2015'te hangi Android telefonu almalıyız?

Android telefonunuzu bu yıl yenileyecekseniz, doğru telefonu nasıl seçebilirsiniz?

Hangi Android'i seçmeli?

Android işletim sistemi öylesine esnek bir yapıya sahip ki, neredeyse her markanın her modelinde farklı özelliklere sahip bir Android işletim sistemine rastlamak mümkün. Hatta üreticiler utanmasalar, dünyadaki her insan için ayrı ve özelleştirilmiş bir Android sistemini telefonlarına yükleyecekler. Gerçi, Android kullanıcılar, telefonlarını satın aldıktan sonra bu işlemi kendileri de gerçekleştirebiliyorlar.

Ancak Android kullanıcıları şunun da farkındalar. Mükemmel bir Android telefonu yoktur. Onu mükemmelleştiren kullanıcılardır. Ama yine de bir Android telefon almadan önce ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını doğru tespit etmek gerekiyor.

Öncelikle kendinize şu soruyu sormalısınız?

Satın aldığım Android telefonu ne sıklıkla güncellemem gerekecek?

Android telefonunuzu güncellemek kötü bir şey değildir. Telefonunuza yeni özellikler gelir, işletim sistemininiz daha güzel görünür, daha etklieyici özellikleri olur. Ancak eğer telefonunuzun donanımı yeterli değilse, yeni bir Android sistemi güncellemesi, telefonun daha yavaş çalışmasına neden olabilir. Hatta depolama alanı yetersiz kalırsa, çektiğiniz fotoğrafları, videoları yükleyecek yer bulamayabilirsiniz. Elbette, kullanıcılara her zaman, uygulama, fotoğraf, video ve belgeleri dahili depolama alanında değil, harici SD kartta saklamalarını öneriyoruz zira dahili depolama alanınız ne kadar dolarsa o kadar telefonunuzun pili o kadar hızlı tükenir.

Telefonunuzun işletim sistemini güncellemenin ötesinde bir de telefonun kendisini güncelleme meselesi vardır ki, buna kısaca telefonu değiştirmek diyoruz. Satın aldığınız telefonu ne kadar sıklıkla değiştireceğinizi önceden planlayarak, daha doğru seçim yapabilirsiniz.

Eğer iki yılda bir telefon değiştirim diyorsanız, bazı telefon operatörlerinin iki yıllık taksitli kampanyalarından, taksitleri telefon faturanıza yansıtarak bir Android telefon alabilirsiniz. Ancak iki sene sonra yeni telefon aldığınızda, aynı yöntemi seçecek olursanız, yine aylık ödemelere devam etmek zorunda kalırsınız ki bu da yıllar boyunca her ay 30-40-50-60 lira gibi telefon taksitleri ödemek zorunda kalmanız demektir. Uzun süreli borçlar insanları bir süre sonra sıkabilir.

Eğer takside girmeden telefon alacaksanız, dilediğiniz zaman yeni bir telefon alma ihtimaliniz de doğar. Bu durumda eski telefonunuzdan daha hızlı vazgeçebilirsiniz. Kolay vazgeçebileceğiniz bir teleofonun da yüksek fiyatlı olmamasını isteyebilirsiniz. Üstelik, tek seferde birkaç bin liralık telefon ücretini ödemek de bütçenizi zorlayabilir. Bu gibi durumlarda, 150 dolarlık Moto E gibi, düşük fiyatlı Android telefonlar acil telefon ihtiyacınızı karşılayabilir ve uzun süre de sağlıklı şekilde kullanabilirsiniz.

Peki yeni telefon almak için doğru zaman ne zaman?

Peki yeni telefon almak için doğru zaman ne zaman?

Hiç kimse yüzlerce dolar ödeyip bir telefon aldıktan sonra o modelin bir ay sonra eskidiğini ve firmanın yeni bir model çıkarıp tüm enerjisini o yeni modele yönelttiğini görmek istemez. Bu yüzden bir akıllı telefonu ne zaman alacağınızı bilmek önemlidir.

Firmaların yeni modelleri ne zaman çıkardığını, eski modellere destekleri ne zaman azalttığını bilmek işinizi kolaylaştıracaktır.

Apple dışındaki firmalar, yani Android üreticileri, Samsung ve HTC genellikle Mobile World Congress'in düzenlendiği Şubat ve Mayıs ayları arasında yeni modellerini tanıtır. Yani eğer bir Samsung Galaxy satına alcaksınız doğru zaman ilk bahar aylarıdır. Böylece bir sonraki Şubat'a, Mart'a kadar, elinizdeki son model Galaxy telefon, Samsung tarafından ilgiyle takip edilir, güncellemeler hazırlanır, yeni Android versiyonları gönderilir... Ama Aralık veya Ocak ayında bir Galaxy telefon aldıysanız, bir iki ay sonra telefonunuz, "önceki model" konumuna iner. Bir seneye kadar da firma tarafından neredeyse unutulur. Elbette teorik olarak hala destek verilmeye devam ediyordur, hala yamalar çıkıyordur ama hayatta tüm teorik bilgiler pratiğe başarıyla uygulanabilse, dünya mükemmel bir yer olurdu.

Motorola ve LG ise genellikle sonbahar aylarında amiral gemilerini değiştirirler. Bu da aklınızda olsun. Ama elbette MWC'nin çekiciliğine kapılıp Şubat Mart aylarında da ürün tanıtmaları mümkündür.

Yeni bir telefonda hangi özellikler olmalı?

Yeni bir telefonda hangi özellikler olmalı?

Eğer yeni bir telefon alıyorsanız, elbette ilk baktığınız detay fiyatı olabilir. Ancak içinde bulunduğunuz dönemdeki teknik ihtiyaçları da gözden kaçırmamalısınız. Yani yeni telefonunuzla YouTube'da giderek popülerleşen 1080p hatta 4K videoları seyretmeyi hayal ediyorsanız ama telefonunuzun ekranı veya işlemcisi ya da grafik ünitesi bu zorlu video görevini kaldırmayacak gibiyse, hayalleriniz hızlıca kırılır.

Eğer oyun oynama amacınız varsa ve telefonun grafik işlemcisi 3D oyunlarda sorun çıkaracak zayıf bir işlemciyse bu kez kalbiniz de kırılabilir.

Her gün iki saat süren ev-iş-ev yolculuğunu müzik eşliğinde geçirmek istiyorsanız ve otobüs yolculuğu sonunda telefonunuzun şarjının bitiverdiğini fark ediyorsanız, yine yanlış bir tercih yaptığınız da aşikardır. Bu ihtiyacınız için daha yüksek pil kapasitesine sahip bir model almanız gerekirdi.

Eğer, Instagram'da ünlü olmak, çektiğiniz fotoğraflarla hayran kitleleri yaratmak istiyorsanız, 5 MP kameraya sahip bir model de işinizi görmeyecektir. 12 veya 16 MP kameralı bir telefon almak için biraz parayı gözden çıkarmaya hazır olmalısınız.

Peki ya Rooting?

Peki ya Rooting?

Rooting, ileri seviye Android kullanıcılarının vazgeçemediği bir özellik. Aslında telefonun gizli saklı kalmış, kilitli özelliklerini açmak için kullanılan Rooting işlemi sayesinde, telefona çok daha yetenekli uygulamalar kurmak mümkün oluyor. Bunu Apple iPhone'lardaki JailBreak işlemine benzetebilirsiniz. Ancak deha detaylı ve teknik bir iş olduğuna emin olun.

Unutmamak gerekiyor ki, Rooting sadece ne yaptığını bile uzman kullanıcıların altından kalkabileceği bir işlemdir. Üstelik, Rootlanmış Android telefonlar, hacker saldırılarına karşı daha savunmasızdır. Ama yine de Android hayranları telefonun zengin yeteneklerini açmak için Root işlemi yapmadan duramazlar, anlıyoruz.

Eğer Root işine girmeye hevesli acemi bir kullanıcıysanız, telefonunuzu satın almadan önce o model hakkındaki Root deneyimleri konusunda forumlarda yapılan tartışmaları dikkatle okumanızı tavsiye ederiz zira her marke ve modelin Root macerası başka bir heyecan ve başka başka riskler içerir.

Bu detaylara dikkat ederek, sizin için doğru Android telefonu seçmeniz hiç zor olmayacaktır ama unutmayın, Android ile asıl maceranız onu kullanmaya başladıktan sonra yaşanacak ve onu kendi ihtiyaçlarınıza göre zenginleştirip farklılaştıracaksınız.

Okuyucu Yorumları