2/5 sayfa
|
16 Nisan 2009
İlk adımlar: Önyükleme CD'sini yakmak

Microsoft, DaRT'ı 30 günlük deneme sürümü olarak indirmeye sunuyor. Fakat CD'ye yazmadan önce birkaç müdahale gerekiyor. Bu sayfada birkaç dakikada nasıl bir Live-CD hazırlanacağını açıklıyoruz.
Öncelikle DaRT'ı indirin. Ek olarak bir ayıklayıcıya ve ISO-imajını CD'ye basabileceğiniz bir programa ihtiyacınız var. Bu iş için 7-Zip ve ImgBurn'ü tavsiye ediyoruz. İki araç da ücretsiz olarak sunuluyor.
İlk işimiz MSDaRT50Eval.msi dosyasını ayıklamak olacak. Eğer 7-Zip'i kurduysanız dosyaya sağ tıklayın ve içerik menüsünden "7-Zip | MSDaRT50Eval\ klasörüne çıkart" girdisini seçin. Sonrasında 7-Zip uygun isme sahip bir klasör oluşturur. Bunun içerisinde yine MSDART.cab isimli bir arşiv dosyası bulunur. Bu CAB arşivinin içindeki "erd50.iso" ISO dosyasını "7-Zip | Burada çıkart" komutu ile aynı dizine çıkarın. Bu ISO-imajı kurtarma-CD'sinin görüntüsüdür.
CD'ye yazmadan önce etkinleştirme yapmanız gerekiyor. Bu iş için "Başlat | cmd" ile komut satırını çağırın ve "cd C:\MSDaRT50Eval" komutu ile uygun dizine geçin (dosya yolunu kendinize göre uyarlamalısınız). Şimdi "Binary.updexp.exe erd50.iso 30" komutunu vererek CD'yi 30 günlük kulanım için etkinleştirin. Microsoft'un DaRT kullanımı için öngördüğü süre bu kadar. Şimdi ISO imajını ImgBurn ile boş bir CD'ye yazabilirsiniz. Bu iş için programda "Write image file to disc" menüsünü seçip imajın yerini gösterin.
Olur da 30 günden sonra kurtarmaya ihtiyaç duyarsanız MSDaRT50Eval.msi dosyası ile bu adıma kadar yaptıklarınızı farklı bir PC'de tekrar edip yeniden 30 günlük bir etkinleştirme yapabilirsiniz. Eğer kendi sisteminiz açılır durumda ise yeniden etkinleştirme işlemini kendi PC'nizde de yapabilirsiniz.
Sisteminizi CD ile açmak için BIOS'taki açılış sırasını uygun şekilde değiştirmeniz gerekiyor. PC açılırken F2'ye basarak BIOS'a girebilirsiniz. Burada "Boot Device Priority" gibi bir menü arayın ve CD/DVD sürücünüzü ilk sıraya yerleştirin. Böylece bilgisayar sabit diskten başlamadan önce önyükleme özelliği olan bir CD'ye bakar. Ayrıca başlangıç sırasında ağ adaptörünü tanıma sürecini iptal edebilirsiniz.
Download: Microsoft Diagnostic and Recovery Toolset
Öncelikle DaRT'ı indirin. Ek olarak bir ayıklayıcıya ve ISO-imajını CD'ye basabileceğiniz bir programa ihtiyacınız var. Bu iş için 7-Zip ve ImgBurn'ü tavsiye ediyoruz. İki araç da ücretsiz olarak sunuluyor.İlk işimiz MSDaRT50Eval.msi dosyasını ayıklamak olacak. Eğer 7-Zip'i kurduysanız dosyaya sağ tıklayın ve içerik menüsünden "7-Zip | MSDaRT50Eval\ klasörüne çıkart" girdisini seçin. Sonrasında 7-Zip uygun isme sahip bir klasör oluşturur. Bunun içerisinde yine MSDART.cab isimli bir arşiv dosyası bulunur. Bu CAB arşivinin içindeki "erd50.iso" ISO dosyasını "7-Zip | Burada çıkart" komutu ile aynı dizine çıkarın. Bu ISO-imajı kurtarma-CD'sinin görüntüsüdür.
CD'ye yazmadan önce etkinleştirme yapmanız gerekiyor. Bu iş için "Başlat | cmd" ile komut satırını çağırın ve "cd C:\MSDaRT50Eval" komutu ile uygun dizine geçin (dosya yolunu kendinize göre uyarlamalısınız). Şimdi "Binary.updexp.exe erd50.iso 30" komutunu vererek CD'yi 30 günlük kulanım için etkinleştirin. Microsoft'un DaRT kullanımı için öngördüğü süre bu kadar. Şimdi ISO imajını ImgBurn ile boş bir CD'ye yazabilirsiniz. Bu iş için programda "Write image file to disc" menüsünü seçip imajın yerini gösterin.
Olur da 30 günden sonra kurtarmaya ihtiyaç duyarsanız MSDaRT50Eval.msi dosyası ile bu adıma kadar yaptıklarınızı farklı bir PC'de tekrar edip yeniden 30 günlük bir etkinleştirme yapabilirsiniz. Eğer kendi sisteminiz açılır durumda ise yeniden etkinleştirme işlemini kendi PC'nizde de yapabilirsiniz.Sisteminizi CD ile açmak için BIOS'taki açılış sırasını uygun şekilde değiştirmeniz gerekiyor. PC açılırken F2'ye basarak BIOS'a girebilirsiniz. Burada "Boot Device Priority" gibi bir menü arayın ve CD/DVD sürücünüzü ilk sıraya yerleştirin. Böylece bilgisayar sabit diskten başlamadan önce önyükleme özelliği olan bir CD'ye bakar. Ayrıca başlangıç sırasında ağ adaptörünü tanıma sürecini iptal edebilirsiniz.
Download: Microsoft Diagnostic and Recovery Toolset
Sonraki Sayfada:
FORUMDA TARTIŞIN
Oyla:
En Düşük
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 17 yorum
parola kırmada işe yarıyormu
| 03 Eki 2009 13:11 | ![]() | ![]() |
beyler bende sistem belirtilen yolu bulamıyor diyor:(((( acill yardımm.....nerde hata yaptım acaba... pc yi açamıyorum dosyaları kurtarmam lazım acill yardımm...
| 25 Haz 2009 23:22 | ![]() | ![]() |
ghost daha iyi bence
| 04 May 2009 10:48 | %100 | ![]() | ![]() | %0 |
2 kere kurcalamaktan vista çöktü. taktım cd yi cart diye hiçbir kayıp olmadan 10 dk ya tamir edip, boot ladım windows' u yeniden.
vista varsa rahatsın.
vista varsa rahatsın.
| 28 Nis 2009 02:37 | %50 | ![]() | ![]() | %50 |
hıc bır programı zaman kaybı olarak algılamayın demo surum de olsa bı yararını görürsünüz tek isteğimiz biraz emeğe saygı :)
| 24 Nis 2009 17:02 | %71 | ![]() | ![]() | %29 |
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ
CHIP ONLINE FORUM
- pc özellikleri nasıl
- 510TL Kadar Bilgisayar Parça Önerisi
- Silemedigim virüs sürekli çoğalıyor?
- XP Security Tool 2010
- sistem yardım edermisiniz
- İnternetten Bilgisayarı Parça ...
- Kingston'dan dünyanın en hızlı ...
- Wondershare PC Health Check ...
- Anakarta uygun ekran kartı PLS !
- Opera'dan bomba gibi IE ... ...daha fazlası
CHIP Online Uygulamaları
İlginizi Çekebilir
İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler
- Haber: Windows 7'nin en beğendiğimiz bombaları!
- Haber: Microsoft Windows 7 SP1 ne zaman gelecek?
- Haber: Windows 7 SP1 yine sızdı!
- Haber: Windows'lar ve Office güncellenecek
- Haber: Microsoft'tan Windows 7 için dev planlar!
- Haber: 5 birbirinden müthiş Windows 7 teması!
- Haber: Windows 7'yi tarihe geçiren rekor!
- Haber: Microsoft'a Windows XP müjdesi!
