UAC kandırılabilir mi?
2 Şubat 2009, 12:00

Win 7'nin ilk güvenlik endişesi ve jet yanıt!

Ümit Öncel
Kullanıcı Hesap Yönetimi Win 7 ile tekrar gündemde: UAC güvenli değil iddiasına MS'den yanıt geldi.
Win 7'nin ilk güvenlik endişesi ve jet yanıt!
Bazı kullanıcılar UAC ile yaşamayı öğrense de, diğerlerinin ilk işi UAC'ı kapatmak oluyor.
User Account Control yani UAC, Türkçe adıyla Kullanıcı Hesabı Denetimi, Vista ile birlikte tanıştığımız Microsoft'un yeni güvenlik önlemlerinden biri. UAC, sistemde yapılacak önemli değişiklikler esnasında bir onay penceresi ile kullanıcıyı uyarma görevini üstlenen bir uygulama. Peki Vista'dan sonra bazı değişikliklerle Windows 7'de de kullanılmakta olan UAC ne kadar güvenli? Güvenlik konusunda uzman olan Rafael Rivera ve Long Zheng yeterince güvenli olmadığı görüşünde.

Hatta bu görüşlerini ispatlamak için UAC'yi kandıracak bir yazılım bile hazırladılar. Hazırladıkları yazılım, kullanıcının haberi olmadan arka planda UAC'yi kapatıp, istenen zararlı yazılımları yüklüyor ve sonrasında UAC'yi tekrar aktif hale getiriyor. Zheng bu sayede virüslerin UAC'yi ve dolayısıyla kullanıcıyı kandırabileceklerini iddia ediyorlar.

Kendi bloglarında bu konu ile ilgili araştırmalarını yayınladıktan sonra bir anda UAC'nin işe yararlılığını tartışılır hale getiren Zheng ve Rivera'ya Microsoft'dan da jet hızıyla yanıt geldi. Özetle Microsoft, UAC'de bir güvenlik açığı olduğunu düşünmüyor. Microsoft yaptığı açıklamada UAC'nin kullanıcıların büyük kısmından beğeni topladığını ve Windows 7'de de kullanıcıların görüşleri dikkate alınarak özel geliştirmelere gidildiğini söyledi. UAC'nin kapatılması ise Microsoft'a göre ancak sistemde hali hazırda bulunan bir zararlı yazılım ile mümkün. Yani UAC'nin art niyetli bir program yardımıyla kapatılması için, bahsi geçen art niyetli yazılımın önce kendisinin UAC'yi geçmesi gerekiyor. Bu da ancak kullanıcının dikkatsizliği veya UAC'nin zaten kapalı olması sayesinde gerçekleşebilir.

Internet’i daha hızlı gezin:
Google Chrome yüklemek için tıklayın

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 10 yorum
12Sonraki
Ziyaretçi yazmış:
uac ı kapatmayın windows 7 de kapatabilirsinizde vistaya inanılmaz zarar veriyor örneğin office 2007 enterprise vardı netten indirmiştim bi de uac ı kapatınca çalışmadığını gördüm sizde aman ne olmuş tekrar aç derseniz yine çaılışmıyor bu nedenle vista kurduğum zaman uac a hiç dokunmuyorum
11 Şub 2009  21:18Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
bi kere uac da parola var uac ı en yükseğe getirirseniz anlarsınız ben onu şans eseri bulmuştum.bana durmadan parola soruyodu.windows 7 de is uac ı en yüksek seviyeye getirip yeniden başlatınca parola soruyor
04 Şub 2009  14:34Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Nicoll yazmış:
"mengu88 yazmış: UAC az bile , Linux'taki gibi Root şifresi koruması olması lazım ."

Haklısınız... Microsoft'u tebrik ederim geçte olsa böyle bir ozelliği Vista'dan itibaren sistemine kazandırdı. Linux'ta bu çoktandır kullanılıyordu; hemde mengu88'in dediği gibi parola ile...
02 Şub 2009  19:06Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
uac kadar gereksiz bir şey yok,her şeye uyarı veriyor...vista kullanmaya başladıktan sonra 1 hafta sabredip kapattım,gayet mutluyum
02 Şub 2009  17:59Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
DaRWeLL yazmış:
yav bu uac mantıklı birşey ama saçma sapan yerlerde çıkınca adamı hasta ediyor.geçen bi klasör siliyorum.izniniz azım diyo.devam diyorum silinemiyor diyo!sebep: izin yokmuş..bilgisayrdaki tek hesap bnm ve bnim iznim yokmuş!!
msnin yaptığı en bktan işlerdn biridir bu
02 Şub 2009  14:25%75Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%25
12Sonraki

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Smarttab STC12

BlackBerry Bold 9790

Smarttab STC12	İyi bir tablete sahip olmak için her zaman bütçenizi zorlamanız gerekmiyor .
Bugün, 10:00
BlackBerry Bold 9790Daha ince ve daha yetenekli...
25 Mayıs 2012 Cuma

Creative Sound Blaster Tactic 3D Wrath

Fritz!Fon MT-F

Creative Sound Blaster Tactic 3D WrathRahatlığa ve yüksek performansa odaklı tasarımı sayesinde işitme hassasiyetinizin sınırlarını arıyor.
24 Mayıs 2012 Perşembe
Fritz!Fon MT-FDaha etkili bir kablosuz ağ...
24 Mayıs 2012 Perşembe
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

Web hosting'de kampanya!

Sınırsız cpanel hosting...

Alan adı kaydı, web hosting ve sunucu ihtiyaçlarınıza tek elden hesaplı çözümler!

Hemen Tıklayın

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Cehennemden fırlayan 30 web sitesi!

Dünyanın en kötü web sitelerini sizler için seçtik! Gördüğünüzde kaçacak delik arayacaksınız!

diğer galeriler...

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

CHIP Dergisi: Mayıs 2012

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com

Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu