Android Geliştirici Özellikleri Ne Sunuyor?

Android'in geliştirici seçeneklerinin gizemli dünyasında; bakın sizler için neler gizli...

Android'in gizli dünyası!

Google'ın mobil işletim sistemi Android'de yer alan geliştirici seçenekleri muhtemelen birçok çok kullanıcının henüz farkında olmadığını gizli hazinelerle dolu. Bu bölümde yer alan seçenekler sayesinde kullanıcıların herhangi bir uygulamayı doğrudan SD kartlarına yüklemeleri, pencere animasyonlarını hızlandırmaları ya da biraz batarya tasarrufu yapmaları mümkün. Nasıl mı? Cevap aşağıda:

Geliştirici Seçeneklerini Aktive Etmek

Normalde adından da anlaşılabileceği gibi geliştiricilere yönelik olarak, onların ihtiyaç duydukları şeyleri test etmelerini sağlayan bu seçenekleri siz de birçok işlevsel numarayı aktive etmek için kullanmak istiyorsanız işte izlemeniz gereken adımlar:

  • Uygulama çekmecenizi açın ve Ayarlar uygulamasını açmak için Ayarlar'a dokunun
  • Aşağı doğru kaydırarak Cihaz Hakkında'ya dokunun ve ardından "Yapım numarası"nı bulun.
  • Arka arkaya yedi defa "Yapım numarası"nın üzerine dokunun.
  • Ekranda "Geliştirici seçenekleri modunun etkinleştirildiğine" dair bir ifade belirecek. Artık kapıyı açtınız!
  • Bu özelliği aktive etmenizin ardından, Ayarlar uygulamasında yeni bir "Geliştirici seçenekleri" menüsü göreceksiniz.

İstediğiniz uygulamayı SD karta yükleyin

SD kartınıza bir uygulama yüklemeye çalıştınız, fakat bu işe yaramadı; o halde Geliştirici Seçenekleri'nden "Harici kart üzerinde uygulamalara izin vermeye zorla" seçeneğini aktive edebilirsiniz. Bu sayede cihazınızın bir uygulamayı harici depolama alanına yüklemesine olanak tanıyorsunuz.

Herhangi bir uygulamayı bölünmüş ekran modunda çalıştırın

Android Nougat'ta tanıtılan bölünmüş ekran modu oldukça becerikli olsa da, bazı uygulamaların bu modda çalışmadıkları malum. Fakat cihazınızı yine de buna zorlayabilir ve örneğin bir yandan e-postalarınızı kontrol ederken diğer yandan da Pokemon Go oynama devam edebilirsiniz.

Bazı uygulamalar gerçekten de bu mod için pek de uygun olmasa da yine de bir göz atmak istiyorsanız, geliştirici seçeneklerinden "Aktiviteleri yeniden boyutlandırmaya zorla" seçeneğini aktive etmeniz ve cihazınızı yeniden başlatmanız yeterli.

Pencere animasyonlarını hızlandırın

Ana ekrandan bir uygulamaya geçişte ya da uygulamalar arası geçişte animasyonların oldukça tatmin edici bir duygu yarattığı yadsınamaz. Zira hızlı animasyonlar telefonunuzun zımba gibi olduğunu hissettiriyor. Dolayısıyla hiçbir kullanıcının bu animasyonların yavaşlamasını istediğini sanmıyoruz.

Geliştirici seçenekleri bu doğrultuda kullanıcılara değiştirebilecekleri üç farklı animasyon sunuyor: Pencere animasyon ölçeği, Geçiş animasyon ölçeği ve Animatör süresi ölçeği. Bunlardan hangisini tercih ederseniz edin hepsinin süresini aynı ayarlamak (5x, 1x, 2x vb süreleri seçebilirsiniz) mantıklı bir fikir gibi duruyor.

Batarya tasarrufu için siyah-beyaz moda geçin

Eğer cihazınız ekranın AMOLED özelliği varsa, daha koyu temalar kullanarak tahmin edebileceğinizin de ötesinde bir batarya tasarrufu yapmanız mümkün. Hatta "monochrome" diye tabir edilen siyah-beyaz moda geçerek batarya ömrünü daha da uzatabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey geliştirici seçeneklerinde "Renk alanını simüle et" seçeneğini bulup "Tek Renk/Monochromacy"yi tercih etmek.

Okuyucu Yorumları