- Haber: Onlar Windows 7'ye devlerden önce geçiyor
- Haber: Bedava Windows 7'nin sonu!
CHIP Online-Galeri
Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları
Türkiye'de bugün için bize sıradan gelen olaylar ilk kez ne zaman yaşandı? İşte o ilkler...
CHIP Online-Video
Son Eklenen Videolar
- Shrek - Forever After (Fragman HD)
- Crysis 2 ile gelen teknolojilere bakın!
- Samsung, Super AMOLED'i açıklıyor
- Yön bulmanın ötesinde (TomTom Start)
- Street Fighter'da bir Türk Pehlivan Hakan
- Super Street Fighter: Juri vs. Hakan HD
- Geforce GTX 480: İlk benchmark videosu
- Uzun uzun dinleyin (Sony NWZ-S544)
7 ve XP'yi aynı anda kurmak
Bu makale size Win 7 veya Win XP yüklü bilgisayarınıza diğer işletim sistemini nasıl kuracağınızı gösterecektir
Yazar: nonpasaran
M.U.G.E.N/ Mugen Nedir ?
Karakterlerinizi hazırlayın ! M.U.G.E.N ile kendi dövüş oyunumuzu yapıyoruz.
Yazar: WolfTurk
CHIP Online'da Bugün
Son Eklenen Haberler ve Makaleler
- PC'niz siz yokken de çalışsın
- Teknolojinin yeşil yalanları
- Rapidshare ile uğraşmayın: İşte işin kolayı!
- HDMI 1.4a: 3D içerikler için standart hazır!
- HTC Touch 2 ve HD2 kampanyada
- iPhone serbest mi kalıyor?
- Facebook'ta borç takibi yapanlar!
- Yeni Chrome hazır; İndirin!
- Üç devden dev gibi bir proje!
- Dizüstünde farklı bir kapak tasarımı
En Çok Okunan Haberler
Bu haftanın en çok okunan haberleri
- 1Internet Explorer 9: İndirin, deneyin!
- 2İnternetten para kazanmak!
- 3Windows için 3 Muhteşem ücretsiz araç!
- 4İnsana "pes artık" dedirten dolandırıcılıklar
- 5Chrome için 5 yararlı eklenti
- 6Oyun oynamayı değiştirecek 6 bomba!
- 7İnternette gizli kota skandalı!
- 88 Adımda Internet Explorer 8'i hızlandırın!
- 9Kaya gibi dizüstü!
- 10Karanlık internetin arama motorları!
En Çok Okunan Makaleler
Bu haftanın en çok okunan makaleleri
- 1Sessiz bir bilgisayar rehberi!
- 2iPhone 4G: Tüm dedikodular ve gerçekler
- 35 Yasaklı oyun ve oyuncak!
- 4Flash ölüyor: HTML 5 Adobe'u sıkıştırıyor
- 5Google'dan kaçış planınız burada...
- 6Ve nihayet 3D oyun oynama vakti geldi!
- 7Veri kurtarma rehberi
- 8Steam: Geleceğin oyun platformu mu?
- 9TOP 20: En iyi medya oynatıcı yazılımlar...
- 10Birbirinden eğlenceli 15 bilgisayar aksesuarı
CHIP Online’dan muhteşem kampanya!
Tıklayan herkes kazanacak...
Her hafta 1.000 kişiye TTNET Oyun'dan Platinum üyelik hediye. Sadece tıklayın, kazanın!
Dijital Fotoğraf Kursu
Okur Haberleri
Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri
- Kingston'dan dünyanın en hızlı belllekleri
- PNY'den sessiz performans
- Ve Türk malı cep telefonu piyasada
- Opera Mini 5 ve Opera Mobile 10 çıktı
- Chromplus 1.3.8.0 sürümü yayınlandı
- Acer'ın yeni dizüstü modeli savaşa hazır
- Bugatti Veyron da neymiş?
- God of War III çıkıyor!
- 1.5 milyon eurosu olanlar buraya
- Yeni Medal of Honor yolda
CHIP Dergisi: Mart 2010
























