Türk mühendisten büyük başarı
21 Şubat 2012, 00:01

Türk mühendise 100 bin Euro destek!

Nvidia'da 3 sene çalışan Türk öğretim üyesi, bu ilginç kamera sistemini yakında hayata geçirecek!
Türk mühendise 100 bin Euro destek!
Büyük resmi görmek için tıklayın
Başarılı araştırmacıları Avrupa'ya çekmek amacıyla Avrupa Birliği 7. Çerceve Programı kapsamında verilen Marie Curie Kariyer Destekleme Ödülü'ne layık görülen "Real-Time Video Analytics Engine Optimized for GPUs" adlı Mühendisliği Bölümü'nde Öğretim Üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Tarık Arıcı, Mobese türü güvenlik kameralarının gerçek zamanlı uyarı yapmasını sağlayacak bir yazılım projesiyle Avrupa Birliği'nden 100 bin Euro'luk destek aldı. Başarılı araştırmacıları Avrupa'ya çekmek amacıyla Avrupa Birliği 7. Çerceve Programı kapsamında verilen Marie Curie Kariyer Destekleme Ödülü'ne layık görülen "Real-Time Video Analytics Engine Optimized for GPUs" adlı proje 4 yıl içinde hayata geçirilecek.

Projenin fikrinin televizyonda izlediği bir cinayet olayında polislerin şüpheli şahısın hangi yönde kaçtığını Mobese kayıtlarını izleyerek tespit etmeye çalışmaları üzerine oluştuğunu anlatan Arıcı, "O haberi izlerken bu görüntülerin gerçek zamanlı analiz edilebileceğini, edilmesi gerektiğini düşündüm. Proje güvenlik kameralarının normalin dışında bir olay olduğunda yetkililerin otomatik olarak uyarılmasını sağlayan bir yazılım programından oluşuyor. Buna video anomaly detection deniyor ve aktif bir araştırma alanı. Bu alanda gerek algoritma dizaynı gerekse bunların paralel olarak uygulanması konularında araştırma yapacağım" dedi.

Mevcut sistem sadece kayıt yapıyor

İstanbul Şehir Üniversitesi'ne katılmadan önce Silikon Vadisi'nde NVIDIA adlı grafik işlemcisi şirketinde 3 yıl çalıştığını anlatan Arıcı, "NVIDIA'da edindiğim tecrübelerden de faydalanarak bu algoritmaları gerçek zamanlı olacak sekilde dizayn edeceğiz. Mevcut güvenlik kameraları sistemi olay olduktan sonra suçluları bulmak için kullanılıyor yani kayıt yapıyor. Halbuki bizim sistemimizde olağandışı durumlarda sistem anında uyaracak. Örneğin bir havalimanında unutulan bir çanta anında kamera tarafından tespit edilecek ve uyarı yapılacak. Algoritmanın amacı anormal olanı bulmak" diye konuştu.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Internet’i daha hızlı gezin:
Google Chrome yüklemek için tıklayın

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

Konu ile ilgili Ürünler

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 15 yorum
123Sonraki
Ziyaretçi yazmış:
Yapay zeka olacak galiba. Algoritma denince insanların aklı karışabilir.

Max_Real Qnx
26 Şub 2012  13:58Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
Konuyla ilgili bir dizi isterseniz kesinlikle Person of Interest.Şiddetle tavsiye ederim.
24 Şub 2012  20:55%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
Ziyaretçi yazmış:
normal ve anormal kavramları zamana mekana kişiye göre değişiklik gösteren kavramlar çok zor bir girişim ancak denenmeli
21 Şub 2012  20:55%67Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%33
SedorKing yazmış:
Mucitler yarışması vardı orada benzer bi yazılım tasarlanmıştı bırakılıp gidilen bi çantayı bi kaç dakika içinde uyarıyordu ancak bir kavgayı felan haber vermesi zor tabii ki kapkaç vs. bunların tespiti için çok sağlam bir algoritma ve işlem gücü gerekir kalabalık bir ortamda bir kavgayı insansız bir sistemin anlayıp haber vermesi zor ama imkansız değil....

Bu konuda tıbba başvurmak gerekecektir...örneğin bir kavga anında insanı kalp atışları yükselir göz bebekleri büyür vs. kan dolaşımına bağlı olarak vücut sıcaklığı yükselir bunlar tespit edilebilirse anormal bir durum tespit edilebilir....
21 Şub 2012  18:01Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
tebrikler
21 Şub 2012  13:35Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
123Sonraki

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Smarttab STC12

BlackBerry Bold 9790

Smarttab STC12	İyi bir tablete sahip olmak için her zaman bütçenizi zorlamanız gerekmiyor .
28 Mayıs 2012 Pazartesi
BlackBerry Bold 9790Daha ince ve daha yetenekli...
25 Mayıs 2012 Cuma

Creative Sound Blaster Tactic 3D Wrath

Fritz!Fon MT-F

Creative Sound Blaster Tactic 3D WrathRahatlığa ve yüksek performansa odaklı tasarımı sayesinde işitme hassasiyetinizin sınırlarını arıyor.
24 Mayıs 2012 Perşembe
Fritz!Fon MT-FDaha etkili bir kablosuz ağ...
24 Mayıs 2012 Perşembe
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

Intel'in teknolojileri ile tanışın!

Teknolojinin bugünü, yarını ve geleceği...

Sizin için hazırladığımız çok özel bir mikro site ile Intel teknolojileriyle tanışmak için tıklayın.

Hemen Tıklayın

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Cehennemden fırlayan 30 web sitesi!

Dünyanın en kötü web sitelerini sizler için seçtik! Gördüğünüzde kaçacak delik arayacaksınız!

diğer galeriler...

Dijital Fotoğraf Kursu

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Dergisi: Mayıs 2012

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com

Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu