Apple Watch, Microsoft Band'e karşı!

İki dev, şimdi de akıllı saat konusunda kapışıyor. Microsoft'un Band'i, Apple'ın Watch'una karşı!

Apple Watch vs Microsoft Band

Microsoft'un egzersiz takip saati olarak konumlandırdığı akıllı saati Microsoft Band, Apple'ın uzun zamandır beklenen akıllı saati Apple Watch ile yakın zamanlarda ortaya çıktı.

Apple Watch henüz mağazalara ulaşmadı ancak eli kulağında. Apple Watch aslında tam anlamıyla bir akıllı saat. Egzersiz takibi ise fonksiyonlarından sadece biri. Dolayısıyla iki cihaz aslında farklı kulvarlarda cihazlar olsa da, aynı zaman diliminde pazarda birbiriyle rekabet edecek olmaları nedeniyle, iki cihazı da iyi tanımak, doğru alışveriş kararını vermek için önemli.

Tasarım

Microsoft Band uzun dikdörtgen bir ekrana sahip, termal plastik elastomer materyalden yapılmış bir cihaz. Saatin ergonomisi de mükemmel sayılmaz. Hatta geniş dikdörtgen ekranı nedeniyle kolda biraz iri durduğu ve göze çarptığı da aşikar. Dolayısıyla onu her kıyafetinizinle birlikte rahatlıkla giyemeyebilirsiniz. Resmi bir iş kıyafetinin altında fazla spor ve dikkat çekici duracağından, garipsenmesi çok olası.

Öte yandan Apple Watch'un, klasik saat görüntüsüne daha yakın durduğunu kimse inkar edemez. Bu sayede saatin her kıyafete yakışan daha uyumlu bir görüntüsü var. Dilerseniz, kendi tarzınıza uygun farklı tasarımlardaki Apple Watch'lardan birini de seçebilirsiniz. Toplam 38 farklı Apple Watch tasarımı olduğunu ve hatta bunlardan birinin 18 ayar altınla yapıldığını da unutmamak lazım.

Kullanım amaçları

Kullanım amaçları

Microsoft Band'in vurucu özelliği spor yaparken kullanılmak için tasarlanmış olması. Plastik yapısı ve geniş ekranı, onun spor sırasında kullanılmasını kolaylaştırıyor. En sert, atlamalı, hoplamalı spor etkinliklerinde bile kolunuza sıkıca tutunan ve geniş ekranıyla egzersiz değerlerinizi anı anına kontrol edebilmenizi sağlayan Band, piyasadaki diğer egzersiz takip bileziklerinden bir adım önde duruyor.

Apple Watch'un iki farklı boyutu bulunuyor. 38mm ve 42mm boyundaki bu iki farklı kasada da AMOLED Retina ekran kullanılıyor. Ekranların ikisinde de çok yüksek piksel yoğunluğu bulunuyor ve ayrıca ekranın üstünde çizik önleyici bir koruyucu tabaka da var. Zira, Apple bir kol saatinin ekranının ne kadar kolay çizilebileceğini de hesaba katmış.

Yüksek fiyatlı modellerde bu çizik önleyici katman safirden yapılmışken, düşük fiyatlı modellerde ION-X isimli özel bir materyalden imal edilmiş.

İşletim sistemi ve uygulamalar

İşletim sistemi ve uygulamalar

Microsoft Band'in elbette kendi çapında bir işletim sistemi bulunuyor ancak bunu alıştığımız mobil işletim sitemleriyle karşılaştırmak hata olur. Microsoft Band daha çok, 80'l yıllardan kalma dijital hesap makinelerinde kullanılan işletim sistemini kullanıyormuş gibi hissettiriyor. Microsoft'un Band'e özel minik bir işletim sistemi yazdığını söyleyebiliriz. Bu sayede, Windows 10 gibi platformların çok fazla enerji isteyen yapısından kurtulup enerji tasarrufu yapan ve uzun süre bataryasını şarj etmek gerekmeyen bir egzersiz saati oluşturmak mümkün olmuş.

Cihaz için şu anda sadece 13 uygulama bulunuyor. Yani aynı diğer mobil cihazlarda olduğu gibi Band'e da uygulama yüklemeniz mümkün ama şimdilik fazla seçenek yok. Yine de Microsoft uygulama sayısının artacağının müjdesini veriyor.

Apple Watch ise kendi özel giyilebilir iOS sistemine sahip. Bu sisteme de aynı telefonlarda olduğu gibi sayısız uygulamanın adapte olması mümkün. Ancak bu yüksek profilli işletim sisteminin yan etkisi olarak cihazın batarya süresi çok uzun değil. Neredeyse her akşam saati şarja takmak gibi bir zorunluluk var, aksi halde ertesi gün kolunuzda ekranı kapalı, şarjı bitmiş bir saat takmak zorunda kalacağınızı gözden kaçırmayın.

Su geçirmezlik

Su geçirmezlik

Bir kol saatinin ve egzersiz bandının aslında su geçirmez özelliğinin olmasını beklersiniz. Onunla sadece koşmanın dışında, yüzmek de isteyebilirsiniz. Veya en azından yağmurlu havalarda, koşarken, zıplarken sıçrayan sudan etkilenmemesi iyi olurdu. Ancak ne yazık ki Microsoft Band'de böyle bir yetenek yok. Yani Microsoft diyor ki, egzersiz bandını satın alın ve sadece spor salonunda sudan, çamurdan, yağmurdan korunaklı şekilde spor yaparken kullanın...

Oysa Apple Watch'un su geçirmezlik özelliğinin olduğunu biliyoruz. Böylece havuz başındayken, kolunuzdaki saati çıkarmayı unutarak suya atladığınızda bin liranızın çöpe gittiğini hatırlayarak üzülmeyeceksiniz. IPX7 su geçirmezlik sertifikasına sahip olan Apple Watch ile 30 dakikaya kadar 1 metre suyun içinde kalabileceksiniz. Siz yine de düzgün su altı ekipmanlarınız olmadan yarım dakikadan fazla su altında kalmayı denemeyin, insan ciğerleri daha fazlasına zor dayanıyor.

Sensörler

Sensörler

Microsoft Band'de toplam on adet sensör bulunuyor. Kol bandı bu sayede kullanıcının egzersiz faaliyetlerini ölçmeye çalışıyor. Bu sensörler, kalp hızı sensörü, 3 eksenli akselerometre, Jirometre, GPS, ortam ışığı sensörü, deri sıcaklık sensörü, UV sensörü, kapasitif sensör, mikrofon ve bir galvanik deri tepkisi sensörü.

Apple'ın saatinin eksik kaldığı nokta ise burası. Ne yazık ki cihazda sadece 3 sensör bulunuyor ve bunların arasında GPS takipçisi de yok. Yine de Apple saatin bir egzersiz takipçisi olarak kullanılabilmesi için üç adet aktivite sensörünü bir arada kullanıp çeşitli uygulamalar vasıtasıyla yaktığınız kaloriyi, yürüdüğünüz mesafeyi, attığınız adımı hesaplamayı vadediyor.

Uyumluluk

Uyumluluk

Microsoft'un saatinin güçlü olduğu noktalardan biri tüm platformlarla uyumlu olması. Yani iOS, Android ve Windows telefonlarla da çalışabiliyor. Bunun için ilgili platformdaki uygulamayı kurmak ve Bluetooth bağlantısı kurmak yeterli.

Apple Watch'un ise sadece iOS sistemleriyle uyumlu olduğunu unutmamak gerekiyor. Yani eğer bir Apple Watch kullanmaya niyetliyseniz aynı zamanda iPhone ve iPad sahibi de olmanız gerekiyor. Hatta daha da kötüsü iPhone 5 öncesi telefonunuzun saatle çalışmayacağını da hatırlamalısınız.

Fiyatlar ve sonuç

Fiyatlar ve sonuç

Fiyat konusunda Microsoft Band'in daha avantajlı olduğunu kabul etmek lazım. Renkli dokunmatik ekranı, on farklı sensörü ile 200 dolarlık fiyatı çoğu sportmen kullanıcılara çok cazip gelebilir.

Apple Watch ise, aldığınız saatin modeline ve lüks seviyesine göre 350 dolardan başlayan fiyatla satılıyor. Çelikten imal edilen modeller 550 dolar ve 1.100 dolarlık farklı fiyatlarla satılıyor. Ayrıca paranıza hiç acımıyorsanız 18 ayar altından yapılmış Apple Watch modelini 10 bin dolara satın alabilirsiniz.

Artık hangi saati, hangi modeli satın alacağınız size kalmış. İki saat arasında büyük fark olduğunu ve saatlerin ihtiyaçlarınıza cevap verip vermeyeceğini iyice değerlendirdikten sonra karar vermeniz doğru olacaktır. Sporla yaşayan ve egzersiz bandına ihtiyacı olanlar için Microsoft Band daha iyi bir seçenekken, prestijli bir kol saati arayanlar için Apple Watch tek seçenek olarak görünüyor.

Apple Watch ve Microsoft Band farkları

Apple Watch ve Microsoft Band farkları

Apple Watch ve Microsoft Band farkları

Okuyucu Yorumları