Androidli oyun konsolu Ouya test merkezimizde

Bir hayal olarak yola çıkan ama aldığı destekle gerçeğe dönüşen minik oyun canavarını test ettik!

Android'li konsol Ouya testte

Teknoloji dünyasını yakından takip edenler mutlaka Ouya ismini duymuştur. Xbox ve PlayStation gibi köklü rakiplerin karşısında durmaya çalışan bu minik oyun konsolu test merkezimize konuk oldu. Sıradışı tasarımı ve Android işletim sistemiyle dikkat çeken Ouya acaba gerçek bir konsol mu, yoksa sadece bir oyuncak mı?

Donanım

Ouya'nın donanımı Xbox 360, PS3 ve PC gibi rakiplerinden çok farklı. Tabletlerden ve bazı akıllı telefonlardan aşina olduğumuz Nvidia Tegra 3 yonga setinden gücünü alan Ouya, 1 GB RAM ile destekleniyor ve 8 GB depolama sunuyor. Depolama kapasitesinin 6 GB'ı kullanıcıya oyun ve uygulama kurması için ayrılıyor. Bu alan, USB bellek desteği ile artırılabiliyor. Zaten oyunların boyutu GB'larca yer tutmadığını düşünürsek, sunulan alanın çok sıkıntı yaşatmayacağını anlayabiliyoruz.

Küçük kasasının arka bölümünde Ethernet, HDMI (1080p'ye kadar görüntü çözünürlüğü sunuyor), microUSB, USB ve güç girişleri bulunuyor. Kablosuz internet bağlantısı için WLAN-n modülü kullanan Ouya, Bluetooth ile de 4 kumandaya bağlanabiliyor.

Rahat kullanım sunan fakat kalitesiz kumanda

Rahat kullanım sunan fakat kalitesiz kumanda
Rahat fakat üretim kalitesi düşük.

Kumandanın tuş dizilimi Xbox 360 kumandası ile aynı. Her iki analog çubuk da, oldukça rahat bir kullanım sunuyor. Kumandanın orta bölümünde küçük ve çok iyi çalışmayan bir dokunmatik yüzey bulunuyor. Kumanda ele çok iyi oturuyor fakat üretim kalitesi yüksek değil, örneğin basılan tuşlar daha sonra yukarı çıkarken tuş boşluklarının kenarına takılabiliyor.

Kumandanın üst tarafında sağ ve sol kısımdaki plastik kapaklar çıkartılıyor ve bu bölümlere konulan iki adet AA pil ile kumandanın gücü sağlanıyor. Belli bir süre sonra bu kapakların yalama olması da oyun keyfini biraz düşürüyor. Ayrıca, kumanda ortalama bir yükseklikten yere düştüğünde kolaylıkla bu kapaklar yerinden fırlayabilir ve kumanda parçalara ayrılabilir.

Göze hoş görünen, çok sade bir arayüz

Göze hoş görünen, çok sade bir arayüz
Arayüzü klasik ve sade.

Ouya'yı kurmak çok kolay. Güç kablosunu bağlayın, HDMI kablosunu bir monitöre ya da TV'ye (tercihen Full HD çözünürlükte) bağlayın ve cihazı açın. İlk aşamada konsol kumandaları sorunsuz bir şekilde tanıyacak. Daha sonra kablosuz ya da kablolu internet bağlantısını kurun ve cihazın yazılım güncellemelerini yükleyin. Son olarak ise oyunları indirmek için kullanacağınız hesabınızı oluşturmanız gerekiyor; isteğinize bağlı olarak ücretli oyunları da satın alabilmek için kredi kartı bilgilerinizi girebiliyorsunuz.

Android'den ziyade daha çok klasik ve sade bir konsol arayüzüne sahip Ouya. "Discover" (Keşfet) menüsünden yeni oyunları keşfedebilir, demoları indirebilir ya da tam sürüm oyunları satın alabilirsiniz. İndirilen bütün oyunlar otomatik olarak "Play" (Oyna) menüsünün altında listeleniyor ve doğrudan buradan oynanabiliyor.

Bir oyun konsolunun en büyük eksiği

Bir oyun konsolunun en büyük eksiği
Oyun desteği şu an yetersiz.

Xbox ve PlayStation gibi rakiplerin karşısına büyük bir cesaretle çıkan Ouya henüz emekleme aşamasında olduğu için oyun evreni çok kısıtlı. Google Play Store uygulama ve oyunlar bakımından çok zengin olsa da ne yazık ki Ouya'nın Play Store'a doğrudan erişimi bulunmuyor. Bu yüzden de geliştiricilerin uygulamaları Ouya için ayrıca sunmasını beklemek gerekiyor.

Dev konsollara oyun sağlayan büyük firmalar yerine Ouya genellikle küçük ve bağımsız oyun stüdyolarının oyunlarına sahip. Retro stile sahip bu uygun fiyatlı oyunlar büyük oyunlarla baş edebilecek kapasitede olmasa da kendilerine has bir tatları var. Sahip olduğu emülatör ile eski oyunları da çalıştırabiliyor Ouya; üstelik emülatör için satın alınan oyunların gelirleri de doğrudan oyunu üreten stüdyoya gidiyor. Ouya'nın emekleme aşamasını geçip ayağa kalması ve rakiplerine karşı gerçek bir şans elde edebilmesi için mutlaka daha fazla oyun desteği sunması gerekiyor.

...Ve sonuç!

...Ve sonuç!
Küçük ve yetenekli fakat henüz yetersiz.

Kickstarter'da hayat bulan Ouya ilk olarak destekçilerine gönderildi. Şimdi de fiyatı, bir kumanda dahil 99 Euro ve sitesinde listelenen, Amazon gibi online mağazalardan sipariş verilebiliyor.

Peki, gerçekten de Ouya verilen paranın hakkını verebiliyor mu? Eğer istediğiniz Xbox ya da PlayStation'a alternatif bir konsol ise, Ouya sizin için tam bir hayal kırıklığı olacaktır. Call of Duty, Assassin's Creed, FIFA gibi büyük başlıklar yok ve uzun süre de çıkacağa benzemiyor. Test raporumuzu hazırlarken, oynanabilecek oyun sayısı sadece 231'di. Daha çok hobi için sahip olunacak bir konsol Ouya. Ayrıca XBMC yazılımı sayesinde yetenekli bir medya oynatıcı olarak da iş görüyor.

Kısacası... Ouya henüz yeni yetme bir oyun konsolu ve çok fazla oyun desteği yok. Geçen zamanla birlikte oyun desteğinin artması bekleniyor, fakat oyunun yanı sıra küçük boyutu ve medya oynatıcı ya da internet tarayıcı gibi sunduğu ek seçenekler ile televizyonu akıllandıran bir kutu olarak da iş görüyor. En doğrusu, bu ufaklığa doğrudan Google Play desteği vermek gibi görünüyor ama üreticilerin, şimdilik böyle bir niyeti yok...

Okuyucu Yorumları