Intel'e güçlü rakip!
7 Kasım 2009, 18:30
VIA Nano 3000: Intel Atoma güçlü rakip
Halil Mollaoğlu
Intel'in popüler işlemci serisi Atom'a güçlü bir rakip geldi: Ve karşınızda Nano 3000...

VIA Nano 3000: Netbook işlemcileri.![]() DEV KAMPANYA, |
| Katılmak için giriş yapın veya kayıt olun |
| ÖDÜLLER HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ |
VIA, Nano serisi işlemcilerini güncelleyeceğini duyurdu. Yeni modeller Nano 3000 ismiyle anılacak ve Intel Atom'a ciddi rakip olacak.
VIA yeni seri içerisinde toplam yedi model piyasaya sürecek. Bu işlemciler 1 ila 2 GHz arasında saat hızıyla çalışacak. 1,0 ila 1,4 GHz arasında çalışan işlemciler U3xxx şeklinde adlandırılacak ve boştayken 100 mW güç çekecek. Nano L3050 veL3100 ise sırayla 1,8 ve 2,0 GHz hızında çalışacak ve boştayken 500 mW güç çekecek. Bu tüketim değerleri Intel Atom işlemcilerinkinden çok daha düşük ve etkileyici.
Nano 3000 serisi teknik anlamda selefini baz alıyor ve eski Nano ve C7 işlemcilerle pin sayısı bakımından uyumlu. VIA'ya has VT sanallaştırma teknolojisini ve FSB 800'ü destekliyorlar. VIA'ya göre yeni seri yaklaşık olarak yüzde 20 daha fazla performans ve yüzde 20 daha az güç tüketimi sunuyor. 2010'un ilk çeyreğinde yeni işlemcileri kullanan cihazlar piyasaya sürülecek; sonrasında Atom 2 (Pine-Trail platformunun parçası) de kullanıma hazır hale gelebilir.
VIA yeni seri içerisinde toplam yedi model piyasaya sürecek. Bu işlemciler 1 ila 2 GHz arasında saat hızıyla çalışacak. 1,0 ila 1,4 GHz arasında çalışan işlemciler U3xxx şeklinde adlandırılacak ve boştayken 100 mW güç çekecek. Nano L3050 veL3100 ise sırayla 1,8 ve 2,0 GHz hızında çalışacak ve boştayken 500 mW güç çekecek. Bu tüketim değerleri Intel Atom işlemcilerinkinden çok daha düşük ve etkileyici.
Nano 3000 serisi teknik anlamda selefini baz alıyor ve eski Nano ve C7 işlemcilerle pin sayısı bakımından uyumlu. VIA'ya has VT sanallaştırma teknolojisini ve FSB 800'ü destekliyorlar. VIA'ya göre yeni seri yaklaşık olarak yüzde 20 daha fazla performans ve yüzde 20 daha az güç tüketimi sunuyor. 2010'un ilk çeyreğinde yeni işlemcileri kullanan cihazlar piyasaya sürülecek; sonrasında Atom 2 (Pine-Trail platformunun parçası) de kullanıma hazır hale gelebilir.
FORUMDA TARTIŞIN
İlgili Konular:
- Haber: İşlemcilerde büyük devrim!
- Haber: Dünyanın en hızlı RAM'i ile tanışın!
- Haber: Sahte Intel işlemci tehlikesine dikkat!
- Haber: 48 çekirdekli işlemci ne işe yarar?
- Haber: CeBIT: Intel'den çok çok çekirdekli işlemci!
- Haber: İşlemci yormadan HD videolar!
- Haber: AMD'den 12 çekirdekli dev!
- Haber: Cep telefonlarına 4'ü bir arada işlemci!
- Haber: Intel geçmişten kurtulamıyor!
- Haber: Devlerin işlemci şovu başladı!
Oyla:
En Düşük
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 8 yorum
haha via donanım piyasasında en güvenilir markalardan biridir. chipset konusundada intel kadar deneyimlidir.
benim asıl beklediğim bomba nvidia via işbirliğidir.
benim asıl beklediğim bomba nvidia via işbirliğidir.
| 24 Kas 2009 19:51 | ![]() | ![]() |
Netbookta şu an en mantıklı seçim "AMD Athlon Neo" biraz farkla daha iyi "atom"lardan. Gerçi Intel hemen Atom 2'ye yöneldi umarım Neo'da geliştirilir..Ben şahsen geçen gün "Neo" işlemcili HP Netbook aldım (umarım reklam olmuyordur) ve çok memnunum taşınabilirlik ve entertainment için mükemmel diyebilirim.
