5 gizli Windows 10 özelliği!

Windows 10'da gizli bu 5 özellikten haberiniz var mıydı?

5 gizli Windows 10 özelliği!

Windows 10'un piyasaya sürülmesinin üzerinden neredeyse 1 sene geçti. Belki işletim sistemine ilk geçenlerdensiniz ve onun her yanını kurcaladınız. Ancak her yanı işlevle dolu Windows'un tüm işlevlerini keşfetmeniz zor.

Aşağıda denemenizi tavsiye edeceğimiz 5 Windows 10 işlevini sıraladık. Bu gizli işlevler sayesinde Windows 10 deneyiminiz, daha da keyifli bir hal alacak.

1. Gizli pil raporu

Windows 10'u bir laptop'ta veya tablette kullanıyorsanız ve sıkça dolaşıyorsanız, bir gözünüz hep pil seviyesinde olacaktır. Pil seviyesini uyarı alanında takip edebilirsiniz, ancak daha ayrıntılı bir rapor almanız da mümkün.

5 gizli Windows 10 özelliği!

Başlat menüsüne sağ tıklayın ve Komut Satırı (Yönetici) seçeneğine tıklayın. Aşağıdaki komutu girdiğinizde belirttiğiniz konumda detaylı bir HTML raporu oluşturulacak.

powercfg /batteryreport /output "C:\battery_report.html"

2. PDF'e yazdırın

Belki çok heyecan verici bir işlev değil, ancak Windows 10'daki PDF'e dönüştürme işlevi sayesinde eklenti aramaktan kurtulabilirsiniz. Windows 8'de sizi XPS formatını kullanma şartı koşan Microsoft, Windows 10'da bunu yapmıyor ve belgelerinizi herkesin açabileceği PDF biçimine dönüştürmenize izin veriyor.

Yazdırmak istediğiniz herhangi bir programda yazıcı olarak "Microsoft Print to PDF"i seçin. PDF dosyasını kontrol etmek isterseniz, bu iş için Microsoft Edge açılacak.

3. "Tanrı modu" kısayolu

3.

Birçok seçeneği bir arada görmenize izin veren bir kısayol olan "Tanrı modu", Windows'un birçok sürümünde bulunuyor. Bu klasörü etkin hale getirmek için sisteminizde herhangi bir yerde yeni bir klasör oluşturun ve adını

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

olarak ayarlayın. "GodMode" kısmına istediğinizi yazabilirsiniz. Klasöre çift tıkladığınızda cihazlarınızın, ağınızın ve fazlasının ayarlarıyla oynayabileceksiniz.

4. Tablet modu

Windows 10'u tablette kullanmıyorsanız, işletim sisteminin istediğiniz zaman kullanabileceğiniz bir tablet moduyla geldiğini bilmiyor olabilirsiniz. Sağ alttaki uyarı simgesine dokunun ve Tablet moduna tıklayın. Bu modla ilgili ayarları (örneğin uygulama kısayollarını görev çubuğunda göstermek veya gizlemek) Windows 10'un Ayarlar uygulamasında Sistem > Tablet modu altında yapabilirsiniz.

5. Xbox ekran kaydedicisi

5. Xbox ekran kaydedicisi

Windows 10'un içerisinde bir ekran kaydetme yazılımının bulunduğunu biliyor muydunuz? Araç aslında oyun oynarken video kaydetme amacı taşıyor, ancak ekranınızdaki herhangi bir görüntüyü kaydetmeniz de mümkün. Başlat menüsünden Xbox uygulamasını çalıştırın ve çark düğmesine tıklayarak ayarları açın. Üstten Oyun DVR'a tıklayarak aracın ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Kayıt yapmak istediğiniz programa geçin ve Win+G klavye kısayolunu kullanın. Sadece geçerli pencereyi kaydedebileceksiniz, ancak "nasıl yapılır" videoları hazırlamanız için fazlasıyla yeterli olacağını düşünüyoruz.

Okuyucu Yorumları