Asus Transformer Book TX300'ü inceledik!

Asus'un performansıyla ve tasarımıyla öne çıkan Windows'lu laptop - tablet'ini test ettik!

Transformer Book TX300 testte

Çıkarılabilir klavyeli, Android'li ilk Asus Transformer'dan bu yana seri oldukça genişledi. Windows 8'in çıkışıyla beraber Asus, melez modellere ağırlık vermeye başladı. Bu yazımızda ise performansıyla öne çıkan Asus Transformer Book TX300'ü inceleyeceğiz.

Transformer Book TX300'ün ait olduğu seriyi ilk olarak IFA 2012'de görmüştük. Cihazın piyasaya sürülmesi ise fazlasıyla uzun sürdü. Asus'un yüksek performans ve en iyi tasarımı göstermek üzere geliştirdiği "kahraman ürün" olarak adlandırılan Transformer Book TX300, Türkiye'de yaklaşık 2.000 TL'ye satılıyor.

TX300, ince, fırçalanmış alüminyum gövdesiyle görünüm anlamında MacBook Air'in gerisinde kalmıyor. Laptop'un gizli özelliği ise 13 inç'lik ekranının klavyeden ayrılarak bir tablete dönüşebilmesi. TX300'ün en yakın rakipleri arasında Sony VAIO Duo 12, Dell XPS 12, yine Asus'un Taichi'si, Lenovo Yoga 13 ve Microsoft Surface Pro bulunuyor.

Asus'un rakiplerinin en önemli sorunu, klavye dock'larının sıkışıklığı, kötü performansları ve eşdeğer laptop'lardan daha pahalı olmaları. Bu ise çoğu kullanıcı için iPad gibi bir seçeneğin daha cazip hale gelmesi demek. TX300 ise size tablete dönüşebilen, güçlü bir laptop sunuyor. Tek sorun, bu tabletin 13 inç'lik ekrana ve 900 gram ağırlığa sahip olması.

Özellikleri - I

Özellikleri - I

Özellikleri

Melez cihazın kalbinde bir Intel Core işlemci yer alıyor. Ancak cihazda Ivy Bridge Intel Core i7 3517U 3. nesil model işlemci kullanılmış. Bu senenin başlarında çıkan Clover Trail ise daha yüksek hız ve daha iyi pil performansı sunuyordu.

Cihazdaki 4GB RAM ise Windows 8'i akıcı bir biçimde çalıştırmak için yeterli. TX300'de ayrı bir grafik kartı bulunmuyor. Bunu 2.000 TL'nin üzerindeki bir laptop için dezavantaj olarak düşünebiliriz. Tüm grafik işlemleri, Intel HD 4000 çipi tarafından hallediliyor. Entegre grafik çözümü filmleri ve Windows Store oyunlarını başarıyla çalıştırabiliyor, ancak çok daha fazlasını beklemeyin.

Ancak bu noktadan sonra cihazın rakipleriyle olan benzerlikleri sona eriyor. İlk olarak melez cihaz, 1.920x1.080 çözünürlüklü, harika bir ekranla geliyor. Ekranı beğenmemizin tek nedeni keskin çözünürlüğü değil, yüksek renk derinliği ve doygunluğu oldu. Fazlasıyla derin renkler, Windows 8 giriş ekranını kullanmayı tam bir zevk haline getiriyor.

Yüksek çözünürlüğün tek dezavantajı, ekrandaki her şeyin çok küçük kalması. Ekrandan normal bir uzaklıkta oturduğumuz sırada yazıları okumakta zorlandık. Windows 8'in masaüstünde dolaşmak da yüksek çözünürlük nedeniyle normaldekinden daha zor. Çözünürlüğü düşürmek bu sorunu ortadan kaldırabilir, ancak biz piksellenemeye dayanamadığımızdan hemen 1080p'ye geri döndük.

Transformer tasarımı sayesinde TX300, ekranının arkasında ve ana ünitesinde olmak üzere iki pile sahip. İki pili bir araya getirdiğinizde, çoğu ultrabook'takinden daha büyük, 5.000mAh kapasiteli bir pil ortaya çıkıyor.

Asus Transformer Book TX300 500GB'lık bir HDD'ye 128GB'lık bir SSD'ye sahip ve bu sayede melezlerin önemli bir sorununu çözüyor. Melez cihazların çoğu 128GB'lık bir sabit diskle geliyor ve bu diskin yaklaşık sadece 70GB'ı size kalıyor. TX300'de ise böyle bir sorun yok. 500GB'lık diskinizi medya ve belgelerinizle doldurabilir, 128GB'lık SSD sayesinde Windows'u ve uygulamalarınızı hızla kullanabilirsiniz.

Özellikleri - II

Özellikleri - II

TX300'de nadir rastlanan sorunlardan bir tanesi de bağlantı seçenekleri. Cihazı üzerinde HDMI portu bulunmuyor, bunun yerine DisplayPort tercih edilmiş. Klavyenin üzerinde iki USB 3.0 portu var, ancak maalesef ekran üzerinde herhangi bir USB portu bulunmuyor. Bu ise ekranı tek başına kullandığınızda onun işlevselliğini bir miktar azaltıyor.

Dolayısıyla TX300'ün daha çok bir laptop olduğunu, sadece arada sırada koltuğunuzda internette dolaşmak ve medya tüketmek için tablet olarak kullanabileceğinizi söyleyebiliriz.

Ethernet portu ve SD kart slotlarına sahipsiniz, ancak bunlar da klavye parçasının üzerinde bulunuyor. Ekranın üzerinde bir microHDMI slotunun yanında 3.5mm'lik bir kulaklık girişi var.

Transformer TX300'ün ikinci en önemli sorunu ağırlığı. Sony VAIO Pro 13 gibi 1 kg civarındaki Windows 8'li cihazları kullandıktan sonra Transformer'ın toplam ağırlığının 2 kg olduğunu öğrenmek bizi adeta şoka uğrattı. Cihazın taşınabilir olmadığını söylemiyoruz, TX300 son derece ince ve her şeye rağmen hafif, ancak diğer yeni laptop'larla karşılaştırdığınızda hissedilir bir fark var. Asus bu ek ağırlığın cihazın sunduğu ek pil, alüminyum kasa gibi ek özelliklerden geldiğini söylüyor.

Performans - I

Performans - I

Performans

Hız testleri sonuçları

3D Mark: Ice Storm: 29,117, Cloud Gate: 2,832, Fire Strike: 421
Cinebench 11.5: İşlemci performansı: 580, OpenGL grafik performansı 15.01fps
Battery Eater: 92 dakika
Pil ömrü (PCMark 8 Home test): 5 saat 6 dakika

Cihazın içindeki Intel Core i7 işlemci, geçen seneye ait bir nesil de olsa hız testlerimizde iyi sonuçlar verdi. Yani kaba kuvvet konusunda herhangi bir sıkıntı yok.

Ancak gerçek hayat testinde TX300 o kadar da etkileyici değildi. Testimiz boyunca cihaz birkaç kilitlendi, bunun yanında küçük takılmalar da yaşadık. Uygulamaların açılması için biraz beklememiz gerekti, ancak bu laptop'tan çok Windows'la ilgili sorun ve bu ay gelecek Windows 8.1 güncellemesiyle beraber ortadan kalkabilir.

Cihazın açılması ve Windows'a ulaşmanız, SSD sürücüsü sayesinde saniyeler içinde gerçekleşiyor. Ancak masaüstü simgelerinize ulaşmanız biraz daha uzun sürebilir.

Performans - II

Performans - II

Klavyeyi ekrandan çıkarmak çok kolay, bunu yaptıktan sonra tabletinizi hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Ancak onu tekrar klavyeye taktığınızda sistem yaklaşık 5 saniye kilitleniyor ve bu süre boyunca klavyeyi ve trackpad'i kullanamıyorsunuz. Bu önemli bir sorun olmasa da, her şeyin çok akıcı olmadığını gösteriyor.

TX300'ü tablet olarak kullanmak bizim için çok keyifli bir deneyimdi. Oyunları ekranı çıkarıp oynayabilmek, ekranı çıkarma işlevi için son derece geçerli bir neden.

Çift pilin TX300'ün performansında önemli katkısı var, ancak ondan tam günlük bir performans beklemeyin. Hız testlerimiz cihazın 5 saatlik kullanım sunabildiğini gösterdi.

3D Mark hız testleri ve Cinebench'teki OpenGL testi, laptop'un oyun alanında da fena olmadığını gösterdi. TX300 ile yüksek beklentileri olmayan temel oyunları oynamanız mümkün. Sim City gibi oyunları grafikleri bir miktar kısarak oynayabilirsiniz.

HD filmleri oynatırken herhangi bir sorun yaşamadık, Windows Store'daki oyunlarda akıcı bir biçimde çalıştılar.

Sonuç

Sonuç

Sonuç

Beğendiklerimiz: Cihaz müthiş bir ekran, son derece kaliteli, alüminyum kasayla geliyor. TX300'ün hafif olduğunu söylemek zor, ancak çantanıza sığacak kadar ince. Rahat klavye, uzun süre yazı yazabileceğinizi ve hatta TX300'ü ailenizin ana makinesi haline getirebileceğinizi gösteriyor. En son nesil olmasa da Core i7 işlemci, bu işin altından kalkacak kadar güçlü.

Beğenmediklerimiz: 2 kg'lık laptop'ları günümüzde geride bırakmaya başladık. TX300'ün ağırlığı ise sunduğu performansın bir getirisi. Daha önce elbette daha ağır cihazları test ettik. Ancak örneğin ek ekran kartına sahip Apple MacBook Pro, ek grafik kartına sahip olmayan Asus Transformer TX300'le aynı seviyede değiller. Takılmaların ve kilitlenmelerin de Windows 8.1 ve gelecekteki güncellemelerle çözülmesini umuyoruz.

Son kararımız

Asus Transformer Book TX300 gerçekten de harika bir laptop. Fiyatıyla iPad'e rakip olmayabilir, ancak gerçek hayatınızda avantaj sağlayacak işlevlere sahip. İyi bir melez cihaz arıyor, ancak laptop'un avantajlarından vazgeçmek istemiyorsanız, TX300 tam size göre.

Okuyucu Yorumları