4 KB'a ne sığdırabilirsiniz?
13 Aralık 2009, 21:30

Programlama sanatı: 2009'un 4KB demoları

Halil Mollaoğlu
4 KB program kodu ile neler yapabilirsiniz? Dünyanın en yetenekli programcılarının eserleri burada.
Programlama sanatı: 2009'un 4KB demoları
luminagia: Danimarkalı Loonies grubunun demosu.
Demo programlamanın etkileyiciliği: Demo sanatçıları sadece 4 KB program kodundan resim tadında renkli ve müzikli havai fişekleri oluşturdu. Karşılaştırmak gerekirse: Boş bir Word dokümanının boyutu bile 20 Kilobyte'tır.

Dünya çapında yaklaşık 2500 demo programcısı bu etkinliğe katılmış durumda. Demo programcıları, programlamayı bir sanat haline getirmiş kişiler oluyor. Her biri dünyanın en büyük ve en iyi yazılım kuyumcuları tarafından işe alınabilirdi; fakat bu, sanki en iyi altın kuyumcusunu çelikhanede çalıştırmak gibi olurdu.

Resim galerimizde 2009'un en iyi 4 KB demolarını bir araya getirdik. 4 KB ile neler yapılabildiğini görünce şaşıracaksınız.

Internet’i daha hızlı gezin:
Google Chrome yüklemek için tıklayın




 RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN

Konu ile ilgili Ürünler


Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 10 yorum
12Sonraki
Ziyaretçi yazmış:
Bu de 4 k demoları deği bizim eski 286 386 lar zamanındakileri görmelisiniz. Hem o demolar dos altında çalışıyordu. Baı arkadaşların sandığı gibi mblarca dll veya data dosyası içermezler "pure" ASM kodundandır. Crysis gibi bir oyunun tamamını asm ile yazmak imkansızdır. Günümüzde oyunların sadece engine'î (grafik motoru) daha hızlı çalışması için asm ile hazırlanıyor. İnternette "golden floppy" ve 4k 32k 64k demos diye aratın şaşırın :)
14 Ara 2009  19:16Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
Önemli olan şey programın boyutu değildir. Bu haberde anlatılan olay biraz daha farklı bir şey. İnsanların amacı daha küçük boyuttaki dosalarla daha fazla iş yaptırtmak.

Ancak bu şu demek değil, eğer işlenen dosya yani işlemci tarafından işlenen dosyaların boyutları az ise, az sistem gereksinimine ihtiyaç duyulur.

Kesinlikle hayır !!! Çünkü önemli olan kodun boyutu değil, işlemciye neler yaptırdığıdır. İşletim sistemöi içerisinde basit bir kod çalıştırarak sonsuz döngüye neden olursunuz buda belki işlemcinin %100 de çalışmasına sebep olur.

Küçük boyutlu kod yazmak yerine, sistem kaynakları açısından daha dengeli ve stabil çalışacak esneklikte kod yazmayı bilmek önemlidir.
14 Ara 2009  17:28Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
23:21 de yazan arkadaş demiş ki 4k ile bunlar yapılabiliyorsa oyunların ram de tuttuğu alan azaltılabilir daha hızlı ve akıcı yapılabilir biz de yeni pc almak zorunda kalmayız.

Gayet iyi bir sistemim var ve bu demolardan birini indirdim açılması 10-15 saniye aldı ve çok yavaş takılarak izleyebildim. 1050p çözünürlükte 350mb ram kapladı sadece böyle basit bir görüntü.

tabiki bu 4Kb ın arkasında mblarca library direct x vs var. burda olay bu şekilleri animasyonları o kadar küçük bir kod ile yaratabilmek. Kimse crysis in 4kb olmasını beklemesin :)
14 Ara 2009  05:09%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
selcukxc yazmış:
edipciftci ye tamamen katılıyorum.
14 Ara 2009  02:01Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
4kb program yaparlar mı.
Bunlar rüya bu şekilde oyunlar işletim sistemleri çok daha hızlı çalışır bu gerçek ama kimse bunu yapmaz.Adaların işine gelmez bir kere.Bunu yaparlarsa nasıl para kazanırlar.Ne işlemci satabilirler nede başka bir şey.
13 Ara 2009  23:50%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
12Sonraki


Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Smarttab STC12

BlackBerry Bold 9790

Smarttab STC12	İyi bir tablete sahip olmak için her zaman bütçenizi zorlamanız gerekmiyor .
Bugün, 10:00
BlackBerry Bold 9790Daha ince ve daha yetenekli...
25 Mayıs 2012 Cuma

Creative Sound Blaster Tactic 3D Wrath

Fritz!Fon MT-F

Creative Sound Blaster Tactic 3D WrathRahatlığa ve yüksek performansa odaklı tasarımı sayesinde işitme hassasiyetinizin sınırlarını arıyor.
24 Mayıs 2012 Perşembe
Fritz!Fon MT-FDaha etkili bir kablosuz ağ...
24 Mayıs 2012 Perşembe
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

 

CHIP Online iPad ve iPhone'da!

CHIP Online mobil uygulamalarını indirin

 
Uzun süredir beklenen CHIP Online mobil uygulaması iPad ve iPhone için çıktı. Turkcell sponsorluğunda hazırlanan uygulamaları indirmek için tıklayın!

Hemen Tıklayın


İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

En Çok Okunan Haberler


En Çok Okunan Makaleler


CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Cehennemden fırlayan 30 web sitesi!

Dünyanın en kötü web sitelerini sizler için seçtik! Gördüğünüzde kaçacak delik arayacaksınız!

diğer galeriler...

CHIP Dergisi: Mayıs 2012


Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

  • Hepsiburada.com
  • Level
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com
 
Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu