DirectX 11: Onunla geleceğe oynuyorsunuz
26 Kasım 2009

Oyunlar, araçlar, ekran kartları

Halil Mollaoğlu
CHIP Online DirectX 11 etrafındaki oyunları, ekran kartlarını ve benchmark'ları bir araya getirdi.
Oyunlar, araçlar, ekran kartları

Bu konuda okuyacaklarınız:

DirectX 11 çıktı. Hem Windows 7 hem de Windows Vista bu yeni arabirimi destekliyor; uygun ekran kartları da çoktandır mevcut. Dolayısıyla grafik trenin nereye doğru ilerlediğini gösterme vakti geldi.

Windows 7'nin yayımlanmasıyla birlikte Microsoft, DirectX arayüzünde birçok yenilik yaptı. Yazılım programlama arabiriminin 11. sürümü selefine göre bazı belirleyici yenilikler sunuyor.

CPU'ya yardım geliyor
Ekran kartı pazarındaki en ilgi çekici gelişmelerden biri yine DirectX 11'de gerçekleşiyor. Artık güçlü ekran kartları grafikle alakası olmayan içeriklerin hesaplanmasında da kullanılabilecek. Nvidia bu prensibi CUDA ile çoktan gösterdi. Microsoft, DirectX 11 destekli tüm ekran kartlarında bulunan bu teknolojiye Compute-Shader ismini veriyor güncel DirectX paketine dahil ediyor.

Oyunlarda iyileştirmeler
Bir diğer özelliğin ismi Tessalation (parçalama). Buradaki prensip kaba üçgenimsi cisimlerin daha ufak parçalara ayrılması oluyor. Böylece bilgisayar oyunlarındaki karakterler çok daha çekici gözüküyor ve deri veya kıyafet gibi ince detaylar daha gerçekçi gözüküyor. Multi-Threading (paralel işleme) mantığı ise daha fazla performans ötelemesi sağlıyor: Bu teknik, bir görevin içindeki birden çok çalıştırma parçacığının aynı anda işlenmesi anlamına geliyor. Şimdiye kadar bu teknik CPU'larda kullanılagelmiş olsa da artık Direct3D 11 ile ekran kartları da bundan faydalanabilecek. DirectX 11 hakkında diğer teknik detayları ve temel bilgileri bu makalemizde bulabilirsiniz.

İlerleyen sayfalarda en iyi DirectX 11 ekran kartlarını, yeni DirectX oyunlarını ve güncelleme ile yeni programlama arabiriminin özelliklerini kullanabilen başlıkları tanıtıyoruz.

DirectX 11: Tüm teknik yenilikler mercek altında

Internet’i daha hızlı gezin:
Google Chrome yüklemek için tıklayın

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN

Konu ile ilgili Ürünler

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 23 yorum
12345Sonraki
Ziyaretçi yazmış:
eski kartlar yeni çıkan dx sürümlerini destekleyemzler üstelik eski ekran kartlarının üst dx sürümleriyle güncellenmeside mümkün değildir.dx tmmen ekran kartı gpu suna bağlı bir teknoloji yani grafik çözümüdür yani daha fazla grafik detayı anlamındadır yeni işletim sistemleri çıktıkça dx te değişiyor malasef
12 Şub 2010  17:37Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
Emin olmamakla birlikte bir soru sormak istiyorum cok sacma bir soru olmaz umarim? Diyelim ki kart dx 10.1 bu kart dx11 i hic bir sekilde mi desteklemiyor. Yoksa dx11 de dx 10.1 den gelen ozellikler destekleniyor ama yeni ozellikler mi desteklenmiyor?. Biri bu konuyu aciklayabilir mi ? Eskiden kartlarin kac dx olduguna bakmaz direk gereken dx i kurar oyunu oynardik.

--------------------------------------------
10.1 10 fark etmiyor dx 11 için dx11 kart lazım

hd 5970 ty geldi vatanda var fiyatıyla rekor kırdı hızıyla değil 1700tl hayırlı olsun he şunu hatırlatıyım guru 3d de ilk testlere bakarsak tek gpu lu gtx380 5970i duman etmiş bkalım giğer testlerde çıksın bakalım bu fermi baya güçlü geliyor dual gpu olan gtx395i merak ediyorum.
14 Ara 2009  05:55%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
Ziyaretçi yazmış:
eski ekran kartları için dx11 driverları çıkarmı acaba..mesela geforce 9600m....bu kartı dx 11 den faydalandırmak mümkün değilmidir..
12 Ara 2009  15:56%33Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%67
Ziyaretçi yazmış:
Emin olmamakla birlikte bir soru sormak istiyorum cok sacma bir soru olmaz umarim? Diyelim ki kart dx 10.1 bu kart dx11 i hic bir sekilde mi desteklemiyor. Yoksa dx11 de dx 10.1 den gelen ozellikler destekleniyor ama yeni ozellikler mi desteklenmiyor?. Biri bu konuyu aciklayabilir mi ? Eskiden kartlarin kac dx olduguna bakmaz direk gereken dx i kurar oyunu oynardik.
09 Ara 2009  19:47%0Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%100
Ziyaretçi yazmış:
Alıntı:dx11 için hd 5770-50 çok yetersiz kalacaktır oyunlarda 5870 se orta seviyede oynarsınız dx11 oyunları 5970 anca kaldırır bukartın 1280 x1024 de craysisde bile 60fps verdiğini hatırlatırım bu bile yetersiz kalacak alanların elinde patlayacak bu kartlar. şimdi size sorsarım dx11 oyunlar dx10 dan azmı kasacak daha güçlü parçalarmı istiyecek hiş az veya aynı istediğini görmedim birkaç dandik dx11 oyun anca oynarsınız 1080p dx11 oyun oynamayı hele bu kartla unutun. 5-10 fps high detaydayken anca alırsınız hd 5970ile aksini idda edenvarsa bekleyin siz satınalın oyunlar gelince biz sizlere güleriz.

yuh artık.HD5770 Dirt2'yi 1680x1050 çözünürlük + 8xaa açıkken 35-40 fps gibi akıcı bir ortalamada oynatabiliyor.Abartılacak bir şey yok.Zaten DX11'de hedeflenen temel hedef performans geliştirmeleri.
Görsel yenilik beklemeyin pek.DX9'da bile hayvani görüntüler(Bkz. MW2) yapıldıktan sonra zaten DX10 ve 11'den pek gelişme beklememek gerekiyor.İnsanların yeni DX deyince hemen görsel fark anlamamaları gerekiyor.Görsel fark yazılımda yani oyunun kendisinde bitiyor.
01 Ara 2009  19:59%33Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%67
12345Sonraki

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Smarttab STC12

BlackBerry Bold 9790

Smarttab STC12	İyi bir tablete sahip olmak için her zaman bütçenizi zorlamanız gerekmiyor .
Bugün, 10:00
BlackBerry Bold 9790Daha ince ve daha yetenekli...
25 Mayıs 2012 Cuma

Creative Sound Blaster Tactic 3D Wrath

Fritz!Fon MT-F

Creative Sound Blaster Tactic 3D WrathRahatlığa ve yüksek performansa odaklı tasarımı sayesinde işitme hassasiyetinizin sınırlarını arıyor.
24 Mayıs 2012 Perşembe
Fritz!Fon MT-FDaha etkili bir kablosuz ağ...
24 Mayıs 2012 Perşembe
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

Web hosting'de kampanya!

Sınırsız cpanel hosting...

Alan adı kaydı, web hosting ve sunucu ihtiyaçlarınıza tek elden hesaplı çözümler!

Hemen Tıklayın

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Cehennemden fırlayan 30 web sitesi!

Dünyanın en kötü web sitelerini sizler için seçtik! Gördüğünüzde kaçacak delik arayacaksınız!

diğer galeriler...

CHIP Dergisi: Mayıs 2012

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com

Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu