30 Mart 2010

Multimedya: En iyi video performansı

Multimedya: En iyi video performansı

Windows 7 multimedya desteği konusunda yeni imkânlar sunuyor. Büyülü sözcüğün ismi DirectX Video Acceleration (DXVA). DXVA sayesinde video oynatma sırasında oluşan işlem yükünü azaltmak ve bunu ekran kartına yönlendirmek mümkün.

Aslında Microsoft, Vista ile multimedya mimarisini baştan aşağı yeniledi ve video işleme sürecini neredeyse tamamen ekran kartına devreden DXVA 2.0'ı tanıttı. Ne yazık ki çoğu kullanıcı bunun farkına dahi varmadı; zira Microsoft ilk olarak Windows 7 ile DXVA'dan faydalanabilen MPEG2, MPEG4 ve H.2.64 çözücülerini sundu. Avantaj: Windows, netbook gibi zayıf işlemciye sahip bilgisayarlarda bile HD filmleri oynatabiliyor.

İlk olarak Windows 7'de açığa çıkan bir diğer Vista yeniliği ise Media Foundation. Vista ve XP altında multimedya çözücüleri (codec'ler) DirectShow Filtresi (decoder) olara kullanılıyor. Prensip olarak basit olan; ama sistemde belli bir format için birden çok filtre kurulu olduğunda yine sorunlara neden olan bir teknik.

Bunların her biri birer öncelik sıralamasına sahip olduğu için sistem, her zaman en yüksek önceliğe sahip olan filtreyi kullanıyor. Elbette en yüksek önceliğe sahip olan filtre her zaman en uygunu olacak diye bir kural yok. Windows 7'de DirectShow Filtreleri yerini Windows Media Foundation'a bırakıyor. WMF'nin yukarıda bahsedilen problemlere son vermesi bekleniyor. Bu adım ilk bakışta son kullanıcının lehine gibi gözükse de yine yeni problemlere neden oluyor; çünkü artık belli bir filtre sadece öncelik ataması ile baskın hale gelemiyor. Ayrıca yeni multimedya platformunu istenilen şekilde yapılandırmaya yönelik araçlar da ortada yok. Lakin bu istisnalar dışında Windows 7, neredeyse hiçbir eksiği olmayan olgunlaşmış bir multimedya programı.

Internet’i daha hızlı gezin:
Google Chrome yüklemek için tıklayın

RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN

Konu ile ilgili Ürünler

Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 17 yorum
1234Sonraki
Ziyaretçi yazmış:
XP nin tarafindaydim epey zamandir, 7 ye yükseltmeyi red ediyordum. Kimbilir belki de kendisinden öncekilere nazaran cok daha kullanisli olup daha az hata vermesinden ve uzun süredir kullanmakta olup iyice alistigimizdandir. Kisa süre önce bir laptop aldim Win 7 home premium x64 yüklü olan. Kullanim kolayligi ve özellikle hizi etkiledi beni. Bir süre sonra baktim ki kocaman ekranina ragmen xp yüklü desktop yerine Win 7 yüklü laptopu tercih etmeye baslamisim. Bagladiginiz hemen her aracin sürücüsü var kendinde, yoksa da hemen bulup indirerek kuruveriyor. Iphone kendi software i yüklü olmadan hic bir sekilde calismaz, ama Win 7 hemen taniyarak image ve video transferini sagliyor Iphone dan itunes olmadigi halde. Acilip kapanma ve programlarin calismasi cok cok hizli, IE 9 ve Firefox 4 ucuyor.

Eski dost XP ye veda zamani geldi anlasilan...
04 Nis 2011  19:30Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
Arkadaşlar bir yorumda bluescreen hatasını gördüm aynı hata bendede oluyordu ve düzeltemedim.sonra xp sp3 e döndüm. ve gayet güzel kullanıyorum.

O gün amcama windows 7 i kurdum ilk gün iyiydi ama sonraki günlerde klösere girmedin pc yi dondurdu vs vs.
pc bilgisi:
toshiba a350
4 gb ram
25 Nis 2010  19:27Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
tufancan82 yazmış:
CHIP online sen de halk ağzıyla mı konuşmaya başladın ?
hiç yakışmıyor bence
12 Nis 2010  00:46Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
Ziyaretçi yazmış:
Bazı insanlar XP daha iyi demişde neye göre demişler merak ediyorum win 7 xpden daha iyi her iddayada varım..
Öncelikle günümüzde ramlerin önemi giderek artıyor ramlar arttıkca 32bit sistem kurmanın anlamıda kalmıyor xp yi sevenler eski kafalı insanlar veya bilgisayar bilgisi olmayan kişilerdir bence 3gb ram üstünde ki ramları 32 bit görmüyor görmekdikden sonra 32bitlik xp ne yapayım ben şimdi diyecekseniz 64bitlik xp var tamam var ama sp 3 olmadıkdan sonrada ne işime yarar ki sp3 olmadıkdan sonra bir sürü açığı var en önemli özelliklerinden biriside güvenlik bakımdan şifreleme her şeyi kabul etmiyor malesef hemde ingilizce bir sistem tamam benim için ingilizce sistem farketmiyor ama bilmeyenler için zorluk çekiyor..şimdi diyeceksiniz bana xpde çalışan kimi programda win 7 de çalışmıyor size göre calısmıyor bana göre calısıyor nasıl mı sanal xp kurdunuz zaman hem az yer kaplıyor hem cpu ve ram fazla işgal etmiyor o yüzden ben win 7 taraftarıyım xpde olmayan bir çok özellik var xp eski makinalara göre tasarlanmıstır ama win 7 yeni makinalara göre tasarlandıgı için sorun olmuyor..XP daha iyi diyen vatandaşlar gerçekten bilmiyorlar boşu boşuna insanların kafalarını karıstıyorlar bence eğer biliyorsanız yazın bilmiyorsanız yazmayın insanların kafaları karısmasın...XP kullananlar ancak antika makinalarla kullanırlar 2gb ram li makinaları kullansınlar basıt görsel ilerde bir gün 4-6-8 gb lik bir bilgisayarlık yaptıklarında yine xp kursunlar ondan sonra aldıkları yere şikayet ederler bende şukadar ram neden şu kadar yazıyor diye :) ahhh ahhh herkes kendince biliyor bildiğini sanıyor daha doğrusu...

Bu arada chip online notu çok hoşuma gitti valla;
alıntı:
"CHIP Online notu:
Evet, Microsoft reklamı yapıyoruz. Windows XP'yi de bizim mahallenin bakkalı geliştirmişti zaten..."

:) hehehehehe
10 Nis 2010  13:54%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
Ziyaretçi yazmış:
win7 ile obama arasındaki alakayı kör göz bile görür. adam yaptığı benzetmeyi açıklamış zaten..
10 Nis 2010  13:54Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
1234Sonraki

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Smarttab STC12

BlackBerry Bold 9790

Smarttab STC12	İyi bir tablete sahip olmak için her zaman bütçenizi zorlamanız gerekmiyor .
Bugün, 10:00
BlackBerry Bold 9790Daha ince ve daha yetenekli...
25 Mayıs 2012 Cuma

Creative Sound Blaster Tactic 3D Wrath

Fritz!Fon MT-F

Creative Sound Blaster Tactic 3D WrathRahatlığa ve yüksek performansa odaklı tasarımı sayesinde işitme hassasiyetinizin sınırlarını arıyor.
24 Mayıs 2012 Perşembe
Fritz!Fon MT-FDaha etkili bir kablosuz ağ...
24 Mayıs 2012 Perşembe
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

Beş harika kitap kazanmak için tıklayın!

Sadece CHIP Online üyelerine özel...

CHIP Online üyeleri için özel olarak hazırladığımız beş e-kitabı bilgisayarınıza hemen indirmek için tıklayın.

Hemen Tıklayın

İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

En Çok Okunan Haberler

En Çok Okunan Makaleler

Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

Cehennemden fırlayan 30 web sitesi!

Dünyanın en kötü web sitelerini sizler için seçtik! Gördüğünüzde kaçacak delik arayacaksınız!

diğer galeriler...

CHIP Dergisi: Mayıs 2012

Diğer Yayınlar

İşbirliği ortaklarımız

• Hepsiburada.com
  • Level
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com

Cep telefonları | Ekran kartları | Masaüstü | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar | Tablet Ev Sineması
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Fotoğraf Makinesi | Taşınabilir diskler | LED & LCD Tv | Monitörler | OEM | PDA
Navigasyon | Oyun Konsolu