25 Ocak 2010

Performans ve güvenlik

Performans ve güvenlik
Büyük resmi görmek için tıklayın
Özellikle tembel kullanıcıları da güvence altına alan pratik yan uygulama (plug-in) kontrolü linki bizi sevindirdi. Yan uygulamalar penceresindeki "Güncellemelere bak" butonuna basıldığında kullanıcı direkt yan uygulama kontrolü sitesine yönlendiriliyor. Burada Java, Flash Player gibi tarayıcı uzantılarının sürümleri kontrol ediliyor. Şayet eskiyse güncel sürüme giden bağlantılar sunuluyor.

Yüzde 40 daha fazla performans
Firefox 3.6 ile javascript motoru TraceMonkey ilk kez varsayılan olarak Firefox arabirimini de (Chrome) hızlandırmaktan sorumlu oluyor. Böylece genel anlamda tarayıcı performansı artmış oluyor. Peacekeeper isimli tarayıcı benchmarkında Firefox 3.6 (19.01.2010 tarihli nightly build) 2832 puan aldı; aynı testte Firefox 3.5.7 1999 puan alabilmişti. Hatta final sürüm, yayımlanan iki RC sürüm ile karşılaştırıldığında bile (RC1 - 2676 puan / RC2 - 2830 puan) performans artışı sunuyor. Böylece Peacekeeper denememiz, vaat edilen yüzde 20 performans artışıyla kalmıyor, yüzde 41,7'ye ulaşıyor. Lakin Firefox geliştirme sürecinin sorumlusu Mike Beltzner'ın yaptığı açıklamanın Sunspider javascript testini baz aldığını hatırlatalım.

Tüm bu anlatılanların dışında Firefox 3.6, hata arama ve problem çözmeye yönelik yeni about-sayfaları sunuyor. Örneğin adres satırına "about:memory" yazdığınızda tarayıcının ne kadar bellek tükettiğini görebiliyorsunuz. "about:support" ise tarayıcı sürümü, kurulu eklentiler ve varsayılan ayarlarda yapılan değişiklikler hakkında bilgi veriyor.

Download: Firefox 3.6

Internet’i daha hızlı gezin:
Google Chrome yüklemek için tıklayın

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 43 yorum
123456789Sonraki
arifkrc yazmış:
hayır. hayır. hayır. çok yanlış ve yayılmış bir bilgi. şunumu yapmam gerekiyro bunu mu yapmam gerekiyor. indirip kurup kullanmaya başlayabilirsin. tabi bir kaç eklentinin kurulması gerekebilir. Bu tüm tarayıcılarda böyle. Ayrıca eklenti demek ad üstünde bir ilave demek. Mesele bir eklenti sayesinde durumçubuğunda havadurumunu göre bilir başka bir eklenti sayesinde firefoxtan çıkmadan winamp ı yönetebilirsinizzz. Ve bunun için fareyi ve klavyeyi kullanmanız çoğu zaman yeterli e tabi biraz okuma yazmanızında olamsı gerek.
16 Şub 2010  16:33Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
Ms ürünlerinin karşısında durmaya çalışan Tüm açık kaynak geliştiricilerine sesleniyorum.

Bakış açınızı değiştirmeye davet ediyorum.

Ben acemi bir bilgisayar kullanıcısıyım.Yaklaşık altı yıldır bilgisayar kullanıyorum.Ömrüm ve imkanım olurda bir altı yıl daha bilgisayar kullanmaya devam etsem bile acemi olarak kalacağımdan eminim.

O nedenle: açık kaynak geliştiricilerine tekrar sesleniyorum.

Ms ile başedebilmeniz en azından yarışa devam edebilmeniz için,herşeyden önce çok kolay anlaşılır, kolay kullanılır şekilde ürünlerinizi dizayn etmelisiniz.

Ms önce kendi kendine düşünmüş!

Demişki!

"Öyle birşey yapmalıyımki,hiç bilgisayar bilgisi olmayan birinin eline fareyi verip,karşısına geçirdiğimde,iyi kötü kendi kendine kimseye sormadan bişeyler yapabilsin,bilgisayar terimlerini komutlarını bilmesine gerek olmasın.Böylece bir müddet sonra hem kendi işini görecek kadar kullanmaya başladığında,artık benim ürünümden vaz geçemesin"

Bilgates denilen adam bunu düşünmüş,dolayısıyle,belli bir seviyedeki bilgisayar bilgisine sahip insanların dışında,benim gibi acemilerin kullanmakta zorluk çektiği açık kaynak kodlu yazılımların,MS ürünlerine rakip olabilmesi bu nedenle mümkün değil.

Açık kaynak geliştiricileri,sizlere sesleniyorum.

1-) herşeyden önce benim gibi fare dışında bir araçla bilgisayarda birşey yapamayanları göz önüne alın.Benim gibilerin anlıyabileceği şekilde düzenlenmiş yardım dosyaları hazırlayın.Benim gibilerin anlamıyacağı terimlerden tariflerden kaçının.

Ara not: Bir soru : Bu bahsi geçen eklenti,irc falan gibi bişeyler nedir?Bu firefoxu kullanmak için,sadece indirip kurmak yetmiyormu?Ayrıca sitesinden başka şeylerdemi yüklemek gerekiyor?

Konumuza devam edelim:

2-) Pek çok açık kaynak kodlu denilen bedava yazılım kendi resmi sitesinden indirdiğimizde Türkçe olmuyor.Türkçesi için Türkçesini destekleyen bir Türkçe yamayı veya Türkçe sürümünü malesef harici sitelerden buluyoruz.Dolayısıyle pek çoğu Türkçe yama adı altında casus yazılım yerleştirilmiş Türkçeleştirme yaması yada Doğrudan Türkçe sürümünü casus yazılım yerleştirilmiş vaziyette kaktırıyorlar.
Eğer gerçekten MS ürünlerine gerçek alternatif yapmak istiyorlarsa,asla geçeci bir süre için yutturabilecekleri casus yazılım yerleştirme işinden uzak dursunlar.
Zaten artık az biraz uyandık.Bedava yazılımları artık hemen indirip kurmuyoruz.
İndiriyoruz,zipliyse,zipini bile açmadan,altı ay harici bir CD veya benzeri bir yerde depoluyoruz.
Zipli değilse indireceklerimizi indirip kendimiz bir klasöre koyup,zipleyip,Harici bir yere depolayıp,bilgisayarı formatlayıp,temiz sistemimizin yedeğini yükleyip sistemimize dönüyoruz.
Dolayısıyle altı ay sonra güvenlik yazılımlarımız o casusların çoğunu tanıyor hale geliyor.Emin olamazsak bir altı ay daha sonra kullanıyoruz.

Kısacası bana bunları yazdıracak kadar son zamanlardaki çok metini ettikleri açık kaynak veya bedava yazılımların çoğunda casus yazılım var.Böyle yapanlar asla MS yazılımlarıyla veya ciddi diğer paralı yazılımlarla boy ölçüşmeye alışmasınlar.
Elbette lafım böyle casus yazılımlardan medet umanlar için.
Yoksa böyle kötü amaçlar taşımayıp gerçektende temiz niyetle açık kaynak üzerinde çalışanları kastetmiyorum.Onlara önerim sadece daha kolay anlaşılır en acemi birinin bile kullanabileceği,en başta yükleme safasından,kullanım safasına kadar çeşit çeşit soru sormayan,çalışabilmesi için ek dosyalara ek yazılımlara ihtiyaç duymayan ürünler geliştirmeye çalışsınlar.
Tabi birde Türkçe olsun,Türkçe olmadıktan sonra,bedava olsa neye yarar.

Acaba sorunun en temelinde yatanı anlatabildimmi?

Herkese selam
05 Şub 2010  10:05%50Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%50
Ziyaretçi yazmış:
Şu anda kullandığım Firefox'da 24 eklenti var ve şu an 3 sekme açık, kullandığı ram miktarı :60.680K

Operayı açtım, açık olan sayfa sayısı sıfır, eklenti sayısı sıfır kullandığı ram miktarı : 42.528K

Firefox 3.6 ram sorununu halletmiş olay bitmiştir.
04 Şub 2010  12:09%50Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%50
SelcukSari yazmış:
3.5 daha iyi 3.6 da çökmeler daha cok. mozilla bu sürümü nasıl kararlı sürüm olarak cıkardı. chrome yönlenmesini durdurmak icin yapılan bir calısma sanki. al acele cıkartılmıs bir sürüm galiba.
04 Şub 2010  04:16Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
My_CaRizMa yazmış:
Firefox her konuda bütün tarayıcıların önündedir.IE önce sekme açma süresini düzeltsin.1 sekme açacaz diye 5 saniye bekliyoruz.Firefox ile o arada 20 tane sekme açabilirsin.
03 Şub 2010  01:36Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
123456789Sonraki

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Smarttab STC12

BlackBerry Bold 9790

Smarttab STC12	İyi bir tablete sahip olmak için her zaman bütçenizi zorlamanız gerekmiyor .
Bugün, 10:00
BlackBerry Bold 9790Daha ince ve daha yetenekli...
25 Mayıs 2012 Cuma

Creative Sound Blaster Tactic 3D Wrath

Fritz!Fon MT-F

Creative Sound Blaster Tactic 3D WrathRahatlığa ve yüksek performansa odaklı tasarımı sayesinde işitme hassasiyetinizin sınırlarını arıyor.
24 Mayıs 2012 Perşembe
Fritz!Fon MT-FDaha etkili bir kablosuz ağ...
24 Mayıs 2012 Perşembe
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

Intel'in teknolojileri ile tanışın!

Teknolojinin bugünü, yarını ve geleceği...

Sizin için hazırladığımız çok özel bir mikro site ile Intel teknolojileriyle tanışmak için tıklayın.

Hemen Tıklayın

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Cehennemden fırlayan 30 web sitesi!

Dünyanın en kötü web sitelerini sizler için seçtik! Gördüğünüzde kaçacak delik arayacaksınız!

diğer galeriler...

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Dergisi: Mayıs 2012

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com

Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu