BlackBerry Q10 her detayıyla incelemede!

BlackBerry'nin, klavyeli ceplerin ölmediğini kanıtlayan Q10'u ne kadar iyi? Test ettik!

BlackBerry Q10 testte!

BlackBerry Q10'u daha yakından görmek istiyorsanız galerimize tıklayabilirsiniz!

Büyük bir tanıtım kampanyasıyla yılın başında tüketicilere sunulan tam dokunmatik ekranlı BlackBerry Z10'un fiziksel klavyeli kardeşi BlackBerry Q10 sonunda test merkezimize geldi. Her ayrıntısıyla incelediğimiz cep, BlackBerry'nin simgeleşen fiziksel klavyesini üzerinde taşıyor. Peki, dokunmatik ekranı ve fiziksel QWERTY klavyeli BlackBerry Q10 ne kadar başarılı? Onu test ettiğimiz sürece edindiğimiz tecrübelerimizi ve yorumlarımızı bu makalemizde sizlerle paylaşacağız.

Henüz Türkiye'de satışa sunulmayan Q10, RIM'in klavyeli Bold 9900 ve Bold 9790 modellerinin devamı niteliğinde karşımıza çıkıyor. Fiziksel klavyeli ceplerin modasını geçtiğini düşünüyor olabilirsiniz, ancak hala bu klavyelerin isabetliliğini dokunmatik ekranlara tercih edenler var.

Tasarım olarak yeni QWERTY klavyeli BlackBerry, büyük bir yenilik getirmiyor. Dolayısıyla başta onu Bold 9900 ile karıştırmanız mümkün. Hissedeceğiniz bir farklılık ise kavisli klavyenin düzleştirilmiş ve aralarına yatay metalik perdeler eklenmiş olması. Bu sayede yazı yazarken parmağınızın nerede olduğunu daha iyi fark etmeniz mümkün hale geliyor. Q10'un klavyesine Klavye bölümünde daha yakından değineceğiz.

Q10'un boyutları, 119.6 x 66.8 x 10.35 mm ile Z10'dan sadece biraz daha büyük. Arka kapağı cam örgüden oluşan Q10, sağlam ve kaliteli olduğunu size hissettiriyor. Cihazın cam örgü kapağı oldukça sert ve çizilmesi güç. Cihazın arka tarafındaki gümüş renkli perdenin üzerinde ise 8MP'lik bir kamera ve bir LED flaş bulunuyor.

BlackBerry Q10'un gövdesi

BlackBerry Q10'un gövdesi

BlackBerry Q10'un gövdesi

Arka taraftaki gümüş çizginin alt tarafındaki kapağı aşağı sürükleyerek çıkarabiliyorsunuz. Böylece Q10'un 2.100mAh'lik piline, microSIM ve microSD portuna ulaşabiliyorsunuz. Q10'un 16GB'lık depolama alanını (cihazı açtığınızda size kalan alan 10.5GB) en fazla 32GB'lık bir microSD kartla genişletebilmeniz mümkün.

microSIM'e ulaşmak için pili kaldırmanız gerekse de microSD slotuna ulaşmak için pili kımıldatmanız gerekmiyor. Yani microSD kartınızı değiştirmek için pilinizi çıkartmak zorunda değilsiniz.

Q10'da yukarıya taşınmış olan kulaklık girişi, müzik dinlerken telefonunuzu cebinize koymanızı kolaylaştırıyor. Üst tarafta ortada bulunan güç düğmesi, Z10 ve 9900'deki ile aynı görünüyor ve bastığınızda hızla tepki veriyor. Düğmenin konumu, ona erişmenizi kolaylaştırıyor.

BlackBerry 10 cihazlarında çift port sunmaya devam eden BlackBerry, Q10'un solunda birer microUSB ve microHDMI slotu sunuyor.

Q10'un'un işletim sistemi BB10 ve arayüzü - I

Q10'un'un işletim sistemi BB10 ve arayüzü - I

Q10'un'un işletim sistemi ve arayüzü - I

BlackBerry Q10, BlackBerry'nin yeni işletim sistemi olan BlackBerry 10 ile çalışıyor. Q10, Z10'dan biraz daha sonra çıktığından işletim sisteminin sürümü biraz daha yeni (tam olarak 10.1). Z10'un kullandığı işletim sisteminin sürümü ise şu an 10.010.90.

BlackBerry için dev bir adım olan BB10 işletim sistemi, hızı ve işlevleriyle Android Jelly Bean, iOS 6 ve Windows Phone 8 ile boy ölçüşecek bir seviyeye gelmiş durumda.

BlackBerry Q10, çift çekirdekli 1.5GHz işlemci, 2 GB RAM ile geliyor. Q10'un akıcı bir deneyim sunmasını sağlayan bu donanımlar, günlük işlerinizi hızla görebilmeniz için fazlasıyla yeterli.

BlackBerry 10'u Q10'da bir süre kullandıktan sonra, BB10'un daha çok dokunmatik ekranlar için geliştirildiği, Q10'un 3.1 inç'lik ekranına entegrasyonunun daha sonra düşünüldüğü hissine kapılıyorsunuz. İşletim sistemi, cihazın 3.1 inç'lik ekranı, 720x720 piksellik ekranında her şey düzgün görünse de, sizde bıraktığı his böyle.

Bu, belki de büyük ekranlı dokunmatik ceplere alışmamızın bir sonucu. Ancak Q10'da ekranı kaydırma ihtiyacını sıkça hissediyorsunuz.

Yine de BlackBerry'nin eski QWERTY ceplerine göre Q10, 3.1 inç'lik devasa bir ekrana sahip. 330ppi piksel yoğunluğu ve AMOLED teknolojisi ise size harika bir netlik sunuyor.

Q10'un'un işletim sistemi ve arayüzü - II

Q10'un'un işletim sistemi ve arayüzü - II

Q10'un'un işletim sistemi ve arayüzü - II

Q10'un ana kilit ekranı, standart tarih ve saatten yakınlaşmakta olan takvim girdilerinize ve mesaj sayaçlarınıza çeşitli bilgiler gösterebiliyor. Dolayısıyla kilit ekranında e-postalarınızdan metin mesajlarınıza ve Facebook uyarılarınıza her şeyi görebilmeniz mümkün.

Messaging Hub'da Z10 ve diğer rakip ceplerde gösterilen mesaj sayısının yarısını görebiliyorsunuz. Uygulama listesinde ise Z10'da aynı anda görebildiğiniz 16 uygulamaya kıyasla, 12 uygulama görebiliyorsunuz.

Q10 ile ağır işlerde bir miktar yavaşlama tecrübe ettik. Örneğin Need for Speed oynarken veya Maps'i yüklerken bir miktar yavaşlama yaşayabiliyorsunuz, ancak bu çok önemli bir yavaşlama değil ve uygulamayı kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

Ekranın sağ altındaki kamera kısayolu düğmesi üzerine üç saniye basılı tutarak kamera uygulamasını direkt olarak açabiliyorsunuz. Ancak 3 saniye, bir hızlı erişim düğmesi için bize biraz uzun geldi.

Ekranı yukarıya doğru kaydırdığınızda uygulamalarınızı veya kilit ekranının altında saklanan etkin çerçeveleri görüyorsunuz. Sürüklemeyi tamamladığınızda Q10'un kilidini tamamen açmış oluyorsunuz.

Çoklu görev işlevi, BlackBerry 10'da ekranın altından yukarıya doğru kaydırarak kullanılıyor. En fazla 8 etkin çerçeveye sahip olabiliyorsunuz. Dört çerçeve ise altta saklanıyor ve onlara ulaşmak için aşağı kaydırmanız gerekiyor.

Parmağınızı ekranın üst tarafından aşağı kaydırdığınızda ise hızlı ayarlar çubuğuna ulaşıyorsunuz (bazı Android'li ceplerde olduğu gibi). Hızlı ayarlar ekranından Wi-Fi, Bluetooth ve zil sesi seviyesine ulaşabiliyorsunuz. Ayarlar ekranına ulaşmanıza izin veren bir Ayarlar kısayolu da bulunuyor. Buradan kablosuz hotspot veya NFC ayarlarınızı yapabiliyorsunuz.

İş kullanıcılarına yönelik özelliklere de sahip Q10, BlackBerry Balance ile firmalara daha fazla denetim sunuyor. Bu sayede telefonun kişisel ve işle ilgili bölümlerini ayırmanız mümkün hale geliyor.

BlackBerry Q10'un klavyesi

BlackBerry Q10'un klavyesi

Klavye

Fiziksel QWERTY klavye, Q10'u satın alan kullanıcıların tercihini en çok etkileyen nedenler arasında.

Cep telefonunda tam bir fiziksel klavyenin herkese göre olmadığını söylemeliyiz. Dolayısıyla Q10'un QWERTY klavyesi, birçok kullanıcının ondan uzak durmasını sağlayacak bir neden. Ancak BlackBerry'nin dokunmatik ekran kullanıcılarını Q10'a çekmek gibi bir amacı zaten yok. QWERTY klavyeli cepler için bir piyasa olduğunu düşünen BlackBerry, Q10 ile şu an bulabileceğiniz en iyi QWERTY klavye deneyimlerinden bir tanesini sunuyor.

Küçük bir klavyeyle yazı yazmak zor bir iş olsa da önceden BlackBerry kullananlar, Q10'un klavyesini sevecekler. Q10'u ilk kez kullansanız bile klavyesine alışıp hızlanmanız birkaç saniye alıyor. BlackBerry, QWERTY ceplerdeki tüm tecrübelerini Q10'da dile getirmiş ve iyi bir klavye ortaya çıkarmış.

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi Q10'un klavyesi, önceki QWERTY BlackBerry'lere kıyasla düzleştirilmiş. Tuşların arasındaki gri perde ve tuşların kendisi, hangi tuşa bastığınızı, parmağınızın nerede olduğunu anlamanızı kolaylaştırıyor. Bu sayede gözünüzü ekrandan ayırmadan yazmaya devam edebiliyorsunuz.

Klavyenin düzleştirilmiş olması Q10'un tuşlarının biraz daha geniş olmasını sağlamış. Tuşların her birinin sahip olduğu eşsiz açı, BlackBerry'ye göre daha hızlı ve isabetli bir yazım deneyimi sunuyor.

Bunun yanında klavyenin genişlemiş olması, tek elle yazı yazmayı hemen hemen imkânsız hale getiriyor. Bunun yanında klavyenin fiziksel olması, Q10'un yazdıklarınızı düzeltmeyeceği anlamına gelmiyor.

BlackBerry'nin yeni sözlüğü ve bir sonraki sözcüğü tahmin etme motorları, Q10'da yazı yazmanızı daha da kolaylaştırıyor. Q10'u kullandığımız sürece bu özelliklerin iyi bir biçimde çalıştığını, sorun çıkarmadığını gördük.

İnternet bağlantısı

İnternet bağlantısı

İnternet bağlantısı

Wi-Fi ve 3G özellikleriyle gelen Q10, size hızlı bir gezinti deneyimi sunmayı başarıyor. Mobil siteler 2-3 saniyede yüklenirken, sitelerin masaüstü sürümlerinin açılması 10 saniyeden kısa sürüyor.

720x720 çözünürlüklü 3.1 inç ekran, web sitelerini net bir şekilde görebilmenize ve okuyabilmenize izin veriyor. Web sayfalarında sağa ve sola kaydırma sorununu çözmek isteyen BlackBerry, Reader modu ile web sayfalarındaki tüm görselleri, banner'ları ve biçimlendirmeleri kaldırarak onları okunaklı bir hale getiriyor. Çevrimdışı modu ise sayfaları internet bağlantınız olmadığı zamanlarda okumak üzere kaydetmenizi sağlıyor.

Ölümü oldukça yaklaşan Flash, BB10 tarafından desteklendiğinden, Q10'da da yerini alıyor. Dolayısıyla Flash içeriklerini ve Flash videolarını kolaylıkla açabiliyorsunuz.

BlackBerry Q10'un kamerası

BlackBerry Q10'un kamerası
HDR kapalıyken fotoğraflar karanlık çıkabiliyor

Kamera

BlackBerry Q10, aynı Z10'daki gibi 8MP'lik bir arka kamera ve 2MP'lik bir ön kamerayla geliyor. Donanım açısından Q10 ve Z10 arasında büyük bir fark olmasa da Q10'un daha güncel yazılımı (BlackBerry 10.1), kamera uygulamasında bazı yeni özelliklerle ortaya çıkıyor.

Kamera uygulamasına kilit ekranındayken ulaşmak için, ekranın sağ altındaki kamera simgesine basılı tutmanız yeterli. Yaklaşık 1 saniyede açılan uygulama, otomatik odaklanma özelliğiyle geliyor.

Tüm ekranın fotoğraf çekme düğmesi olarak davranması, sıkça yanlışlıkla fotoğraf çekmenize neden olabiliyor. Ancak Q10'un ses düğmelerini kullanarak da fotoğraf çekmeniz mümkün olduğundan, bu önemli bir sorun değil.

Q10 ile 1:1, 16:9 ve 4:3 oranlarında fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Q10'un kare ekranı için en iyi seçenek, 1:1. BlackBerry 10.1'in yeni işlevlerinden HDR modu ise değişken ışıklandırmaya veya geniş gölgelere sahip fotoğraflarda iyi sonuçlar verebiliyor. Yukarıdaki karenin aynısı, HDR ile çekildiğinde aşağıdaki gibi daha iyi bir sonuç aldık.

HDR kapalıyken fotoğraflar karanlık çıkabiliyor

Flaşı açıp kapayabilme, ön-arka kamera arasında geçiş yapma ve 4 sahne modu dışında kamera uygulamasının sunduğu işlevler oldukça kısıtlı.

Q10'un fotoğraf çekme hızı ise oldukça iyi. Bu sayede peş peşe fotoğraf çekerken sıkıntı yaşamıyorsunuz (otomatik odaklanmaya zaman tanımanız şartıyla).

Q10'un resim kalitesi ise koşullara göre değişiyor. Işıklandırmanın yeterli olmadığı yerlerde Q10'un fotoğraf kalitesi HTC One, Lumia 920 ve Galaxy S4'ün oldukça gerisinde. Bazı fotoğraflarınızda karlanmalar veya rengin yeterince canlı olmaması gibi sorunlar yaşayabiliyorsunuz.

Q10 ile 720p veya 1080p video kaydı yapabiliyorsunuz. Video kalitesi, önceki BlackBerry'lere göre oldukça iyi. Q10 satın alacak BlackBerry kullanıcılarının, onun video kalitesinden fazlasıyla memnun kalacağını söyleyebiliriz.

Pil ömrü, bağlantı ve sonuç

Pil ömrü, bağlantı ve sonuç

Pil ömrü

BlackBerry Q10, 2.200mAh kapasiteli bir pille geliyor. Dolayısıyla büyük ekranlı Z10'un 1.800mAh'lik pilinden daha güçlü bir pile sahip. Küçük ekran ve daha güçlü pil ise Q10'dan uzun bir pil ömrü bekleyebileceğiniz anlamına geliyor.

BlackBerry, Q10'un rahatlıkla 2 günü çıkaracağını söylüyor. Testlerimizde Q10'un tam olarak iki günü çıkardığını tecrübe etmedik, ancak sizi bir gün boyunca yarı yolda bırakmayacağından emin olabilirsiniz. Bununla birlikte telefonunuzda oyun oynuyorsanız, pilinizin normalden daha hızlı tükenmesine hazır olmanız gerekiyor.

Bağlantılar

microSD ve microHDMI için sol yanında ayrı girişlere sahip BlackBerry Q10, monitör, TV veya projektöre kolaylıkla bağlanabiliyor. DLNA desteği de sunan Q10 ile uyumlu cihazlara akış yapmanız mümkün. Bluetooth, Wi-Fi gibi özellikleri arayüz bölümünde bahsettiğimiz hızlı ayarlar panelinden hızla ayarlamanız mümkün.

BlackBerry Q10'u bir mobil hotspot haline getirip, internet bağlantınızı Wi-Fi destekli cihazlarla paylaşmanız mümkün.

CHIP Online yorumu

Şu an bir BlackBerry cep kullanıyorsanız, Q10'u elinize alır almaz yazmaya başlayabilirsiniz. Ancak farklı, dokunmatik bir cepten geliyorsanız Q10 size biraz garip gelecek.

Z10'da olduğu gibi Q10'un web'de gezinme performansı oldukça iyi, sayfalar hızla açılıyor. Q10'un pil sorunu da yok ve cihaz, yoğun bir kullanımda bile tam bir günü rahatça çıkarabiliyor.

Cihazın 3.1 inç'lik ekranı, video izleme ve oyun oynama gibi aktiviteleri can sıkıcı bir hale getirebilir. Bunun yanında BlackBerry 10'un uygulama mağazası BlackBerry World, henüz yeteri kadar uygulama sağlayamıyor.

Q10'un en önemli sorunu ise fiyatı olacak gibi görünüyor. Cihazın Türkiye fiyatı henüz belli olmasa da daha iyi cepler olan Samsung Galaxy S4, HTC One, Sony Xperia Z gibi cihazlara yakın olacağı düşünülüyor.

BlackBerry Q10'u daha yakından görmek için galerimize tıklayın!

Okuyucu Yorumları