Her zaman söylerim "Ne kadar çok rakip o kadar uygun fiyat"
Her zaman söylerim "Ne kadar çok rakip o kadar uygun fiyat"
| 18 Kas 2009 22:27 | ![]() | ![]() |
İnternete girebilsek, genel ofis ihtiyaçlarını giderebilsek, bir de pilden az güç çekse kafidir. Bir netbook işlemcisinde bunlar olmalı bence.
| 07 Kas 2009 23:49 | ![]() | ![]() |
Via yı chipsetlerle tanımıştım intel ve amd platformlarında yıllardır amd ve intele chipset üreten firmalardan daha başarılı bir performans gördüm işin gerçeği onun gibi performanslısınıda göremedim o dönemde özellikle amd nin atağa kalkmasının en büyük sebeplerinden biri olarak düşünüyorum. anlayamadıgım amd nin neden bu kadar performanslı chipsetlerden vazgeçip kendi chipsetini üretmeye başladıgı. işlemci konusundada güvenyorum daha önce via lı bir media center kurmuştur bana göre 1 numara via 2 amd 3 intel
| 07 Kas 2009 20:26 | %100 | ![]() | ![]() | %0 |
via işlemcili taşınabilir pc kullandım intel atomda ama kıyaslama yapılacak olursak via işlemciler daha esnek ve rahat çalışıyor. atomlarda anlam veremediğim bir ısı söz konusu vialarda bu sıkıntı ile karşılaşmadım.
| 07 Kas 2009 18:56 | ![]() | ![]() |
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları
İlginizi Çekebilir
İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler
- Haber: İşlemcilerde büyük devrim!
- Haber: Dünyanın en hızlı RAM'i ile tanışın!
- Haber: Sahte Intel işlemci tehlikesine dikkat!
- Haber: 48 çekirdekli işlemci ne işe yarar?
- Haber: CeBIT: Intel'den çok çok çekirdekli işlemci!
- Haber: İşlemci yormadan HD videolar!
- Haber: AMD'den 12 çekirdekli dev!
- Haber: Cep telefonlarına 4'ü bir arada işlemci!
- Haber: Intel geçmişten kurtulamıyor!
- Haber: Devlerin işlemci şovu başladı!
CHIP Online'da Bugün
Son Eklenen Haberler ve Makaleler
- Flash'ı olmayan iPad sitelerde nası gezecek?
- Windows'a ANGLE geliyor!
- Cep telefonları hakkında her şey!
- 9 yeni nesil canavar!
- Windows 7'nin büyük farkı ortaya çıkıyor...
- Bu kameraya şaşıracaksınız!
- Film de çekebilen fotoğraf makinası!
- Akıllı nano-işlemciler içimize giriyor!
- Sony'nin oyuncağına ağır eleştiriler...
- İşlemcilerde büyük devrim!
7 ve XP'yi aynı anda kurmak
Bu makale size Win 7 veya Win XP yüklü bilgisayarınıza diğer işletim sistemini nasıl kuracağınızı gösterecektir
Yazar: nonpasaran
M.U.G.E.N/ Mugen Nedir ?
Karakterlerinizi hazırlayın ! M.U.G.E.N ile kendi dövüş oyunumuzu yapıyoruz.
Yazar: WolfTurk
CHIP Online’dan muhteşem kampanya!
Tıklayan herkes kazanacak...
Her hafta 1.000 kişiye TTNET Oyun'dan Platinum üyelik hediye. Sadece tıklayın, kazanın!
CHIP Online-Galeri
Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları
Türkiye'de bugün için bize sıradan gelen olaylar ilk kez ne zaman yaşandı? İşte o ilkler...
CHIP Online-Video
Son Eklenen Videolar
Okur Haberleri
Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri
- Avea'dan futbolseverlere özel modemler
- Compishco
- Web Günleri 2010 [20-21 Mart YTÜ/Oditorym] ücretsz
- Kingston'dan dünyanın en hızlı belllekleri
- PNY'den sessiz performans
- Ve Türk malı cep telefonu piyasada
- Opera Mini 5 ve Opera Mobile 10 çıktı
- Chromeplus 1.3.8.1sürümü yayınlandı
- Acer'ın yeni dizüstü modeli savaşa hazır
- Bugatti Veyron da neymiş?
Dijital Fotoğraf Kursu
En Çok Okunan Haberler
Bu haftanın en çok okunan haberleri
- 1Rapidshare ile uğraşmayın: İşte işin kolayı!
- 2Internet Explorer 9: İndirin, deneyin!
- 3İnternetten para kazanmak!
- 4İnternette gizli kota skandalı!
- 5Karanlık internetin arama motorları!
- 68 Adımda Internet Explorer 8'i hızlandırın!
- 7Kaya gibi dizüstü!
- 8CHIP Online ve Aresis'den webmaster'lara...
- 9Yeni Chrome hazır; İndirin!
- 10Facebook sayfanıza kim bakmış?
En Çok Okunan Makaleler
Bu haftanın en çok okunan makaleleri
- 1Sessiz bir bilgisayar rehberi!
- 2iPhone 4G: Tüm dedikodular ve gerçekler
- 3Flash ölüyor: HTML 5 Adobe'u sıkıştırıyor
- 4Veri kurtarma rehberi
- 5Google'dan kaçış planınız burada...
- 6Steam: Geleceğin oyun platformu mu?
- 7Tüm işletim sistemleri ve en iyi cepler...
- 8Altı çekirdeğin gücü: Intel Core i7 980X
- 9TOP 20: En iyi medya oynatıcı yazılımlar...
- 10Birbirinden eğlenceli 15 bilgisayar aksesuarı
CHIP Dergisi: Mart 2010