24 Mayıs 2008

Windows boot sorunu (4-7)

Windows boot sorunu (4-7)
Figür-B

4. Kurtarma konsolunu kullanma

Windows boot sorunu patlak verdiğinde, daha radikal adımlar atmanız gerekebilir. Windows XP CD'si bilindiği gibi boot edilebilir bir disktir ve sizi Recovery Console yani Kurtarma konsoluna erişiminizi sağlar.

Windows XP CD'sinden boot edebilmek için, CD ROM sürücünüze Windows XP CD'sini takın ve CTRL+Alt+DEL tuş kombinasyonunu kullanarak sisteminizi yeniden başlatın. Yükleme ekranına gelene kadar bir süre geçebilir, bu süre zarfında hiçbir şey yapmayın ve bekleyin. Ardından 'Welcome to Setup' ekranıyla beraber (Figür-A) Kurtarma Konsolu'na R (Repair/Onar) tuşu ile başlayabilirsiniz.

Bir sonraki adımda (Figür-B) işletim sisteminizin yüklü olduğu klasör görüntülenecektir. Burada hangi Windows yüklemesini yüklemek istediğinizi seçeceksiniz. Burada klavyenizdeki menü numarasına basın ve bundan sonra yönetici parolasıni girin.

5. Bozuk olan Boot.ini'yi onarma

Boot.ini dosyasında bir problem meydana geldiğinde, Windows XP'nin açılışında sorunlar yaşanabilir. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız, Bootcfg aracının özel Kurtarma Konsolunu kullanarak bu dosyayı onarabilirsiniz. Elbette Windows XP CD'si ile sisteminizi önce yeniden başlatmanız ve 4. maddede açıkladığımız gibi Kurtarma Konsoluna erişmeniz gerekiyor.

Bootcfg aracını kullanmak için Kurtarma Konsolunda şu yolu izleyin:

Bootcfg /parameter

Gerekli parametreler ise şunlar:

- /Scan-Scan - tüm Windows yüklemeri için olan disk
- /List-List - Boot.ini dosyasındaki her bir kayıt
- /Default-Set -varsayılan işletim sistemi
- /Rebuild-Compeletely - Boot.ini dosyasını tekrar oluşturur
- /Disabledirect - yönlendirmeyi pasif duruma getirir

6. Bozuk olan boot sektörünü onarma
Bölüm boot sektörü, işletim sisteminin dosya sistemiyle ilgili bilgileri içinde barındıran küçük bir hard disk bölümüdür. (NTFS veya FAT32 gibi)

Windows XP'nin bölüm boot sektörünün hasar görmesinden dolayı çalışmadığını düşünüyorsanız, Kurtarma Konsolundaki 'Fixboot' ile bu durumu düzeltebilirsiniz. Windows XP CD'si ile sisteminizi yeniden başlatarak 4. maddedeki adımda uyguladığımız gibi Kurtarma Konsoluna gelin.

Fixboot aracını kullanmak için şu komutları kullanın:

Fixboot [drive]:

[drive]'ın olduğu yerde istediğiniz yeni bölüm sektörünü belirlemeniz gerekiyor.

7. Master boot kaydını onarma

Eğer Windows XP'nizin başlamamasının nedeni olarak master boot kaydının bozulmasından şüpheleniyorsanız, Kurtarma Konsolundaki Fixmbr aracını kullanarak bu durumdan kurtulabilirsiniz. 4. adımdaki gibi Kurtarma Konsoluna girin ve şu yönergeleri izleyin:

Fixmbr [device_name]

[Device_name] kısmına yeni master boot kaydını yazmak istediğiniz sürücü ismini girin. Örneğin standart olarak C sürücüsü için;

DeviceHardDisk0

iPhone ve iPad kullanıcıları!
CHIP Online uygulamasını yüklemek için tıklayın!

Sonraki Sayfada:

Windows boot sorunu (8-10)
 RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 15 yorum
123Sonraki
Ziyaretçi yazmış:
ben çalıştır cmd sonra chkdsk/r msn yazdım msn em açılmadı......bu chkdsk yı nasıl çalıştıracam biri yardımcı olursa sevinirim elaa.
23 Kas 2009  15:54Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
vistada çok ama çok zor karşılarşırdınız bu tür problemlerle.
30 Haz 2008  20:32%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
Ziyaretçi yazmış:
yav kardeşim ya format at yada hardiskini değiştir
21 Haz 2008  21:59Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
biz pcye okulda win98 kurmayla görevlendirildik kurduk driverler i kuruyoruz kabul etmiyo ya yok böyle bişey kurulan 98 sürümü internetten indirilmiş sanırım kırık oluyo bu bi sürü eksiyi var bu yüzden sınıfta kalcaz yok böyle bişey ya abicim
04 Haz 2008  17:39Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
Chip'i böyle yazı ve makalelerinden dolayı tebrik ediyorum. Gerçek chip makale ve araştırmalar sunun bir medya olmalı bence. Haberler ve reklamlarla bir yere kadar, magazinsiz bir chip Türkiye adına daha faydalı. Chip dersanesi kurulsa ben de destek veririm.
04 Haz 2008  11:19%50Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%50
123Sonraki

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Qnap Turbo NAS TS-879 Pro

WD TV Live 2011

Qnap Turbo NAS  TS-879 ProTest Merkezi'mize Tesan tarafından yollanan bu NAS cihazı, oldukça çok yönlü bir ürün.
10 Şubat 2012 Cuma
WD TV Live 2011Western Digital'in yeni medya oynatıcısı WD TV Live 2011'i inceledik.
09 Şubat 2012 Perşembe

LG P990 Optimus Speed

Asus Zenbook UX31E

LG P990 Optimus SpeedAndroid platformunu kullanan LG Optimus 2X, test merkezimize konuk oldu.
08 Şubat 2012 Çarşamba
Asus Zenbook UX31Eİnce ve hafif... Üstelik masaüstü bilgisayarlarla yarışacak donanıma sahip. İşte Asus Zenbook...
07 Şubat 2012 Salı
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

Web hosting'de kampanya!

Sınırsız cpanel hosting...

Alan adı kaydı, web hosting ve sunucu ihtiyaçlarınıza tek elden hesaplı çözümler!

Hemen Tıklayın

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

2012'nin cep bombaları!

2012'de çıkması beklenen, hakkında en çok konuşulan 15 cep bombasını bir araya getirdik!

diğer galeriler...

CHIP Dergisi: Şubat 2012

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com

Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu