7/8 sayfa
|
30 Mart 2010
Bilgi koruması: Optimize edilmiş şifreleme

Microsoft, sabit disk şifreleme aracı Bitlocker'ı belirgin derecede iyileştirdi. Kullanıcı daha kurulum aşamasındayken sistem ve diğer disk bölümlerinin şifrelenmesini sağlayabiliyor.
Ayrıca Windows disk bölümleri daha sonraki bir zamanda da çok daha basit bir şekilde Bitlocker ile şifrelenebiliyor. Vista'da Bitlocker'ı kullanmaya kalkıştığınızda yeniden disk bölümlendirme yapma gibi dolambaçlı bir süreçten geçilmesi gerekiyordu. Şifreleme yapılmaksızın gerçekleştirilen bir Windows 7 kurulumu dahi daha sonraları Bitlocker ile şifrelenmeye hazır olacak biçimde yapılandırılıyor.
Bunun dışında yeni "Bitlocker to Go" ile harici sabit diskler ve USB bellekler de şifrelenebiliyor ve istenirse farklı Windows sistemlerinde de tekrar çözülebiliyor; hem de Bitlocker'a ihtiyaç duymaksızın.
Kullanım alanına göre platform ve kullanıcı doğrulama için PIN kodlarının yanında USB belleklerde depolanan anahtar dosyaları, akıllı kartlar veya Trusted Platform Module (TPM) kullanıma sunuluyor. Yalnız TPM'nin sunduğu imkânlar Windows 7'de tamamen kullanılamıyor; öyle ki sistem başlangıcı sırasında doğrulama sürecine saldırı yapılabiliyor. Fraunhofer SIT'in araştırmacıları birkaç ay önce yaptıkları deneyde bunu kanıtladı; ama unuttukları bir şey var ki Bitlocker, bir çevrimdışı şifreleme aracıdır. Amacı verileri sistem kapalıyken korumaktır. Sistem açıkken, yani RAM içeriğine doğrudan erişim mümkün iken, iş yine kullanıcının gösterdiği özene kalmıştır. Duruma bu açıdan bakıldığında bu bir zayıf nokta değil, tüm çevrimdışı disk şifreleme araçlarının genel çalışma mantığıdır. Keza Microsoft da bu duruma gerekli tepkiyi göstermişti.
Günün sonunda Bitlocker'ın bizi üzen tek yanı sadece pahalı Windows 7 sürümleri olan Enterprise ve Ultimate'te bulunması oluyor. Microsoft'un Bitlocker'ı özellikle Home Premium ve Professional kullanıcılarına sunmasını isterdik.
Ayrıca Windows disk bölümleri daha sonraki bir zamanda da çok daha basit bir şekilde Bitlocker ile şifrelenebiliyor. Vista'da Bitlocker'ı kullanmaya kalkıştığınızda yeniden disk bölümlendirme yapma gibi dolambaçlı bir süreçten geçilmesi gerekiyordu. Şifreleme yapılmaksızın gerçekleştirilen bir Windows 7 kurulumu dahi daha sonraları Bitlocker ile şifrelenmeye hazır olacak biçimde yapılandırılıyor.Bunun dışında yeni "Bitlocker to Go" ile harici sabit diskler ve USB bellekler de şifrelenebiliyor ve istenirse farklı Windows sistemlerinde de tekrar çözülebiliyor; hem de Bitlocker'a ihtiyaç duymaksızın.
Kullanım alanına göre platform ve kullanıcı doğrulama için PIN kodlarının yanında USB belleklerde depolanan anahtar dosyaları, akıllı kartlar veya Trusted Platform Module (TPM) kullanıma sunuluyor. Yalnız TPM'nin sunduğu imkânlar Windows 7'de tamamen kullanılamıyor; öyle ki sistem başlangıcı sırasında doğrulama sürecine saldırı yapılabiliyor. Fraunhofer SIT'in araştırmacıları birkaç ay önce yaptıkları deneyde bunu kanıtladı; ama unuttukları bir şey var ki Bitlocker, bir çevrimdışı şifreleme aracıdır. Amacı verileri sistem kapalıyken korumaktır. Sistem açıkken, yani RAM içeriğine doğrudan erişim mümkün iken, iş yine kullanıcının gösterdiği özene kalmıştır. Duruma bu açıdan bakıldığında bu bir zayıf nokta değil, tüm çevrimdışı disk şifreleme araçlarının genel çalışma mantığıdır. Keza Microsoft da bu duruma gerekli tepkiyi göstermişti.
Günün sonunda Bitlocker'ın bizi üzen tek yanı sadece pahalı Windows 7 sürümleri olan Enterprise ve Ultimate'te bulunması oluyor. Microsoft'un Bitlocker'ı özellikle Home Premium ve Professional kullanıcılarına sunmasını isterdik.
Internet’i daha hızlı gezin:
Google Chrome yüklemek için tıklayın
Sonraki Sayfada:
FORUMDA TARTIŞIN
Oyla:
En Düşük
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 17 yorum
XP nin tarafindaydim epey zamandir, 7 ye yükseltmeyi red ediyordum. Kimbilir belki de kendisinden öncekilere nazaran cok daha kullanisli olup daha az hata vermesinden ve uzun süredir kullanmakta olup iyice alistigimizdandir. Kisa süre önce bir laptop aldim Win 7 home premium x64 yüklü olan. Kullanim kolayligi ve özellikle hizi etkiledi beni. Bir süre sonra baktim ki kocaman ekranina ragmen xp yüklü desktop yerine Win 7 yüklü laptopu tercih etmeye baslamisim. Bagladiginiz hemen her aracin sürücüsü var kendinde, yoksa da hemen bulup indirerek kuruveriyor. Iphone kendi software i yüklü olmadan hic bir sekilde calismaz, ama Win 7 hemen taniyarak image ve video transferini sagliyor Iphone dan itunes olmadigi halde. Acilip kapanma ve programlarin calismasi cok cok hizli, IE 9 ve Firefox 4 ucuyor.
Eski dost XP ye veda zamani geldi anlasilan...
Eski dost XP ye veda zamani geldi anlasilan...
| 04 Nis 2011 19:30 | ![]() | ![]() |
Arkadaşlar bir yorumda bluescreen hatasını gördüm aynı hata bendede oluyordu ve düzeltemedim.sonra xp sp3 e döndüm. ve gayet güzel kullanıyorum.
O gün amcama windows 7 i kurdum ilk gün iyiydi ama sonraki günlerde klösere girmedin pc yi dondurdu vs vs.
pc bilgisi:
toshiba a350
4 gb ram
O gün amcama windows 7 i kurdum ilk gün iyiydi ama sonraki günlerde klösere girmedin pc yi dondurdu vs vs.
pc bilgisi:
toshiba a350
4 gb ram
| 25 Nis 2010 19:27 | ![]() | ![]() |
CHIP online sen de halk ağzıyla mı konuşmaya başladın ?
hiç yakışmıyor bence
hiç yakışmıyor bence
| 12 Nis 2010 00:46 | ![]() | ![]() |
Bazı insanlar XP daha iyi demişde neye göre demişler merak ediyorum win 7 xpden daha iyi her iddayada varım..
Öncelikle günümüzde ramlerin önemi giderek artıyor ramlar arttıkca 32bit sistem kurmanın anlamıda kalmıyor xp yi sevenler eski kafalı insanlar veya bilgisayar bilgisi olmayan kişilerdir bence 3gb ram üstünde ki ramları 32 bit görmüyor görmekdikden sonra 32bitlik xp ne yapayım ben şimdi diyecekseniz 64bitlik xp var tamam var ama sp 3 olmadıkdan sonrada ne işime yarar ki sp3 olmadıkdan sonra bir sürü açığı var en önemli özelliklerinden biriside güvenlik bakımdan şifreleme her şeyi kabul etmiyor malesef hemde ingilizce bir sistem tamam benim için ingilizce sistem farketmiyor ama bilmeyenler için zorluk çekiyor..şimdi diyeceksiniz bana xpde çalışan kimi programda win 7 de çalışmıyor size göre calısmıyor bana göre calısıyor nasıl mı sanal xp kurdunuz zaman hem az yer kaplıyor hem cpu ve ram fazla işgal etmiyor o yüzden ben win 7 taraftarıyım xpde olmayan bir çok özellik var xp eski makinalara göre tasarlanmıstır ama win 7 yeni makinalara göre tasarlandıgı için sorun olmuyor..XP daha iyi diyen vatandaşlar gerçekten bilmiyorlar boşu boşuna insanların kafalarını karıstıyorlar bence eğer biliyorsanız yazın bilmiyorsanız yazmayın insanların kafaları karısmasın...XP kullananlar ancak antika makinalarla kullanırlar 2gb ram li makinaları kullansınlar basıt görsel ilerde bir gün 4-6-8 gb lik bir bilgisayarlık yaptıklarında yine xp kursunlar ondan sonra aldıkları yere şikayet ederler bende şukadar ram neden şu kadar yazıyor diye :) ahhh ahhh herkes kendince biliyor bildiğini sanıyor daha doğrusu...
Bu arada chip online notu çok hoşuma gitti valla;
alıntı:
"CHIP Online notu:
Evet, Microsoft reklamı yapıyoruz. Windows XP'yi de bizim mahallenin bakkalı geliştirmişti zaten..."
:) hehehehehe
Öncelikle günümüzde ramlerin önemi giderek artıyor ramlar arttıkca 32bit sistem kurmanın anlamıda kalmıyor xp yi sevenler eski kafalı insanlar veya bilgisayar bilgisi olmayan kişilerdir bence 3gb ram üstünde ki ramları 32 bit görmüyor görmekdikden sonra 32bitlik xp ne yapayım ben şimdi diyecekseniz 64bitlik xp var tamam var ama sp 3 olmadıkdan sonrada ne işime yarar ki sp3 olmadıkdan sonra bir sürü açığı var en önemli özelliklerinden biriside güvenlik bakımdan şifreleme her şeyi kabul etmiyor malesef hemde ingilizce bir sistem tamam benim için ingilizce sistem farketmiyor ama bilmeyenler için zorluk çekiyor..şimdi diyeceksiniz bana xpde çalışan kimi programda win 7 de çalışmıyor size göre calısmıyor bana göre calısıyor nasıl mı sanal xp kurdunuz zaman hem az yer kaplıyor hem cpu ve ram fazla işgal etmiyor o yüzden ben win 7 taraftarıyım xpde olmayan bir çok özellik var xp eski makinalara göre tasarlanmıstır ama win 7 yeni makinalara göre tasarlandıgı için sorun olmuyor..XP daha iyi diyen vatandaşlar gerçekten bilmiyorlar boşu boşuna insanların kafalarını karıstıyorlar bence eğer biliyorsanız yazın bilmiyorsanız yazmayın insanların kafaları karısmasın...XP kullananlar ancak antika makinalarla kullanırlar 2gb ram li makinaları kullansınlar basıt görsel ilerde bir gün 4-6-8 gb lik bir bilgisayarlık yaptıklarında yine xp kursunlar ondan sonra aldıkları yere şikayet ederler bende şukadar ram neden şu kadar yazıyor diye :) ahhh ahhh herkes kendince biliyor bildiğini sanıyor daha doğrusu...
Bu arada chip online notu çok hoşuma gitti valla;
alıntı:
"CHIP Online notu:
Evet, Microsoft reklamı yapıyoruz. Windows XP'yi de bizim mahallenin bakkalı geliştirmişti zaten..."
:) hehehehehe
| 10 Nis 2010 13:54 | %100 | ![]() | ![]() | %0 |
win7 ile obama arasındaki alakayı kör göz bile görür. adam yaptığı benzetmeyi açıklamış zaten..
| 10 Nis 2010 13:54 | ![]() | ![]() |
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ
CHIP ONLINE FORUM
- Hangi Ekran Kartını Seçmeliyim.
- Beyler telefon alıcam ama..
- İ.K.İ.Ç KONU CLOSE BY COTRJ65 ...
- Bilgisyar toplamamda bana yardım ...
- 2000 tlye bilgisayar için yardım
- VGA'dan DVI'a geçmek istiyorum ama !
- Hangi forumlara üyesiniz?
- Merhabalar kasa topluyorum
- çok acil bakarmısınız
- Pc toplamam lazim yardim lutfen ...daha fazlası
CHIP Online Uygulamaları
Beş harika kitap kazanmak için tıklayın!
Sadece CHIP Online üyelerine özel...
CHIP Online üyeleri için özel olarak hazırladığımız beş e-kitabı bilgisayarınıza hemen indirmek için tıklayın.
İlginizi Çekebilir
İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler
- Haber: Meğer Steve Ballmer'ı yanlış anlamışız!
- Haber: Microsoft, Windows 8'e değil 7'ye geçin diyor
- Haber: Windows 8'den 3 yeni görüntü daha...
- Haber: Steve Ballmer'dan "dev" Windows 8 tahmini!
- Haber: Ve kesin tarih belli oldu!
- Haber: Windows 8'de "büyük" hata!
- Haber: Hepsi ilk kez Windows 8'de olacak!
- Haber: Windows Gezgini'nin animasyonlarını açın!
- Haber: Microsoft, bu simgeyi ortadan kaldırdı!
- Haber: Windows 8 için şok karar!
En Çok Okunan Haberler
Bu haftanın en çok okunan haberleri
- 1Şimdi de Galaxy S III'ün arkası...
- 2"O bile Nokia'yı kurtarmayabilir!"
- 3Zaman kaybettiren 10 teknoloji yalanı!
- 4Apple'ın "uzay gemisi" ortaya çıkıyor!
- 5Ve Chrome, Internet Explorer'ı geçti!
- 6Eski bir laptop'u hızlandırmanın 5 yolu!
- 7Steve Ballmer'dan "dev" Windows 8 tahmini!
- 8Galiba bu sefer geliyor!
- 9Zuckerberg'in serveti 2.1 milyar dolar düştü!
- 10Hepsi ilk kez Windows 8'de olacak!
En Çok Okunan Makaleler
Bu haftanın en çok okunan makaleleri
- 1HTC'nin amiral gemisi One X test merkezimizde
- 2Unutulmaz 8 internet yalanı
- 3Herkes için en iyi DSLR'ler...
- 4En iyi 15 çift çekirdekli cep telefonu!
- 5TEST: Nikon D3200
- 6Çok çekirdekli CPU'lar için 36 popüler araç!
- 7Unutulmayan 10 çöküş!
- 8En iyi ve en şık 12 ultrabook!
- 9Tarayıcınız için en iyi 25 user script!
- 10Efsane ceplerin varisleri
Okur Haberleri
Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri
- Windows 8 sadece 15 dolar !
- Telefonla Evdeki Cihazları Uzaktan Kontrol Etme
- Dev Upload Sitesi Kapandı ! (Mega Upload)
- AMD'den RAGE oyunu için özel sürücü.!
- AMD HD 6990 için özel soğutma
- Google'dan Müzik Keşfetme Sitesi
- Facebook'ta Fotoğraflar Daha Büyük ve Daha Hızlı!
- Twitter Tehlike Saçıyor !
- Şüpheli Dosyaları Analiz Ettirme Siteleri
- LG’den akıllı çözüm!
CHIP Online-Galeri
Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları
Cehennemden fırlayan 30 web sitesi!
Dünyanın en kötü web sitelerini sizler için seçtik! Gördüğünüzde kaçacak delik arayacaksınız!
CHIP Online'da Bugün
Son Eklenen Haberler ve Makaleler
- 9 Temmuz'da canınız yanabilir
- Meğer Steve Ballmer'ı yanlış anlamışız!
- TTNet'ten yeni paket: HAZIRNET
- Google'a göre başarısızlık yok!
- Windows 8 canavarı: Şimdilik en iyisi o!
- Android, iOS'u "eziyor!"
- Facebook efsanesi hortladı!
- Metro IE10 Flash'ı "kısmen" destekleyecek!
- Siri ve S-Voice karşı karşıya!
- İnterneti yüzlerce kat hızlandıracak!
Dijital Fotoğraf Kursu
CHIP Online-Video
Son Eklenen Videolar
- Eurovizyon 2012 Birincisi İsveç'in şarkısı
- Can Bonomo'nun Eurovizyon 2012 Finali Performansı (HD)
- Volvo'dan yayalar için hava yastıklı otomobil
- James Bond - Skyfall Fragman (HD)
- Gelişim aşamasındaki Metro Firefox'dan video!
- Google'dan yeni özellik: Knowledge Graph!
- Apple'ın 1984'den kalan Ghostbusters videosu!
- Windows 8'de yer alacak Aile Güvenliği özelliği!
CHIP Dergisi: Mayıs 2012