6 Temmuz 2010

1982: Elk Clone

1982: Elk Clone

Bilgisayarların çökmesine sebep olan Wabit, ilk tehlikeli virüs olarak da bilinir; ancak bu virüsler yayılma şansı bulamadığından kullanıcılar için hiçbir zaman ciddi bir tehdit oluşturmamıştır. Ancak 1982 yılına gelindiğinde artık binlerce kullanıcıyı etkileyen bir virüs de artık kapıyı çalmaya başlamıştır.

82 yılından önce bilgisayarlar farklı işletim sistemlerini kullandığından aynı işletim sistemini kullanan geniş kitlelere ulaşmak mümkün değildi. Ancak Apple'ın yavaş yavaş etkisini hissetirmeye başladığı 80'li yıllarla birlikte, birçok kişi Apple etiketli bilgisayar satın almaya başladı.

Bu da virüslerin aynı sistemi kullanan binlerce kişiye daha kolay bir şekilde ulaşabilmesine ön ayak oldu. Elk Cloner ismi verilen bir program, disketleri kullanarak yaygınlaşmaya çalışıyordu. Creeper'a benzer şekilde bilgisayarlara zarar vermeyen Elk Cloner, ekranda beliren bir mesajla kullanıcıları selamlıyordu.

Internet’i daha hızlı gezin:
Google Chrome yüklemek için tıklayın

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN

Konu ile ilgili Ürünler

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 9 yorum
12Sonraki
Ziyaretçi yazmış:
"Buna paralel şekilde Linux'un az popüler olması da virüslerin bu işletim sistemleri için daha az geliştiriliyor olması anlamına gelir."

bu çok saçma olmuş. yani linuxta virüs olmamasının nedeni sadece çok yaygın olmaması mı? biraz sallamışsınız Chip yazarları. Linuxta bir program Windowstaki gibi kendini istediği gibi istediği yere kuramaz.
24 Ağu 2010  18:04Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
anti virüs programı satın almalısın amaç ta o zaten
23 Tem 2010  21:42Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
dos virusleri trakia1070 ,cansu, yandançarklı, ugurmumcu
10 Tem 2010  20:51Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
10 yıl önce de en tehlikeli virüs CIH virüsüydü.Zaman geçiyor virüslerden kurtuluş yok.
10 Tem 2010  20:37Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
Neden windows'un korunması için anti-virüs programları gerekiyor ki?
Linux gibi güncellendiği zaman virüsler etkisiz hale gelse olmuyor mu?
-----------------------------------------------------------------------
Arkadaşım sadece antivirüs değil aynı zamanda güvenlik duvarı ve anticasus da gerekli. Güncelleme sadece bilinen açıkları kapatır ama başka bir etkisi olmaz. Windows yüklü bir bilgisayarda internete veya bir ağa bağlandığın anda ağı tarayan solucanlar bir anda gelip yakana yapışabilir. 2003 yılındaki Sasser örneğinde olduğu gibi. Dolayısıyla sürekli açık bir güvenlik duvarı da lazım. Ancak virüsler kandilerini bilinen programlar şeklinde (örneğin İnternet Explorer) tanıtıp güvenlik duvarından sızabilirler. Bu nedenle antivirüs programına da ihtiyaç duyuyorsun. Ayrıca tüm truva atları ve solucanların bazıları ve malware adını verdiğimiz kötücül yazılımlar antivirüs programları tarafından algılanmadıkları için anticasus program da gerekli. Windows ortamında güvenliğin için sana ücretsiz programlardan şunları önerebilirim:
Comodo Firewall
Avira Antivir
Spyware Terminator
(Ücretli yazılımları kullanırım diyorsan sen bilirsin.)

Ya da en güzeli sabit diskinde yaklaşık 15-20 GB yer varsa Linux kur (Mint veya Pardus'u önerebilirim). İnternet için onu kullan. Linux'ta virüs yok eğer sunucu çalıştırmıyorsan. Ancak Linux'ta da güvenlik duvarını etkinleştirmelisin.

Virüssüz ve baş ağrısız günler dileğiyle...
Özgür ZEYDAN
07 Tem 2010  19:28%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
12Sonraki

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Smarttab STC12

BlackBerry Bold 9790

Smarttab STC12	İyi bir tablete sahip olmak için her zaman bütçenizi zorlamanız gerekmiyor .
Bugün, 10:00
BlackBerry Bold 9790Daha ince ve daha yetenekli...
25 Mayıs 2012 Cuma

Creative Sound Blaster Tactic 3D Wrath

Fritz!Fon MT-F

Creative Sound Blaster Tactic 3D WrathRahatlığa ve yüksek performansa odaklı tasarımı sayesinde işitme hassasiyetinizin sınırlarını arıyor.
24 Mayıs 2012 Perşembe
Fritz!Fon MT-FDaha etkili bir kablosuz ağ...
24 Mayıs 2012 Perşembe
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

Beş harika kitap kazanmak için tıklayın!

Sadece CHIP Online üyelerine özel...

CHIP Online üyeleri için özel olarak hazırladığımız beş e-kitabı bilgisayarınıza hemen indirmek için tıklayın.

Hemen Tıklayın

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Cehennemden fırlayan 30 web sitesi!

Dünyanın en kötü web sitelerini sizler için seçtik! Gördüğünüzde kaçacak delik arayacaksınız!

diğer galeriler...

Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Dergisi: Mayıs 2012

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com

Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu