünün veya tüm sabit diskin imajını oluşturuyor. Böylece her an geri yükleyebileceğiniz bir komple-sistem kaydınız oluyor. Dosya yedeklemede -isterseniz otomatik zaman kontrollü olarak - istediğiniz zaman teker teker geri yükleyebileceğiniz kişisel dokümanların yedeğini alıyorsunuz. En iyi yedekleme stratejisi: Vista kurulumunda sonra tüm sürücü ve uygulamalarla Komple-Yedek alın ve buna müteakiben düzenli aralıklarla dosya yedekleme yapın.

iPhone ve iPad kullanıcıları!
CHIP Online uygulamasını yüklemek için tıklayın!

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 51 yorum
12345678910Sonraki»
Ziyaretçi yazmış:
olum bune hıc bır programı acmıyor
18 Haz 2008  20:34%0Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%100
Ziyaretçi yazmış:
bende kullanıyorum cok hosuam gıttı ilk başlarda biraz korku vardı prg. çalışmıyor dıye ama uyumluk bulunca cok guzel oldu..
14 Nis 2008  13:22%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
Ziyaretçi yazmış:
ben vista kullanmayı seviyorum kim ne derse desin valla ben memnunum güvenliğide fazla açılır pencere engellemeside yapıyoo
teknoloji karşıtları da var tabii....(vistayı istemeyenler)
03 Nis 2008  19:44%50Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%50
Ziyaretçi yazmış:
arkadaşlar microsoft vistayı çıkardıktan sonra ilk alanlardan biriyim. ultimate. lisanslı aldım. kopyalanaz dediler. ilk on dakikada kopyaladım. eğer isteseydim şimdi seri satışa geçmiştim. ikincisi ultimate nin pahalı olmasının nedin bitlocker teknolojisinin olması. bunu da raid 0 kullanan kullanıcılar için ayarlamayı resmen unutmuşlar. Benim yoğun çabalarım sonucu türkiye için uygun olan yamayı ben yayınlattım. Muhteşem bir ön bellek yutması olayı var. bunun için gerçekten ram inizin yüksek olması gerekiyor. x

ÖZET: Microsoft un dünyaya bir açıklama yapıp, biz bu işi elimize yüzümüze gözümüze bulaştırdık. özür dileriz. lütfen bayilere gidin ve paranızı geri alın demesi gerekir. yazıklar olsun.
28 Mar 2008  18:10%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
Ziyaretçi yazmış:
Home Basic en performanslı sürüm
20 Mar 2008  18:09Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
12345678910Sonraki»

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Qnap Turbo NAS TS-879 Pro

WD TV Live 2011

Qnap Turbo NAS  TS-879 ProTest Merkezi'mize Tesan tarafından yollanan bu NAS cihazı, oldukça çok yönlü bir ürün.
10 Şubat 2012 Cuma
WD TV Live 2011Western Digital'in yeni medya oynatıcısı WD TV Live 2011'i inceledik.
09 Şubat 2012 Perşembe

LG P990 Optimus Speed

Asus Zenbook UX31E

LG P990 Optimus SpeedAndroid platformunu kullanan LG Optimus 2X, test merkezimize konuk oldu.
08 Şubat 2012 Çarşamba
Asus Zenbook UX31Eİnce ve hafif... Üstelik masaüstü bilgisayarlarla yarışacak donanıma sahip. İşte Asus Zenbook...
07 Şubat 2012 Salı
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

CHIP Online iPad ve iPhone'da!

CHIP Online mobil uygulamalarını indirin

Uzun süredir beklenen CHIP Online mobil uygulaması iPad ve iPhone için çıktı. Turkcell sponsorluğunda hazırlanan uygulamaları indirmek için tıklayın!

Hemen Tıklayın

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

2012'nin cep bombaları!

2012'de çıkması beklenen, hakkında en çok konuşulan 15 cep bombasını bir araya getirdik!

diğer galeriler...

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Dergisi: Şubat 2012

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com

Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu